Get Adobe Flash player

Predstavljena knjiga "Obitelj svetište i radost života" dr. Danijele De Micheli Vitturi

 
 
Knjiga pod naslovom „Obitelj svetište i radost života" dr. Danijele De Micheli Vitturi, zbirka vrijednih i zanimljivih, a prije svega poučnih članaka objavljenih u listu Marija od 2010. do 2014. godine o temama iz obiteljskog i bračnog života, predstavljena je 5. listopada u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Knjigu su predstavili p. Mijo Nikić SI i don Ante Mateljan, a izabrane tekstove iz knjige čitali su Danijelin suprug Ivan i gospođa Anđa Veža. Promociju je pjesmom obogatio zbor Nadbiskupijske klasične gimnazije iz Splita pod ravnanjem s. Lidije Matijević.
http://hu-benedikt.hr/wp-content/uploads/2015/10/PREDSTAVLJANJE.jpg
Autorica, dr. Danijela De Micheli Vitturi, doktorica medicine, majka osmero djece i volonter u savjetovalištu za obitelj u Splitu jasno uočava probleme i konflikte, ali ne biva njima zarobljena, nego donosi prihvatljiva rješenja služeći se interdisciplinarnom metodom koja uzima u obzir pomoć medicine, psihologije, sociologije, a iznad svega teologije, odnosno duhovnosti. Zato se ova knjiga može čitati i kao zanimljivo i korisno duhovno štivo koje donosi puno praktičnih savjeta za zdrav i osmišljen bračni i obiteljski život. Čitajući ovu knjigu lako se uviđa da je autorica kompetentna na svome području, što i ne čudi jer ima dugogodišnje iskustvo na području bračnog i obiteljskog savjetovanja.
 
„Autorica ove vrijedne knjige ima kršćansku viziju čovjeka da kroz nju progovara o četiri dimenzije čovjeka, tjelesnu, emocionalnu, društvenu i duhovnu. Knjiga je puna optimizma jer svjedoči da nas u svakom obiteljskom koraku prati Gospodin koji pomaže obitelji da zajednički dođe do konačnog cilja – spasenja, kazao je p. Mijo Nikić.
 
Don Ante Mateljan je kazao kako nas knjiga potiče na molitvu za temeljne vrijednosti za koje se zalaže kršćanska vjera i Katolička crkva, a koje su danas u krizi. „U želji da dopre do čitatelja autorica se u knjizi služi jednako biblijskim slikama kao i poetskim govorom, a sve to oblikuje u molitve, zahvale i prošnje. Ne ustručava se otvoreno poticati na zauzimanje za život i obitelj, jasno prokazati lažne vrednote i istaknuti temeljne ljudske vrijednosti, uzvišenost majčinstva i očinstva i nužnosti oblikovanja obitelji u skladu s Božjim naukom o čovjeku“, istaknuo je. Izrazio je radost što je promocija knjige upriličena neposredno nakon početka sinode o obitelji te nadu da će nas ova razmišljanja o ljudskom životu, majčinstvu obitelji i crkvenom zajedništvu, koja su znak i svjedočanstvo ljudske i kršćanske odvažnosti,  potaknuti na zauzimanje za život i obiteljske vrijednosti u društvu, ali i na vlastitu duhovnu izgradnju.
 
„Blagdan Svete Obitelji u liturgijskoj godini nalazi se odmah nakon Božića, točno u nedjelju u osmini Božića. Mi za nju kažemo da je prauzor svake sretne kršćanske obitelji. Nema sumnje, da ona to jest, ali pripazimo na stvarnost: to nije više idilična obitelj. Pastiri odlaze, anđeli nestaju i počinje kruta stvarnost: hladna betlehemska noć, uskoro nakon toga strepnja zbog života Djeteta koga Herod traži na smrt, užurbani bijeg u Egipat, gorak život u tuđini s neizvjesnim ishodom, zatim povratak u Nazaret gdje treba sve početi iz ničega. Dodajmo tome još dramatične događaje kasnije u Hramu tj. Isusov ostanak u Hramu, što za njegove roditelje nije bila nipošto idilična slika, nego vjerojatno najveća njihova životna tjeskoba: izgubiti Dječaka kojeg im je sam Bog povjerio.
 
Prva stvar koja nam pada u oči dok promatramo obitelj Josipa, Marije i Isusa, jest njihova silna smirenost koja ih ne napušta ni u časovima najteže kušnje. Marija i Josip se ne tuže ni na koga i ne bune se protiv ljudske zlobe ili socijalne nepravde, već imaju beskrajno povjerenje u Boga koji upravlja njihovim životom putem svih, pa i najneugodnijih događaja i ljudskih postupaka. To je njihova poruka i za nas, to je tajna ne samo obiteljskog, nego i svakog osobnog života: beskrajno povjerenje u Božju brižnu ljubav.
 
Naš Bog je realističan. Umjesto da nam teoretizira o idealnoj obitelji, on na stvarnom, životnom primjeru pokazuje - ne to kako bi trebala izgledati idealna obitelj, nego kako se živi poziv obiteljskog života u svim okolnostima životne borbe i kako se rješavaju nastali problemi. Ideja vodilja ove knjige jest uvjerenje da je obitelj dinamična stvarnost: ona se razvija i mijenja tijekom vremena, koja ima unutarnje snage da se suoči s problemima, da ih rješava te da nastavi svoje, od Boga dano, poslanje. Bilo bi ipak pogrešno misliti da se „obitelj“ mijenja: mijenjanu se osobe koje tvore obitelj. Mijenja se muž, mijenja se žena, mijenjaju se djeca. Ali te promjene nisu automatske. Mislim da je jedna od zabluda suvremenog čovjeka da previše vjeruje u „spontanost“. Čovjekova spontanost je razumski, odgovoran pristup stvarnosti. To vrijedi i za stvarnosti obitelji. Osoba mora raditi na sebi, kako bi mogla odgovornije pristupiti svom bračnom drugu, svojoj djeci i svima koji ulaze u djelatnu sferu obitelji. Samo tako možemo govoriti o promjeni obitelji“, napisao je pater Mihály Szentmártoni S.J u predgovoru knjige.
 
Ovakav dinamičan pristup braku i obitelji poručuje da je potrebna trajna formacija osoba koje žive u braku i obitelji. Postoje razne društvene i crkvene inicijative koje su se pokazale dragocjenim putokazom rasta pojedinaca i obitelji. Po čitavom svijetu, pa tako i kod nas u Hrvatskoj, vrlo je raširen pokret bračnih vikenda koji uvodi bračne parove u dublji osobni susret jedno s drugim i tako jačaju kvalitetu braka i obitelji. Mi u Hrvatskoj imamo još jednu inicijativu, koja traje već više od četrdeset godina i donosi lijepe plodove na području odgoja ljudi za bračni život: Obiteljska Ljetna Škola koju svake godine organizira Obiteljski Centar Družbe Isusove u Zagrebu. Jedan od najoduševljenijih protagonista Škole bio je pokojni pater Jure Bosančić. Na mnogima je sudjelovala i autorica ove knjige. Na koncu evo samo naslova nekih tema koje autorica obrađuje u svojoj knjizi: „Mijenjati navike“, „Ljubav je odluka“, „Starost nije bolest“, „Sukob – temelj dijaloga ili uzrok razdora?“, „I ja sam bio embrij“; „Majčina ljubav“, „Preko trnja do zvijezda“ i dr. Knjigu je izdala Zaklada biskup Josip Lang i veći dio prihoda od prodaje ove knjige ide u fond Zaklade koja se brine za stare, siromašne i nemoćne osobe.
 

Nives Matijević

Anketa

Što je po Vama odluka Stožera civilne zaštite da svi moramo nositi maske na ustima i nosu?

Utorak, 04/08/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1505 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević