Get Adobe Flash player
Gordan Maras govori srpskim standardnim jezikom!

Gordan Maras govori srpskim standardnim jezikom!

SDP-ov čelnik loše govori hrvatskim standardnim...

Izjava Komisije Iustitia et pax HBK

Izjava Komisije Iustitia et pax HBK

Države imaju obvezu poštovati pravo na priziv savjesti svakoga...

Plenković u izjavi može naći poruku i za sebe

Plenković u izjavi može naći poruku i za sebe

Pravo na priziv savjesti zadnja je crta obrane...

Dražen Lalić - sociolog ili ostrašćeni navijač

Dražen Lalić - sociolog ili ostrašćeni navijač

Podržavajući navijačke udruge, kao supkulturu, podržao je izljev najnižih...

Podjela Hrvatske na šest izbornih jedinica

Podjela Hrvatske na šest izbornih jedinica

Ništa od Radne skupine za decentralizaciju i regionalni preustroj...

 • Gordan Maras govori srpskim standardnim jezikom!

  Gordan Maras govori srpskim standardnim jezikom!

  četvrtak, 21. lipnja 2018. 08:09
 • Izjava Komisije Iustitia et pax HBK

  Izjava Komisije Iustitia et pax HBK

  srijeda, 20. lipnja 2018. 11:10
 • Plenković u izjavi može naći poruku i za sebe

  Plenković u izjavi može naći poruku i za sebe

  srijeda, 20. lipnja 2018. 11:05
 • Dražen Lalić - sociolog ili ostrašćeni navijač

  Dražen Lalić - sociolog ili ostrašćeni navijač

  srijeda, 20. lipnja 2018. 11:01
 • Podjela Hrvatske na šest izbornih jedinica

  Podjela Hrvatske na šest izbornih jedinica

  nedjelja, 17. lipnja 2018. 09:36

IMA SLIČNOSTI – Srbijanska policija mlatila je Albance kao i Španjolci Katalonce

 
 
Za ne povjerovati: Najveći prijatelj Španjolske je Srbija - jedna „notorna“ pravoslavna zemlja s jednom „notornom“ katoličkom. Kad medijin „konzument“ ovih dana sluša srbijanske političare, većinu političkih komentatora, bilo „običnih“ novinarskih šuša bilo onih koji se predstavljaju kao znanstvenici, ili to čak i jesu, mogao bi zaključiti: Prvo Španjolci, a tek onda Rusi, odnosno: Nisu Srbi „mali Rusi“, već su „veliki Španjolci“. Najveći španjolski prijatelji su, dakako, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, a onoga Vulina, zaduženog za Hrvatsku još čekamo. On je pak u Beogradu dočekao prvu pošiljku migova 29 u „rinfuzi“. I doista, nisam primijetio kako se Rusija pača u ovaj španjolski čvor. Jasno je i zašto, oni su pravno-proceduralno jedan takav „defektni“ referendum, onaj krimski već „konzumirali“, pa puštaju Euniju da se paca u ovom katalonskom, smijući se sa strane. Kad bi udarili priču k'o Srbi, vratio bi im se bumerang, doduše samo medijski, a čeka ih još sličnih što referenduma, što „referenduma“, nebitno (Osetija, Abhazija, donjecka „Mala Rusija“, Transdnjistrija…).
http://www.predsednik.rs/sites/default/files/images/novosti/img_1613.jpg
Nedeljko Tenjović predaje odlikovanje Tomislava Nikolića Marianu Rajoyu njegovu šefu kabineta Jorgeu Moragasu
 
Glede katalonskog referenduma Srbi su se uzbudili zbog Kosova, oni ustvari pomoću njega, „tamo daleko“ u Španjolskoj, vode onaj „unutarnji dijalog o Kosovu“ na kojega je ljetos pozvao Aleksandar Vučić. Tako se „unutarnji srpski dijalog“ umjesto barem na Balkanskom poluotoku odvija – na Pirinejskom, ali i s Eunijom, dakle vanjskopolitički i ponajmanje u Srbiji.
 
„Srbija podržava teritorijalni integritet prijateljske nam Kraljevine Španjolske“, izjavio je predsjednik Srbije, što je vraćanje duga zbog   nepriznavanja Kosova, ali se ujedno prometnula u najžešćeg podupiratelja španjolske centralne vlasti. Kao da je Catalunya u Srbiji. Možda je to na tragu srpskih tvrdnji kako je Fidel Castro - Srbin. „Srbin“ možda jest, ali nije Katalonac. Ovo ipak i nije neka vijest, prava je sljedeća: „Predsjednik Vučić sazvao hitne konzultacije zbog priopćenja Europske komisije o Kataloniji“ (2. 10. 2017.) s predsjednicom vlade i ministrima, kao da je neko izvanredno stanje,  Zašto, kad i Komisija smatra katalonski referendum nelegalnim, kao i Vučić, kao i Srbija? Odgovor je jednostavan: zbog Kosova i navodnih dvostrukih eunijskih mjerila: jednih za Srbiju (nečlanicu) a drugih za članice. Računa se tamo iz „dvostrukih kriterija“ na neku dobit, a političke oči izbuljene su prema srpskoj republici u BiH. Tamo je prikriveni referendum već davno održan.
 
A da se dvostruki kriteriji ipak ne kriju u Srbiji, jer svojedobno je Milošević rekao u Kosovu Polju okupljenim Srbima: „nitko ne smije da vas bije“ (nadležna, kosovska pokrajinska policija, o.a.) - i tako je počela završnica srpsko-albanske „utakmice“. Prekjučer Vučić zapravo govori kako španjolska policija „smije da bije“ Katalonce. Isto onako kako je srbijanska policija, nakon što je Srbija, neustavno (tvrdilo se može svakako i „institucioinalno“ i „izvanistitucionalno“) ukinula ustavnu kosovsku visoku autonomiju, mlatila Albance. Štoviše ubrzo je na Kosovu stvorila sustav apartheida. U takvim, neustavnim uvjetima Albanci su proveli i referendum (preko devedeset posto za samostalnost, politički organizator Ibrahim Rugova) ali, dakako, nije priznat, a represija se samo pojačala, svaki oblik autonomije potpuno ukinut. Laž je dakle da Albanci nisu proveli ni referendum, ma kakav bio, a dobili neovisnost, što uporno tvrde razni medijsko-politički Srbi.
 
O odnosu Srba prema Albancima na Kosovu (i Metohiji, rekli bi Srbi) ovoga puta - jer sve je poznato - samo rečenica: Radi se o više od  to godina sukoba, prvenstveno srpske represije i terora, u kojima su se Srbi pokazali kao loši, štoviše, katastrofalni gospodari, što je na koncu i odvelo Kosovo u neovisnost. Kako, ustavno, neustavno institucionalno, izvaninstitucionalno, oružjem, uz pomoć stranih moćnih sila… nije više važno. Srpski razumljivom frazom rečeno: sto godina su „čačkali mečku“. Vučić se pak veseli jednoj drugoj „mečki“ iz srpske kletve, secesionističkoj koja „igra“ pred, najprije, najprijateljskijim španjolskim vratima(!) a zatim pred eunijskim. Za EU ništa novo, britanska, ne znam koja životinja, medo sigurno nije, već se odvojila, otplovila među svoje bivše kolonije, a škotski „medvjedić“ od Britanije zasad nije, nu nije uredovala policija ni u jednom slučaju.
 
Policijska brutalnost rađa legitimitet
 
Catalunya je složena povijesna i politička činjenica, „regija“, zemlja, narod u, barem, dvije zemlje (Španjolska i Francuska). U njoj su možda i najbolnije rane iz španjolskog građanskog rata u kojemu su se, osim domaćih, španjolskih strana (pojednostavljeno frankisti i republikanci) sukobili još na strani jednih fašisti i nacisti, a na drugoj komunisti, „staljinisti“ i „trockisti“ koji su se još na stranom terenu istrjebljivali među sobom, ustvari Staljin se borio za prevlast u Sovjetskom Savezu, te još razne druge silnice - Britanci, Francuzi, Amerikanci. Pobijedio generalisimus Franco, Mussolini i Hitler, u predigri Drugog rata izmaknuo se od njega, nisu ga dirali do smrti, a kako je bilo gubitnicima, među kojima su bili i Katalonci, je li bilo pomirbe ili nije, nije za ovaj člančić. Budući se radi o prastaroj državi, nekada i najvećoj kolonijalnoj sili - iskustva državnosti joj ne manjka - više nego začuđujuće djeluje brutalnost s kojom je centralna državna (specijalna policija) udarila na sudionike  referenduma, organizatore, regionalnu upravu jedne svoje matične pokrajine, jednog svog matičnog naroda. Ako je do tada katalonski referendum bio i nelegalan (španjolski ustav, odluka ustavnog suda…) i nelegitiman, sada jest.
 
Višestruko ga je legitimirala ovakva policijska brutalnost, ali prethodni udar na regionalnu upravu - pljenidba glasačkog materijala, sredstava pokrajine, uhićenja lokalnih funkcionara. Nakon što, i ako, katalonski parlament proglasi neovisnost, za što postoji velika vjerojatnost, bit će to prvenstveno utemeljeno na takvoj reakciji centralne države. Tada joj ostaje samo poslati vojsku u Kataloniju, većina analitičara smatra kako o tome ne će dvojiti, a tada je jasno što slijedi; put u krvave sukobe i put bez povratka, na koncu i katalonska neovisnost. Bit će posla i za eunijske „sladoledare“, ma koliko se EU trenutno želi odmaknuti iz problema. Nu tko sam ja da bih takvoj državi kao što je Španjolska dijelio „savjete“, ali gledajući odavde, s ovog poluotoka, potpuno je jasno, glede „savjeta“ Srbije kako bi joj se trebala zahvaliti sa: „Hvala, ne treba“.
 

Mato Dretvić Filakov

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko će postati prvak svijeta u nogometu?

Petak, 22/06/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1074 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević