Get Adobe Flash player

Nagrađeni Branka Jelavić, Mate Rimac, Ante Elez, Darko Pavlović...

 
 
U četvrtak 5. srpnja u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održana je svečanost uručenja nagrada „Hrvoje Požar“ za 2018. koje dodjeljuju Hrvatsko energetsko društvo i Zaklada „Hrvoje Požar". Nagrada nosi ime akademika Hrvoja Požara (1916.–1991.), Akademijinog glavnog tajnika od 1978. do 1991., i dodjeljuje se od 1995. za popularizaciju energetike i interesa za energetiku.
http://dnevnik24.com/wp-content/uploads/2017/07/nagrade-hrvoje-pozar-1.jpg
Za značajnu stručnu i znanstvenu djelatnost u razvitku energetike nagradu je dobila dr. sc. Branka Jelavić iz Energetskog instituta Hrvoje Požar, za inovacije u području energetike nagrađeni su Mate Rimac, izumitelj prvog hrvatskog električnog automobila, i dr. sc. Ante Elez iz tvrtke Končar Generatori i motori d.d., a za za popularizaciju energetike doc. dr.s c. Darko Pavlović iz tvrtke Plinacro d.o.o.
Za izvrstan uspjeh u studiju energetskog usmjerenja nagrađeni su Goran Stunjek s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu i Helena Peći s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, a za posebno zapažen diplomski rad iz područja energetike Andreja Žužić s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu. Stipendije za stručni dio studija dobili su Dominik Kevo,
Josip Ljubetić i Monika Miličević s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu te Robert Anderluh s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu
 
Kako je u uvodnom govoru kazao predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić, akademik Hvroje Požar bio je jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih glavnih tajnika u povijesti Akademije koji je uz ostalo bio zaslužan za promjenu njenog imena iz Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti u Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti 1991. Podsjetio je i na njegove zasluge kao osnivača Zagrebačke energetske škole, glavnog urednika Tehničke enciklopedije, prorektora Sveučilišta u Zagrebu  u vrijeme Hrvatskog proljeća i dekana Elektrotehničkog fakulteta.
Nagrade je uručio predsjednik Hrvatskog energetskog društva dr. sc. Goran Granić koji je kazao da ime Hrvoja Požara simbolizira izvrsnost u energetskoj znanosti i iznimna postignuća nagrađenih znanstvenika, inovatora i studenata koji su krenuli putem izvrsnosti na samom početku svojih karijera. Vjerujem da će svi nagrađeni, a osobito mladi, dati svoj doprinos tome, prepoznajući se u dinamičnom razvoju energetskog sektora u kojem ima dovoljno mjesta za svaku izvrsnost i kreativnost. Energetika je predivna stručna i znanstvena disciplina koja se odlikuje dinamičnošću, kontinuiranim tehnološkim razvojem, novim idejama i programima, to je nikad završena priča. Vjerujem da u velikom moru izazova možete naći i jedan dio za sebe. Energetika nije zemlja čudesa, već stručni, znanstveni, tehnološki i poslovni sektor koji zahtjeva rad, usklađenost i jasnu ekonomsku politiku. Svjedoci smo da se u energetici kontinuirano javljaju neusklađenosti i neodrživosti koje, naravno, zahtijevaju dodatne izdatke i ne vode k ostvarenju postavljenih ciljeva“, kazao je Granić. Istaknuo je da je tranzicija energetskog sektora prema niskougljičnoj proizvodnji i potrošnji velik izazov koji ima svoju cijenu.
 
„Možemo se prema tome postaviti kao prema nečemu što se nameće energetskom sektoru te odgađati promjene ili to shvatiti kao veliku mogućnost u svim njezinim aspektima: stručnim, znanstvenim, tehnološkim i poslovnim. Tranziciju zajedno trebamo iskoristiti kao veliku razvojnu i poslovnu šansu i započeti s njom odmah. Razdoblje od narednih tridesetak godina bit će različito po svojoj dinamici, uključenosti i komunikacijskim mogućnostima u odnosu na dosadašnja iskustva. Iz jedne statične situacije u kojoj se tek mali broj tvrtki bavio energetikom, a svi ostali su bili kupci, mijenja se dioništvo u participaciji u razvojnoj i poslovnoj dimenziji energetike. Energetika je postala izazov za svakog kupca, domaćinstvo ili trgovačko društvo, za svaku općinu ili grad, za zadruge i druge oblike povezivanja poduzetnika i građana, za inovatore, tehnološke centre i znanstvenike. Svi oni bit će jedna velika energetska obitelj koja će kreirati i mijenjati odnose u energetici. Svi su pozvani da sudjeluju u tom procesu“, zaključio je Goran Granić.
 

Marijan Lipovac

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Treba li ministrica Gabrijela Žalac podnijeti ostavku?

Četvrtak, 21/03/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 935 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević