Get Adobe Flash player
Samo domoljubi razumiju osjećaj sreće

Samo domoljubi razumiju osjećaj sreće

Hrvatski su nogometaši u Rusiji pokazali ljubav prema...

Izbornik. Kako to gordo zvuči!

Izbornik. Kako to gordo zvuči!

Od igrača nikoga ne treba izdvajati, jedino treba...

Žarko - posljednji Mohikanac jugoslavenstva

Žarko - posljednji Mohikanac jugoslavenstva

Zdravku Mamiću čestitam rođendan 16. srpnja i predlažem ga za...

Junaci nacije i ponos Kroacije

Junaci nacije i ponos Kroacije

Svjesno se, poslije odlaska Kalinića, pokušala stvoriti nezdrava...

Propao puč u SDP-u

Propao puč u SDP-u

Klijentelistima Grbinu, Ostojiću, Obersnelu i Jovanoviću je jedino do...

 • Samo domoljubi razumiju osjećaj sreće

  Samo domoljubi razumiju osjećaj sreće

  četvrtak, 12. srpnja 2018. 08:55
 • Izbornik. Kako to gordo zvuči!

  Izbornik. Kako to gordo zvuči!

  četvrtak, 12. srpnja 2018. 13:54
 • Žarko - posljednji Mohikanac jugoslavenstva

  Žarko - posljednji Mohikanac jugoslavenstva

  četvrtak, 12. srpnja 2018. 14:00
 • Junaci nacije i ponos Kroacije

  Junaci nacije i ponos Kroacije

  utorak, 10. srpnja 2018. 14:23
 • Propao puč u SDP-u

  Propao puč u SDP-u

  četvrtak, 12. srpnja 2018. 08:26

Hrvatski su nogometaši u Rusiji pokazali ljubav prema domovini

 
 
Kako objasniti to izgaranje na terenu, to zalaganje i volju za pobjedom, za svoj narod i svoju domovinu?Razumjeti ili pojmiti može samo onaj tko to nosi u sebi, tko osjeća srcem i dušom taj uzvišeni osjećaj ,tako uzvišen da se daje i ono najvrjednije što čovjek može dati, a to je život!
http://www.newtimes.co.rw/sites/default/files/styles/mystyle/public/main/articles/2018/07/09/croatia_head_coach_zlatko_dalic_celebrates_after_beating_russia_in_quarter-finals_on_saturday._net_photo.jpg?itok=BH0dGdlO
Zlatko Dalić
 
Današnji materijalizirani svijet u trci za materijalnim dobrima izgubio je bogatstvo duhovnosti i unutarnjeg života. Razvojem tehnologije otuđenost je zavladala među ljudima! Manje se čitaju knjige, manje se radi na osobnoj duhovnosti i razumjevanju svijeta i života oko sebe, jer se svaki pojam može naći na internetskim tražilicama. Vjera kao moralno  i etičko  životno usmjerenje sve više uzmiče pred agresivnom materijalističkom financijskom internacionalom, koja ne priznaje nacionalne države, ne priznaje ništa nacionalno, te time ni domoljublje kao osjećaj povezanosti sa narodom i nacionalnom državom. A vlasti širom svijeta posjeduju masovne medije, TV i radio postaje, tisak, diskografiju, internetske portale i društvene mreže, preko kojih kontroliraju javno mišljenje. Preko medija šire se razne po društvo i nacionalne države pogubne ideologije od komunističke do rodne ideologije: pristalice i  sljednici takvih ideologija nikako ne mogu razumjeti ljubav prema domovini, takvu ljubav da pogineš za nju!
 
"Kada sam dolazio na čelo hrvatske reprezentacije, rekao sam da mi ne treba ništa jer kad su dečki mogli ići u rat, nama je najmanji dio odraditi ovaj dio kako treba. Danas, moji nekakvi dojmovi i osjećaji su takvi, kad stojim i slušam himnu za reprezentaciju",izjavio je izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić u Vukovaru, prisjećajući se svi onih koji su dali život za Hrvatsku.
https://direktno.hr/direkt/najeziti-se-rijetki-vjerovali-njega-ovom-izjavom-dalic-dokazao-da-prava-osoba-mjesto-izbornika-hrvat-128055
"Ma kako nije zasluženo! Moram čestitati našim dečkima i reći im, pa vi niste normalni!!!", rekao je Dalić i odmah odbacio priču o svojim zaslugama. "Ma nisam to ja napravio nego ovi dečki. To što su oni danas odigrali, to je fantazija! Kako su trčali, kako su se borili, ma to je stvarno za povijest! Hvala svima, tu u Moskvi, u Hrvatskoj, u Bosni i Hercegovini, u cijelome svijetu. Neka se svi vesele, ovo je zaslužila naša Hrvatska", poručio je izbornik Dalić.
"Čestitam igračima, ali čestitam i navijačima. Bila je teška utakmica. Igrali smo za ove navijače, ljude u Hrvatskoj koji se svaki dan bore za egzistenciju svojih obitelji i preživljavaju, za branitelje, jer nemamo drugu državu osim ove. Kako god završi ovo SP, mi ćemo s ponosom nositi hrvatski dres,' izjavio je hrvatski izbornik za HRT nakon pobjede nad Nigerijom.
https://www.tportal.hr/sport/clanak/u-emotivnoj-izjavi-hrvatski-izbornik-sjetio-se-ljudi-koji-jedva-prezivljavaju-u-hrvatskoj-foto-20180616
 
Stoga kako razumjeti tako snažan osjećaj povezanosti s rodnim krajem, svojom zemljom, svojom domovinom, da jedan trener posvećuje pobjedu svom narodu, svojoj zemlji, da jedan nogometaš legne na zastavu i ljubi je, kao što je to učinio Šime Vrsaljko?Kako razumjeti da jedan svjetski trener koji govori strane jezike, govori pred cijelim svijetom svojim materinjim hrvatskim jezikom? "Možda nas niste očekivali u polufinalu. Dobili smo šansu da govorimo na hrvatskom jeziku, držimo do naše države, respektiramo naše suparnike, ali još više našu zemlju.”
https://www.dnevno.hr/sport/nogomet/dalic-pokazao-zube-englezima-novinari-ga-provocirali-jer-ne-govori-engleski-on-im-genijalno-odgovorio-1190682/
 
Upravo je vjera, kako je hrvatski izbornik više puta posvjedočio, jedna od stvari koja ga vodi u svakodnevnom životu. "Vjera mi daje snagu, uvijek imam krunicu u džepu i pomolim se prije utakmice. Zahvalim se Bogu na svakom danu, jer dao mi je snagu i vjeru, ali i prigodu da nešto u životu napravim”, izjavio je tako u razgovoru za prilog Prilika tjednika Glas Koncila. “Cijeloga sam života vjernik, tako odgajam i svoju djecu. Svake nedjelje nastojim ići na euharistiju. Zahvalim se Bogu na svakom danu, jer dao mi je snagu i vjeru, ali i prigodu da nešto u životu napravim. Meni i mojoj obitelji vjera je izuzetno bitna. Bog je svakodnevno prisutan u mojoj obitelji i životu”, rekao je. “Kod mene je vjera stalna i sve što sam napravio u životu i svojoj karijeri mogu zahvaliti vjeri i dragom Bogu. Stalno ponavljam kako mogu biti prezadovoljan sa svime, kako se to kod mene razvijalo. Bez kvalitetne vjere i jednoga dobrog motiva to je teško ostvariti. Krunica je uvijek uz mene i kad osjetim taj neki trenutak, stavim ruku u džep, stisnem je i onda sve stvari budu lakše.”
https://www.bitno.net/vjera/aktualnosti/zlatko-dalic-hrvatska-argentina/
 
Naravno da te osjećaje ne može pojmiti jedan ateist, kojemu su strani vjera, Crkva i svećenstvo, jedan komunist, kojemu je svako izjašnjavanje nacionalne pripadnosti; nacionalizam, jedan Yugofil, koji nema nacionalne, ni vjerske pripadnosti nekom narodu, nego je prihvatio nepostojeću naciju Jugoslaven ili se smatra internacionalistom. Sve to ne mogu pojmiti ni hrvatske političke elite i njihovi prirepci koji debelo koriste sve blagodati stvaranja samostalne Republike Hrvatske. Hrvatskoj se nameće izvana, ali i iz iznutra, stigma ustaštva, totalitarne fašističke ideologije, s jedne strane i partizanštine, totalitarne komunističke ideologije, s druge strane. Hrvatsko društvo još nije u stanju da racionalno valorizira pozitivne i negativne strane tih pokreta, nego, još uvijek, im pristupa izrazito emocionalno. Onog trenutka kad se otkrije sva razložnost nastanka tih pokreta i priznanje posljedica njihovog djelovanja na hrvatsko društvo, otpast će zadnji prijepori u izgradnji cjelovitog hrvatskog nacionalnog identiteta.
 
Hrvatska je relativno mlada država sa svojom samostalnošću nešto više od dvadesetak godina i ogroman je uspjeh postigla hrvatska nogometna reprezentacija probivši se u finale Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. I ako i ne pobijedi u finalu i ne osvoji prvo mjesto, biti između dvije prve zemlje na svijetu, neopisivo je i nemjerljivo! Hrvatski nogometni reprezentativci proslavili su ime Hrvatske diljem svijeta, ponosni na svoju domovinu, svoj narod, svoju vjeru, svoj hrvatski jezik, svoju tradiciju i kulturu! Podigli su nacionalnu svijest, nacionalni ponos i vjeru u bolje mogućnosti hrvatskog čovjeka. Pobudili su vjeru da možemo i moramo konačno urediti Hrvatsku po mjeri hrvatskog čovjeka, hrvatskih branitelja i svih generacija, koje su za nju dale svoj život kroz povijest!
 

Lili Benčik

Od igrača nikoga ne treba izdvajati, jedino treba Dalića

 
 
“Tko je taj Dalić?”, pitali su se mnogi, znalci i amateri u nogometu. Tko ga je dovukao? Čije je on pijun? Bilo je mnogo nedoumica, sumnji, nepovjerenja, elemenata zavjere, predrasuda, nagađanja, dilema, nesporazuma, skepse i bojazni, u smislu plasmana naše nogometne reprezentacije na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji. Taj skroman, stručan, istinoljubiv, jednostavan, normalan, pošten, bogobojazan, samozatajan, samouvjeren, domoljuban i dragi čovjek je repku korak po korak doveo u Rusiju. Tamo je na isti način zajedno s “našim dečkima” došao u finale, kroz pravi boj, sa velikim znanjem, stručnim radom, dosad neviđenim umijećem upravljanja, živom voljom, beskonačnom hrabrošću, znojem lica svoga, međusobnim uvažavanjem i poštovanjem, silnom energijom koja je postala sinergija, nadljudskim naporima, velikom potporom cijelog hrvatskog naroda i drugih nacija diljem planeta.
https://images.performgroup.com/di/library/GOAL/77/ae/zlatko-dalic-croatia-world-cup-2018_32u24c858rwp1hjjdic6h58no.jpg?t=1991455468&quality=100
Mislim, kako nijednog igrača ne treba posebno izdvajati. Svi su jednako zaslužni za ovaj dosad neviđen uspjeh i ukupno postignuće. Konačno su postali pravi team. Iako, svaki ima svoje određeno mjesto na terenu, prema znanju i sposobnostima, svi se nadopunjuju, usklađuju, uskaču i pomažu jedan drugome, bez ikakve osobne kalkulacije, skretanja pažnje na sebe, izdvajanja, igranja za “zlatnu kopačku”, za najboljeg igrača općenito ili po funkciji u formaciji na terenu. Najveću zaslugu ima izbornik, koji ostaje nevidljiv, poput izvrsnog učitelja ili profesora u učionici, kad poput katalizatora usmjerava nastavni sat od uvoda do realizacije cilja. Dobio je izvrstan “materijal”, što je posložio, izbrusio, motivirao ih, “prikočio” zvijezde ili one koji su mislili da su zvijezde, obuzdao egomaniju, ohrabrio malodušne, unio smirenost, strpljivost, ljubav, obostrano uvažavanje, jednakost, zajedništvo, osvijestio pripadnost naciji i državi, razvijao poštovanje prema protivniku, implementirao žrtvovanje, osnažio samopouzdanje, iskoristio sve pozitivne elemente i postavke timskog rada, gdje se zna tko je za što odgovoran, tko koliko i čime doprinosi, pri čemu nije zapostavio osobnost i osobitost ijednog igrača.
 
Svega i svačega u liku i obliku izbornika smo se mi dosad nagledali i naslušali. Neki od njih su sami sebi bili dovoljni. Neki od njih ponašali su se poput Napoleona, Cezara, Aleksandra Velikog, Bude, oligarha, skorojevića, jedinog koji misli, govori, određuje, osuđuje i vlada. Uz veliku pompu, viku, buku, osobne hvalospjeve, nabildani ego, samodopadnost, samodostatnost, umišljenost, bahatost, neprimjerenost, primitivnost, bizantizam, osmanlijsku vjerodostojnost, lažno domoljublje, nezajažljivu pohlepnost… vladali su repkom i nogometom. Doveli su nas tamo gdje smo bili kad se pojavio “taj Dalić”, o kojemu nismo gotovo ništa znali, što najbolje govori o njemu i što je dosad svima pokazao. Takvih i njemu sličnih ima u nas u svim područjima rada i djelovanja, na svim razinama. Bilo bi dobro što prije te ljude izvući iz anonimnosti i umjesto brojnih uhljeba ih postaviti na određena radna mjesta i dužnosti.
 
Nije se u nogometu dogodilo nikakvo čudo, nego je došao Čovjek u obliku izbornika. Njegova djela govore. Ona slika kada ga njegov igrač ruši i s njim se valja po moskovskoj travi govori više od milijuna riječi. Svi oni su prijatelji, drugovi, sukreatori, znalci, “umjetnici” junaci, sinovi, očevi, supruzi, normalni ljudi, koji znaju svoj posao, igraju istinski nogomet sa srcem i dušom, izgaraju do posljednjeg atoma snage, ponosni su, odani dresu i broju koji nose, cijene i poštuju svakog protivnika, ponizno, sigurno, znalački, ustrajno i junački idu do samoga kraja. Bili ili ne bili prvi – zlatni, oni su se već odavno pozlatili, zahvaljujući svojem izborniku, Zlatku Daliću.
 

Ankica Benček

Zdravku Mamiću čestitam rođendan 16. srpnja i predlažem ga za odlikovanje

 
 
Rodio se je Žarko Puhovski koje desetljeće prekasno, i u tome je njegova životna tragedija. Njegovo markantno uglato samoupravljačko lice čovjeka od željeza (vidjeti sliku Van Gogha "Seljaci jedu krumpir") ne će činiti društvo mramornim bistama Ždanova, Kardelja, Žukova, Moše Pijade, Kirova; Veliki svjetski rat je prošao, teška industrija je podignuta, kolektivna seljačka gospodarstva ostvarena (kolhozi poznati po manjku žita a višku parola), ideološki neprijatelj razvlašten, Crkva ponegdje (Albanija npr.) ukinuta... ali Puhovski se rodio prekasno, proleteri su lišeni sreće da im obećava bolju budućnost, Litvanci, Tatari i Ukrajinci nisu čuli njegove propovjedi o bratstvu i jedinstvu... Možda bi se u Rusiji zvao drug Krutov ili Petoljetkin; to ne ćemo nikad znati, možda bi se pobunio protiv "liberala" Hruščova? Ovako on je ostao izdanak ledenodopske hladnoratovske klime, nešto poput hrvatske sibireje ili velebitske degenije ili mamuta.
https://narod.hr/wp-content/uploads/2018/07/puhovski.jpg
Napadao je i žario naš Žarko hrvatske proljećare i svjedočio na sudu protiv njih, pred rat se zalagao da općine u Hrvatskoj koje ne žele izaći iz Jugoslavije mogu u njoj (SFRJ) ostati, nakon Oluje je svjedočio na Haaškom sudu kao svjedok optužnice (bezuspješno), da bi najnovije njegovo upozorenje na nacionalnu frku i frtutmu oko nacionalne reprezentacije prenio čak i Deutsche Welle. Da se razumijemo, iako radićevac nemam ja ništa protiv hrvatske ljevice; osobe dr. Veselice, dr. Tuđmana, Petra Šegedina, Branka Horvata - ozbiljnog ekonomista koji je nastojao objektivno sagledati kosovsku tragediju, dr. Supeka, dr. Županova, Dušana Bilandžića, Stanka Parmaća, Ivana Gorana Kovačića, Andrije Hebranga su meni drage i smatram ih poštenim Hrvatima. Puhovski je ovdje više prauzorak doveden do karikature onoga što je SFRJ bila i promicala, tj. karikatura sustava koji je u svojoj paranoji, sljepilu i krutosti uhićivao Gotovca i hranio i podizao u svojim njedrima Miloševića!
 
Još mogu shvatiti kad netko od domoljublja radi profesiju, ali samo u Hrvatskoj postoje ljudi koji od antidomoljublja dobro žive, čak su i ugledni građani. Neki bivši rigidni boljševici sada su liberali u duginim bojicama, borci za ljudska prava izbjeglica (koliko izbjeglica je SFRJ primila?), borci za ženska prava, ali i umjereni (ne i uvjereni, već dekorativni) "nacionalisti" ako to znači biti magarac od zlata. Kamo sada da putuje naš Žarko, kad su mu već Hrvati kao natražnjački nacionalisti i vjeroljupci dojadili? U SAD-u je nazadni Trump, Kina je kapitalistička i etnički homogena, Afrika je nacionalistička, kao i Venezuela. Da otiđe u Kolumbiju, ili Omsk ili Krasnojarsk? U Turskoj su ljudska prava aktualna,možda da tamo okuša sreću? U Italiji bi se mogao boriti protiv kalabreške i sicilijanske mafije, u Njemačkoj za prava azilanata - jer imigracija bi povećala radničku klasu i smanjila nacionalno i vjersko jedinstvo što je recept za svjetsku komunističku revoluciju! Francuska je previše centralistička i unitaristička, kao i Španjolska, da to je pravi zlatni rudnik za socijaliste!
 
A možda da Puhovskoga pošaljemo sa gospođama dr. Pusićkom i Šuicom na Mars, da tamo bude dio promatračke misije UN-a, po ključu jedan socijalist, jedna liberalka i jedna nacionalka. Bojim se kako bi drugovi Marsijanci reagirali na ovu trojku ako su inteligentna bića. Što bi mislili o Zemljanima? Što o Hrvatima na osnovi ovog reprezentativnog uzorka? Što o Istanbulskoj konvenciji koju ova trojka (ne)uspješno podupire? Ne znam zašto HTV pored ozbiljnih analitičara i geopolitičara poput npr. admirala Domazeta i Metera uvijek pita za mišljenje lošega prognozera Puhovskoga, koji se prenapuhnuo i pukao poput zele lubenice, naime izvana zelen (ekologija), iznutra crven.
 
Da, Puhovskoga nažalost nije imao prilike  upoznati čuveni engleski neuropsihijatar Oliver Sacks koji se bavio tajnama ljudskoga mozga. Puhovski je poput Sacksovog pacijenta mornara Jimmyja kojemu je mentalni svijet ostao zaustavljen na godini 1945.-oj, sve ostalo je izbrisano ili prilagođeno tada važećoj shemi. Usput jedan mali savjet izborniku Daliću; treba Francuzima dopustiti da zabiju prvi gol, jer naši dokazano bolje igraju kada jure rezultat. Gospodinu Zdravku Mamiću čestitam rođendan 16. srpnja i predlažem ga za odlikovanje, bez obzira hoće li mu se dokazati utaja poreza i hoće li biti ovrhe nad njegovom imovinom!
 

Teo Trostmann

Anketa

Treba li obustaviti postojeće sudski neutemeljene postupke protiv Zdravka Mamića?

Utorak, 17/07/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 882 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević