Get Adobe Flash player

U Istanbulu se ponavlja isti scenarij: najljepša crkva Istoka također postaje džamija

 
 
Nakon što je prije mjesec dana Aju Sofiju pretvorio u džamiju, Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan istu je stvar danas napravio s još jednom crkvom/muzejom, donosi CNA. Radi se o svjetski poznatoj carigradskoj znamenitosti – crkvi Krista Spasitelja u Chori (Polju). U ovoj crkvi su, za razliku od Konstantinove bazilike, gotovo u potpunosti sačuvane kršćanske freske i mozaici s prizorima iz Svetog pisma te portretima Isusa i svetaca. Nalazi se na popisu UNESCO-ove baštine. Danas je, uz Aju Sofiju i Cisternu baziliku, jedna od najposjećenijih bizantskih atrakcija u Istanbulu.
https://spzh.news/mediafiles/EkyTNi/thumbs/hD5pt8_5f3fa42ed067b7_05221582-tmb-720x411xfill.jpg
Crkva Krista Spasitelja u Chori sagrađena je u četvrtom stoljeću i u početku je bila dijelom samostana. Sadašnji oblik crkve je iz 14. stoljeća. Ova je crkva 1453. godine, kada su Osmanlije osvojile Istanbul, poput Aje Sofije pretvorena u džamiju pod nazivom Kariye, a freske i mozaici bili su prekriveni bojom i vapnom. Sekularna Republika Turska 1945. godine zgradu je proglasila nacionalnim spomenikom, a umjetnički radovi bivše crkve su restaurirani i konzervirani. Crkva je naposljetku 1948. godine otvorena kao muzej. Crkva je relativno malene površine, oko 750 četvornih metara. U kupoli crkve nalazi se lik Krista Pantokratora koji se smatra jednim od najljepših Isusovih prikaza starije kršćanske umjetnosti. Erdogan je u petak 21. kolovoza potpisao odluku, objavljenu u službenom listu, kojom je upravljanje nad novom džamijom prebačeno Upravi za religijska pitanja, a džamija otvorena vjernicima.
 

Rašeljka Zemunović, https://www.bitno.net/vijesti/svijet/u-istanbulu-se-ponavlja-isti-scenarij-najljepsa-crkva-istoka-takoder-postaje-dzamija/

Anketa

Hoće li predsjednik Vlade A. Plenković, zbog afere Josipe Rimac, prvoga smijeniti ministra Tomislava Ćorića?

Petak, 18/09/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1520 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević