Get Adobe Flash player

Znanstveni skup posvećen prof. dr. sc. Srećku Bošnjakoviću (1865. – 1907.)

 
 
U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 24. studenog u organizaciji Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti i Razreda za prirodne znanosti HAZU-a održan je znanstveni skup posvećen prof. dr. sc. Srećku Bošnjakoviću (1865. – 1907.) povodom 150. godišnjice njegova rođenja. Ovaj istaknuti hrvatski kemičar bio je utemeljitelj prvog i jedinog privatnog Javnog kemičko-analitičkog zavoda, koji je 1897. otkupila Hrvatska vlada i preimenovala ga u Kraljevski zemaljski hrvatsko-slavonski kemičko-analitički zavod koji je postao središnja znanstvena institucija za promicanje hrvatske poljoprivrede i šumarstva. Bošnjaković je stoga ostavio dubok trag u hrvatskoj znanstvenoj i gospodarsko-poduzetničkoj sredini kraja 19. stoljeća. Odigrao je važnu ulogu u istraživanju i primjeni kemije na području vinarstva, mineralnih voda, liječništva i ljekarništva, forenzike i šumarstva. Iz tih područja objavio je više znanstvenih i stručnih radova u domaćim i inozemnim časopisima. Od 1898. bio je profesor na Šumarskoj akademiji, kasnije Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bio je i sudbeni kemik Kraljevskih sudbenih stolova, tajnik stalnog Zemaljskog povjerenstva za istraživanje vina i gradski zastupnik. Istaknuo se i na području hrvatskog sporta kao pionir biciklizma i skijanja.
http://dar.nsk.hr/admin/images/temp/00000002343.jpg
Srećko Bošnjaković
 
Skup je otvorio potpredsjednik HAZU-a akademik Velimir Neidhardt koji je Bošnjakovića nazvao prvim hrvatskim ekokemičarom. Istaknuo je važnost promicanja velikih nositelja znanstvenog razvoja kako bi se kroz njihove životopise dobile smjernice za rad današnjih znanstvenika.
 
O životu Srećka Bošnjakovića govorio je njegov unuk dr. sc. Branko Bošnjaković, dok je akademik Vitomir Šunjić govorio o Bošnjakovićevom studiju, usavršavanju i doktorskoj disertaciji iz organske kemije, a o utemeljenju Javnog kemijsko-analitičkog zavoda govorile su prof. dr. sc. Snježana Paušek-Baždar i Vanja Flegar iz Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU-a.
Prof. dr. sc. Jasminka Karoglan Kontić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održala je izlaganje o Bošnjakovićevom radu na analizama hrvatskih vina, voda i ljekovitih voda, akademik Igor Anić o Bošnjakovićevom nastavnom i istraživačkom radu na Šumarskoj akademiji, prof. dr. sc. Stella Fatović Ferenčić  i dr. sc. Martin Kuhar iz Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU-a o Bošnjakovićevim zaslugama za početke forenzične medicine u Hrvatskoj, a mr. sc. Đurđica Bojanić iz Hrvatskog sportskog muzeja govorila je o Bošnjakovićevoj sportskoj aktivnosti i djelatnosti u Hrvatskom sokolu.
 

Marijan Lipovac

Anketa

Tko je u pravu: Zoran Milanović ili Andrej Plenković?

Utorak, 20/10/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1907 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević