Get Adobe Flash player
POPIS PUČANSTVA - Srbi će sami sebe popisivati

POPIS PUČANSTVA - Srbi će sami sebe popisivati

Riječ "samodopisivanje" sama po sebi najbolje govori kakvo nas...

Infantilno nadmudrivanje dvojice predsjednika

Infantilno nadmudrivanje dvojice predsjednika

Sjetite se svih putovanja bivših predsjednika. Osim toga, tko...

Dvojica eksponenta velikosrpske politike u Hrvatskoj

Dvojica eksponenta velikosrpske politike u Hrvatskoj

Kardinal Stepinac i tadašnja hrvatska država organizirali su...

Hrvatskom vladaju potomci ubojica 1945.

Hrvatskom vladaju potomci ubojica 1945.

Oni koji blokiraju proglašenje svetim bl. Stepinca blokiraju i...

Odricanje valjanosti primjene odluka KPJ

Odricanje valjanosti primjene odluka KPJ

Komunistička Partija Jugoslavije donosila je odluke suprotne postojanju i...

 • POPIS PUČANSTVA - Srbi će sami sebe popisivati

  POPIS PUČANSTVA - Srbi će sami sebe popisivati

  srijeda, 16. rujna 2020. 17:30
 • Infantilno nadmudrivanje dvojice predsjednika

  Infantilno nadmudrivanje dvojice predsjednika

  ponedjeljak, 14. rujna 2020. 15:00
 • Dvojica eksponenta velikosrpske politike u Hrvatskoj

  Dvojica eksponenta velikosrpske politike u Hrvatskoj

  četvrtak, 17. rujna 2020. 18:43
 • Hrvatskom vladaju potomci ubojica 1945.

  Hrvatskom vladaju potomci ubojica 1945.

  četvrtak, 17. rujna 2020. 09:45
 • Odricanje valjanosti primjene odluka KPJ

  Odricanje valjanosti primjene odluka KPJ

  četvrtak, 17. rujna 2020. 09:55

Voda odnijela EU izbore

 
 
Nevidljive izbore za EU-parlament odnijela još i poplava. Tko zna gdje su sada? Možda već u Crnom moru pa ih struje nose prema Krimu. Zbog poplave, ustvari ju tako zlorabeći, SDP je odustao od zadnjeg tjedna kampanje obećavši kako će 450.000 kuna uplatiti postradalima. Baš mu je poplava dobro došla, pa se u vrijeme kad mu se popularnost ruši poput slapa mogao skloniti iz javnosti. Nije SDP cicija, samo za ne podnošenje financijskog izvješća u zakonskom roku prema zakonu kojega je sam skrojio, platio je 500.000 kuna kazne. Što mu je onda dati 450.000 u humanitarne svrhe. Ovakav partijski potez (drugu koalicijsku sitnu perad ne spominjem jer su skutreni u SDP-ovom čamcu za spašavanje), na ostale važnije sudionike izbora djelovao je kao ucjena, pa su i oni, prestrašeni, odustali.
https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQiYd9esgcHfaK0OmJWBd7kYZRPSXDfBdTdMuQNdSjaKbqPcm4Vuw
Odustanak su obećali i laburisti koji izgleda u ovoj kampanji najviše troše, ali se nisu držali obećanja, već su „savjesti čiste“ nastavili s medijskom promidžbom. Pa ti sada vjeruj njihovim obećanjima, već danas su pogazili ono što su obećali jučer. Obećanja im dakle slobodno objesite mačku o rep.
 
Samo SDP u kampanji „koje nema“
 
Naravno kako je odustanak od kampanje koji je izazvao SDP vrhunsko licemjerje, zloporaba slavonske kataklizme i osobita demagogija. Dostatno je bilo smanjiti troškove kampanje pa dio uplatiti postradalima i dogovoriti da se slavonski potpop u njoj ne koristi za političke obračune. Nakon katastrofe život ne može stati, štoviše tek tada treba „živnuti“ do granica izdržljivosti. Ne može stati ni politički život. Uostalom teme ovih izbora-ne izbora prvenstveno su europske, no drugo je pitanje zašto se one do sada uopće nisu probile u javnosti.
 
Je li politička promidžba činjenicom SDP-ovog odustanka od kampanje prestala. Taman posla, SDP, vlast je samo uspjela političke konkurente potjerati iz javnosti te s pozicija vlasti suvereno i samostalno nastaviti propagandu. „Naslikavanja“ Zorana Milanovića i nekih ministara tek sada su se pojačala. Bio Zoki čak i u amfibiji, vojnici mora da su strahovali da im ne ispadne u kalnu vodu. Ukratko činili su baš ono za čim je tužno žalio, špotajući ih Milan Bandić. Naime, da je on na njihovom mjestu, „ležao“ bi danima u čamcu u Gunji, odatle „koordinirao“ i tako dobio izbore - da se na njima natjecao. Ali eto poplava nije „dana“ njemu već njegovoj bivšoj Partiji. Nitko iz konkurentskih stranaka i lista nema pristupa javnosti - ako su i navraćali u poplavljenu Cvelferiju jednostavno ih nisu slikali, niti su o njima pisali.
 
Političko razračunavanje na puknutom nasipu
 
Političko razračunavanje s gašenjem kampanje nije prestalo. Glavno mjesto obračuna SDP-a, Zoran Milanović i ministar Jakovina „locirali“ su na pukotinu nasipa kod Rajeva Sela. Dok na raspuklini voda još uvijek istječe iz Save, SDP je udario po HDZ-u zbog toga što je za njegove vlasti baš taj dio nasipa obnovljen. Ministar Tihomir Jakovina je čak pokrenuo nekakvu istragu. Tako je nastao obrat - umjesto da je on predmet istrage, i već podnio ostavku nakon neobično čudne dugogodišnje koncesije kompletnog ugostiteljsko-turističkog „pogona“ koje su Hrvatske šume nedavno dale tek osnovanoj tvrtki - on sada istražuje. Tko zna možda je „koncesija“ za obnovu nasipa kod Rajeva Sela  dana na sličan način, ali ta istraga može pričekati. U isto vrijeme šuti se o puknuću  nasipa kod Račinovaca, ali i o tome zašto takav, kakav bio da bio, nasip nije branjen daleko većim snagama, stručnim strojevima, ljudskim ni Rajevu Selu ni u Račinovcima.
http://www.croatiaweek.com/wp-content/uploads/2014/05/Croatia29.jpg
Druga vrsta obračuna, doduše potiho, vodi se sa županijskom i lokalnim vlastima, većinom hadezeovskim. Njih edepeovska vlast cijelo vrijeme zapravo ignorira. Je li time možda i sama nije pridonijela katastrofi, i to bi trebalo istražiti. Tek sada, kad je glavna opasnost prošla, Vlada je podigla svoje krizne čadore u Županji, pa kao da ju „opsjeda“ kakav suvremeni Sulejman Veličanstveni. Zašto čadori nisu bili tamo u prošlu srijedu, najkasnije u prošli četvrtak, pravo je pitanje.
 
Istodobno je Vlada ustvari Ministarstvo socijalne politike i mladih, „nagazilo“ na sućutnu Hrvatsku, Hrvatima „sjelo“ na njihove solidarne duše. Umjesto da ministrira, organizira, kontrolira, osigurava stručnu pomoć, planira povratak…, ono se bavi prikupljanjem humanitarne pomoći. Medijski je pokrenuta stihija prikupljanja  pomoći diljem Hrvatske. Skuplja se sve i svašta. Skuplja tko stigne, tralja se nabralao preko svake mjere, naravno već su se pojavili i prevaranti i lopovi, negdje će stihija donijeti i pravi kriminal, pa će onda nastupiti razočarenje, umjesto da se ovome pristupilo i racionalno. Istodobno je kao u vrijeme najcrvenijeg komunizma medijski zgažen Caritas, jednostavno je izbačen iz javnosti. Samo što nije zabranjen.   
 
Solidarnu pomoć trebalo je usmjeriti prema najpotrebnijim stvarima, namirnicama, higijenskim potrepštinama uz spoznaju kako će postradalima pomoć tek biti potrebna kad krene povratak. Ako će država obnoviti kuće, što će biti s gospodarskim zgradama, od onih elementarnih poput malih svinjaca, kokošinjaca i sl. koji su uglavnom stradali. Obnova stočnog fonda? Ne znam, obećanja su tu, ali da će država obnoviti i jata peradi „familije“ kunića… niti slučajno. Pokućstvo, posteljina, uređaji, zamrzivači,hladnjaci, strojevi za pranje rublja, automobili (ne znam mogu li se spasiti, posebno oni s „elektronikom“), kućne biblioteke, mjesne knjižnice… Sve će to obnoviti i platiti država?
 
Sigurno ne će, bit će tu i previše praznih obećanja. Sve može, donekle,  nadoknaditi samo hrvatska solidarnost, organizirana, a ne stihijska. Glede obećanja vlasti kako će obnoviti sve kuće nazire se mogući problem: kako će na to reagirati poplavljeni u drugim dijelovima Hrvatske, prije godinu-dvije, jesenas, zimus? I, gledajući sve to u svjetlu zagušene kamapanje, slikaju se samo vladajući. Nisu nepoznati slučajevi u svijetu kako je gubitnicima već izgubljene izbore poplava vratila u krilo (Njemačka, Amerika, Schröder, Obama...). U svakom slučaju bit će zanimljivi rezultati EU izbora, mogući utjecaj slavonske tragedije na njih, odnosno medijskih refleksija. Jedino u što sama siguran slijedeći „ankete“ o rejtinzima stranaka pokazat će rast popularnosti SDP-a i pad HDZ-a.
 

Tomislav Gradišak

Anketa

Vjerujete li da će Vas maske spasiti od zaraze?

Nedjelja, 20/09/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1728 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević