Get Adobe Flash player

Predstavljena knjiga Veliki osječki most / The Great Osijek Bridge

 
 
U Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu 15. travnja predstavljeno je dvojezično izdanje knjige Veliki osječki most / The Great Osijek Bridge, kojoj su autori Ivana Haničar Buljan, Nenad Moačanin, Milan Pelc, Mladen Pešić i Ratko Vučetić, a urednik akademik Andrija Mutnjaković. Knjigu je objavio Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Osijeku u suradnji s Institutom za povijest umjetnosti kao rezultat istraživačkog rada provedenog u Institutu o Velikom Osječkom mostu, tzv. Sulejmanovom mostu koji je kroz močvarna područja povezivao povijesna naselja Osijek i Dardu od 1526. do 1687. u dužini od šest kilometara.
http://www.dominovic.hr/Slike/ProductDetailMainImage-16850/425655.jpghttp://www.glas-slavonije.hr/Slike/2015/04/175588.jpg
Knjiga jedrugi svezak edicije Mursa Aeterna – Vječni Osijek objavljena uz potporu Veleposlanstva Republike Turske u Hrvatskoj i Turskog instituta za podvodnu arheologiju iz Istanbula. Predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić izrazio je zadovoljstvo što se ova knjiga vezana uz povijest Osijeka obavljuje upravo u godini u kojoj se slavi 200. godišnjica rođenja velikog Osječanina Josipa Jurja Strossmayera, utemeljitelja Akademije. Podsjetio je na dosadašnju suradnju Akademije s Turskom, među ostalim i na digitalizaciju orijentalne zbirke Arhiva HAZU-a koju je 2014. obavio institut Yunus Emre iz Ankare. „Bio je to veliki pothvat koji pokazuje jedno multikulturno zbližavanje“, kazao je akademik Kusić.
Turski veleposlanik Ahmet Tuta podsjetio je na sve veće zanimanje za tursku kulturu u Hrvatskoj, zahvaljujući popularnoj kulturi i televizijske serije, no istaknuo je da postoji i potreba za akademskim radovima o temama iz prošlosti. Veliki osječki most nazvao je remek-djelom osmanske arhitekture u Hrvatskoj koji je imao ne samo vojno-strateško nego i trgovačko i gospodarsko značenje, zbog čega je Osijek pod osmanskom vlašću postao važno gradsko središte i razvio se kao multukulruran grad, u čemu može biti uzor i u današnje vrijeme. „Most simbolizira multikulturnu prirodu hrvatsko-turskih odnosa koji se nisu svodili samo na vojne pohode, nego i na trgovački i kulturni razvoj, a simbolizira i današnju ulogu Hrvatske kao mosta između srednje i jugoistočne Europe“, kazao je veleposlanik Tuta.
 
Predsjednik Turskoga instituta za podvodnu arheologiju Oguz Aydemir rekao je da unatoč brojnim turskim kulturnim ponudama koje su često povezane uz područje mašte još uvijek postoji očita potreba za nepristranim znanstvenim radom koji bi osvjetljivao razna povijesna gledišta hrvatskoga i turskog naroda. „To je potrebno napraviti pogotovo što zato što su se njihovi putovi ispreplitali tijekom više stoljeća“, kazao je Oguz.
 
Po riječima Milana Pelca, Sulejmanov most je spomenik kulture koji pripada i Hrvatskoj i Turskoj, a istraživačima je bio cilj što iscrpnije ga obraditi nik u vremenu njegova nastajanja. Akademik Andrija Mutnjaković istaknuo je da su geostrateški položaj Osijeka s mostom koji otvara put u srednju Europu dobro uočili stratezi osmanskih osvajačkih pohoda koji su Osijek odmah nakon osvajanja 1526. pretvorili u jaku utvrdu. „Sljedećih 150 godina sve turske vojne prema Beču i Ugarskoj kretale su se preko Osijeka", rekao je akademik Mutnjaković.  
 

Marijan Lipovac

Anketa

Čega se više bojite?

Ponedjeljak, 30/03/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1094 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević