Get Adobe Flash player

Nedomoljubnim ministrima/vlasti smetaju hrvatske riječi

 
 
Pomalo, ali sigurno gubimo sve veće vrijednosti koje su nastale u okrilju našeg društva. Slušam o neizvjesnoj sudbini "Imunološkog zavoda" i pitam se hoćemo li ga uspjeti sačuvati i održati. Mnogi službenici samog Zavoda odlučili su dati novčani prilog koji ima više simbolike negoli financijske učinkovitosti. No svatko prema svojim mogućnostima. I samo nastojanje da su odlučili pružiti svoju ruku vrijedno je poštovanja. No osim ljudi skromnih primanja postoje i šefovi naše države kao gospodin Zoran, predsjednik aktualne Vlade  kao i bivši Predsjednik koji usprkos tome što je lišen ikakvih poslova zajedno sa svojom ekipom, i nadalje dobivaju visoka mjesečna primanja. Vjerojatno će svaki od njih jedno cijelo svoje mjesečno primanje podariti za održanje Imunološkog zavoda. Nadam se da moja očekivanja nisu u krilu naivnosti!!!
http://www.hdmsarist.hr/v2/thumbnail.php?file=mzss_slika_161391522.jpg&size=article_medium
Donedavno smo imali ministra Prosvjete, koji je, ako ništa drugo, učinio jednu zaista veliku stvar. Prije njegova veličajnog nastupa u imenu njegova Ministarstva postojalo je jedno slovo Š kojega je on smjesta izbrisao i nadomjestio slovom S. Naime, pitam se zašto mu je slovo Š zasmetalo. Zar zbog toga što je ta riječ ušla u naš jezik iz njemačkog jezika, a ne iz engleskoga u kojem se ta riječ izgovara kao sport? Ako zbog ničega drugoga, trebamo mu na tom podvigu biti duboko zahvalni. Zar doista???
 
U pitanje jezika upliće se i bivši ministar Zdravstva kojemu je strašno zasmetala imenica zdravstvo, a riječ zdravstvo prema Rječniku hrvatskog jezika, Vladimira Anića, str. 853. znači:
1.) djelatnost na zaštiti zdravlja i liječenju bolesti
2.) ukupnost ustanova i stručnjaka za tu djelatnost.
Pitam se zašto je riječ zdravstvo koja je prema Aniću tako sveobuhvatna zasmetala našeg bivšeg Ministra i zbog čega ju je izbacio i zamijenio riječju zdravlje kad ona prema Aniću znači stanje organizma kad normalno rade svi organi uz subjektivno dobro osjećanje; stanje fizičkog, mentalnog i duševnog blagostanja. Pitam se idem li ja k liječniku kada se odlično osjećam ili kada nešto u meni počne "škripati". Blago nama s našim ministrima!
 

Nevenka Vučemilović, prof.

Anketa

Čega se više bojite?

Četvrtak, 02/04/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 908 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević