Get Adobe Flash player

Predstavljena knjiga Petra Grisogona Ljetopis sjećanja

 
 
U prepunoj velikoj dvorani gradske knjižnice Marko Marulić u utorak 19. svibnja, uz prigodno okupljanje pozvanih osoba iz javnog i društvenog života grada kao i autorovih prijatelja, predstavljena je knjiga Ljetopis sjećanja umirovljenog prof. dr. sc. Petra Grisogona (91) dobitnika brojnih priznanja. Riječ je o jedinstvenoj knjizi, kakvu, za vjerovati je, još u Hrvatskoj nitko nije objavio. Luksuzno opremljena knjiga broji 460 stranica sa čak više od 900 fotografija manjeg i većeg  formata i s 340 imena podijeljenih na 41 poglavlje koja opširno opisuju obiteljske korijene i povijest obitelji Grisogono, autorovu mladost u Splitu, ratu i okupaciji, Križnom putu kojem je bio sudionik, Titu, Alojziju Stepincu, nogometu, o gospođi Nedi Messmer koja je postala Petrova supruga, o ocu Bernardu te o prijateljima i poznanicima kojih je na popisu 27, te posebno o 34 dragih i nezaboravnih.
U knjizi se zatim može pročitati sve o Tvornici cementa 'Partizan' u kojoj je radio od 1953. do 1978. godine, zatim oumjetnosti, filmovima, te neizostavno i opširno sve o Splitu u slici i riječi, za koju se knjigu može reći da je to ne samo enciklopedija kompletnog njegovog životnog puta nego i Splita, u kojoj se mogu pronaći rijetko gdje zapisani gotovo svi podatci o starom i novom Splitu, a koje je autor sve to godinama marljivo prikupljao i bilježio, a za koje velike zasluge pripadaju i njegovoj pokojnoj supruzi gospođi Nedi.
 
Unatoč želji teško bi bilo sve ono što je zapisano u toj knjizi nabrojiti. Prof. dr. sc Petar Grisogono poznat je i kao veliki donator, tako je darovao školskoj knjižnici stotinu knjigu iz područja umjetnosti, te tri filmska zapisa o svojim prijateljima i umjetnicima: Antunu Zuppi, Anti Kaštelančiću i Ivanu Mirkoviću. Splitska umjetnička škola zapamtit će ga kao darovatelja obiteljske biblioteke s više od 400 naslova iz umjetnosti. Donirao je on i brojne umjetnine iz XVII. i XVIII. stoljeća, koje su izložene u riznici katedrale sv. Dujma, te filmove o gospodarskom i društvenom životu Splita iz prve polovice XX. stoljeća koje je sam snimao, a koje je darovao Državnom arhivu Splita. Uz to spomenimo i da je vjerojatno jedini Splićanin koji je nedavno izdao knjigu o svojoj ženi umjetnici Nedi Messner - i evo sada novu knjigu koju je nazvao Ljetopis sjećanja, a na kojoj je radio gotovo četiri godine. Možda bi knjizi više odgovarao naslov "Enciklopedija Splita"!
 

Ivica Luetić

Anketa

Buduća Hrvatska vlada bit će najljevija od 1945. godine. Slažete li se?

Srijeda, 08/07/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1209 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević