Get Adobe Flash player

Praizvedba dramskog recitala "S Gospom na Hladi užežin mučeničke smrti" Renate Dobrić

 
 
U Kino dvorani „Sveti Juraj" u Kaštel Sućurcu, u subotu, 19 svibnja u prigodi 130. obljetnice rođenja Sućuranina dr. fra Bernardina Sokola, franjevca, glazbenika i hrvatskog mučenika, praizveden je dramski recital autorice Renate Dobrić „S Gospom na Hladi užežin mučeničke smrti" podnaslova „Meditativna večer s fra Bernardinom Sokolom", u režiji Ksenije Prohaska, dramske nacionalne prvakinje HNK-a Split, za koji je scenarij napisao dr. sc. fra Bernardin Škunca.
 
U dramskom recitalu koji govori o fra Bernardinu Sokolu, nevinom mučeniku i njegovim osjećajima uoči same smrti, nastupili su tenor Opere HNK-a Split Špiro Boban u ulozi sućuračkog franjevca, glazbenika i hrvatskog mučenika fra Bernardina Sokola te u ulozi pripovjedača Pere Eranović, glumac HNK- a Split, koji iznosi fra Bernardinove najskrivenije misli u noći prije smrti, pri čemu se fra Bernardin prisjeća svog djetinjstva u rodnom Kaštel Sućurcu, majke Jerke i Čudotvorne Gospe na Hladi, kojoj se utjecao i molio od kada zna za sebe, baš kao što se utjecao i molio Gospi Badijskoj i Kristu Kralju. 
Dramski recital „S Gospom na Hladi užežin mučeničke smrti" autorice Renate Dobrić protkan je obiljem glazbenih brojeva, koje, uz Špira Bobana, koji pjeva fra Bernardinove Angeluse, izvode zbor Župe sv. Jurja mučenika iz Kaštel Sućurca i zbor Školskih sestara sv. Franje s Lovreta u Splitu, uz glasovirsku pratnju Rozarije Samodol. 
Fra Bernardin (Špiro Boban) u mislima vraća sliku djetinjstva, običaje i svoju želju da umre kao mučenik… Glazbu na klaviru prati poetski recital i podsvjesno fra Bernardinovo (Pero Eranović) razmišljanje. 
 
Izlazak članova župnog zbora sv. Jurja m. i zbora sestara franjevki sa svijećama u ruci na pozornicu vratio je sve nazočne u onaj mučni trenutak sućuračke povijesti, na 5. prosinca 1943., na poslijepodnevnu pobožnost u staroj crkvi sv. Jurja, kada je ubijeno 97 Sućurana u savezničkom bombardiranju crkve, od koje je ostao samo zvonik. 
Redateljica Ksenija Prohaska za scenografiju je iskoristila prelijepe sućuračke motive, verdute i votove, duhovna i glazbena dobra, raspelo, krunicu, pri čemu joj je tehničku podršku pružila Željka Perdić… i postigla vrhunski sklad između glazbe i dramske riječi, i tako osmislila suvremenu scenografiju, prelijepu u svojoj jednostavnosti, koja je oduševila kaštelansku publiku i sve goste. 
Kaštelani su napokon dočekali svoj duhovno-meditativni igrokaz i istinitu životnu priču, pri čemu su sa suzama radosnicama, oduševljeni, bogatim pljeskom nagradili vrsne izvođače i nadahnutu autoricu, dok su igrokazu o fra Bernardinu Sokolu, prepunom osjećaja i vrhunske glazbe zaželjeli dugi život na kulturnoj pozornici diljem Hrvatske. (ika)

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko je Andreju Plenkoviću draži?

Ponedjeljak, 21/01/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 2345 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević