Get Adobe Flash player
Lignja nam mozak friga

Lignja nam mozak friga

Josipović bi trebao znati da su partizani pobili za i nakon Drugoga...

Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

Američke intervencije i promašeni ratovi na Istoku stvorili su...

Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

Plenković na izborima pobijedio Milinovića i izgubio od HDZ-a iz svibnja...

Jedva čekam da SDP dođe na vlast

Jedva čekam da SDP dođe na vlast

Pa da više ne bude korupcije, "ustaša" i...

Papa sluša četničke koljače

Papa sluša četničke koljače

Razočaravajući postupak Petrova...

 • Lignja nam mozak friga

  Lignja nam mozak friga

  srijeda, 20. ožujka 2019. 15:09
 • Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

  Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

  srijeda, 20. ožujka 2019. 14:58
 • Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

  Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

  srijeda, 20. ožujka 2019. 14:55
 • Jedva čekam da SDP dođe na vlast

  Jedva čekam da SDP dođe na vlast

  srijeda, 20. ožujka 2019. 14:50
 • Papa sluša četničke koljače

  Papa sluša četničke koljače

  četvrtak, 21. ožujka 2019. 12:14

»Moj Ivane« na Radio Subotici

 

 

U Subotici, još početkom prošlog stoljeća najvećem hrvatskom gradu, nekom Ivanu ne smije se više čak niti slučajno čestitati imendan preko Radio Subotice (27. prosinca Sv. Ivan). E, „Moj Ivane“, dokle si tamo dogur'o! Počistilo te, etnički, skroz na skroz. Ni ime ti se, slučajno, grješkom, ne smije spomenuti, ni u pjesmi.
https://vidovdan.org/wp-content/uploads/2018/12/radio-subotica-1044-mhz-620x350.jpg
Dogodila se, slučajna kaže DJ, „erupcija“ pjesme, doduše Thompsonove pa pogodila vascelu Srbiju, kao kakav medijski Krakatau koji je onda prouzročio veleval (jap. tsunami) mržnje. To s kolikom mržnjom Srbijanci, bez izuzetka, govore i nastupaju prema Marku Perkoviću Thompsonu, poznato je. Pritom nit' on tamo pjeva, nit' mu se prodaju nosači zvuka. Ne znam doduše prati li kakva srbijanska Udba internet da bi otkrila nekog izdajnika kako sluša Thompsona - ne bih se tome čudio. Cinkare ga i po Europi, plaćaju da mu se tamo zabrani pjevanje, skupa s ovdašnjim ološem...
 
Možete li zamisliti ovakav događaj: Tomislav Žigmanov (zastupnik, hrvatski kao, u Narodnoj skupštini Srbije) dovede u Beograd Thompsona da predstavi svoj najnoviji nosač zvuka, pa malo s njim prošeta, uz pratnju srbijanskih agenata u civilu, dakako, po Knez Mihajlovoj, odvede ga nekamo na ručak… Zašto to ne bi bilo zamislivo - ta Žigmanov hvali Aleksandra Vučića, a Vučić se hvali kako je od nekakvih dvadeset i šest zahtjeva Hrvata iz Vojvodine već ispunio dvadeset i tri! Nezamislivo, živu glavu ne bi izvukli. A ovdje cajkaju srbijanski cajkani i cajke da se sve po „arenama“ praši - i nema problema. Mnogi od njih su i devedesetih četnikovali što u pjesmama, što po Srbiji, BiH pa i po Hrvatskoj - da stvar bude gora po okupiranim područjima, u vrijeme okupacije. Danas se kunu kako nisu pa eto cajkaju.
 
Nego, drugo je „pjesnik htio reći“. Neki dan u organizaciji vlasti iz Hrvatske (Milorad Pupovac) u Zagrebu je gostovao Vuk Drašković, promovirao svoj roman, po Zagrebu ga štitila, valjda, hrvatska policija, ispred i iza, promovirao, šetao, ručao i kako izvještava RTS, nije imao problema - osim slabog odaziva na promociji. Reko bi se nitko ga nije zarezivao, osim Pupovca i SNV-a, kao Vuk je promijenio dlaku. Ako je  dlaku, nit' je bradu, nit' kokardu. Kakve veze imaju ova dva i događaja i osobe? Čvrste, jake, a najjača je: da ne bi takvih sijača ideologije mržnje i obnovitelja četništva, kakav je Vuk vrlo vjerojatno ne bi bilo ni napada na Čavoglave pa ni pjesme njihovim braniteljima u čast. Thompson bi pjevao samo lirske. Pjesma pak „Moj Ivane“ nastala je kasnije, a da ovi koji ju sada mrze znaju kako se na Kupresu zna na susretu Ivana naći njih i po nekoliko tisuća, tko zna što bi si činili kad je od jednog Ivana nastala kolektivna paranoja. Plašim se za sudbinu tog bidnog subotičkog DJ-a. Ako iznese živu glavu, dajte mu politički azil.

 

Mato Dretvić Filakov

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Treba li ministrica Gabrijela Žalac podnijeti ostavku?

Subota, 23/03/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1095 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević