Get Adobe Flash player

Ideja o pokretanju centra potekla je iz splitske bolnice

 
 
U palači Milesi u Splitu, u subotu, 25. svibnja 2019. je održan okrugli stol 'Predstavljanje Istraživačkog medicinskog centra Split'. Sudionici Okruglog stola bili su: prof. dr. sc. Julije Meštrović, ravnatelj KBC Split; prof. dr. sc. Zoran Đogaš, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu; doc. dr. sc. Ljubo Znaor, voditelj odjela za znanstveni rad KBC Split; prof. dr. sc. Ozren Polašek, izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu i prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić, prorektorica za znanosti i inovacije Sveučilišta u Splitu.
http://neuron.mefst.hr/docs//web2016/banner_up/MF_naslovna_800x527.jpg
Klinički bolnički centar Split, Medicinski fakultet Split i splitsko Sveučilište svoj su zajednički rad na projektu iskazali potpisivanjem memoranduma o suradnji u veljači ove godine. Time su započele zajedničke aktivnosti navedenih ustanova na pripremi projekta istraživačko-inovacijske infrastrukture, pod nazivom Istraživački medicinski centar Split (IMCS). U projekt su od početka uključeni Županija splitsko-dalmatinska i Grad Split, prepoznajući opći interes i korist za cijelu regiju.
 
Ideja o pokretanju centra potekla je iz splitske bolnice, čiji ravnatelj prof. dr. Julije Meštrović tvrdi da je splitska bolnica najveća zdravstvena ustanova od Trsta do Patrasa, s 3750 zaposlenih. S Medicinskog fakulteta danas čak 127 profesora i docenata radi i u KBC-u Split, te da je ovaj projekt vrlo ambiciozan, ali ne i za Split, čiji građani, ali i sve gravitirajuće stanovništvo, oko 800 tisuća ljudi, zaslužuje i treba dobiti što kvalitetniju i suvremeniju medicinsku znanost. Kad se ovaj veliki projekt ostvari, na jednom će se mjestu objediniti znanstveno-istraživački i klinički rad dviju splitskih medicinskih ustanova.
 
„Prve korake smo započeli prije skoro dvije godine, uspostavom ozbiljne znanstvene baze temeljene na dugogodišnjoj bliskoj suradnji između Medicinskog fakulteta i KBC-a. Zamisao je bila i ostala izgraditi i opremiti regionalni Istraživački medicinski centar u novoj zgradi na prostoru između bolnice Križine i Medicinskog fakulteta, koja bi imala oko 10 tisuća četvornih metara i u kojoj bi se smjestilo osam specijaliziranih laboratorija i to: Laboratorij za humanu genetiku, Laboratorij za biologiju stanica i tkiva, Laboratorij za bioinformatiku, analizu podataka i statistiku, Laboratorij za srčano-žilnu medicinu i medicinu životnog stila, Laboratorij za tumore, Laboratorij za nerodegenerativne bolesti i neuroznanost, Laboratorij za regenerativnu medicinu i rehabilitaciju te Laboratorij za vrednovanje novih alata, lijekova i postupaka u kliničkoj medicini. Strateški plan uključuje i izgradnju i opremanje Centra za akutnu medicinu s Objedinjenim hitnim bolničkim prijemom i nove Poliklinike iznad višeetažnog parkirališta, kao i uređenje parka-šetališta za bolesnike“, rekao je prof. dr. Meštrović.
 
Prof. dr. Zoran Đogaš, dekan Medicinskog fakulteta, naglasio je kako će ovim institutom podignuti istraživačke i biomedicinske kapacitete na nevjerojatno visoku razinu i postati vrlo prestižno mjesto u svijetu.
„Istraživanja koja će se tu raditi dovode u zajednički odnos kliničare i ostale znanstvenike, a temeljna znanja pretvorit ćemo u znanja koja se mogu primijeniti u praksi, a to znači podizanje standarda liječenja pacijenata i kvalitete cjelokupne zdravstvene skrbi. Konačno, projekt će otvoriti prilike za mnoga nova radna mjesta čime ćemo zadržati naše mlade u Hrvatskoj. Korist od uspostave centra imat će i cjelokupno hrvatsko gospodarstvo jer centar predstavlja platformu za transfer tehnologije, odnosno razvoj inovacija u području biomedicine i zdravstva“, kazao je prof. dr. Zoran Đogaš.
 
Prof. dr. Ozren Polašek  jedan je od znanstvenika koji imaju kumulativni radni odnos na Medicinskom fakultetu i u KBC-u Split, nalazi se na listi najcitiranijih znanstvenika u 2018. godini koju je objavio Clarivate Analytics. Njegovi su radovi u jedan posto najcitiranijih radova objavljenih u Web of Science bazi, a projekt '1001 Dalmatinac' koji on vodi zainteresirao je svjetsku stručnu javnost, dok je sam prof. dr. Polašek proglašen najboljim hrvatskim znanstvenikom u biomedicini. Projekt '10.001 Dalmatinac' je trenutačno najbolje rangirani projekt u području biomedicine prema podacima Hrvatske znanstvene bibliografije. Osnovni cilj programa, kako se kaže na stranicama projekta, jest „stvoriti cjeloviti resurs za istraživanje genetičkih, okolišnih i društvenih odrednica zdravlja i bolesti, posebice kroničnih bolesti koje su vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj i drugim razvijenim zemljama“. Znanstvenici uključeni u rad programa '10.001 Dalmatinac' su još 2010. godine postigli da Hrvatska bude na 20. mjestu u svijetu po korištenju genomske analize povezanosti. Uz ovaj projekt, u tijeku su i drugi slični projekti naših velikih međunarodno priznatih znanstvenika, poput onog na onkologiji pod vodstvom prof. dr. Eduarda Vrdoljaka, u laboratoriju za istraživanje raka prof. dr. Janoša Terzića, na neuroznanosti prof. dr. Zorana Đogaša, na patologiji pod vodstvom prof. dr. Snježane Tomić i mnogi drugi.
 
„Ovo pokazuje trajnu usmjerenost Medicinskog fakulteta, ali i Sveučilišta, prema globalnoj znanstvenoj izvrsnosti, koja se odražava na svim razinama rada. Za razliku od drugih fakulteta, koji su u zadnjih nekoliko godina smanjivali uvjete napredovanja, posebice uvjete stjecanja doktorata, Medicinski fakultet u Splitu ih je povećavao, tako da danas imamo najzahtjevnije kriterije napredovanja u cijeloj Hrvatskoj“, kazao je prof. dr. Polašek.
Rektor splitskog Sveučilišta Dragan Ljutić je istaknuo da će tom centru temelje dati splitski KBC i Medicinski fakultet, a sve uz maksimalnu participaciju Sveučilišta, te da je to velika stvar za grad, državu i regiju.
„Mladim generacijama šaljemo poruku da se uključe u projekt jer imaju mogućnost napredovati. Mi ovdje radimo jednu malu Barcelonu, jedno znanstveno središte koje je integrirano“, poručio je rektor Ljutić.
Manifestaciju su organizirali Zavod HAZU u Splitu, Hrvatska akademija medicinskih znanosti, rektorat Sveučilišta u Splitu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, Hrvatski liječnički zbor i Klinički bolnički centar Split.
 

Nives Matijević

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Nakon što je T. Ivić 16. VI. 2019. položio vijenac na kojem piše "Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković herojima Sutjeske", svatko tko i dalje u HDZ-u podržava Plenkovića je izdajnik. Slažete li se?

Utorak, 18/06/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1018 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević