Get Adobe Flash player

Otkriven obnovljeni spomenik Grgura Ninskog i najavljen projekt "Tri Grgura"

 
 
Nakon devet mjeseci, koliko su trajali konzervatorsko-restauratorski radovi, u utorak su u Splitu skinute posljednje skele i novim sjajem je zablistao spomenik Grguru Ninskome, rad hrvatskog kipara Ivana Meštrovića. Spomenik Grguru Niskom izrađen je u 29 dijelova i prvi je put postavljen na splitskom Peristilu 1929. godine. Rastavljen je tijekom talijanske okupacije u Drugome svjetskom ratu, a 1954. godine postavljen je na sadašnje mjesto ispod zidina sjeverno od Dioklecijanove palače.
 
Svečanosti otkrivanja, uz gradonačelnika Splita Ivu Baldasara, nazočili su i gradonačelnici Varaždina, Goran Habuš, i Nina, Emil Ćurko, koji su zajedno s dogradonačelnikom Goranom Kovačevićem najavili projekt 'Tri Grgura', baziran na kulturno-umjetničkoj suradnji triju gradova koji imaju spomenike Grgura Ninskog. „Ovaj spomenik simbol je hrvatske povijesti, a obnovljen uz veliki trud i dobru volju svih sudionika, a važno je da su ga obnovili splitski stručnjaci jer malo koji grad ima takvo znanje i iskustvo.“, istaknuo je gradonačelnik Ivo Baldasar na prigodnoj svečanosti povodom prezentacije obnovljenog spomenika. Obnova spomenika, čije je otkrivanje jutros pobudilo zanimanje brojnih prolaznika i turista, investicija je Grada Splita i Ministarstva kulture, a ukupna vrijednost radova, kako je rekao zamjenik gradonačelnika Goran Kovačević, iznosila je 765.712,50 kuna, od čega je Ministarstvo kulture financiralo 250 tisuća kuna. Prema njegovim riječima ovo je jedinstven restauratorski zahvat, a spomenik je sada potpuno obnovljen i siguran u svojoj konstruktivnoj stabilnosti.
 
„Ovo je svečanost umjetnosti, ali riječ je prvenstveno o svečanosti struke i znanja, jer su konzervatorsko-restauratorski radovi plod znanja Splita.“, rekao je član stručnog nadzora, odnedavni savjetnik predsjednice Republike Hrvatske za društvene djelatnosti, Andro Krstulović-Opara. Radovi su, kako je kazao, bili i veliki izazov za mlade ljude koji se školuju na splitskoj Umjetničkoj akademiji. Restauratorski zahvati koji su započeli prije petnaest godina na restauraciji Peristila i obnovi spomenika, snažna su referenca sustava znanja koje možemo podijeliti širom Europe, rekao je Krstulović Opara.
 
U svojstvu izaslanice ministrice kulture Andee Zlatar Violić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu, Radoslav Bužančić naglasio je kako je spomenik Grguru Ninskome jedan od tri javna spomenika kipara Ivana Meštrovića, a nakon obnove Grgura Ninskog i biste Marka Marulića, izrazio je nadu da će istu sudbinu doživjeti i spomenik Luki Botiću. „Ova tri spomenika možemo smatrati konceptom za nacionalnu misao. Biskup Grgur Ninski još se u desetom stoljeću borio za pravo hrvatskog naroda na liturgiju na hrvatskom jeziku, Marko Marulić otac je hrvatske narodne književnosti, a Luka Botić bio je promicatelj štokavštine, to jest ujedinjenja Dalmacije i Banske Hrvatske“, rekao je Bužančić. Ninski gradonačelnik Ćurko podsjetio je da je spomenik Grguru Ninskom tome gradu donirao Varaždin 1961. godine, o 1100. obljetnici Krešimirove povelje, te da je Split te godine Ninu donirao novac za obnovu Gradskih vrata.
 
„Split, Nin i Varaždin ponosni su na povijest hrvatskog naroda i hrvatske države, a u Ninu je prvi put priznata hrvatska država“, istaknuo je Ćurko i izrazio zadovoljstvo što nakon 45 godina ponovno oživljava suradnja tih triju gradova. Projekt 'Tri Grgura', baziran na kulturno-umjetničkoj suradnji triju gradova u prigodi otkrivanja obnovljenog spomenika Grgura Ninskog najavio je zamjenik gradonačelnika, Goran Kovačević, a kreće, rekao je, od sredine svibnja kao multimedijalni projekt iz Splita, a potom su predviđena događanja u Varaždinu i Ninu koja uključuju umjetničke razmjene triju gradova u projektu. Ideju su osmislili splitski umjetnici, Stojan Matavulj i Stiv Vučković, koju su dogradonačelnik Kovačević, te čelnici Nina i Varaždina objeručke prihvatili.
 

Nives Matijević

Anketa

Vjerujete li da će Vas maske spasiti od zaraze?

Četvrtak, 24/09/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1581 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević