Get Adobe Flash player

Pojava potresa može biti uzrokovana gradnjom brana i hidrocentrala

 
 
Petar Stojić i Rodoljub Lalić izdali su 1994. knjižicu “Potresi izazvani akumuliranom vodom”, GFS, Split, 1994. Recenzent je dr. Prelogović, koji eto u našim tiskovinama još gura projekt HE Ombla i negira povezanost akumulirane vode i potresa. Kako je knjiga pisana 1994., nedostaje joj "freških" primjera poput HE Mratinje na granici Crne Gore i BiH koja izazove i do tisuću manjih potresa godišnje, te megaprojekta Tri klanca na Jang Ceu.
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRAiX6Px0TlG4urPKeq_sxQecjMfoSUCtwBnrw-RMfb3havNA90jwhttp://www.cgekonomist.com/slike/zoen2.jpg
Pojave potresa izazvanih branama uočene već tridesetih godina XX. stoljeća. Knjiga ističe da pojava potresa može biti uzrokovana gradnjom brana i hidrocentrala, ali je i u uskoj svezi s injektiranjem tekućine u podzemlje, padavinama, velikim vodnim valovima i podzemnim nuklearnim eksplozijama. Na 9 kongresu Međunarodne komisije zavelike brane (ICOLD) u Istanbulu (rujan 1967.) Francuski nacionalni komitet je upozorio svjetsku javnost na veliku opasnost koju hidroakumulacije imaju u izazivanju potresa. Zanimljiv je potres u Denveru, Colorado, SAD, 1965., kada su se inženjeri pokušali osloboditi otpadnih nuklearnih tvari iz postrojenja za proizvodnju nuklearnog oružja. Ispitivanja su dokazala da injektiranje tekućine u podzemlje može biti uzrokpotresa s epicentrom u blizini buduće bušotine (zato se valjda većina potresa događa u proljeće i jesen, kada su kiše obilnije ili se topi snijeg, op. T. T.)
 
Na 10 kongresu ICOLD-a u Montrealu, lipanj 1970., Jugoslavenski komitet za velike brane izjavio je o povećanoj seizmičkoj aktivnosti u širem području akumulacije Bileća izazvanim punjenjem i pražnjenjem akumulacije. Često se zanemaruje lokalna mikroseizmička aktivnost u području akumulacije. U tim seizmičkim pokretima voda je aktivni činitelj. Na seizmički aktivnim područjima raspored prirodnih naprezanja znatno je složeniji i nepostojaniji u vremenu i prostoru. Umjetno naponsko polje koje potječe od akumulacije je nehomogeno i anizotropno (anizotropija - osobina nekih tijela da u raznim smjerovima imaju različita fizikalna svojstva, npr. elastičnost, magnetizacija, toplinska vodljivost itd.) zbog vode i zbog heterogenosti mehaničkih karakteristika stijenske mase. Kod tumačenja pojava induciranih potresa uzrokovanih akumuliranom vodom slijedeće su pretpostavke: lom uslijed smicanja, efektivno naprezanje i porni pritisak, krti lomovi (voda smanjuje čvrstoću stijene i ubrzava lom) Malpasse kod Frejusa 1959., tektonskoj teoriji loma i reaktivaciji starih rasjeda, pojavi zračnih i vodnih udara u okršenim stijenama, smicanju tla (tragedija u Vaiontu 1963.) itd.
 
Ne mali utjecaj na umjetno naponsko poljevrše hidrostatski i hidrodinamični pritisci podzemne vode. I najmanje dodatno umjetno opterećenje ubrzava lom napregnute stijene, tj. potres. Zgodno je pripomenuti da je R. Lalić kao tehnokrat bio u sukobu interesa i kao tehnički rukovoditelj HEP-a promicao gradnju HE Ombla. Ono što me osobito zainteresiralo jest veliki broj političara uvezanih u priču o Gornjim horizontima i Ombli (da spomenem samo Čačića i Sanadera), a tehnička podrška INA-e razvidna je u radovima vezanim uz Omblu i Srđ. Još veće igre su se igrale oko privatizacije tog strateškog poduzeća, koji uz turizam čini kralježnicu našeg gospodarstva.
 
INA i nalazišta u Rusiji i Siriji, te ugljikohidrati u Jadranu (i moguće Dinaridima) su posebna priča. A jedan lokalni hidrogeolog mi je ukazao na razlog zamućenosti Omble; na moje pitanje zašto ne progovori u javnosti on kaže da se “ne će s rogatim bosti”. Dobro, tada će nam svima stvarnost biti “rogata”, tj. bit ćemo osuđeni da saniramo sve naše mutne vode i ceste (sa i bez mikroasfalta), privatizacije i velike iluzije, pardon investicije. I da periodično mijenjamo lijeve desnima i obrnuto, te da veselo čičimo ručicama kod velikih historijskih događaja poput ulaska u EU!
 

Teo Trostmann

Anketa

Tko nadzire DORH?

Četvrtak, 04/06/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1025 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević