Get Adobe Flash player

Brojne su manjkavosti Strateške studije utjecaja na okoliš

 
 
Okolišne udruge okupljene u nacionalnu kampanju S.O.S. za Jadran u petak 13. veljače organizirale su prosvjedne akcije u Puli, Opatiji, Zagrebu i Splitu, a podržalo ih je više lokalnih inicijativa i udruga organiziranjem simboličnih akcija diljem Hrvatske. Cilj kampanje S.O.S. za Jadran je očuvati cijeli Jadran od naftnog zagađenja, ne samo zaustavljanjem planiranih aktivnosti u Hrvatskoj, već i ubrzanim privođenjem kraju postojeće proizvodnje na talijanskoj strani.

http://www.ezadar.hr/repository/image_raw/334058/large/
Brojne manjkavosti Strateške studije utjecaja na okoliš (koja je napisana za svega tri mjeseca!), niska razina standarda zaštite prirodnih resursa i dosadašnje procedure koje ukazuju na nestručnost i nedovoljnu pripremljenost za ovako ozbiljan projekt ponukale su nas da u suradnji sa Greenpeace-om, WWF Adria, Zelenom akcijom, Zelenom Istrom, Žmergom i Bilom-om uđemo u zajedničku kampanju za Jadran bez naftnog zagađenja. Namjera Vlade Republike Hrvatske da s koncesionarima potpiše štetne ugovore o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u Jadranu je neprihvatljiva. Tražimo od Vlade da proglasi moratorij na istraživanje i eksploataciju nafte u Jadranskom moru.Naftne kompanije svakim danom sve više smanjuju proračune za nova istraživanja i obustavljaju planove crpljenja nafte i plina na novim područjima. Također, živimo u doba dramatičnih zaokreta u energetskom sektoru radi klimatskih promjena, te smatramo da sve više stručnjaka i političara mora uvidjeti da budućnost energetike na Jadranu nije nafta, već obnovljivi izvori energije.
 
Uvjeravanje i zavaravanje javnosti kako će se poštovati najviši standardi crpljenjem nafte u Hrvatskoj, pada u vodu čim se malo ozbiljnije prouči Strateška studija utjecaja na okoliš. Usporedimo li samo podatke koji govore da se istraživanja i eksploatacija nafte i plina dozvoljavaju samo 6 km od naših nacionalnih parkova Brijuna, Kornata i Mljeta te parkova prirode Telašćica i Lastovsko otočje, za razliku od Italije, gdje je zabranjeno crpiti naftu na udaljenosti 22 km od morskih i obalnih zaštićenih područja, vidimo da tvrdnje ministra Vrdoljaka o najvišim standardima zaštite okoliša nisu istinite. Kontinuirano zagađenje teškim metalima koje se događa samim istražnim bušotinama, ne spominjanje opasnosti od mina koje se nalaze na morskom dnu, ne uzimanje u obzir utjecaj istraživanja i eksploatacije na cjelokupni eko-sustav, ugrožavanje turizma, jedne od najunosnijih grana hrvatskog gospodarstva koja, ne samo da zapošljava velik broj ljudi, već i redovito čini oko 15% ili više godišnjeg BDP-a Hrvatske, ugrožavanje ribarstva, samo su neki od cijelog niza razloga zašto bi se svaki građanin Republike Hrvatske trebao pobuniti i reći NE nafti u Jadranu!
 
Udruge su pripremile web stranicu na adresi www.soszajadran.hr na kojoj građani mogu vidjeti komentare koje smo pripremili od strane svih stručnjaka u Hrvatskoj i od zainteresirane javnosti tako da na jednostavan način mogu dati svoj glas protiv projekta i reći što misle o samoj strateškoj studiji, kaže Zrinka Jakl, predsjednica Upravnog odbora udruge Sunce. Ne očekuju da komentari zaustave studiju, naime, komisija je sastavljena od predstavnika službenih institucija, ali ističu da će „brojnost primjedbi ostati trajno zabilježena kao jasna poruka javnosti i upozorenje odgovornim političarima i političarkama“.
 

Nives Matijević

Anketa

Tko nadzire DORH?

Četvrtak, 04/06/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1018 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević