Get Adobe Flash player

Osim pčela glifosat ima sličan negativan učinak i na bumbare kao važne oprašivače

 
 
Glifosat (ili glifozat) je svjetski najrašireniji herbicid s najvećom primjenom – koristi se u uzgoju 85 posto genetski modificiranih usjeva i sada je povezan s neizravnim masovnim uginućem pčela. To je dokazalo znanstveno istraživanje provedeno na Sveučilištu Teksas (University of Texas) u Austinu čiji rezultati su objavljeni u časopisu „Proceedings of the National Academy of Sciences/PNAS ove godine. Istraživanje su financirale dvije američke institucije i jedna iz Brazila (U.S. Department of Agriculture's National Institute of Food and Agriculture; U.S. National Institutes of Health; Foundation within the Ministry of Education, Brazil).
http://www.bwars.com/sites/www.bwars.com/files/styles/largest__950x750_/public/species_images/bombus-terrestris_1no.jpg?itok=HirrXY59
Herbicid glifosat je sastavni dio i aktivna tvar komercijalnog herbicida pod nazivom „Roundup“ a proizvođač je kompanija „Monsanto.“ Pčele koje su izložene učinku glifosata 'izgube' određene korisne bakterije u crijevu zbog čega su mnogo prijemljivije i osjetljivije na infekcije i uginuća zbog štetnog učinka patogenih bakterija i drugih mikroorganizama. Znanstvenici su uvjereni da je ovo dokaz kako bi glifosat mogao biti jedan od uzroka nestanka i smanjenja broja pčela medarica i drugih vrsta pčela diljem svijeta.
 
„Trebamo bolje stručne upute o primjeni glifosata, osobito o njegovom učinku na pčele jer sadašnje upute pretpostavljaju da glifosat nije štetan za pčele,“ izjavio je Erick Motta koji je vodio ovo istraživanje zajedno s profesoricom Nancy Moran. „No, naša studija pokazala je da to nije istina,“ rekao je Motta. Budući glifosat ima određen učinak na važne enzime koje nalazimo kod biljaka i mikroorganizama, ali ne i kod životinja, dugo vremena se smatralo da nije toksičan za životinje, uključujući čovjeka i pčele. Međutim, ovo istraživanje dokazalo je da glifosat mijenja crijevni mikrobiom kod pčela – a to su dobre, korisne bakterije koje žive u probavnom traktu pčela – uključujući i bakterije koje štite pčele od štetnih bakterija: to znači da glifosat onemogućava sposobnost obrane organizma od štetnih bakterija. Drugim riječima, pčele nisu sposobne oduprijeti se infekcijama.
 
Znanstvenici su u istraživanju koristili iste one doze glifosata koje se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji, na zelenim površinama i duž prometnica, a leđa pčela su označili točkom u boji radi praćenja i kasnijeg hvatanja. Tri dana nakon kontakta pčela s glifosatom primjećeno je da glifosat znantno smanjuje crijevni mikrobiom. Od osam dominantnih vrsta zdravih, korisnih bakterija u crijevu pčela bitno se smanjio broj čak četiri vrste bakterija. Najteže je pogođena bakterija Snodgrassella alvi koja je od vitalnog značaja za pčele jer ima ulogu u probavi hrane i obrani organizma od štetnih bakterija. Pčele s oslabljenim, oštećenim crijevnim mikrobiomom izložene su visokom riziku učinka štetnih patogena s posljedicom uginuća. Pčele su najviše izložene štetnom učinku jedne raširene bakterije Serratia marcescens za razliku od pčela sa zdravim crijevnim mikrobiomom. Serratia marcescens je oportunistički patogen koji napada pčele diljem svijeta.
 
„Znanstvene studije provedene kod ljudi, pčela i drugih životinja pokazale su da je crijevni mikrobiom stabilna zajednica koja se odupire uzročnicima različitih infekcija,“ izjavila je profesorica Nancy Moran te dodala: „Ako prekinete ovu normalnu i stabilnu zajednicu, tada ste mnogo osjetljiviji i prijemljiviji na učinke patogenih mikroorganizama.“ Na temelju ovog znanstvenog istraživanja Motta i prof. Moran preporučuju poljoprivrednicima, hortikulturistima i vlasnicima okućnica i sl. da ne koriste glifosat tamo gdje ima cvijeća koje posjećuju pčele.
 
Prije nešto više od deset godina američki pčelari suočili su se s masovnim nestankom i uginućemm pčela – ovaj „poremećaj“ stručnjaci su nazvali kolaps pčelinjih zajednica. Milijuni pčela diljem SAD-a su nestale pa su poljoprivrednici suočeni s nedostatkom korisnih oprašivača u svojim poljima, voćnjacima i dr. Stručnjaci su tada imali različita mišljenja i objašnjenja o ovom fenomenu – a najčešće su isticali da je kolaps pčelinjih zajednica najvjerojatnije posljedica negativnog učinka pesticida/insekticida i/ili antibiotika, gubitka prirodnih staništa i bakterijskih infekcija. Stoga je ovo najnovije istraživanje na popis uzroka masovnog ugibanja pčela dodalo i štetan učinak herbicida, u ovom slučaju glifosata. „Herbicid glifosat sigurno nije jedini uzrok masovnog uginuća pčela, ali je jedan od onih uzroka koji bi nas trebao zabrinjavati jer se glifosat koristi u golemim količinama i u mnoge svrhe,“ izjavio je Motta.
 
Bumbari koji slobodno žive u prirodi imaju vrlo sličan crijevni mikrobiom kao i pčele – stoga prof. Moran smatra da glifosat ima sličan negativan učinak i na bumbare kao važne oprašivače. Masovna uginuća u kolonijama pčela medarica, tzv. kolap pčelinjih zajednica još uvijek nema znanstveno objašnjenje. Ipak, znanstvenici su suglasni da je visoki mortalitet pčela posljedica utjecaja nekoliko različitih čimbenika, ali to još nije potpuno jasno niti objašnjeno. Stoga shvaćanje i razumijevanje kako herbicid glifosat štetno utječe na crijevni mikrobiom pčela a time i na zdravlje pčela i njihovu sposobnost obrane od „napada“ patogenih mikroorganizama, prvenstveno bakterija, može pomoći u rasvjetljavanju uloge ove kemijske tvari na masovna uginuća pčela i nestanak pčelinjih zajednica.
 
Izvor: Erick V.S. Motta, Kasie Raymann i Nancy A. Moran: „Glyphosate perturbs the gut microbiota of honey bees,“ časopis „Proceedings of the National Academy of Sciences,“ PNAS, Oct.9, 2018; 115 (41)
 

Rodjena Marija Kuhar, dr.vet.med.

Razgovor na temu knjiga Zvonka Posavca Kraj (nacionalne) države

 
 
U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u petak 9. studenog održan je razgovor na temu Kraj (nacionalne) države povodom objavljivanja knjige akademika Zvonka Posavca Eseji o državi. Knjiga donosi 13 eseja napisanih u razdoblju od 1987. do 2010. u kojima akademik Posavec pojašnjava da pojam države nije opća forma političkog poretka, nego označava forme političkog ustrojstva koje su nastale od 13. do 18. i dijelom početkom 19. stoljeća, formiran na specifično europskoj povijesti, koji se proširio diljem čitavog svijeta. Kako je kazao predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić, akademik Posavec je napisao najvažnije tekstove o temi države na hrvatskom jeziku. Podsjetio je na mukotrpan proces stvaranja hrvatske države koja se u novije vrijeme relativizira, iako u nekim zemljama, poput SAD-a, dolazi do jačanja države.  
https://www.tportal.hr/media/thumbnail/w1000/283292.jpeg
Potpredsjednik HAZU-a akademik Jakša Barbić pojasnio je da se tradicionalna definicija države relativizira jer se relativiziraju i pojmovi teritorija, stanovništva i suvereniteta. „Hrvatski teritorij više nije samo naš, nego i teritorij Europske unije, a stanovništvo nije više statično. Stari pojam o neograničenoj suverenosti više se ne može koristiti jer je suverenitet ograničen međunarodnim konvencijama, a i ekonomske prilike vas sile da napravite nešto čak i kad vam se to ne sviđa“, rekao je akademik Barbić. Akademik Arsen Bačić kazao je da je svaki čovjek pripadnik države koja je dio njegova identiteta i pojasnio da se proces demokratizacije države ne može poistovjetiri s njenim ukidanjem. Prof. dr. sc. Dragutin Lalović istaknuo je da država nije transepohalna kategorija, iako postoji stereotip o vječnoj državi. „Pojam moderna država je pleonazam jer pojam države je moderan, iako se koristi i kao pojam za opću formu političkog poretka“, rekao je Lalović.
 
Akademik Zvonko Posavec je pojasnio je da država ne može postojati prije 15. stoljeća jer je ona rezultat sekularizacije, nastale tijekom borbi za vlast između cara i pape, te desakralizacije koja nastupa nakon razdvajanja njihovih ovlasti jer su dotad obojica služili kršćanskoj zajednici. Iznio je primjer Svetog Rimskog Carstva koje je imalo posve drugu strukturu od države jer je počivalo na konsenzusu i tradiciji i bilo osobni savez vladara i njegovih vazala, te nije imalo izvršni organ vlasti. Prema akademiku Posavcu, politički odnosi nastaju tek u antičkoj Grčkoj kada proces između uzroka i posljedica postaje promjenjiv, čega primjerice nije bilo u starom Egiptu. „Na slikovnim prikazima u Epiptu faraon nikad nije mogao izgubiti, a na grčkim vazama imamo prizore dvojice junaka koji se ravnopravno bore“, dodao je akademik Posavec. On se osvrnuo i na proces globalizacije koji se po njegovim riječima odvijao u tri faze. Prva je bila krajem 19. stoljeća kad zemlje poput Velike Britanije, Francuske, Nizozemske, Belgije i Njemačke osvajaju teritorije u kolonijama koje moraju držati pod kontrolom, zbog čega se militariziraju, što dovodi do dva svjetska rata. Druga faza nastupa nakon Drugog svjetskog rata kada SAD garantira odnose među državama bez izazivanja ratova, a zatim, prema akademiku Posavcu, nastupa opasna deregulacija globalizacije. „Stoga je situacija u svijetu danas kaotičnija nego u doba Hladnog rata i nesigurnost vlada u svim dijelovima svijeta. Svaka država nastoji sačuvati svoj integritet tako što jača svoju suverenost. Mi nemamo druge institucije koja nas može zaštititi od svoje države, iako ona gubi mogućnost efikasnog djelovanja u odnosu prema društvu“, zaključio je akademik Posavec.
 

Marijan Lipovac

Ugradnju bežičnih brojila u domove pokrenuli su globalni elitisti pod krinkom smanjenja štetnih učinaka na klimatske promjene

 
 
Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić uz potporu hrvatske Vlade najavio je „nastavak“ ugradnje razdjelnika koji su se pokazali vrlo nepreciznim mjernim instrumentima za mjerenje potrošnje toplinske energije i za mnoge potrošače neopravdano visokim računima za centralno grijanje, dakako uz hladne radijatore te pojavu vlage i plijesni u stanovima. No, ne ću pisati o nama omraženim razdjelnicima, već o jednom značajnom dokumentarnom filmu koji progovara upravo o problemima i opasnostima vezanim uz „pametna“ bežićna brojila koja se već ugrađuju i u Hrvatskoj. Naziv dokumentarnog filma je „Take Back Your Power 2017“ a autor filma, redatelj i producent je Josh del Sol Beaulieu koji u samom uvodu kaže:
http://www.greenmedinfo.com/sites/default/files/ckeditor/blank.justin/images/WATCHDocumentaryExposesSmartMetersTechnologyandWhatYouCanDo.jpg
„...Htio sam saznati je li se to stvarno događa pa sam zgrabio kameru i obišao svijet. ... Našao sam prijetnju koja počinje na najvišoj razini vlasti, uključuje milijarde američkih dolara poreznih obveznika i ne koristi nikome, osim najvećim svjetskim energetskim tvrtkama. .... To je prijetnja koja uključuje: - vašu privatnost, vašu financijsku budućnost, vaše zdravlje... vašu slobodu.... i još mnogo toga. ....“ Ovaj višestruko nagrađivani dokumentarni film otkriva šokantnu ali istinitu priču zbog čega se stotine lokalnih vlada protive uvođenju tzv. „pametnih“ bežićnih brojila – a to je posao vrijedan mnogo milijardi američkih dolara. Potrebno je također skrenuti pažnju i na značenje engleske riječi „smart“ – koja ima više značenja (npr. pametan, bistar, ili lukav, prepreden itd.), ali znači i slijedeće: automatiziran (uređaj) s ugrađenim mikroračunalom. Film otkriva dokaze o invaziji u vašu privatnost, sustavnom pretjeranom naplatom, iznudama, zdravstvenim i ekološki štetnim učincima, brojnim požarima i ranjivost na hakerske napade. Film se temelji na dokazima zviždača, ali i vladinih agenata, liječnika, istraživača, stručnjaka za okoliš itd. Nadalje, film zaista otkriva mnogo toga – on će vas iznenaditi, uznemiriti ali će vas na kraju i ohrabriti, upozorava Beaulieu.
 
Film je sniman u Australiji, Kanadi, SAD-u i Velikoj Britaniji. Posljednja, najnovija verzija filma iz 2017. dostupna je besplatno na „YouTube.“ (Napomena: prva originalna verzija filma objavljena je 2013., druga verzija 2014. te treća, najnovija verzija 2017.). Ovaj dokumentarni film govori o ozbiljnom problemu koji utječe na sve ljude: tzv. „pametna“ bežična brojila za korisnike koja olakšavaju špijuniranje u vašem domu odnosno domaćinstvu, neopravdano povećavaju račune komunalnih usluga, predstavljaju ozbiljan rizik za požare u domovima, rizik od hakiranja, ova brojila emitiraju bežične impulse i tzv. prljavu električnu energiju i dokazano uzrokuju zdravstvene probleme. A računi su i do 38 posto veći!
 
Svako „pametno“ bežično brojilo košta stotine američkih dolara i dizajnirano je tako da traje pet do sedam godina. Analogna brojila koštaju 80 do 90 posto manje i traju 30 do 40 godina. Tko sve plaća? Mi, potrošači, porezni obveznici, ističe Beaulieu. Bežična brojila emitiraju pulsirajuće mikrovalno zračenje obično svakih nekoliko sekundi – čak do 190.000 puta dnevno. Snaga svakog mikrosekundnog pulsa najmanje stotinu puta je veća od zračenja koje emitira tipičan poziv mobitela. Bilo je stotina, ako ne i tisuća kućnih požara vezanih uz ova „pametna“ bežična brojila. Poznat je incident u Stocktonu, Kalifornija, kada je istovremeno eksplodiralo nekoliko stotina bežičnih brojila za očitanje potrošnje električne energije zbog čega je 5800 domova ostalo bez energije. Oni su bili uzrok kobnog požara u Dallasu (Texas), u Vacavillu (Kalifornija) te najvjerojatnije i u Renu, Nevada kao i u brojnim drugim nedokumentiranim mjestima. Više od 500.000 bežićnih brojila zamijenjeno je drugim mjernim instrumentima kako bi se izbjegao visok rizik od požara.
 
Stotine tisuća ljudi tj. potrošača u čijim domovima su „pametna“ bežična brojila prijavili su ozbiljne zdravstvene probleme koji su se pojavili nakon njihove ugradnje. Međutim, mnogo veći broj ljudi nije još ni svjestan da su upravo ova bežićna brojila glavni krivci za pojavu određenih simptoma i pogoršanja njihovog zdravlja. Domaćinstva u kojima su ugrađena „pametna“ bežična brojila (60 do 65 posto Amerikanaca imaju ugrađena „pametna“ bežična brojila) vrlo su ranjiva zbog visokog rizika od napada hakera što predstavlja golem i ozbiljan problem – „kao da ste širom otvorili vrata svojeg doma.“
 
Visoko pozicionirani dužnosnici poput bivšeg direktora CIA-e te Cynthia Ayers, jedna od dobro upućenih osoba iz američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) jasno i glasno su upozorili na opasnosti primjene ove tehnologije koja može imati kobne posljedice. Naziv „pametan“ (eng. „smart“) zvuči bezazleno, ali zaista se ne radi o bezazlenim bežičnim mjernim uređajima koji omogućuju očitanje potrošnje vode, plina, struje na daljinu, već naprotiv, to su uređaji koji znatno olakšavaju nadzor ljudi u njihovim domovima, štete ljudskom zdravlju itd.
 
Profitabilnost špijuniranja u vašem domu i vaše obitelji je takva da je Miles Keogh, jedan od ravnatelja NARUC-a priznao da će vrijednost podataka prikupljenih ovim mjeračima bez vašeg znanja i pristanka – a to su podatci o tome što radite i govorite u vlastitom domu „vrijediti puno više od robe koja se troši za generiranje podataka.“ (NARUC/National Association of Regulatory Utility Commissioners). Ugradnju bežičnih brojila u vaše/naše domove pokrenuli su globalni elitisti pod krinkom smanjenja štetnih učinaka na klimatske promjene, iako ova bežična brojila apsolutno nemaju ništa sa smanjenjem potrošnje energije niti ikako pozitivno utječu na okoliš. Stotine lokalnih uprava i vlada već su proglasili moratorij ili zabranu za primjenu ovih bežičnih brojila. Diljem cijele Sjeverne Amerike milijuni potrošača zahtijevaju uklanjanje ovih bežičnih brojila iz svojih domova.
 
Bežični uređaji – Veliki Brat u vašem domu
 
Autor filma otkriva i kada je sve započelo: počelo je na samom početku prvog predsjedničkog mandata Baracka Obame 2008. koji je odobrio financiranje ugradnje digitalnih bežičnih brojila za električnu energiju, plin i vodu. Radi se o velikom planu s ciljem zgrtanja goleme zarade „ubiranjem“ milijardi američkih dolara te daljnjom centralizacijom kontrole, a druge države i javne komunalne službe slijede ovaj američki primjer ili točnije - ideju. Bežični „pametni“ uređaji namijenjeni su za prikupljanje izvanmrežnih osobnih podataka o vama i vašoj obitelji, a sve za dobit i kontrolu. „Znajući što radite u svojem domu sasvim je novi način povećanja dobiti i kontrole, a to se sve radi bez vašeg znanja i pristanka“, upozorava Beaulieu.
 
Međutim, u još jednom mnogo širem kontekstu, ugradnja i primjena „pametnih“ bežičnih brojila predstavlja korak prema primjeni/provedbi Agende 2030. – agenda za održivi razvoj, UN-ov međunarodni kodeks koji je prema tvrdnjama upućenih već uzurpirao američki Ustav, državni zakon i vlast lokalnih vlasti. Nadalje, Agenda 2030. produbit će siromaštvo na globalnoj razini. (Agenda 2030. usvojena je u rujnu 2015.). Kodeks zapravo nastoji standardizirati međunarodno upravljanje pod krinkom akcija protiv klimatskih promjena. U stvarnosti, to je elitistički plan za potpun nadzor, kontrolu i konsolidaciju moći. Beaulieu također upozorava na usku povezanost „pametnih“ bežićnih brojila s uvođenjem 5G mobilnih mreža (5G - peta generacija) namijenjenih omogućavanju pojave tzv. IoT-a (Internet of Things/Internet stvari) kojim će se  povezati svi mogući uređaji s internetom u jedan hiper-povezan „pametni“ svijet. 5G je namijenjen za korištenje viših frekvencija u submilimetarskom i milimetarskom spektru valnih duljina do 100 GHz (i potencijalno izvan) kako bi se omogućilo brže prenošenje podataka. A svrha je nadzor ljudi i potpuna globalna kontrola. Rezultati provedenih znanstvenih istraživanja već su dokazali štetnost bežične tehnologije 2, 3 i 4 generacije (2G, 3G i 4G) na zdravlje čovjeka i okoliša. Primjena bežične tehnologije 5G povezana je s ozbiljnim zdravstvenim ali i mentalnim rizicima.
 
Međunarodni konzorcij znanstvenika i istraživača (International Consortium of Scientists and Researches) pozvao je 2017. na moratorij primjene 5G bežićne tehnologije „sve dok potencijalne opasnosti za ljudsko zdravlje i okoliš ne budu potpuno istražene od znanstvenika neovisnih od industrije.“ Tisuće studija ukazuju na štetne učinke ali ih vladine agencije ignoriraju jer prevladavaju interesi industrije. Telekomunikacijska i bežićna industrija kreću velikom brzinom naprijed kako bi implementirali 5G tehnologiju na nacionalnoj i međunarodnoj razini. A cijela priča o bežičnoj tehnologiji ispričana je u još jednom dokumentarcu redateljice Sabine El Gemayel pod nazivom „Generation Zapped“ koji rasvjetljava negativne učinke bežične/Wi-Fi tehnologije u učionicama – film se prikazuje od 2017. Upravo iz svih gore navedenih razloga i velikoj ozbiljnosti situacije, autor filma Josh del Sol Beaulieu odlučio je film trajno i besplatno objaviti na mreži „YouTube“ – jer „svijet ima pravo znati istinu o „pametnim“ bežičnim brojilima, o 5G bežičnoj mreži. Samo svjesnost o tome može pokrenuti ljude u akciju i borbu za njihova ljudska prava i slobode koja se na ovaj način ozbiljno krše.“ 
 
Izvor: Josh del Sol Beaulieu & Alison Main: „Watch: Documentary Exposes 'Smart' Meters, Technocracy and What You Can Do“
Više o filmu: https://takebackyourpower.net/about
 

Rodjena Marija Kuhar, dr. med. vet.

Anketa

Vjerujete li A. Plenkoviću kada kaže da nema opasnosti od tzv. Marakeške deklaracije?

Utorak, 20/11/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 807 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević