Get Adobe Flash player
Nikoga nisam nazivala marginalcima!

Nikoga nisam nazivala marginalcima!

Političari misle o izborima, ja kao državnica mislim o budućim...

Smišljeni napad na Predsjednicu

Smišljeni napad na Predsjednicu

Puno je nedobronamjernih koji su sudjelovali u pripremi dočeka...

Vratio se Vučić na puškomet od Gline

Vratio se Vučić na puškomet od Gline

Nakon što je Vučićeva propagandna bagra otišla u Srbiju...

Previše glume, teatralnosti, patetike...

Previše glume, teatralnosti, patetike...

Umjesto pozitivne, nad Hrvatima u Srbiji, nastavljena negativna izborna...

Hrvatska naspram Srbiji danas

Hrvatska naspram Srbiji danas

Nadam se da će se Srbi u budućnosti odreći...

 • Nikoga nisam nazivala marginalcima!

  Nikoga nisam nazivala marginalcima!

  četvrtak, 15. veljače 2018. 16:43
 • Smišljeni napad na Predsjednicu

  Smišljeni napad na Predsjednicu

  četvrtak, 15. veljače 2018. 16:36
 • Vratio se Vučić na puškomet od Gline

  Vratio se Vučić na puškomet od Gline

  četvrtak, 15. veljače 2018. 19:29
 • Previše glume, teatralnosti, patetike...

  Previše glume, teatralnosti, patetike...

  četvrtak, 15. veljače 2018. 16:32
 • Hrvatska naspram Srbiji danas

  Hrvatska naspram Srbiji danas

  srijeda, 14. veljače 2018. 12:38

IMA SLIČNOSTI – Srbijanska policija mlatila je Albance kao i Španjolci Katalonce

 
 
Za ne povjerovati: Najveći prijatelj Španjolske je Srbija - jedna „notorna“ pravoslavna zemlja s jednom „notornom“ katoličkom. Kad medijin „konzument“ ovih dana sluša srbijanske političare, većinu političkih komentatora, bilo „običnih“ novinarskih šuša bilo onih koji se predstavljaju kao znanstvenici, ili to čak i jesu, mogao bi zaključiti: Prvo Španjolci, a tek onda Rusi, odnosno: Nisu Srbi „mali Rusi“, već su „veliki Španjolci“. Najveći španjolski prijatelji su, dakako, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, a onoga Vulina, zaduženog za Hrvatsku još čekamo. On je pak u Beogradu dočekao prvu pošiljku migova 29 u „rinfuzi“. I doista, nisam primijetio kako se Rusija pača u ovaj španjolski čvor. Jasno je i zašto, oni su pravno-proceduralno jedan takav „defektni“ referendum, onaj krimski već „konzumirali“, pa puštaju Euniju da se paca u ovom katalonskom, smijući se sa strane. Kad bi udarili priču k'o Srbi, vratio bi im se bumerang, doduše samo medijski, a čeka ih još sličnih što referenduma, što „referenduma“, nebitno (Osetija, Abhazija, donjecka „Mala Rusija“, Transdnjistrija…).
http://www.predsednik.rs/sites/default/files/images/novosti/img_1613.jpg
Nedeljko Tenjović predaje odlikovanje Tomislava Nikolića Marianu Rajoyu njegovu šefu kabineta Jorgeu Moragasu
 
Glede katalonskog referenduma Srbi su se uzbudili zbog Kosova, oni ustvari pomoću njega, „tamo daleko“ u Španjolskoj, vode onaj „unutarnji dijalog o Kosovu“ na kojega je ljetos pozvao Aleksandar Vučić. Tako se „unutarnji srpski dijalog“ umjesto barem na Balkanskom poluotoku odvija – na Pirinejskom, ali i s Eunijom, dakle vanjskopolitički i ponajmanje u Srbiji.
 
„Srbija podržava teritorijalni integritet prijateljske nam Kraljevine Španjolske“, izjavio je predsjednik Srbije, što je vraćanje duga zbog   nepriznavanja Kosova, ali se ujedno prometnula u najžešćeg podupiratelja španjolske centralne vlasti. Kao da je Catalunya u Srbiji. Možda je to na tragu srpskih tvrdnji kako je Fidel Castro - Srbin. „Srbin“ možda jest, ali nije Katalonac. Ovo ipak i nije neka vijest, prava je sljedeća: „Predsjednik Vučić sazvao hitne konzultacije zbog priopćenja Europske komisije o Kataloniji“ (2. 10. 2017.) s predsjednicom vlade i ministrima, kao da je neko izvanredno stanje,  Zašto, kad i Komisija smatra katalonski referendum nelegalnim, kao i Vučić, kao i Srbija? Odgovor je jednostavan: zbog Kosova i navodnih dvostrukih eunijskih mjerila: jednih za Srbiju (nečlanicu) a drugih za članice. Računa se tamo iz „dvostrukih kriterija“ na neku dobit, a političke oči izbuljene su prema srpskoj republici u BiH. Tamo je prikriveni referendum već davno održan.
 
A da se dvostruki kriteriji ipak ne kriju u Srbiji, jer svojedobno je Milošević rekao u Kosovu Polju okupljenim Srbima: „nitko ne smije da vas bije“ (nadležna, kosovska pokrajinska policija, o.a.) - i tako je počela završnica srpsko-albanske „utakmice“. Prekjučer Vučić zapravo govori kako španjolska policija „smije da bije“ Katalonce. Isto onako kako je srbijanska policija, nakon što je Srbija, neustavno (tvrdilo se može svakako i „institucioinalno“ i „izvanistitucionalno“) ukinula ustavnu kosovsku visoku autonomiju, mlatila Albance. Štoviše ubrzo je na Kosovu stvorila sustav apartheida. U takvim, neustavnim uvjetima Albanci su proveli i referendum (preko devedeset posto za samostalnost, politički organizator Ibrahim Rugova) ali, dakako, nije priznat, a represija se samo pojačala, svaki oblik autonomije potpuno ukinut. Laž je dakle da Albanci nisu proveli ni referendum, ma kakav bio, a dobili neovisnost, što uporno tvrde razni medijsko-politički Srbi.
 
O odnosu Srba prema Albancima na Kosovu (i Metohiji, rekli bi Srbi) ovoga puta - jer sve je poznato - samo rečenica: Radi se o više od  to godina sukoba, prvenstveno srpske represije i terora, u kojima su se Srbi pokazali kao loši, štoviše, katastrofalni gospodari, što je na koncu i odvelo Kosovo u neovisnost. Kako, ustavno, neustavno institucionalno, izvaninstitucionalno, oružjem, uz pomoć stranih moćnih sila… nije više važno. Srpski razumljivom frazom rečeno: sto godina su „čačkali mečku“. Vučić se pak veseli jednoj drugoj „mečki“ iz srpske kletve, secesionističkoj koja „igra“ pred, najprije, najprijateljskijim španjolskim vratima(!) a zatim pred eunijskim. Za EU ništa novo, britanska, ne znam koja životinja, medo sigurno nije, već se odvojila, otplovila među svoje bivše kolonije, a škotski „medvjedić“ od Britanije zasad nije, nu nije uredovala policija ni u jednom slučaju.
 
Policijska brutalnost rađa legitimitet
 
Catalunya je složena povijesna i politička činjenica, „regija“, zemlja, narod u, barem, dvije zemlje (Španjolska i Francuska). U njoj su možda i najbolnije rane iz španjolskog građanskog rata u kojemu su se, osim domaćih, španjolskih strana (pojednostavljeno frankisti i republikanci) sukobili još na strani jednih fašisti i nacisti, a na drugoj komunisti, „staljinisti“ i „trockisti“ koji su se još na stranom terenu istrjebljivali među sobom, ustvari Staljin se borio za prevlast u Sovjetskom Savezu, te još razne druge silnice - Britanci, Francuzi, Amerikanci. Pobijedio generalisimus Franco, Mussolini i Hitler, u predigri Drugog rata izmaknuo se od njega, nisu ga dirali do smrti, a kako je bilo gubitnicima, među kojima su bili i Katalonci, je li bilo pomirbe ili nije, nije za ovaj člančić. Budući se radi o prastaroj državi, nekada i najvećoj kolonijalnoj sili - iskustva državnosti joj ne manjka - više nego začuđujuće djeluje brutalnost s kojom je centralna državna (specijalna policija) udarila na sudionike  referenduma, organizatore, regionalnu upravu jedne svoje matične pokrajine, jednog svog matičnog naroda. Ako je do tada katalonski referendum bio i nelegalan (španjolski ustav, odluka ustavnog suda…) i nelegitiman, sada jest.
 
Višestruko ga je legitimirala ovakva policijska brutalnost, ali prethodni udar na regionalnu upravu - pljenidba glasačkog materijala, sredstava pokrajine, uhićenja lokalnih funkcionara. Nakon što, i ako, katalonski parlament proglasi neovisnost, za što postoji velika vjerojatnost, bit će to prvenstveno utemeljeno na takvoj reakciji centralne države. Tada joj ostaje samo poslati vojsku u Kataloniju, većina analitičara smatra kako o tome ne će dvojiti, a tada je jasno što slijedi; put u krvave sukobe i put bez povratka, na koncu i katalonska neovisnost. Bit će posla i za eunijske „sladoledare“, ma koliko se EU trenutno želi odmaknuti iz problema. Nu tko sam ja da bih takvoj državi kao što je Španjolska dijelio „savjete“, ali gledajući odavde, s ovog poluotoka, potpuno je jasno, glede „savjeta“ Srbije kako bi joj se trebala zahvaliti sa: „Hvala, ne treba“.
 

Mato Dretvić Filakov

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Izjavom da je ona autor "lex Agrokora", koga štiti Martina Dalić?

Četvrtak, 22/02/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1306 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević