Get Adobe Flash player

Crkva sv. Petrosa i Pogosa u Černivcima

 
 
Armenska crkva sv. Petrosa i Pogosa (sv. Petra i Pavla) nalazi se u Černivcima, u zapadnoukrajinskom gradu na desnoj obali rijeke Prut. Izgradnja crkve počela je 1869. god., a završena je i blagoslovljena u listopadu 1875. Projekt crkve je izradio poznati češki arhitekt, dobročinitelj Josef Hlavka (1831. - 1908.). Crkva je pripadala Armenskoj katoličkoj crkvi nakon sklopljene unije s Apostolskom Stolicom.
http://groupshostels.com/sites/default/files/field/image/llllllllllllllllllllllllllllllllll.jpg
Armenska crkva sv. Petrosa i Pogosa je izgrađena u cilju nacionalnoga jedinstva armenskoga iseljeništva u Černivcima. Postojala je župna škola. Crkva sv. Petrosa i Pogosa posjeduje orgulje i ima izvrsnu akustiku pa su zbog toga tu održavani koncerti vokalne glazbe. Crkvu nakon 1944. zatvaraju, a Armenci-katolici napuštaju grad. Crkvenu imovinu daju na raspolaganje različitim gradskim organizacijama. Neko vrijeme crkvu su koristili kao skladište, a zatim ju pokušali sačuvati kao spomenik gradske arhitekture.
 
U arhitekturi su se isprepletala počela romanskoga i gotičkoga stila, a također i ukrajinskoga baroka. U unutarnjem dijelu postoji zidno slikarstvo i kipovi. U svojem planu crkva pokazuje latinski križ. Središnji ulaz ima trostranu izbočinu, a oltar polukružnu oblost. Fasada završava dvama tornjevima zvonicima.
 
Godine 1986. zgrada crkve se je počela koristiti kao dvorana orguljaške glazbe. Tu su ugrađene velike orgulje češke tvrtke “Rieger-Kloss” i održavaju se koncerti orguljaške glazbe ukrajinskih i inozemnih izvođača. Crkvu su ponovno obnovili 1988. god. Počelo se održavati bogoslužje prema obredima Armenske apostolske crkve.
 

Artur Bagdasarov, www.hkv.hr

Četvrtak, 26/11/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 2488 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević