Get Adobe Flash player

Predstavljena knjiga Petra Grisogona Ljetopis sjećanja

 
 
U prepunoj velikoj dvorani gradske knjižnice Marko Marulić u utorak 19. svibnja, uz prigodno okupljanje pozvanih osoba iz javnog i društvenog života grada kao i autorovih prijatelja, predstavljena je knjiga Ljetopis sjećanja umirovljenog prof. dr. sc. Petra Grisogona (91) dobitnika brojnih priznanja. Riječ je o jedinstvenoj knjizi, kakvu, za vjerovati je, još u Hrvatskoj nitko nije objavio. Luksuzno opremljena knjiga broji 460 stranica sa čak više od 900 fotografija manjeg i većeg  formata i s 340 imena podijeljenih na 41 poglavlje koja opširno opisuju obiteljske korijene i povijest obitelji Grisogono, autorovu mladost u Splitu, ratu i okupaciji, Križnom putu kojem je bio sudionik, Titu, Alojziju Stepincu, nogometu, o gospođi Nedi Messmer koja je postala Petrova supruga, o ocu Bernardu te o prijateljima i poznanicima kojih je na popisu 27, te posebno o 34 dragih i nezaboravnih.
U knjizi se zatim može pročitati sve o Tvornici cementa 'Partizan' u kojoj je radio od 1953. do 1978. godine, zatim oumjetnosti, filmovima, te neizostavno i opširno sve o Splitu u slici i riječi, za koju se knjigu može reći da je to ne samo enciklopedija kompletnog njegovog životnog puta nego i Splita, u kojoj se mogu pronaći rijetko gdje zapisani gotovo svi podatci o starom i novom Splitu, a koje je autor sve to godinama marljivo prikupljao i bilježio, a za koje velike zasluge pripadaju i njegovoj pokojnoj supruzi gospođi Nedi.
 
Unatoč želji teško bi bilo sve ono što je zapisano u toj knjizi nabrojiti. Prof. dr. sc Petar Grisogono poznat je i kao veliki donator, tako je darovao školskoj knjižnici stotinu knjigu iz područja umjetnosti, te tri filmska zapisa o svojim prijateljima i umjetnicima: Antunu Zuppi, Anti Kaštelančiću i Ivanu Mirkoviću. Splitska umjetnička škola zapamtit će ga kao darovatelja obiteljske biblioteke s više od 400 naslova iz umjetnosti. Donirao je on i brojne umjetnine iz XVII. i XVIII. stoljeća, koje su izložene u riznici katedrale sv. Dujma, te filmove o gospodarskom i društvenom životu Splita iz prve polovice XX. stoljeća koje je sam snimao, a koje je darovao Državnom arhivu Splita. Uz to spomenimo i da je vjerojatno jedini Splićanin koji je nedavno izdao knjigu o svojoj ženi umjetnici Nedi Messner - i evo sada novu knjigu koju je nazvao Ljetopis sjećanja, a na kojoj je radio gotovo četiri godine. Možda bi knjizi više odgovarao naslov "Enciklopedija Splita"!
 

Ivica Luetić

Anketa

Komu ćete dati svoj glas na predsjedničkim izborima?

Subota, 07/12/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1193 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević