Get Adobe Flash player
Zakonom zabraniti maškare

Zakonom zabraniti maškare

Živjela demonokratska i orwellijanska Plenkovićeva...

Nisu manjinske skupine

Nisu manjinske skupine "svete krave"

Krnje je uvijek simbolizirao ono što narod ne smatra...

Glas za Plenkovića glas je protiv Hrvatske

Glas za Plenkovića glas je protiv Hrvatske

Plenković je najveća ugroza hrvatskom narodu i državi od...

Htjeli ste satiru, imat ćete satiru

Htjeli ste satiru, imat ćete satiru

Hrvatska je slobodna zemlja većinskoga hrvatskog i katoličkog...

Moralni pad hrvatskih elita i pravosuđa

Moralni pad hrvatskih elita i pravosuđa

Hrvatski sabor trebao bi biti zadnja obrana hrvatskih nacionalnih...

 • Zakonom zabraniti maškare

  Zakonom zabraniti maškare

  srijeda, 26. veljače 2020. 20:13
 • Nisu manjinske skupine

  Nisu manjinske skupine "svete krave"

  srijeda, 26. veljače 2020. 18:08
 • Glas za Plenkovića glas je protiv Hrvatske

  Glas za Plenkovića glas je protiv Hrvatske

  četvrtak, 27. veljače 2020. 12:22
 • Htjeli ste satiru, imat ćete satiru

  Htjeli ste satiru, imat ćete satiru

  srijeda, 26. veljače 2020. 18:11
 • Moralni pad hrvatskih elita i pravosuđa

  Moralni pad hrvatskih elita i pravosuđa

  ponedjeljak, 24. veljače 2020. 15:34

Čekam dan kada će hrvatska država početi promišljati kako je bivši ministar športa uništavao zdravo u hrvatskome športu

 
 
Hrvatska smještena zapadno od brdovitog Balkana uz srijemsku ravnicu i istočno od  sunčanih vrhova Alpa uspjela se obraniti od srpske agresije i bratstva i jedinstva, ali ne i od dva moćna socijalna agregata unutarnje politike.  Jedan je u reformi obrazovanja koja je sudar Gutenbergove i digitalne galaksije ili rat tiskanih medija s tabletima, unatoč činjenici da gotovo svake godine srednje škole iznjedre darovite pojedince što osvajaju medalje. Očito im nije potrebna reforma da bi  na međunarodnim natjecanjima u matematici, informatici, govorništvu i drugim oblastima pokazali da je reforma sporedna. Drugi je u športu, odnosno, u nogometu ili u predmetu „isušivanja močvare“ koja je iznjedrila srebro na SP u Moskvi. Oba, kako volim reći, socijalna agregata započeo je ex ministar Znanosti, obrazovanja i športa Željko Jovanović. Poput kukavice koja jaja odlaže u tuđa gnijezda, izlegao je Borisa Jokića kao reformatora čije posljedice ostvaruje ministrica obrazovanja Blaženka Divjak s najlošijim rezultatima mature, a iz drugog kukavičjeg jajeta postavljenog u športu izlegla se neviđena hajka na Zdravka Mamića koji je svojim posebnim sposobnostima klub GNK Dinamo priključio europskoj nogometnoj eliti sa velikim doprinosima rezultatima reprezentaciji HNS-a.
Slikovni rezultat za joe simunic
Zdravko Mamić je GNK Dinamo stavio u red klubova koji su organizacijski, tehnički i materijalno među najboljima u Europi s posebnom brigom za razvoj darovitih igrača, što su stasali u nogometnoj školi kluba. Doduše ta škola ima svoju dugu tradiciju, ali ne i organizaciju iz koje je stvoren svojevrsni rasadnik igrača što su popunjavali, prije svega Dinamo, a zatim i potrebe bogatog i zahtjevnog tržišta europskih klubova. Koliko god usporedba djeluje pretenciozno valja naglasiti da je GNK Dinamo jedini klub koji je uspio sustavno ostvarivati sredstva iz dijela nagradnog fonda asocijacije UEFA kojima se profilirao na putu, moglo bi se reći, nogometne elite koja je pri dnu, ali pri dnu najboljeg čime nogometna Europa raspolaže. Zasluge za to ima, od našeg pravosuđa proganjani, Zdravko Mamić koji je davno shvatio da se daroviti igrači jednako kao i treneri stvaraju i odrastaju u različitim sredinama, ali tek dolaskom u klubove, kakav je u nas GNK Dinamo, dobivaju vrijednost i prepoznatljivost koja ne ovisi samo o njihovom talentu nego o uvjetima u kojima se talent razvija i međunarodno zastupa. GNK Dinamo je, u tom smislu, sadržajno i organizacijski, postigao točno onoliko koliko, osim Rijeke i Osijeka, ostalim našim klubovima nedostaje da bi bili konkurencija koja umjesto da slijedi vrhunsku organiziranost oponira na različite načine stvaranjem animoziteta posredstvom navijača, medija i prizemne politike. Za GNK Dinamo, ovakvog kakvog imamo, nisu valjda zaslužni oni što s tribina skandiraju uvredljive poruke ili svoju strast i prijetnju izražavaju bakljama, petardama i nasiljem nad onim što im ne pruža otpor. Nisu zaslužni ni oni koji bi mijenjali upravu kluba što osvaja državna prvenstva kao na industrijskoj traci, ali ni veliki dio novinara što uporno i dosljedno kritiziraju klub koji je doslovce iznjedrio Luku Modrića najboljeg igrača svijeta ali i prije njega omogućio razvoj popularnog Brazilca Da Silve baš onako kako danas kotira daroviti Španjolac Dani Olmo koji je zablistao u Dinamu i dosegao visoku međunarodnu vrijednost.  Sve tri akvizicije, neovisno o sporovima koji su vođeni s Da Silvom, djela su Zdravka Mamića koji je u njima prepoznao vrline rasnih nogometaša i na taj način dominirao domaćom nogometnom scenom čijeg kreatora umjesto da slijede pokušavaju uništiti.
 
Mogao je, recimo, Luka Modrić, uz brojne darovite igrače, igrati za bilo koji klub jednako dobro kao što je igrao u Dinamu, a danas u Realu i ostao bi zabilježen samo kao dobar igrač, ali nikad bez Dinama, kao kvalitetnog kluba, ne bi imao mogućnost predstaviti se onako kako je uspio s klubom čija je organizacijska i sadržajna struktura omogućila mu prepoznatljivost vrlina kojima raspolaže. To što smo uzeli za primjer Luku Modrića jednako vrijedi za bilo kojeg igrača ili trenera pa i za sadašnjeg vrlo poštovanog trenera Nenada Bjelicu koji je tek dolaskom u GNK Dinamo dobio mogućnost prikazati kvalitete koje nikad ne bi došle do izražaja u klubu gdje je osuđen raditi sa izborom igrača na koje nije imao utjecaja, a još i manje uvjete rada kakve pružaju dobro organizirani klubovi. Velike igrače izvan svake dvojbe stvaraju stručnjaci brojnih profila uz konstataciju da samo veliki i dobro organizirani klubovi imaju sve ono što zovemo strukom koju, uz trenera, čini visoko kvalitetna zdravstvena zaštita,   prehrana i smještaj kako bi se igrači ili bilo koji članovi kluba posvetili „poslu“ za koji su angažirani, da se našalimo, pa makar i za kontrolu ulaznica za ulaz na stadion. 
 
Tužno je, jadno i nakaradno, ali za male sredine tipično, da je Zdravko Mamić kao idejni i organizacijski kreator klupskih uspjeha, umjesto poštovanja doživio sudbinu zločinca koji je pobjegao od pravosuđa; ono je kao i naša javnost, žrtva predrasuda kojima dominira medijska i svaka druga hajka utemeljena na pakosti, zlobi i strastima navijački raspoloženog puka kojeg podgrijavaju mediji jednako opterećeni osobnim ili nečijim interesima, ali i bolesnim navijačkim  strastima. Ne samo da je tužno nego je i tragično što je Zdravko Mamić  osuđen zbog iznosa koji bi svi rado platili da ostvare ono što je ostvario GNK Dinamo njegovim vođenjem puneći državni proračun i osiguravajući klupsku egzistenciju s oko 200 zaposlenika. Ostao je na margini interesa onih koji bi bili dužni, ne samo brinuti, nego i njegovati kvalitetne pojedince umjesto proganjati ih zato što raspolažu energijom i  vizijom koju ignoriraju bez misaoni istomišljenici najmoćnijeg socijalnog agregata.
 
Može djelovati u današnjima uvjetima  neprimjereno, tek da bi potvrdio prethodnu tezu, moram se vratiti vremenima bivše države u čijem je nogometnom miljeu dominirala Crvena zvezda ili klub koji je nekad bio onakav kakav je danas GNK Dinamo u Hrvatskoj.  U nevezanom razgovoru nogometnih djelatnika za kavanskim stolom, u ono vrijeme, poveo se razgovor o kvaliteti trenera pa je jedan među sudionicima obratio se dr. Aci Obradoviću, za kojeg svi tvrde da je bio idejni začetnik organiziranosti i kodeksa Crvene zvezde, hvaleći tada uspješnog  trenera Gojka Zeca. Na tu pohvalu mu je Obradović odgovorio: recite vi meni koji trener u Crvenoj zvezdi nije bio uspješan? Drugim riječima, za uspjeh svakog trenera, naravno i igrača,  u klubu je bitna klupska organizacija koja, o tome nema dvojbe, ima širok utjecaj na društvena, a samim tim, i na politička zbivanja. Pustimo na stranu činjenicu da je u bivšoj državi spomenuti klub dominirao i služio se svim mogućim sredstvima koristeći osvojene i stečene  privilegije, tek činjenica je da klub nikad ne bi postao prvak Europe da nije bio kvalitetno organiziran! Klupski uspjesi, nekad Crvene zvezde, a danas GNK Dinama, značajno ovise o organiziranosti kojoj su danas najbliži Rijeka i Osijek, a tu „blizinu“ valjalo bi očekivati i od drugih naših klubova umjesto zlobe, pakosti i podmetanja? To je, međutim,  posebna priča o mentalitetu kakvim raspolaže narod istočno od Alpa i zapadno od brdovitog Balkana među kojima, to je očito, Hrvati dominiraju kao posvađan, prevaren i od brojnih vlasti ideološki i materijalno zlorabljen narod.
 
Naša medijska scena je katastrofalna i, još među rijetkima zaostala, oslonjena na podršci navijačkim udrugama koje zlorabe pripadnost klubu za destrukciju umjesto za podršku. Što uopće znači navijačka udruga koja umjesto bodrenja  igrača prostor tribina koristi za skandiranje uvreda ili bacanjem baklji i detonacijama petardi želi ostaviti dojam prisutnosti kao čimbenik čega? Zar su mase s tribina organizirane da bi se zadovoljile njihove strasti uplitanjem u klupsku politiku? Zar zbog plaćene ulaznice ima bilo tko pravo utjecati ili postavljati zahtjeve pojedincu, upravi kluba ili pak njenoj politici? Uopće nema dvojbe o tome, da u nas, navijačkim skupinama dirigira pojedinac ili skupina koja bi po svim pravilima reda i odgovornosti posljedice morala snositi, ovisno o stupnju aktivnosti, od države i njenih  organi ustanovljenih za red i disciplinu navijačkog orkestriranja.
 
Krajnje je vrijeme da netko, da netko vrlo ozbiljan i politički odgovoran, postavi pitanje: tko je navijače uniformirao i organizirao za destrukciju pod egidom navijanja? Dvojim da policija ne raspolaže podacima, a istražni i sudski organi instrumentima zaustavljanja neciviliziranog i nasilnog ponašanja onih kojima je potrebna udruga za navijanje što je samo izlika za odnose prema klubu, ali i za međusobne sudare navijačkih „susreta“ što svjedoče o nasilju, mržnji i netoleranciji koje NETKO njeguje, a država tolerira! Riječ je o činjenici da naši mediji ili podržavaju takve navijačke skupine ili njihovu destrukciju uopće ne osuđuju nego, eventualno, samo konstatiraju događanja, nerede i puno toga što su asocijacije FIFA i UEFA uvijek rigorozno kažnjavale i financijskim sredstvima sankcionirale klubovima ili nacionalnom savezu,  a nikad  navijačkoj skupini koja je  iznjedrila nasilje, destrukciju ili provokaciju. Razumljivo je da je u konačnici uvijek odgovoran klub ili nacionalni savez države čiji nadležni organi nisu na razini odgovornosti za posao koji su dužni obavljati. Naši organi zaduženi za mir, red, dostojanstvo građana (publike) osim privođenja izgrednika nisu se nikad posvetili činjenici da te, kako ih zovu navijačke ispade uniformiranih likova, organizirane i pripremljene za javni nastup kazne, a dirigenta navijačkog orkestra učine odgovornim i naravno primjereno kažnjenim onako kako je neprimjereno kažnjen Zdravko Mamić.
 
Suludo je i zdravog društva nedostojno kad tribina ispunjena navijačima BBB ili loših plavih dječaka čovjeku zaslužnom što je GNK Dinamo desetljeće i više stalni natjecatelj u Kupu UEFA i koji je klub učinio financijski neovisnim o proračunu grada skandira „ Mamiću Cigane odlazi iz svetinje.“ Zar progoniti čovjeka koji je klub rezultatima stavio na pijedestal svetinje i do praga nogometne elite vrijeđati? U čije ime? Zar u ime kreatora destrukcije? To nije niti može biti apel uniformiranih masa nego nečijeg, pitaj Boga čijeg, interesa koji ima jedan jedini cilj diskreditirati kreatora uspješnog Dinama. Jednako je nepojmljivo da pravosuđe i naši mediji umjesto da su na strani Zdravka Mamića postali su dio njegova progona zanemarujući sve što je učinio i GNK Dinamo dovodeći klub do stupnja međunarodnog respekta koji je  šest puta sudjelovao u Ligi prvaka  i deset puta u, kako se popularno kaže, nogometnom proljeću što ni jednoj našoj djelatnosti nije uspjelo u gospodarstvu kakvo imamo i u politici koju vodimo. Sve smo bliže stihovima pjesme Dobriše Cesarića: „…i svak je išao svojim putem za slavom i za hljebom, a on je krvareći ljepotom plovio nebom.“ Očito je da naša vlast plovi svojim nebom ne hajući za ono što ono pokriva u obrazovanju, stvaralaštvu Mate Rimca, naših darovitih učenika i u športu, a poglavito u nogometu. Pokazalo se da je jedino šport u stanju ujediniti rezultatima nacionalne reprezentacije sve ono što politika svađa i jednako posvađati klupsku zaslijepljenost za što je odgovorna politika i pravosuđe koje je, kako se to lijepo kaže, suspektno.
 
Na kraju valjalo bi postaviti pitanje koga je to Zdravko Mamić ojadio, oštetio i na drugi način doveo do stanja u kojem je optužen kao glavni lik zločinačkog udruživanja i pri tom zanemariti sve što je učinio za klub neovisan o proračunu grada s golemim doprinosom reprezentaciji koja godinama ne koristi sredstva proračuna Republike Hrvatske? Očito je nešto trulo u državi, da parafraziram Shakespearov lik Hamleta!
 

Željko Mataja

Anketa

Andrej Plenković je zabranio izvođenje pjesama Marka Perkovića Thompsona, hoće li zabraniti i maškare?

Petak, 28/02/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 969 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević