Get Adobe Flash player
Što Plenkovića uopće interesira?

Što Plenkovića uopće interesira?

Banalno, nespretno i glupo laganje javnosti predsjednika Vlade i...

Martinje u Draganovom klubu

Martinje u Draganovom klubu

Svi premijeri, predsjednici, vlade i vlasti su ga...

Što se kuha u susjedstvu?

Što se kuha u susjedstvu?

U Hrvatskoj nema plana, nema strategije, niti imamo jedinstvo nacije u...

Janaf je izmišljen da se ne govori o pljački Borg

Janaf je izmišljen da se ne govori o pljački Borg

Izrežirana predstava od koje hrvatski građani ne će biti obeštećeni...

Nakon popisa 2021. bit će više Srba nego 1991.

Nakon popisa 2021. bit će više Srba nego 1991.

Budući Hrvatska nema registar stanovništva, pod pritiskom EU-a o...

 • Što Plenkovića uopće interesira?

  Što Plenkovića uopće interesira?

  srijeda, 23. rujna 2020. 18:08
 • Martinje u Draganovom klubu

  Martinje u Draganovom klubu

  srijeda, 23. rujna 2020. 18:02
 • Što se kuha u susjedstvu?

  Što se kuha u susjedstvu?

  srijeda, 23. rujna 2020. 12:43
 • Janaf je izmišljen da se ne govori o pljački Borg

  Janaf je izmišljen da se ne govori o pljački Borg

  srijeda, 23. rujna 2020. 12:40
 • Nakon popisa 2021. bit će više Srba nego 1991.

  Nakon popisa 2021. bit će više Srba nego 1991.

  srijeda, 23. rujna 2020. 12:30

Najutjecajniji su Jared Kushner, David Friedman, Avi Berkowitz, Yossi Cohen and Ron Dermer

 
 
Jerusalem Post s ponosom predstavlja svoju listu 50 najutjecajnijih Židova za 2020. godinu. Mnogi ljudi utječu na svijet u kojem živimo i utječu na naš svakodnevni život. Ove godine nastojali smo stvoriti popis koji prikazuje raznolikost židovske nacije istodobno ističući ljude iz svih sfera života – izraelske vlade, umjetnosti, medicine, književnosti i znanosti…
https://images.jpost.com/image/upload/f_auto,fl_lossy/t_JD_ArticleMainImageFaceDetect/447102
1. Jared Kushner, David Friedman, Avi Berkowitz, Yossi Cohen i Ron Dermer
2. Alexander Gintsburg, Shmuel Shapira i Tal Zaks
3. Benjamin Netanyahu i Benny Gantz 
4. Liat Ben Ari i Rivkah Feldman
5. Sophie Wilmes
6. Douglass Emhoff
7. Morgan Ortagus
8. Naftali Bennett i Yair Lapid
9. Ronald Lauder
10. Jacky Rosen
11.  Reuven Rivlin
12. Yuli Edelstein, Ronni Gamzu, Zeev Rotstein i Shuki Shemer
13. Sinaia Netanyahu i Dorit Nitzan
14. Dominic Raab
15. Gabi Ashkenazi
16. Bujie Herzog, Amir Peretz i Miriam Peretz
17. Esther Hayut i Avichai Mandelblit
18. Gilad Erdan
19. Dana Walden
20. Tony Blinken, Dan Shapiro i Aaron Keyak
21. Paul Packer i Aryeh Lightstone
22. Shira Haas i Niv Sultan
23. Meredith Jacobs & Sheila Katz
24. Yitsak Kreiss
25. Sylvan Adams
26. Pnina Tamano-Shata i Omer Yankelevich
27. Avigdor Liberman, Gideon Saar i Yifat Shasha-Biton
28. Elaine Luria i Lee Zeldin
29. Yoaz Hendel i Zvi Hauser
30. Stosh Cotler
31. Erlich Sisters
32. Danny Atar
33. Amikam Norkin
34. Betsy Berns Korn
35. Capt. S.
36. William Daroff i Russell Robinson
37. Roman Abramovich and Natan Sharansky
38. Inna Braverman, Maya Gura, Hillary Harel i Orit Hashay
39. Rabbis Gershon Edelstein i Chaim Kanievsky
40. Yael Eckstein
41. Shir Cohen i Brit Perets
42. Tal Gan-Zvi, Shalom Shlomo i Moshe Klughaft
43. Jordana Cutler
44. Lilana Segre
45. Rivka Kidron
46. Oded Revivi i Yossi Dagan
47. Jonathan Swan i Bari Weiss
48. Shuly Rubin Schwartz
49. Yaakov Hagoel
50. Deni Avdija
 

https://www.jpost.com/50-most-influential-jews?utm_source=ActiveCampaign&utm_medium=email&utm_content=120th++Desert+Giants++Squadron+will+get+KC-46+refuelers&utm_campaign=Sunday+Features+09+20+2020&vgo_ee=vtJrX%2Bs6xI9Uum1r3M4llL35hO7C%2FF3J%2FgQB9Uu3XAY%3D

Saudijska Arabija smanjuje cijenu nafte, pripremajući se za novi val koronakrize

 
 
Američki Bloomberg danas piše kako je Saudijska Arabija snizila cijene nafte za listopadske fjučerse, što je znak, da se najveći svjetski izvoznik „crnog zlata“ priprema za novo kolebanje (smanjenje) potražnje s obzirom na pojavu novih žarišta koronavirusne infekcije Covid-19 u svijetu. Državna tvrtka Saudi Aramco smanjila je proizvodnju ključne sorte Arab Light za isporuke u Aziju – svoje glavno tržište. To je smanjilo cijene za kupce saudijske nafte u SAD-u.
https://imagevars.gulfnews.com/2020/08/19/Saudi-oil-Aramco-refinery_1740758cac7_medium.jpg
Koronavirusna pandemija gotovo je blokirala svjetsko gospodarstvo, a jedna od sfera koja je najviše stradala je ona koju čine zračni prijevoznici, koji su i jedni od najvećih korisnika naftnih prerađevina. U travnju su se Saudijska Arabija, Rusija i ostale zemlje proizvođači nafte iz platforme OPEC+ dogovorile o smanjenju proizvodnje za 10 milijuna barela dnevno, što je oko 10% svjetskih isporuka, kako bi podržale cijene koje su pale na povijesne minimume. Ta odluka, kao i oporavak kineske potražnje, doveli su do porasta cijena nafte za više od dvostruko. Ali one su ponovo počele padati. Tako je prošli tjedan, 4. rujna, nafta Brent koštala 42,66 dolara za barel, što je bio najveći pad u zadnja gotovo tri mjeseca. To je posljedica rasta broja zaraženih Covidom-19 u zemljama, poput SAD-a i Indije.
 
Smanjenje cijena nafte može povećati kineski uvoz „crnog zlata“ idućih mjeseci, a upravo tu zemlju Saudi Aramco smatra jednom od ključnih za svjetsko naftno tržište.
 

Zoran Meter, https://www.geopolitika.news/vijesti/saudijska-arabija-smanjuje-cijenu-nafte-pripremajuci-se-za-novi-val-koronakrize/

Trumpov rasizam, Netanyahuov cionizam, Bin Zayedov selefizam, Vučićevo četništvo za bosanske muslimane…

 
 
Neobjašnjivo je ponašanje Bakira Izetbegovića, kao predsjednika SDA, odnosno bošnjačkog nacionalnog lidera, kao i ponašanje reisul-uleme Husein ef. Kavazovića, kao vjerskog lidera, prema istupima umirovljenog reisul-uleme Mustafe ef. Cerića. Nije ovdje riječ o njegovim bezbrojnim nesuvislim izjavama, lapsusima i eskapadama i škrabotinama u medijima i na društvenim mrežama, već je riječ o njegovim stavovima koje iznosi pred međunarodnom zajednicom, posebno u islamskom svijetu, u ime bosanskih muslimana. Konkretno, riječ je o njegovoj podršci sporazumu Izraela i UAE-a koji je rezultirao uspostavom diplomatskih odnosa ovih država. To su naravno objavili režimski listovi u UAE-u uz Cerićevu fotografiju sa ahmedijom na glavi. Cerić je kao dugogodišnji reisul-ulema zaista uživao ugled u arapsko-islamskom svijetu i stoga se njegovoj izjavi dao publicitet u UAE-u. Osim toga, on je još uvijek član nekih vjerskih organizacija u islamskom svijetu poput Svjetske islamske lige (RABITA). Ali, njegova izjava ima posebnu težinu zbog toga što se u islamskom svijetu Palestina i Bosna doživljavaju kao blizanke, a narodi supatnici uslijed povijesne golgote koju preživljavaju od strane četničko-cionističke koalicije. Tako da su prvi komentari na ovu vijest bili da su bosanski muslimani izdali „braću Palestince“. Sam Cerić nije imao potrebu išta demantirati ili pojašnjavati.
https://emiratesleaks.com/wp-content/uploads/2020/09/368-3-750x430-1-750x430.jpg
U vrijeme kad je Cerić komentirao „historijski sporazum“ između Izraela i UAE-a nije bilo naznaka da će u pregovorima između Srbije i Kosova biti spomenut Izrael. Tek priznanjem Kosova od strane Izraela i odluka da Srbija premjesti svoje veleposlanstvo u Jeruzalem, što implicira i priznanje Jeruzalema kao glavnog grada židovske države, Cerićeva izjava se može dovesti u pravi kontekst. Prvo treba uočiti da već dugi niz godina šeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan i Aleksandar Vučić njeguju prijateljske odnose. Radi kurioziteta treba posjetiti da je najljepšu džamiju u Abu Dhabiju, koja je posvećena osnivaču UAE-a, gradila tvrtka iz Beograda. Izrael je oduvijek gajio posebne simpatije prema Srbiji jer je smatra kolijevkom cionizma u ideološkom smislu. Larva ideje cionizma zametnula se u jednoj srpskoj palanki, u glavi jednog rabina, u vrijeme općeg ustanka protiv Osmanlija.
 
Povratak Izraela na Balkan vjerojatno je uvjetovan geopolitičkim aspiracijama Turske u ovoj regiji. Sama činjenica da je upravo Turska dugo bila jedina islamska zemlja koja je priznavala državu Izrael, te da su odnosi ove dvije države potpuno zaleđeni dovoljan je motiv samom Izraelu da je pokuša obuzdati kao glavnog geopolitičkog igrača na Bliskom istoku i Mediteranu. Pore Jordana i Egipta, država čije je priznanje Izraela uvjetovano vojnim porazima u arapsko-izraelskim ratovima, nitko prije UAE-a nije ni pomišljao na odmrzavanje odnosa s židovskom državom. Političke tenzije i rivalitet između Izraela i Turske nije samo uvjetovan turskom bezrezervnom podrškom Palestini, odnosno samom Hamasu, koliko je uvjetovan geostrateškim interesima koji se ogledaju kroz kontrolu prirodnih resursa, nafte i plina. Ovaj plan turski predsjednik Reçep Tayip Erdoğan sprovodi pod nazivom „Mavi Vatan/ Plava država“. Po mnogim arapskim analitičarima dolazak Fataha Al Sisija na vlast u Egiptu, pored zatiranja pokreta „Muslimanska braća“, uvjetovan je egipatskim tajnim isporukama plina Izraelu. A, opće je poznata činjenica da se Sredozemlje tretira kao najveća deponija zemnog plina i da Izrael oduvijek ima aspiraciju domoći se tih nalazišta. Takvo jedno nalazište je upravo Turska nedavno otkrila u Istočnom Mediteranu. Ako su vojni konflikti i agresije na zemlje bogate naftom okarakterizirani kao ratovi za „crno zlato“, onda se i tursko-grčki konflikti, te podjela Cipra može tretirati kao bitka za kontrolu velikih nalazišta plina u istočnom Mediteranu. Tursko-libijski vojni savez, kao i savez Egipta i Grčke inicirani su ovim interesima.
 
E, budući Bosna i Hercegovina ima vrlo specifične odnose sa svim nabrajanim akterima moralo bi je se ticati što se događa na Bliskom istoku i Sredozemlju. Iako je Bosna i Hercegovina formalno priznala Izrael i Cipar, malo je poznato da je tadašnji bošnjački član Predsjedništva BiH Alija Izetbegović uskratio svoj potpis, što će reći da nije bio voljan priznati ni Izrael ni Cipar. Time je jasno dao do znanja da se bosanski muslimani solidariziraju s Palestincima koji imaju pravo živjeti u svojoj nezavisnoj i suverenoj državi. Uskraćivanjem potpisa na priznanje grčkog dijela Cipra, bez Sjevernog Cipra, Alija Izetbegović se rukovodio time što je principijelno protiv etničkih podjela država, ali nije želio kvariti odnose sa Turskom. Tako da je cjelokupna politika američkog predsjednika Donalda Trumpa na Bliskom istoku, koja je rezultirala dramatičnim odlukama i sporazumima, čiji je kreator njegov zet Jared Kushner, okarakterizirana prilično sebičnom i gramzivom. Kushner slovi kao notorni cionista, a premijer Izraela Benjamin Netanyahu je kućni prijatelj Kushnerovih. Kćerka američkog predsjednika Ivanka napustila kršćanstvo i prebacila se na judaizam nakon udaje za Kushnera. Sam Trump slovi kao predsjednik koji je naklonjen Židovima i on tu svoju naklonost ne krije.
 
Iako su bošnjački političari sa zebnjom pratili ishod pregovora u Washingtonu, jer je Milorad Dodik uporno inzistirao na povezivanju priznanja Kosova od strane Srbije sa priznanjem Republike srpske, te su odahnuli što BiH uopće nije bila tema razgovora, da znaju što ne znaju, imali bi ozbiljnih razloga za zabrinutost. Bućkuriš pregovora iz Washingtona mogao bi se pretvoriti u košmar na Balkanu.
Sasvim je očigledno da je pad Mile Đukanovića u Crnoj Gori prvi konkretan rezultat pregovora u Washingtonu. Sam Đukanović je diplomatskom frazom da međunarodna zajednica prešutno podržava Beograd u pritiscima na Crnu Goru, priznao da je Crna Gora prva žrtva Vučićeve kooperativnosti u Washingtonu koja se ogleda kroz udovoljenje Trumpu da premjesti veleposlanstvo u Jeruzalem. Iako Crna Gora nema toliko dodirnih geopolitičkih tačaka s Bliskim istokom, odnosno Sredozemljem, platila je ceh kao najslabija karika na Balkanu. Što onda može očekivati Bosna i Hercegovina koja je po više osnova uvučena u kontekst priče Trumpovog „pospremanja“ Bliskog istoka?!
 
Kada su SAD odlučile stati u obranu Bosne i Hercegovine u vrijeme kad je Srbija bila izvršila agresiju na nju kao tek priznatu državu, to se potpuno uklapalo u koncept geostrateških američkih interesa. Amerika je kao supersila željela pokazati da brani muslimane okružene kršćanima, kao što brani Židove okružene muslimanima. Još uvijek su Amerikanci na tim stajalištima, ako je suditi po ponašanju i izjavama specijalnog predstavnika SAD-a za Zapadni Balkan Matthewa Palmera, koji je odmah nakon srbijansko-kosovskih pregovara u Washingtonu posjetio Sarajevo. Ali, Trumpova politika prema islamskom svijetu toliko je pristrana da potpuno polarizira muslimane kako po ideološko-vjerskoj, tako i po rasnoj, odnosno nacionalnoj osnovi. Doduše, islamski svijet je već bio podijeljen, ali nikad konture tih podjela nisu izgledale tako vidljive i jasne na geopolitikom planu kao danas. I što je najopasnije po tim osnovama se formiraju politički blokovi i vojni savezi. Bosna i Hercegovina je uživala jedinstvenu podršku u islamskom svijetu tokom agresije na nju. Danas se to već ne može reći jer se već javljaju problemi u diplomatskim odnosima upravo sa onim blokom zemalja koje favorizira Trump u svojoj politici „pospremanja“ Bliskog istoka. Jedna od tih zemalja su Ujedinjeni Arapski Emirati! Njihov suveren se, u najmanju ruku, ponaša ignorantski prema Bosni i Hercegovini. Njegov ovakav odnos je prvenstveno ideološko-vjerske naravi. I nije to samo manira princa i prijestolonasljednika Bin Zayeda, već i drugih arapskih prinčeva i prijestolonasljednika koje favorizira predsjednik Trump, odnosno njegov zet u „pospremanju“ Bliskog istoka. Ako bismo pojednostavili stvari i na osnovi osobnog imidža kakvog imaju u medijima sudili politikama Trumpa i njegovih favorita Netanyahua, Bin Zayeda i Vučića, sve je to suprotno od onoga što stoljećima Bosnu čini Bosnom i onoga na čemu i radi čega Bosna kao država postoji i opstaje. Ideološke agende njihovih politika su u potpunoj suprotnosti s onim što Bosna jest. Trumpov rasizam, Natenyahuov cionizam, Bin Zayedov selefizam, Vučićevo četništvo za bosanske muslimane su političko-ideološke horor vizije od kojih im se ledi krv u žilama. One su protiv susreta civilizacija, dijaloga i suživota islama i kršćanstva što je povijesna misija bosanskih muslimana.
 

Nedžad Latić, thebosniatimes.ba, https://thebosniatimes.ba/50492/hoce-li-bosna-prezivjeti-trumpa-latic-buckuris-iz-washingtona-mogao-bi-se-pretvoriti-u-kosmar-na-balkanu/

Anketa

Tko je naredio uhićenje predsjednika Uprave JANAF-a?

Četvrtak, 01/10/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 6528 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević