Get Adobe Flash player

Samostan je građen od XI. do XIII. stoljeća

 
 
Samostanski kompleks Hagarcin iz 10. - 13. st. se nalazi 110 km od Erevana, glavnoga grada Armenije. Samostan je smješten na području državne branjevine Diližan.
http://www.top.turystyka.pl/res/zdj/Armenia/30-Hagarcin/Hagarcin-024.jpg
Diližan je grad u sjevernoj Tavuškoj pokrajini, jedno od najpoznatijih odmarališta u Armeniji. Okružen je gorskim grebenima Maloga Kavkaza s bogatom i slikovitom prirodom. Ima status nacionalnoga parka. Mještani običavaju reći: Kad bi Gospodin blagoizvolio bar jednom posjetiti Armeniju, da bi ga pozvali upravo u Diližan. U gradu su živjeli i žive poznati skladatelji, umjetnici, redatelji i znanstvenici. Grad je izgrađen u starom armenskom stilu sa zanatskim radionicama, galerijom i muzejem. U Diližanu postoji punionica mineralne vode "Diližan". Grad Diližan je u Armeniji poznat i po mliječnim proizvodima.
 
Diližan ima bogatu kulturno-povijesnu baštinu. Tijekom iskopavanja u gradu i njegovoj okolini otkriveni su povijesni i arhitekturni spomenici (1. tusućljeće pr. Kr. - 12./13. st. po Kr.). Otkriveni su brojni stari predmeti od bronce: bodeži, bokali, oklopi, naušnice koji su pak pohranjeni u etnografskom muzeju.
 
Samostan Hagarcin smješten je 18 km od grada Diližana u šumskoj dolini Idževanskoga gorskoga grebena. Samostan je izgrađen u 11. - 13. st. većinom pod pokroviteljstvom dinastije Bagratunija. Samostanski kompleks se sastoji od triju crkvenih zgrada, dvaju predvorja, blagovaonice (1248.), dviju kapelica, grobnice i nadgrobnih hačkara (kamenih križeva). Najstariji spomenik crkvenoga kompleksa je crkva sv. Grgura Prosvjetitelja iz 11. st. Glavna samostanska crkva sv. Bogorodice (arm. Surb Astvacacin) izgrađena je 1281. god. U 12. - 13. st. crkvi je dograđeno predvorje. Crkva sv. Stjepana (arm. Surb Stepanosa) izgrađena je 1244. god. i sliči crkvi sv. Bogorodice. U sklopu samostana također se nalazi kraljevska grobnica roda Bagratunija od koje su sačuvane nadgrobne ploče kraljeva Smbata i Gagika. Na području samostana nalazi se nekoliko hačkara.
 
U samostanu je pokopan poznati armenski crkveni djelatnik, pjesnik i glazbenik Hačatur Taroneci (12. st. - oko 1230.). Bio je koncem 12. st. samostanski starješina Hagarcina u kojem je organizirao školu gdje su se osim crkvenih predmeta predavali glazbu i pjevanje. Pojedine crkve su obnovljene 1671. i 1681. god. Koncem 18. st. Hagarcin je bio opljačkan u vrijeme pohoda Mhameda-hana Kadžara (vladao je 1794. - 1797.), a obnovljen je 1901. god. Konačna obnova samostana završena je 2014. god. Posebnu ljepotu samostanu daje okolni kraj: djevičanski čiste šume, duboki klanci, visoke gore i nenapučeni teritotorij koji stvara tajanstveno ozračje.
 

Artur Bagdasarov, www.hkv.hr

Četvrtak, 26/11/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 3082 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević