Get Adobe Flash player

Pod njezinim pogledom

 
 
U Hrvatskoj je u prošloj godini rođeno 39.566 djece. Riječ je o najmanjem broju rođenih od kada se prate podatci na teritoriju Republike Hrvatske. Iste godine umrlo je 50.839 osoba, što znači da je prirodni priraštaj, točnije prirodni pad, iznosio visokih 11.273 osobe. Prošle godine bilježimo još nekoliko poražavajućih podataka vitalne statistike. Sklopljen je svega 19.501 brak, čime smo drugu godinu zaredom pali ispod psihološke granice od najmanje 20.000 sklopljenih brakova. Ali smo zato zabilježili čak 6.570 razvedenih brakova, što je također jedan od neslavnih rekorda.
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRzFtm3WzOZGCvOCQNdJKcQRfgOtosSQ1DkzWvVj6chGYOBYaRkrQ
Svi ovi, izrazito nepovolji podatci jasan su pokazatelj teške demografske situacije u Hrvatskoj. Problem nije nastao od jučer. Tijekom više desetljeća iseljavanja uglavnom mladog stanovništva u inozemstvo, Hrvatska je desetljećima bilježila nisku stopu fertiliteta, koja nije osiguravala niti obnovu stanovništa na istoj razini. Još 60-ih godina prošloga stoljeća tzv. stopa ukupnog fertiliteta pala je ispod 2,15, tj. ispod razine koja osigurava prirodnu obnovu stanovništva. S obzirom da je u to doba hrvatsko stanovništvo bilo relativno mlado, starenjem stanovništva odgađan je prirodni pad. On se međutim jednom ipak morao dogoditi i dogodio se 1991. godine.
 
U takvim okolnostima, dr. Franjo Tuđman pozvao je na program demografske obnove, koji je početkom 1995. rezultirao prihvaćanjem Nacionalnog programa demografskog razvitka. Program je sadržavao niz mjera kojima je trebalo potpomoći obiteljima u prihvaćanju željenog broja djece, zaustavljanju iseljavanja te povratku hrvatskog iseljeništva. Unatoč tome što je Program deklarativno prihvaćen, imao je mnoštvo više ili manje prikrivenih osporavatelja. Neke poticajne mjere kao što su porodni dopust, te najave pravednijega i poticajnijega dječjeg doplatka dale su povoljne rezultate. Tih godina je Hrvatska preokrenula negativna kretanja i zabilježila prirodni rast stanovništva.
 
Dolaskom Račana na vlast, ukinuto je pravo na trogodišnji porodni dopust, čak i za one koji su imali važeća rješenja - nešto što bi jako teško prošlo u pravoj uređenoj državi. Također su bitno umanjena već najavljena prava na doplatak za djecu. Takvim postupcima narod je gotovo nepovratno izgubio povjerenje u obećanja države i kontinuitet državne politike u njezinim strateškim odrednicama. Tih godina broj rođenih u Hrvatskoj spustio se na svega 40-ak tisuća rođenih, a 2003. g. prvi put pao je ispod 40.000. Ponovnim dolaskom HDZ-a na vlast vraćena su neka dokinuta prava. Demografska situacija se djelomično popravila, ali što zbog nekonzistentnosti, a još više zbog izgubljenog povjerenja građana, u Hrvatskoj kontinuirano bilježimo prirodni pad. Posljednjih godina svjedoci smo obaranja neslavnih rekorda u sve manjem broju rođenih i sve većem broju umrlih, kao i sve manjem broju sklopljenih brakova i sve većem broju razvedenih. Iseljavanja mladih, uglavnom obrazovanih ljudi, dodatno je pogoršalo ukupno stanje. Pojava je poprimila masovne razmjere i očiti je dokaz da je u narodu zavladalo beznađe, da mladi više ne vjeruju da u svojoj Hrvatskoj mogu osigurati egzistenciju i budućnost.
 
Kao posebni izaslanik pape Franje, kardinal Bozanić je na blagdan Velike Gospe u homiliji izrečenoj na misnom slavlju u Sinju posebnu pozornost posvetio daru života i obitelji, kao gorućem pitanju današnjice. Aktualizirajući čudesni Gospin zahvat prije 300 godina, kardinal Bozanić je pružio riječi utjehe i danas jednako obeshrabrenom hrvatskom čovjeku: "Majka Marija čuje i tvoj vapaj, čuje tebe koji dolaziš pod pritiskom bolesti; tebe koji si zabrinut kako preživjeti sutrašnji dan; tebe koji tražiš posao; tebe koji strahuješ za svoje školovanje, za svoju djecu, za svoju starost! Čuje Gospa Sinjska i vas koji čeznete zasnovati obitelj; sluša i vas koji osjećate da vam je obiteljski život u poteškoći. Blažena Gospa uvijek je suputnica na našim životnim putovima. Neka nam pomogne da svugdje živimo pod njezinim pogledom; neka nas štiti da ne trebamo napustiti svoj dom i domovinu; neka svojom milošću prati i pohodi sve koji su morali otići sa svoje grude i neka udijeli milost svima koji su odlutali, da se vrate u zagrljaj svoje Majke."
 
Ohrabrujuće je i to što hrvatska Predsjednica ne prestaje pozivati na demografsku obnovu. Unatoč svim dosadašnjim, uglavnom bezuspješnim i obeshrabrujućim iskustvima tijekom proteklih četvrt stoljeća, ne smijemo izgubiti nadu. Baš naprotiv! Nema, naime, nikakvoga racionalnog razloga koji bi nas uvjerio da hrvatski narod ne može napokon urediti svoj dom, kako bi svi njegovi žitelji u njemu osigurali najbolje uvjete za vlastitu i za egzistenciju svoje obitelji, te radosno i puni vjere u budućnost prihvaćali željeno potomstvo.
 

Marijan Križić, Veritas

Anketa

A. Plenković i T. Medved dodvoravaju se Srbima. Je li to izdaja?

Subota, 15/08/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1422 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević