Get Adobe Flash player
Lignja nam mozak friga

Lignja nam mozak friga

Josipović bi trebao znati da su partizani pobili za i nakon Drugoga...

Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

Američke intervencije i promašeni ratovi na Istoku stvorili su...

Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

Plenković na izborima pobijedio Milinovića i izgubio od HDZ-a iz svibnja...

Jedva čekam da SDP dođe na vlast

Jedva čekam da SDP dođe na vlast

Pa da više ne bude korupcije, "ustaša" i...

Papa sluša četničke koljače

Papa sluša četničke koljače

Razočaravajući postupak Petrova...

 • Lignja nam mozak friga

  Lignja nam mozak friga

  srijeda, 20. ožujka 2019. 15:09
 • Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

  Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

  srijeda, 20. ožujka 2019. 14:58
 • Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

  Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

  srijeda, 20. ožujka 2019. 14:55
 • Jedva čekam da SDP dođe na vlast

  Jedva čekam da SDP dođe na vlast

  srijeda, 20. ožujka 2019. 14:50
 • Papa sluša četničke koljače

  Papa sluša četničke koljače

  četvrtak, 21. ožujka 2019. 12:14

HSP izgubio 2.108 ili 35 posto glasova i jedan mandat u odnosu na izbore 2017. godine

 
 
U nedjelju 10. ožujka 2019. godine poslije završetka prijevremenih područnih izbora za vijećnike u Skupštini Ličko-senjske županije, predsjednik HSP-a i nositelj njezine izborne liste Karlo Starčević među inim izjavio je za medije da je: „Vrlo zadovoljan izbornim rezultatom sa 17 posto osvojenih glasova“. Na službenoj pak međumrežnoj stranici Hrvatske stranke prava objavljeno je i sljedeće: „Povijesni uspjeh HSP-a i predsjednika Starčevića u Ličko-senjskoj županiji! HSP je treća snaga! HSP je ostvario povijesni rezultat“.
http://www.hsp.hr/wp-content/uploads/2017/03/karlo-star%C4%8Devi%C4%87-sabor-hsp-3.jpg
Karlo Starčević
 
Analizom numeričkih podataka o aktualnim izborima, i potom njihovom usporedbom s rezultatima koje je HSP postigao na redovitim područnim izborima za vijećnike Skupštine Ličko-senjske županije koji su održani 21. svibnja 2017., moći će se otkriti i ustvrditi sa čim je to predsjednik HSP-a Karlo Starčević „vrlo zadovoljan“, te što su to „povijesni uspjeh“, „treća snaga“ i „povijesni rezultat“ koje su HSP i nositelj njezine izborne liste Karlo Starčević postigli na upravo završenim  prijevremenim područnim izborima za Skupštinu Ličko-senjske županije.
 
Na prijevremenim područnim izborima 10. ožujka 2019. u birački popis bilo je upisano 43.217 birača i oni čine biračko tijelo, a glasovalo je njih 22.133 ili 51,223 posto. Izborna lista HSP-a i njezin nositelj Karlo Starčević dobili su 3.695 glasova što je 17,15 posto birača koji su glasovali, i 8,54 posto biračkoga tijela. HSP-ova izborna lista osvojila je šest vijećničkih mandata, i u redosljedu po brojki osvojenih vijećničkih mandata je „treća snaga“ na izborima iza izborne liste HDZ-a i KLGB dr. Darka Milinovića. Na redovitim područnim izborima za vijećnike Skupštine Ličko-senjske županije koji su održani 21. svibnja 2017. u birački popis bilo je upisano 44.696 birača i oni čine biračko tijelo, a glasovalo je njih 26.748 ili 59,84 posto. Hrvatska stranka prava na izbore je izašla s Kandidacijskom listom grupe birača (KLGB) kojoj je nositelj bio predsjednik HSP-a Karlo Starčević. KLGB HSP-a i njezin nositelj Karlo Starčević dobili su 5.803 glasova što je 22,84 posto birača koji su glasovali, i 13,00 posto biračkoga tijela. Osvojeno je sedam vijećničkih mandata, i po tome je HSP bila „druga snaga“ na izborima tj. odmah iza HDZ-a.
 
Usporedbom brojki dobivenih glasova birača i osvojenih vijećničkih mandata Hrvatske stranke prava na redovitim izborima za Skupštinu Ličko-senjske županije koji su održani 2017., s brojkama dobivenih glasova birača i osvojenih vijećničkih mandata na prijevremenim izborima koji su održani 10. ožujka 2019.; dolazi se do sljedećih rezultata: Na upravo završenim prijevremenim izborima HSP i nositelj njezine izborne liste Karlo Starčević dobili su 2.108 ili 34,86 posto glasova manje i jedan vijećnički mandat manje u usporedbi s izborima  koji su održani u svibnju 2017. godine! Također su se spustili za jedno mjesto u redosljedu stranaka po brojki osvojenih vijećničkih mandata, pa su sada „treća snaga“ iza HDZ-a i KLGB dr. Darka Milinovića.
 
Sa čim, po čemu, kako i zašto je predsjednik HSP-a Karlo Starčević „vrlo zadovoljan“ tim i takvim rezultatima izbora, a HSP te iste izborne rezultate kvalificira i atribuira kao „povijesni uspjeh“; znaju samo oni. Kako može biti ne samo „povijesni“ nego i „običan“ uspjeh ako stranka na izborima izgubi čak 2.108 ili gotovo 35 posto glasova birača koji su joj dali svoj glas i političku potporu na prethodnim izborima, kao i jedan vijećnički mandat? Može li općenito bilo koji gubitak biti – dobitak? Može li se općenito nakon gubitka biti – dobitnikom?  Može i to, ali samo ako ste u džepu imali zmiju pa je putem izgubili jer ste imali sreću da na džepu bude rupa. No, kad u izbornom programu imate „rupu“ pa zbog toga na izborima masovno izgubite  birače i njihove glasove, onda nikako i nipošto ne možete biti „vrlo zadovoljan“ dobitnik nego samo i jedino izborni – gubitnik! No, kao što se to može vidjeti iz citiranih postizbornih priopćenja Karla Starčevića i HSP-a, i nakon masovnog gubitka glasova te političkog povjerenja i potpore birača, navodno se može biti – dobitnik i to čak povijesni! Ali, svakome je jasno da to može biti samo i jedino u mimikriji, vulgarnoj stranačkoj propagandi, zlouporabi povjerenja stranačkog članstva te varanju i obmanjivanju demokratske javnost!
 
Osjećaj zadovoljstva je subjektivna pojavnost i velikim dijelom ovisi o osobnom kapacitetu za introspekciju, samokritičnost i objektivnost; pa stoga predsjednik HSP-a i nositelj njezine izborne liste Karlo Starčević i može biti „vrlo zadovoljan“ rezultatima izbora, ali to ovdje nije bitno za demokratsko okončanje postizbornog procesa. U demokratskim strankama za demokratsko okončanje postizbornog procesa primarno je i bitno što o rezultatima izbora misle te i „osjećaju“ članovi stranke. Čini li njih masovni gubitak od čak 35 posto glasova i birača „vrlo zadovoljnim“; ili imaju samopoštovanje, demokratsku kulturu i političko znanje pa ne će dopustiti da ih predsjednik Karlo Starčević i vodstvo HSP-a varaju i obmanjuju lažnim izbornim uspjehom? Nego će postupiti politički logično te prema sebi i Stranci odgovorno kao što je to postizborno uobičajeno u svim demokratskim strankama i državama širom svijeta; te zatražiti da izborni gubitnici predsjednik Karlo Starčević i vodstvo HSP-a podnesu neopozive –  ostavke na njihove stranačke položaje i dužnosti!
 

Erih Lesjak

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Treba li ministrica Gabrijela Žalac podnijeti ostavku?

Ponedjeljak, 25/03/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1270 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević