Get Adobe Flash player

Jasna Omejec: Ovo Hrvatsku svrstava među zbiljske punopravne članice EU-a

 
 
U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u srijedu 4. srpnja predstavljeno je 10 knjiga o pravnoj zaštiti okoliša iz nakladničkog niza Modernizacija prava koji sadrži izlaganja i rasprave s okruglih stolova održanih u organizaciji Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava HAZU-a. Na njima su istaknuti teoretičari i praktičari raspravljali o stanju zaštite okoliša i pravu kojim se ta zaštita uređuje, ispunjava li na tom području Hrvatska međunarodno preuzete obveze, prijete li joj i kakve sankcije za dosadašnje postupanje i što bi trebalo poduzeti da se domaća pravna regulativa na području zaštite okoliša poboljša kako bi ostvarila svoju funkciju. Posebno su dragocjene analize domaćih propisa i prijedlozi kako ih poboljšati te prakse međunarodnih sudova i tijela Europske unije.
https://tippingthescales.com/wp-content/uploads/2018/01/Environmental-Law-e1516300801267.jpg
Riječ je o knjigama Upravnopravna zaštita okoliša, Pravna zaštita šuma, Pravna zaštita tla, Pravna zaštita voda, Pravna zaštita prostora, Pravna zaštita mora, Pravna zaštita zraka, Kaznenopravna zaštita okoliša, Građanskopravna zaštita okoliša i Pravno uređenje gospodarenja otpadom. Kako je istaknuo predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, rijetka su područja koja je Akademija u svojoj povijesti tako sustavno obradila kao što je to modernizacija prava, a unutar toga pravna zaštita okoliša. „Ovih deset knjiga su podloga zakonodavcima za rješavanje kompleksnih pitanja u ovim područjima, a to je ujedno i Akademijin prinos društvu“, kazao je akademik Kusić. Akademik Jakša Barbić, urednik knjiga i glavni urednik nakladničkog niza Modernizacija prava, koji je ujedno i predsjednik Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava, podsjetio je da su okoliš i zaštita okoliša jedna od najviših vrednota svakog društva, kao i jedna od vrednota Ustava Republike Hrvatske. Budući da je to područje uređeno sa 118 zakona, a njihovu provedbu kontrolira tek 75 inspektora, to je bio jedan od povoda da se krene u obradu problematike pravne zaštite okoliša po pojedinim segmentima.
 
Knjige o pravnoj zaštiti okoliša predstavila je prof. dr. sc. Jasna Omejec, pročelnica Sekcije za javno pravo Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava HAZU-a kazavši da se radi o presedanskom pothvatu akademika Barbića u hrvatskoj pravnoj bibliografiji. „Ovo je izvorni produkt hrvatskog znanja. Hrvatska se ovim nakladničkim nizom pozicionira kao ravnopravan sudionik u paneuropskoj raspravi o zaštiti okoliša i obogaćuje europsku pravnu misao. Ovo Hrvatsku svrstava među zbiljske punopravne članice EU-a“, kazala je Jasna Omejec. Prema njenim riječima, na okruglim stolovima o pravnoj zaštiti okoliša iznijeti su brojni prijedozi za reformu tog područja, kao i funkcionalna zakonska rješenja. Iznijela je podatak da je Zakon o šumama donesen 2005. do danas mijenjan devet puta, dok je prvi zakon o šumama iz 1852. vrijedio 70 godina.
 
Na deset okruglih stolova o pravnoj zaštiti okoliša sudjelovali su brojni znanstvenici i stručnjaci, kao i osobe iz prakse, a najčešći uvodničari bili su profesori Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Frane Staničić, prof. dr. sc. Tatjana Josipović i prof. dr. sc. Lana Ofak.
 

Marijan Lipovac

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Treba li M. Bandić podnijeti ostavku na dužnost gradonačelnika zbog odlikovanja Budimira Lončara?

Srijeda, 20/02/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 859 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević