Get Adobe Flash player

Čovjek koji je podržao pobunu bokeljskih Hrvata 1. veljače 1918.

 
 
A sad o ulozi hrvatskoga visokog mornaričkog časnika u Prvome svjetskom ratu. Sumnjam da čitatelji znaju za ime Maksimilijana Njegovana (Zagreb, 30. X. 1858. – Zagreb, 1. VII. 1930.)! Hrvat, rođen i umro je u Zagrebu i kako sam već naveo na početku napisa, austro-ugarski admiral. Posebno je radio na opremanju ratne luke u Boki Kotorskoj kako bi postala podmornička baza. Početkom godine 1918. kad je već bilo jasno da Austro-Ugarska i Njemačka gube rat, usprotivio se zapovijedi da s mora opsjedne i bombardira Veneciju. Drugi događaj koji je odlučio daljnju sudbinu hrvatskog admirala dogodio se 1. veljače 1918. prilikom pobune mornara, odnosno prema glavnim počiniteljima pobune u Boki Kotorskoj. (Početkom ove godine svečano je obilježena 100. godišnjica pobune mornara, a prema pisanju „Hrvatskog glasnika“ koji izlazi u Crnog Gori.) I u ovom slučaju Maksimilijan Njegovan nije poduzeo stroge kaznene mjere pa je smijenjen, tj. umirovljen. Kompromisno je bilo objavljeno da je umirovljen na „vlastiti zahtjev“.
http://www.paluba.info/smf/index.php?action=dlattach;topic=27517.0;attach=742607;image
Umirovljen je 1. ožujka 1918. ukazom cara i kralja Karla I. austrijskog, kojemu je istovremeno dodijeljen veliki križ Leopoldovog reda s ratnim odlikovanjem za „dugogodišnju izvanrednu službu“. Na čelo zapovjednika austro-ugarske mornarice dolazi njemu dotad podređeni viceadmiral Miklós Horthy (1868.-1957.) pobornik „čvrste ruke“i ratni heroj. Kao zapovjednik krstarice Novara sudjelovao u gušenju ustanka mornara u Boki Kotorskoj. Vojni sud osudio je četvoricu mornara na smrt strijeljanjem, a nekolicina je umrla u zatvoru tijekom istrage. Bio je regent Mađarske od 1920.-1944. Godine 1940. godine potpisuje pristup Mađarske silama Osovine, njegov sin se oženio groficom Pejačević. Neko vrijeme skrivao se i našao utočište u Portugalu gdje je umro 1957. godine.
 
Nakon kraja rata, raspada Monarhije i talijanske okupacije Istre, Maksimilijan Njegovan kratko vrijeme je živio u Veneciji i Beču, a zatim se preselio u Zagreb, gdje je preminuo nakon kraće bolesti 1. srpnja 1930. godine. Pokopan je 3. srpnja na zagrebačkom groblju Mirogoj po katoličkom obredu uz sve državne i vojne počasti. Njegovo ime nalazi se na ploči kojom se odaje počast svim admiralima koji su diplomirali na nekadašnjoj Mornaričkoj akademiji u Rijeci. Na pročelju bivše akademije, danas zgrade bolnice, otkrio ju je hrvatski predsjednik Ivo Josipović na Dan hrvatske mornarice 2011.
 
Bez imalo dvojbe može se zaključiti da bi Pariz bio razoren da nije bilo odlučnog, uvjerljivog i ustrajnog švedskog konzula Raoula Nordlinga koji je poljuljao vojničku odanost njemačkog generala prema Adolfu Hitleru. Opozvao je odluku iako nije bio nimalo siguran hoće li njegova obitelj biti izvučena iz Njemačke i prebačena u neutralnu Švicarsku. Za razliku od Dietricha von Choltitza, hrvatski admiral djelovao je isključivo samoinicijativno, odbijajući izvršiti pomorsku blokadu i bombardiranje Venecije, jer to je bio isključivo čin odmazde vojne vrhuške Austro-Ugarske i Njemačke prema nekadašnjem samo („papirnatom“) savezniku. Nema sumnje da je Maksimilijan Njegovan mogao biti izveden pred prijeki sud i izgubiti glavu, zbog neizvršenja zapovijedi. Međutim, zbog njegovih ranijih vojnih uspjeha i mnogih odlikovanja koje je dobio izabrano je solomonsko rješenje pa je umirovljen. Može se pretpostaviti da su Talijani naknadno saznali za njegov postupak nakon završetka rata, jer je hrvatski admiral čak i kratko vrijeme živio u Veneciji, te im je mogao reći u kakvoj je moralnoj dvojbi bio. Je li ga gradska vlast barem proglasila počasnim građaninom Venecije ostaje (mi) nepoznato, a svakako da je zaslužio odličje.
 

Damir Račić

Anketa

Oleg Butković veli kako ukidanje plaćanja cestarine na Krčkom mostu nije predizborni trik. Vjerujete li mu?

Utorak, 26/05/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1068 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević