Get Adobe Flash player
Dokle će hrvatske vlasti financirati četnički dernek?

Dokle će hrvatske vlasti financirati četnički dernek?

Pupovčev SDSS osnovali su ratni zločinci i rušitelji hrvatske...

Slavljenje u Srbu nastavak velikosrpske politike

Slavljenje u Srbu nastavak velikosrpske politike

U Srbu se slavi pokolj nad hrvatskim...

Zagreb – posvojeni grad

Zagreb – posvojeni grad

I bez potresa sa starih zgrada padala je žbuka, kamenje, dijelovi...

Austrijska zabrana komemoracije na Bleiburgu

Austrijska zabrana komemoracije na Bleiburgu

Miroslav Škoro špekulira prema Jasenovcu i prema...

Prvi politički program Velike Srbije

Prvi politički program Velike Srbije

Namjere Srbije bile su jasne, dominirati u zajedničkoj...

 • Dokle će hrvatske vlasti financirati četnički dernek?

  Dokle će hrvatske vlasti financirati četnički dernek?

  srijeda, 29. srpnja 2020. 17:48
 • Slavljenje u Srbu nastavak velikosrpske politike

  Slavljenje u Srbu nastavak velikosrpske politike

  srijeda, 29. srpnja 2020. 17:53
 • Zagreb – posvojeni grad

  Zagreb – posvojeni grad

  četvrtak, 30. srpnja 2020. 11:31
 • Austrijska zabrana komemoracije na Bleiburgu

  Austrijska zabrana komemoracije na Bleiburgu

  četvrtak, 30. srpnja 2020. 11:26
 • Prvi politički program Velike Srbije

  Prvi politički program Velike Srbije

  četvrtak, 30. srpnja 2020. 16:42

Kina počinje ribariti u Južnom kineskom moru

 
 
U najnovijem krugu japansko-kineskog  prepiranja oko spornih otoka u Istočnom kineskom moru u posljednjih je nekoliko dana došlo do eskalacije napetosti. Dana 5. kolovoza, prema objavi japanskog Ministarstva vanjskih poslova, čak je 230 kineskih ribarskih brodova i 13 brodova obalne straže plovilo prema susjednim područjima koja okružuju skupinu otoka, poznatu kao Senkaku otoci u Japanu i Diaoyu otoci u Kini. Tri  broda su navodno imala topove, a još dva broda kineske vlade navodno su u nedjelju navečer došla na udaljenost od 12 milja od otoka Senkaku/ Diaoyu.
http://img.news-us.jp/world/china/spratly/167372_600.jpg
Postoje dvije glavne stvari koje trebate imati na umu u pogledu razvoja ove situacije. Prva je da to  predstavlja umjereno intenziviranje napetosti između Japana i Kine u područjima oko spornih otoka,  gdje se preklapaju teritorijalne pretenzije dviju zemalja. Druga je da je ne treba prenapuhavati ovu eskalaciju.  Kina u stvari ne želi sukob, a Japan nije u situaciji da uđe u sukob.
 
Teško je odrediti točan trenutak kada su počele rasti napetosti između Kine i Japana. Ovaj posebni teritorijalni spor izazivao je konstantan pritisak niske razine na obje strane, čak i kada su odnosi bili dobri. Međutim, ističe se nekoliko nedavnih događaja. Dana 15. lipnja, kineski špijunski brod Type 815 ušao je u japanske teritorijalne vode u blizini otoka Sakishima, u regiji Okinawa - te je prvi put od 2004. godine Kina bila toliko hrabra. Nakon toga je, 2. kolovoza, Japan objavio svoju godišnju obrambenu bijelu knjigu u kojoj je kritizirao Kinu zbog pretjerano agresivnog stava u Istočnom kineskom moru. Kineska ministarstva obrane i vanjskih ministarstva odgovorila su  teškim riječima na ono što su oni smatrali nepravednim optužbama, te obećali da će zaštiti kineski suverenitet „nepokolebljivom“ odlučnošću.
 
Korištenje ribarskih bordova za ulazak u japanske teritorijalne vodi nije nužno nova taktika, ali je stupanj do kojeg je Kina to primijenila i uporabila prošlog vikenda protiv Japana značajan. U Južnom kineskom moru,  Kina često koristi ribarske brodove - sa ili bez pratnje brodova obalne straže - kako bi delegitimirala druge pretendente poput Malezije i Filipina. Kina je to isto učinila i prije oko otoka Senkaku / Diaoyu. Brod japanske obalne straže se 2010. godine sudario s kineskim ribarskim brodom, što je izazvalo nacionalističke prosvjede u Kini. Međutim, 230 ribarskih brodova i 13 brodova obalne straže su izravni izazov, a ne pogrješka, i ne radi se samo o nekoliko ribarskih brodova koji tragaju za velikom količinom ribe i velikom zaradom. 
 
To je učinkovita strategija za Kinu, jer joj omogućava da utvrdi teritorijalne pretenzije, a da zapravo ne izazove silovit  sukob. U ovom slučaju, Japan ne želi započeti sukob s Kinom. Jedan od razloga je da Japan ne može biti siguran da će ga Sjedinjene Države podržati, ako bude smatran agresorom. Japan također ne želi dati Kini izgovor da postane još oštrija, niti želi potaknuti nacionalističke osjećaje u Kini kao odgovor na bilo koju  uvredljivu akciju koju bi poduzeo.
 
Kina zatim može odabrati najbolju vrstu sukoba: onu koja zapravo neće prerasti u  sukob. To daje dojam da je Kina snažnija nego što izgleda, te čini da Japan izgleda slabiji nego što jest. To omogućuje Kini da igra ulogu provokatora i promatra koliko daleko može ići s vršenjem pritiska zbog svojih pretenzija, dok također sebi ostavlja prostor da se povuče, ako to bude potrebno. Premda je Kina slabija strana – a možda čak i zbog toga – često prekoračuje granice.  Usred tog zveketanja oružja između Kineza i Japanaca istodobno dolazi do odmrzavanja odnosa između Kine i SAD-a. Nešto više od 48 sati nakon što je započela drama u Istočnom kineskom moru, američki raketni razarač Benfold stigao je u kinesku  luku Qingdao, a američka mornarica je priopćila da se radi o kurtoaznom posjetu. To je prvi put da je američki ratni brod posjetio Kinu, jer su Kinezi u svibnju, u posljednji trenutak otkazali posjet nosača zrakoplova John C. Stennis. To je ujedno i prvi posjet otkako je Stalni arbitražni sud u Haagu 12. srpnja ove godine presudio u korist Filipina u sporu s Kinom.
 
Nejasno je zašto bi američki razarač došao u kurtoazni posjet u kinesku luku tijekom intenziviranja prijepora između Japana i Kine. Izgleda malo vjerojatno da je Kina pozvala američki brod da dođe u tu luku kako bi stvorila probleme između SAD-a i Japana. Raketni razarač Benfold imao bi dovoljno vremena da se okrene, da je to bilo potrebno. Međutim, to naglašava ispraznu prirodu rata riječima, ribarskim brodovima i nenaseljenim otocima u Tihom oceanu. Napetost u odnosima između Kine i Japana je važna, kao i to kako će se pozicionirati Sjedinjene Države, ali u konačnici, to je uravnoteživanje moći politikantstva, a ne uvod u neposredno nasilje.
 

Jacob L. Shapiro, Geopolitical Futures, Teksas, SAD

Anketa

A. Plenković i T. Medved dodvoravaju se Srbima. Je li to izdaja?

Četvrtak, 06/08/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1174 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević