Get Adobe Flash player

Zločinac, a ne demokrat

 
 
U hrvatskom medijskom i javnom prostoru pokušava se već duže vrijeme od pojedinaca i pojedinih političkih grupacija rehabilitirati jedna od najnegativnijih osoba u hrvatskoj povijesti koja je odgovorna za smrt stotine tisuća ljudi, ako ne i više, koja je upropastila toliko ljudskih života, pojedinaca i obitelji zavila u crno, čiji je represivni sustav gotovo pola stoljeća maltretirao nepodobne, a ime toj osobi je Josip Broz Tito. Gotovo je strašno koliko taj bonvivan i zločinac ima svojih sljedbenika koji ne samo da ga štuju, što je na kraju krajeva njihovo i demokratko pravo, nego sotoniziraju sve one koji tu njihovu negativnu titoističku dogmatičnost dovode u pitanje. Mi možemo o nekoj temi raspravljati i normalno je da u demokratskom društvu o njoj postoji jedan pluralizam mišljenja. Prema tome, zašto bismo o Josipu Brozu Titu imali svi jednostrano mišljenje? Zašto bi neki partizan ili neki pojedinci kao što je Stipe Mesić ili neke političke grupacije imale pravo njega glorificirati, a ja ne bih imao pravo njegovu ulogu u hrvatskoj povijesti na temelju povijesne faktografije nazvati zločinačkom? To je moje demokratsko pravo, koliko god se s njime netko ne slagao.
http://forum.net.hr/cfs-filesystemfile.ashx/__key/CommunityServer.Components.ImageFileViewer/CommunityServer.Discussions.Components.Files.19/4807.tito_2D00_noz.jpg_2D00_550x0.jpg
Stoga smatram velikom građanskom hrabrosti što je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović „deložirala“ Titovu bistu sa Pantovčaka i točno napravila diferencijaciju između antifašizma i Tita kao brutalnog diktatora koji je učinio puno zla. Bez obzira što je predsjednica izazvala salve bijesa iz ljevičarskih krugova koji je danas gledaju i više nego sa mržnjom, ona je ostala svoja. Ne dopušta da itko dovodi u pitanje one odluke koje ona smatra ispravnima za budućnost zemlje. Predsjednica ne dopušta nikakve podjele u društvu i zaključila je da bi prisutnost Titove biste na Pantovčaku podržavalo te iste podjele. Meni je osobno zanimljivo kako Tita danas nazivaju velikim antifašistom i pripadnikom pokreta otpora protiv fašizma. To je on uistinu i bio, ako ćemo već reći istinu. Međutim, ako je netko bio antifašist ne mora značiti da je on a priori pozitivan kao osoba, jer se iza toga njegovog antifašizma može kriti još odurnija, još strašnija ideologija koja je i gora od onog fašizma protiv kojega se borio.
 
Velika je razlika između antifašista koji su pripadali zapadnoj demokraciji, koji su se borili u pokretima otpora u zapadnim europskim zemljama i dali doprinos pobjedi protiv fašizma i nacizma i staljinovsko-titoističkog antifašizma iza kojega se krije zločinaštvo koju ako ne stavimo u istu ravan sa fašizmom u najmanju ruku možemo proglasiti još većim zlom, jer je u svojoj povijesti njegov stroj smrti odnio više žrtava. Koliko god se o tome pričalo i pokušala iznijeti istina, titoistički će fanatici i dalje svakog tko dovede u pitanje taj njihov kult ličnosti kojega njeguju protiv te mračne osobe u hrvatskoj povijesti nazvati fašistom, bez obzira koliko se mi koji preziremo Titov kult odricali fašizma kao velikoga zla u povijesti. Ali sa njima nema rasprave. To je razgovor gluhih. Između nas je velika svjetonazorska provalija i s njima osobno uopće ne želim voditi nikakve polemike, nego mi je kao kršćaninu i humanistu važna istina. I uopće me ne oduševaljavaju one priče kako je Josip Broz bio poštovan u međunarodnim krugovima kao veliki državnik.
 
On je kao veliki balkanski prevrtljivac i manipulator imao velikoga šarma i prijetvornog duha da svoju diktaturu i brutalnost unutar države u kojoj je vladao pretvori u krinku demokracije prema onima „vani“. Stoga nam ne treba nitko od stranaca, niti bivših političara, niti nekih veleposlanika da nam soli pamet tko je i kakav Tito bio. Oni koji su osjetili njegov represivni sustav to najbolje znaju. A oni koji su imali sve privilegije u društvu i kojima je bog trbuh uvijek će ga glorificirati kao svojega Boga. Isto tako, one priče kako nam je Tito Ustavom iz 1974. omogućio samostalnu Hrvatsku ne drži vodu baš previše, jer bi se krajem osamdesetih godina Jugoslavija ionako raspala i nitko nije mogao spriječiti strašnu Miloševićevu velikosrpsku agresiju. Sve u svemu, nadam se da će se u hrvatskom javnom prostoru oglašavati osobe koje će razbijati dogme i mitove i Titovoj veličini, jer on je bio sve drugo samo ne to.
 

Pavle Primorac

Anketa

A. Plenković i T. Medved dodvoravaju se Srbima. Je li to izdaja?

Subota, 08/08/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1312 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević