Get Adobe Flash player
Nikoga nisam nazivala marginalcima!

Nikoga nisam nazivala marginalcima!

Političari misle o izborima, ja kao državnica mislim o budućim...

Smišljeni napad na Predsjednicu

Smišljeni napad na Predsjednicu

Puno je nedobronamjernih koji su sudjelovali u pripremi dočeka...

Vratio se Vučić na puškomet od Gline

Vratio se Vučić na puškomet od Gline

Nakon što je Vučićeva propagandna bagra otišla u Srbiju...

Previše glume, teatralnosti, patetike...

Previše glume, teatralnosti, patetike...

Umjesto pozitivne, nad Hrvatima u Srbiji, nastavljena negativna izborna...

Hrvatska naspram Srbiji danas

Hrvatska naspram Srbiji danas

Nadam se da će se Srbi u budućnosti odreći...

 • Nikoga nisam nazivala marginalcima!

  Nikoga nisam nazivala marginalcima!

  četvrtak, 15. veljače 2018. 16:43
 • Smišljeni napad na Predsjednicu

  Smišljeni napad na Predsjednicu

  četvrtak, 15. veljače 2018. 16:36
 • Vratio se Vučić na puškomet od Gline

  Vratio se Vučić na puškomet od Gline

  četvrtak, 15. veljače 2018. 19:29
 • Previše glume, teatralnosti, patetike...

  Previše glume, teatralnosti, patetike...

  četvrtak, 15. veljače 2018. 16:32
 • Hrvatska naspram Srbiji danas

  Hrvatska naspram Srbiji danas

  srijeda, 14. veljače 2018. 12:38

Sve što smo dali u koncesiju strancima, višestruko nam se obilo u glavu

 
 
Hrvatska je po vodnom blagu među deset zemalja u EU-a. Već desetljećima se zaklinjemo da vode, šume, poljoprivredno zemljište i more nećemo dati nikome, nakon otimačine banaka, INA-e i atraktivnih tvrtki. Sada kao santa leda izronila je pred „Titanic“ – Koncesija za sve - u formi zakona i čuđenja ministra Zdravka Marića što građani ne razumiju. Razumijemo mi inženjeri jako dobro. Možda se ministar sjeća koncesije za Istarski ipsilon pa autoceste do Maribora, pa Bechtel, Zagrebački Pročistač otpadnih voda, pa Vjetroelektrane, pa sada Zračna luka i 5 milijuna putnika. Sve skupa do sada ove malobrojne koncesije koštale su nas s bankama 120 milijardi kuna, a da s koncesijama nismo niti započeli.   Postoji javni i skriveni interes za hrvatske vode koji se dosad nije pokazao u pozitivnom ozračju. Oko hrvatskih voda kruže „lešinari“već duže vrijeme, a čuvari se baš i nisu proslavili. Od golemih javnih i tajnih krađa šljunka, do učestalih poplava zbog pomanjkanja sustavne izgradnje nasipa, do spomenutog Pročistača u Zagrebu i budućih koncesija za pročistaće diljem Hrvatske od 15 milijardi kuna, do onoga što je po meni sporno i opasno i nema cijene - Korištenja voda, ma što to značilo, a novi zakon to omogućuje ako se ne varam, a nisam se prevario kada je u Zakon prije 10 godina predložena mogućnost privatnoga zahvaćanja vode za piće na privatnim parcelama. To je pokušano i propalo te brzo povučeno. Ali odmah je krenula druga faza privatizacije vodnoga bogatstva.
https://img00.deviantart.net/d312/i/2014/042/a/b/sava_river___zagreb_by_sneackeer-d762jce.jpg
Još prije šest godina -2010g. Hrvatske vode su prodale vlasnički udjel od 18 % u 21 lokalnu tvrtku vodnoga gospodarstva na očigledno dogovorenom javnom natječaju  vlasnicima, većinom bivšim direktorima koji su točno znali uvjete, prihode, rashode i dobit. To se vidjelo po tome što su ponuđeni iznosi bili u lipu isti kao oni koje su Hrvatske vode tražile. Stvar dogovora, ali protuzakonito. Problem je nastao u Vodoprivredi Zagreb u kojoj Hrvatske vode imaju vlasništvo 15 % što je vrijedilo 5,9 milijuna kuna, ali Grad Zagreb je putem Vodoprivrede Zagreb imao 3 % vlasništva ZOV-a i sudjelovanje u upravljanju i održavanju objekta, ma što to značilo. Po toj osnovi Grad Zagreb je trebao putem Vodoprivrede Zagreb inkasirati oko 15 milijuna kuna godišnje jer je ZOV svake godine ispostavio račun građanima Zagreb i kada je nedostajalo i iz Proračuna – 500 milijuna kuna godišnje ukupno, puno za prazno, bio Novi Zagreb priključen ili ne bio, bili brdski potoci u dovodnom kanalu ili ne bili, plaća se po m3 na brojilu ispred uređaja voda čista ili prljava. Ovih 15 milijuna kuna kroz 28 godina jest 420 milijuna kuna je uplaćena ili će biti uplaćena privatiziranoj Vodoprivredi Zagreb ili Gradu Zagrebu što nikako nije isto.
 
Kada se izračuna koliko će građani platiti Koncesionaru – RWE Aqua i WTE, EVN Austrija i Vodoprivreda Zagreb!! kroz koncesijski period dolazim do nevjerojatnoga iznosa od 14 milijardi kuna ili dvije milijarde eura koje bi danas dobro došle ministru Zdravku Mariću i to sve za investiciju od 300 milijuna DM u 2004.-2007. Mislim da je to najgore pogođen posao u povijesti Hrvatske, ali tko zna što nas još čeka. Premijer Tim Orešković još u Parizu izjavio je da su Francuzi zainteresirani graditi Pelješki most i pristupne ceste i tunele što iznosi oko 300 plus 300 milijuna eura, a našim se građevinarima zacrnilo pred očima. Jedva smo dobili milost sami raditi prugu Dugo Selo – Križevci od 240 milijuna eura hrvatskom konzorciju nakon 3 godine žalbi i natezanja.
 

Stjepan Nikolić, Zagreb

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Izjavom da je ona autor "lex Agrokora", koga štiti Martina Dalić?

Četvrtak, 22/02/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1279 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević