Get Adobe Flash player
Dokle će hrvatske vlasti financirati četnički dernek?

Dokle će hrvatske vlasti financirati četnički dernek?

Pupovčev SDSS osnovali su ratni zločinci i rušitelji hrvatske...

Slavljenje u Srbu nastavak velikosrpske politike

Slavljenje u Srbu nastavak velikosrpske politike

U Srbu se slavi pokolj nad hrvatskim...

Zagreb – posvojeni grad

Zagreb – posvojeni grad

I bez potresa sa starih zgrada padala je žbuka, kamenje, dijelovi...

Austrijska zabrana komemoracije na Bleiburgu

Austrijska zabrana komemoracije na Bleiburgu

Miroslav Škoro špekulira prema Jasenovcu i prema...

Prvi politički program Velike Srbije

Prvi politički program Velike Srbije

Namjere Srbije bile su jasne, dominirati u zajedničkoj...

 • Dokle će hrvatske vlasti financirati četnički dernek?

  Dokle će hrvatske vlasti financirati četnički dernek?

  srijeda, 29. srpnja 2020. 17:48
 • Slavljenje u Srbu nastavak velikosrpske politike

  Slavljenje u Srbu nastavak velikosrpske politike

  srijeda, 29. srpnja 2020. 17:53
 • Zagreb – posvojeni grad

  Zagreb – posvojeni grad

  četvrtak, 30. srpnja 2020. 11:31
 • Austrijska zabrana komemoracije na Bleiburgu

  Austrijska zabrana komemoracije na Bleiburgu

  četvrtak, 30. srpnja 2020. 11:26
 • Prvi politički program Velike Srbije

  Prvi politički program Velike Srbije

  četvrtak, 30. srpnja 2020. 16:42

SDP je već podijeljen na komuniste i socijaldemokrate

 
 
Iako govorimo o sukobu Milanović-Linić, konflikt je daleko kompleksniji. Milanović slovi kao konfliktna osoba, a Linić je proizvodio i konflikte i afere. Podizanjem PDV-a u dubokoj krizi iskazao je veliko neznanje u makroekonomiji, razotkrivajući samog sebe kao komunističkog aparatčika, koji se skriva pod nezasluženom labelom financijaša. I još je stekao neprijatelja u Gordanu Marasu. Nakon toga je uslijedilo Linićevo neobjašnjivo "ne" Radimiru Čačiću i Branku Grčiću, glede proaktivne politike proračuna. On to jednostavno ne razumije. Linić je ignorirao temeljne postulate socijaldemokracije, i doveo SDP u neugodnu situaciju da taj politički prostor posve prepusti do tada marginalnim "liberalima" iz HNS-a, koje je Milanović sračunato šlepao, stišavajući konkurenciju u stranci, sve upravo zbog moguće opstrukcije, koja se i dogodila. Linić je bio toliko siguran u svoju poziciju da je neke mjere najavio prije konzultiranja sa premijerom Milanovićem. Da bi danas Linićev prijatelj Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik, pozvao da se krupne odluke najprije razmotre u predsjedništvu SDP-a.
http://a.imageshack.us/img19/1238/trznicabelvederkodsatai.jpg
Lucidni Nino Raspudić dao je kratak i zanimljiv prikaz stanja u koaliciji Kukuriku, nazvavši riječke drugove SDP-ovim Hercegovcima. Nakon što su otpali Radimir Čačić i Slavko Linić, "na terenu je ostao ustrašeni juniorski sastav veoma limitiranih sposobnosti". Raspudić napominje da je Rijeka nakon Drugog svjetskog rata promijenila etničku i kulturnu fizionomiju, i postala crveni bastion, u kojemu je partija na vlasti dugih 70 godina, dulje nego u Sjevernoj Koreji i na Kubi. Istina, kada se okrenem oko sebe, Partija je lijevo i desno, u našem srcu i mislima, nekome donosi svjetlo a mnogima mrak, Udba je svuda, a Europska komisija pita kada se namjeravamo suočiti sa svojim očajnim gospodarstvom. Već je i analitičarima u EU razvidno da je Vlada RH namjerno produljila krizu, čekajući proceduru za prekomjerni deficit, koju će iskoristiti kao opravdanje za konkretne reforme, koje će samom svojom prirodom dovesti do novog pada podrške birača.     
   
Dobra vijest: Slavko Linić ne će se vratiti
 
Dok su sve druge zemlje dovele u red kredite s valutnom klauzulom, naš lažni komunist i lažni socijaldemokrat donio je ZPK po ukusu poslovnih banaka, koji je posve zaobišao napuhane glavnice kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku. Usprkos poreznoj presiji, Slavko Linić nije napunio državni proračun, nego je Hrvatsku dodatno zadužio i tako generirao veće rashode. Možemo reći da je pomogao samo svoje prijatelje (čitaj: sebe). I vjerojatno nije osigurao skrivene financijske injekcije za svoju stranku, zbog čega je konačno pao, a Spačva je samo povod. Sukob interesa u slučaju Linićeva prijatelja i pomoćnika Branka Šegona snažno je uzdrmao Vladu i SDP. Na kraju je Linić nametnuo takve predstečajne nagodbe koje je sudac Mislav Kolakušić izjednačio sa privatizacijskom pljačkom. "Predstečajne nagodbe su diskrecijski postupak i moraju biti besprijekorne bez ikakve sumnje", izjavio je Milanović. Nacija je zaprepaštena da su oprošteni porezni dugovi tajna, što je kriminal svjetskih razmjera. Kako je moguće da je stopa poreza na dobit ista za banke i teleoperatere, koji su ostvarivali i ostvaruju milijarde kuna dobiti, te za male i srednje poduzetnike, koji muku muče sa egzistencijom?
 
Slavko Linić najavljuje revanš nakon izbora za Europski parlament, a riječka crvena jezgra već pruža otpor. Dok vladaju, doimaju se pametni i uspješni, a kada izgube potporu šefa stranke, vidite da je to hrpa nesposobnjakovića. Naprotiv, nakon slijedećih izbora ide van prljavi veš riječkog SDP-a, pa će Obersnel žaliti što je tako ishitreno išao protiv šefa stranke. U nezgodan trenutak za "komunistu iz srbijanskog Leskovca", pet do dvanaest, njegov Željko Jovanović kompromitirao je samog sebe s rezervacijom docentskog mjesta na Medicinskom fakultetu u Osijeku. Milanović je do sada kvalitetno isprobao sustav eliminacije na Milanu Bandiću, Aleksandri Kolarić, Vladimiru Ferdeljiju i Mirely Holy. Nisu to bile lake mete. Riječki komunisti pokušat će dovesti na čelo Partije kulturnog europarlamentarca Tonina Piculu, ali to ne će biti lako. Prije svega, veliko je pitanje hoće li socijaldemokrat Picula pristati na puč u korist komunista, bez obzira koliko je od strane Milanovića pogurnut na nižu poziciju. Slavko Linić precijenio je svoju poziciju već 2011. kada je predložio da Milanović ostane premijer, a svoje mjesto predsjednika SDP-a prepusti nekome drugom.
http://www.rijeka.hr/lgs.axd?t=16&id=46800
Afera "Tržnice Rijeka" dobit će nove nastavke. Kao i prodaja Večernjak "austrijskoj" Styriji. Na reviziju ide i prva privatizacija Ine, kada je mađarski MOL dobio utjecaj na financije Ine sa svega 25 posto + 1 dionica. Bit će to prilika da se Milanović riješi Račanovog kulta i postane novi neprikosnoveni šef Partije. Linić je za Račana našim novcem spašavao brodogradilište "Viktor Lenac" svog kuma Damira Vrhovnika. Nakon što je iz Riječke banke nestalo stotinjak milijuna dolara, Linić je stao iza Ivana Štokića, predsjednika uprave te banke. Kao predsjednik Upravnog odbora HFP-a, omogućio je Goranu Štroku preuzimanje dubrovačkog hotela Excelsior po nižoj cijeni od onih koje su nudili konkurenti. Još danas je nejasno kako je Ina izgubila koncesiju za prijevoz plina Jadranom i koliko je tome kumovao Linić. Linićeve "hrabrosti" u Beogradu idu na novu reviziju. Kada se službe i mediji dokopaju nezaštićenog Linića, neće moći smijeniti niti portira na zagrebačkom Iblerovom trgu.      
 
Komu treba Boris Lalovac?
 
Zoran Milanović zapravo ne mijenja puno, jer je promocijom Linićevog zamjenika u ministra odabrao kontinuitet, odnosno put u potpunu katastrofu. Milanović smjenjuje Linića i na tome ostaje. Poslušni knjigovođa zamijenio je neposlušnog knjigovođu. Tko će biti financijaš? Vesna Pusić? Koja je već preuzela gospodarstvo! Kada analiziram biografiju Borisa Lalovca, steknem dojam da je u Ministarstvo financija stigao zaobilaznim putem. Diplomirao je 2000. na dubrovačkom Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu. Slijedeće godine zaposlio se mimo svog ekonomskog usmjerenja, kao stručni suradnik za financije u poduzeću Auto-Hrvatska dd. Godine 2003. postao je zamjenik voditelja kontrolinga u zaprešićkoj kompaniji Karbon-Nova doo. Godine 2005. postao je direktor Sektora računovodstva, financija i izvještavanja u Raiffeisen Leasingu. Godinu dana kasnije, magistrirao je financije i fiskalnu politiku na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Koliko je trajao taj postdiplomski studij? Što bi rekao naš znanstvenik Davor Pavuna, neke su znanosti igra, prava blagodat za društvene šminkere. Ne znam, možda je Lalovac talentiran, predavao je na nekim poslovnim školama, što ga vjerojatno prisililo da neke ekonomske cjeline promatra konzistentno, ali ne doima se kao punokrvni financijaš. Kad malo bolje razmislim, nije to niti Boris Vujčić, nije to bio niti Slavko Linić. Jeli "buntovnik bez razloga" angažirao Borisa Lalovca zato što puno zna, ili možda zato da ne pronikne partijske muljaže? 
http://travel2croatia.net/wellness-vacation/wp-content/gallery/rijeka/korzo.jpg
Rijeka - Korzo, koje je 1991. nenamjenski popločeno novcem određenim za obranu Hrvatske od srbočetničke agresije
 
"Gospodin Lalovac je obrazovan mlad stručnjak, s relevantnim bankarskim iskustvom" - tvrdi nam premijer Milanović, a to zapravo nije točno, jer Raiffeisen Leasing nije banka. Zapravo, nadam se da Lalovac dušom i tijelom ne pripada bankarskoj asocijaciji. Da je nešto od toga proniknuo, ali da nije prešao na Tamnu stranu. Prevladava uvjerenje da je Milanović zadržao Lalovca jer je upućen u EU-proceduru prekomjernog deficita za RH. Možda je Lalovac bio dio Milanovićevog nadzora Linića, u Ministarstvu financija. Ovdje će se javiti različite špekulacije u svezi cinkanja Slavka Linića. Ne moraju biti točne, jer se DORH okrenuo lokalnoj "samoupravi" i lokalnim ispostavama državnih institucija, koje ga vode do manipulacija vrha državne administracije. Milanović previđa da je Lalovac pripadao timu koji je namjerno ili nenamjerno gurnuo Hrvatsku dublje u provaliju. Lalovac je loša vijest za sve prezadužene građane RH jer ima kredit u švicarskom franku, pa mora glede kredita ostati na distanci. U protivnom ulazi u sukob interesa. Dobra je vijest za nas, za njegov kredit i za njegov kredibilitet, da je u 2011. zajedno sa suprugom imao prihod od 420.000 kuna.  "Vjerujem da će Lalovac raditi na održavanju stabilnosti javnih financija" - kaže nam Zdeslav Šantić iz Splitske banke. Ali, naše javne financije nisu stabilne! Naša poduzeća u državnom vlasništvu duboko su zadužena! Trebamo proaktivnu politiku proračuna! Velika je krivnja i na Branku Grčiću, što prilikom dolaska koalicije Kukuriku na vlast nije prihvatio mjesto ministra Financija.           
 
Porezne akrobacije u Kukuriku režiji
 
Kao i mnogo puta do sada, Milanović je i prilikom smjene Linića teret odgovornosti, kriminala, lošeg vođenja zemlje i poreznih dugova prebacio na HDZ. Ali, kakve veze ima HDZ sa činjenicom da je Nada Čavlović Smiljanec u ljeto 2012. stopirala blokadu računa osječkom OLT-u, tada u vlasništvu poduzetnika Željka Biloša, i time oštetila državni proračun za najmanje 11,88 milijuna kuna, koliko je Uskok tereti? Kod OLT-a se Ministarstvo financija u postupku predstečajne nagodbe pojavljuje kao 95% vjerovnik sa potraživanjima blizu 30 milijuna kuna. Uvijek se postavlja pitanje treba li tvrtku sa 90 zaposlenih blokirati i tako poslati u stečaj, ili možda preko nekakvog reprogramiranja duga dati istoj tvrtki novu šansu. U ovom slučaju, Ministarstvo financija odbilo je predstečajnu nagodbu i time iskazalo krajnju kontradikciju u postupanju, što je u Uskoku proizvelo sumnju u legalnost postupka, jer je Porezna uprava istom OLT-u u ljeto 2012. odbila blokirati račun iako je imala nalog da to učini, a nedavno je Ministarstvo financija odbilo predstečajnu nagodbu i time poslalo OLT u stečaj zbog istih poreznih dugova koje je odbilo naplatiti! Zanimljivo je i to da je upravo u tom periodu, od ljeta 2012. kada je nalog za blokadu donesen, pa do otvaranje predstečajne nagodbe u svibnju prošle godine, Željko Biloš prodao dionice OLT-a osječkoj Gradnji doo. Jeli upravo taj period omogućio Željku Bilošu da proda tvrtku i spasi svoje uloge? Što je bio predmet Linićevih i Biloševih razgovora?
 
Kukurikavci se stalno hvale da su smanjili nelikvidnost u državi. No, oni su smanjili nelikvidnost tako da su kroz predstečajne nagodbe samo u 2013. godini otpisali preko 7 milijardi kuna dugova, a najviše potraživanja morali su otpisati mali dobavljači, negdje oko 4 milijardi kuna, slijede banke sa blizu 2 milijarde dugova, a tu je i država sa blizu milijardu kuna. U prijevodu, kukurikavci su smanjili nelikvidnost tako da su određenim poslovnim subjektima otpisivali dugove! Dug se nije vratio, nego je jednostavno otpisan, na što već mjesecima očajnički upozorava sudac Kolakušić. Čemu to? Država je tako mogla otpisati cijeli porezni dug i nelikvidnost bi se smanjila za 30-tak milijardi kuna.
 
Dakle, samo u 2013. država se odrekla milijardu kuna svojih potraživanja i to bez ikakve nadležnosti sudova! Linić je diskrecijskim pravom otpisivao porezne dugove bez da ikome polaže račune! Jeli konzultirao koalicijske partnere ili predsjedništvo svoje stranke? Zašto je tajna i za nas, a možda i za predsjedništvo SDP-a, kojim je dužnicima država oprostila blizu milijardu kuna dugova? Zašto nije pomogla prezaduženim građanima? Kada je došao na vlast Linić je javno objavio listu poreznih dužnika, ali gdje je lista onih kojima je porez oprošten? Niti jedna vlada do sada nije toliko pala da mimo bilo kakvih mehanizama kontrole otpisuje porezne dugove poduzetniku koji ima gomilu osobne imovine izvan trgovačkih društava. Linić to pravda spašavanjem radnih mjesta, no kako to da su ta trgovačka društva uopće došle pred stečaj i gdje je jamac sigurnosti da ponovo neće otići u stečaj?    
 
Porezni dugovi najviše su rasli za Račana
 
Ne želim biti đavolji odvjetnik, ali deficiti opće države za Sanadera su bili puno manji nego u mandatu Kosorice, a pogotovo u odnosu na Milanovićev mandat. Nije to moja osobna teza, nego dostupna statistika. Zanimljivo, porezni dug je najviše rastao u vrijeme Račanove vlade, više nego u vrijeme Sanadera i Kosorice. Kada je Račan 2000. došao na vlast, porezni dug je iznosio blizu 9 milijardi kuna. Kada je 2003. odlazio sa vlasti, dug je narastao na blizu 24 milijarde kuna, što znači da je u Račanovom mandatu porezni dug narastao za ogromnih 15 milijardi kuna, što je porast od 160 posto! Valja napomenuti da je glavnica porasla za ogromnih 10 milijardi kuna, a kamate za 5 milijardi kuna. Kada je HDZ odlazio s vlasti dug je iznosio 51 milijardu kuna, od čega na glavnicu otpada 33 milijarde kuna, a na kamate 18 milijardi kuna. Dug se povećao za 27 milijardi kuna, odnosno za 112 posto, manje nego što je rastao u Račanovom mandatu.    
 
Porezni dugovi nastajali su podjednako za vrijeme svih vlada, samo se nisu otpisivali, kao što se to danas događa. Kada se nekome oprašta dug to ima za posljedicu narušavanje tržišne utakmice, jer drugi subjekti na tržištu moraju plaćati poreze, dok se nekima porez oprašta. S druge strane, porezno opterećenje hrvatskog poduzetnika, pogotovo malog i srednjeg puno je veće nego europskog, a kamoli azijskog, s kojima bi isti trebali biti kompetitivni. Postavlja se temeljno pitanje kako proizvoditi u RH i plaćati poreze, a biti konkurentan? Većina poreznih dugova je iz tog razloga i nastala. Biti mali i srednji poduzetnik, u nekakvoj proizvodnoj djelatnosti, sa ovakvom poreznom presijom, sporom administracijom i skupim kamatama, gotovo je nemoguće, osim ako se smanji cijena rada, što je za socijaldemokraciju sramota. Isto tako, postavlja se legitimno pitanje zašto plaćati poreze u državi koja je leglo kriminala, nepotizma i korupcije na svim razinama? Zašto financirati skupu i glomaznu javnu upravu? Zašto financirati skupe automobile državne elite? Zašto financirati netransparentnu javnu nabavu? Takve stvari tjeraju građane RH što dalje od poduzetništva, obeshrabruju naše mlade, i potiču poduzetnike i građane na neplaćanje poreza. Ako Milanović dvije i pol godine vodi zemlju i nakon toga prizna da je država neefikasna i skupa, onda je to poraz njegovih i Linićevih politika. To je poraz SDP-a i cijele koalicije Kukuriku, koji se ne može opravdati bilo kakvom Linićevom destrukcijom.
 
Slavko Linić je najavom stranačkog udara u SDP-u nakon izbora za Europski parlament želio iskazati korektnost prema interesima stranke, a zapravo je izazvao suprotan efekt, jer svaka najava dubljeg unutarstranačkog sukoba šteti SDP-u i prije rečenih izbora. Možemo reći da Milanovićeva politika dodjeljivanja HNS-u većeg političkog prostora nego što mu objektivno pripada ima i svoje slabe točke, jer Milanoviću nedostaje snažnija potpora protiv kompaktne riječke ekipe. SKH se bezuspješno reformirao u SDP, koji će se teško posve rascijepiti na komuniste i socijaldemokrate, pa je vrijeme da se SDP podijeli na SKH i SKJ.      
 

Tvrtko Dolić 

Anketa

Što je po Vama odluka Stožera civilne zaštite da svi moramo nositi maske na ustima i nosu?

Srijeda, 05/08/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1112 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević