Get Adobe Flash player

Predstavljen Kalendar Gospine jubilarne godine 2015.

        
 
Za 300. obljetnicu slavne pobjede pod Sinjem, koja se dogodila davne 1715. godine nad Turcima uz Gospin zagovor, Franjevački samostan i Župa Čudotvorne Gospe Sinjske izdali su prigodni „Kalendar Gospine jubilarne godine 2015.“ Kalendar je javnosti predstavljen u ponedjeljak, 9. ožujka u Velikoj dvorani Samostana Gospe Sinjske.
 
Uvodnu riječ za kalendar napisao je mons. Marin Barišić, nadbiskup i metropolit splitsko-makarski, o jubilarnom slavlju višestoljetne vjernosti i odanosti piše fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, o tri stoljeća od milosne pobjede i zahvalnoga štovanja Gospe Sinjske 1715. – 2015. piše fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj Svetišta, o kratkoj povijesti Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske piše fra Mirko Marić. U kalendaru su objavljene obavijesti i kalendar događanja u godini jubileja o čemu pišu i fra Josip Šimić, fra Luka Tomašević, fra Ante Vučković, fra Domagoj Runje, fra Stipe Šušnjara, Tanja Kodžoman Križanac, fra Josip Grbavac, fra Stjepan Čovo, Stipe Božić, fra Ante Jadrijević, Kuzma Kovačić.
 
„Ponosni vjernici i građani Sinja, braća franjevci, čuvari svetišta Gospe Sinjske, Cetinska krajina, Splitsko-makarska nadbiskupija i čitava naša domovinska Crkva, slaveći 300. obljetnicu najznačajnijega marijanskog svetišta južne Hrvatske, za ovaj jubilej zahvalna je prije svega našoj Gospi Sinjskoj te hrabrim svjedocima i braniteljima vjere. Braćo i sestre, moj pozdrav svima vama, ujedno je i poziv mladićima i djevojkama, očevima i majkama, da po bogatom kulturnom programu i duhovnom sadržaju budete dionici slavne povijesti, ljudske hrabrosti i kršćanske vjernosti, kao i njezini svjedoci i proroci u sadašnjosti, za našu budućnost. Ovogodišnje započeto korizmeno vrijeme, neka bude naša produžena priprava za slavlje 300. obljetnice svetišta naše Gospe Sinjske, te ujedno priprava za konačni Veliki Jubilej i naše uznesenje u Nebo“, napisao je mons. Marin Barišić, nadbiskup i metropolit splitsko-makarski uvodnu riječ za kalendar.
 
Župnik fra Ante Bilokapić započeo je predstavljanje Kalendara himnom - O Gospe Sinjska Djevo sveta. „Župa Čudotvorne Gospe Sinjske jedna je od brojnijih i življih župnih zajednica u našoj Splitsko - Makarskoj nadbiskupiji. Brojimo više od tristo godina snažnih i posebnih veza  s biskupima Splitsko – Makarske nadbiskupije, prokušanih, učvršćenih u nerijetko teškim i bolnim okolnostima. Ta je povijest rječiti dokaz ljubavi ovoga puka prema evanđelju i prema Crkvi koji su kroz stoljeća oblikovali svakodnevni život, osobni i nacionalni identitet ovoga kraja“, naglasio je župnik fra Ante.
 
Gvardijan fra Petar Klapež istaknuo je kako su na svetkovinu Velike Gospe 2014. otvorena vrata tristote obljetnice od milosne Gospine pobjede nad Osmanlijama, koju će na nacionalnoj razini biti proslavljena ove 2015. godine na blagdan Velike Gospe. Gvardijan je kazao kako svaki jubilej u sebi nosi tri bitne stvarnosti u ljudskom životu: ponos, odgovornost i zahvalnost. „Sadržaj ovog kalendara podijeljen je u četiri velike cjeline: kratki povijesni osvrt na Svetište, duhovno liturgijska zbivanja koja će se dogoditi u ovoj godini, kulturno-znanstvena zbivanja i materijalni radovi koje planiraju Svetište i župa Gospe Sinjske“, istaknuo je sinjski gvardijan koji je predstavio i logo ovogodišnje proslave, rad poznatog likovnog umjetnika Ivana Grgata.
 
O povijesti Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske, dolasku u Sinj, Crkvi pod Kamičkom kao i obnovi Svetišta, te zvoniku Gospe Sinjske govorio je fra Hrvatin Gabrijel Jurišić koji je istaknuo kako je riječ o velikih 300 godina zajedništva puka i njegove zaštitnice Blažene Djevice Marije – Majke od Milosti. „U ovoj knjižici dali smo naglasak na pastoralna i duhovna događanja. Uvijek će biti onih koji će kazati kako je nešto propušteno i to nije čudno, jer svako od ova tri stoljeća je sadržajno i bogato u svakom pogledu. Izabrali smo da najvažnije, da to bude kratko i informativno, što se događalo, što se sada događa i što će se događati u budućnosti u našem Svetištu“, istaknuo je fra Gabrijel Jurišić.
 
Značajan dio programa ovogodišnje velike obljetnice bit će kulturno - znanstvena događanja koja je predstavio ravnatelj Franjevačke gimnazije fra Josip Grbavac, koji je ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora Međunarodnog simpozija koji će se održati od 12. do 17. svibnja pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Ovaj važan znanstveni događaj održati će se na dvije lokacije, u Zagrebu i Sinju,a obradit će povijesne, demografske i sociološke teme, povijest Alke i štovanje Gospe u Cetinskoj krajini. „Ovogodišnja slavlja zamišljena su kao slavlja na nacionalnoj razini. Vjerujem kako će Sinj uistinu u to vrijeme biti mjesto značajnih događanja, od naše Alke u turističkom smislu do duhovnih slavlja“, kazao je fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Provincijal je najavio izradu misnice s ornamentom iz same Gospinog okvira, jubilarne medalje, rad akademskog kipara Kuzme Kovačića, velike zlatne krunice Gospi u čast i zahvalu, početak izgradnje nove crkve Sv. Nikole Tavelića u Brnazama, izradu reljefa fratara iz našeg kraja žrtava Drugog svjetskog rata i poraća, dovršetak postavljanja postaja Križnog puta na Sinjskoj tvrđavi, uređenje fratarske grobnice postavljanjem mozaika 'Uskrsnuće', te rad na projektu 'Staza Gospi Sinjskoj'.
 
„Ova knjižica je pokušaj predstavljanja onoga što mi želimo učiniti za ovaj jubilej. Neka ovo postane 'živo slavlje', dajmo svoj maksimum. Bog nam je dao Gospu i Alku, budimo zahvalni. Nadam se da ovo slavlje neće biti komemoracija slavne prošlosti nego poziv na konstruktivnu i pozitivnu budućnost, zaključio je provincijal Kodžoman.
 

Nives Matijević

Anketa

Vjerujete li da će Vas maske spasiti od zaraze?

Četvrtak, 24/09/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1539 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević