Get Adobe Flash player
Protuhrvatska revizija povijesti

Protuhrvatska revizija povijesti

Optužba za reviziju povijesti reže glavu u...

Tko brani fašizam i tko napada antifašizam?

Tko brani fašizam i tko napada antifašizam?

Hrvatska je vojno pobijedila Srbiju, ali ne i srpski...

Plaćamo da nas blate i vrijeđaju

Plaćamo da nas blate i vrijeđaju

Hrvatske pravosudne institucije...

Hrvatskoj treba »Bijela knjiga«!

Hrvatskoj treba »Bijela knjiga«!

Kratak popis velikosrpskih akcija hrvatskih Srba zadnjih...

Lažno predstavljanje saborskoga zastupnika

Lažno predstavljanje saborskoga zastupnika

Bivši lopov u Samoboru ugostio njemačkog...

 • Protuhrvatska revizija povijesti

  Protuhrvatska revizija povijesti

  četvrtak, 17. siječnja 2019. 18:26
 • Tko brani fašizam i tko napada antifašizam?

  Tko brani fašizam i tko napada antifašizam?

  četvrtak, 17. siječnja 2019. 13:48
 • Plaćamo da nas blate i vrijeđaju

  Plaćamo da nas blate i vrijeđaju

  utorak, 15. siječnja 2019. 17:37
 • Hrvatskoj treba »Bijela knjiga«!

  Hrvatskoj treba »Bijela knjiga«!

  utorak, 15. siječnja 2019. 17:32
 • Lažno predstavljanje saborskoga zastupnika

  Lažno predstavljanje saborskoga zastupnika

  utorak, 15. siječnja 2019. 17:16

»Moj Ivane« na Radio Subotici

 

 

U Subotici, još početkom prošlog stoljeća najvećem hrvatskom gradu, nekom Ivanu ne smije se više čak niti slučajno čestitati imendan preko Radio Subotice (27. prosinca Sv. Ivan). E, „Moj Ivane“, dokle si tamo dogur'o! Počistilo te, etnički, skroz na skroz. Ni ime ti se, slučajno, grješkom, ne smije spomenuti, ni u pjesmi.
https://vidovdan.org/wp-content/uploads/2018/12/radio-subotica-1044-mhz-620x350.jpg
Dogodila se, slučajna kaže DJ, „erupcija“ pjesme, doduše Thompsonove pa pogodila vascelu Srbiju, kao kakav medijski Krakatau koji je onda prouzročio veleval (jap. tsunami) mržnje. To s kolikom mržnjom Srbijanci, bez izuzetka, govore i nastupaju prema Marku Perkoviću Thompsonu, poznato je. Pritom nit' on tamo pjeva, nit' mu se prodaju nosači zvuka. Ne znam doduše prati li kakva srbijanska Udba internet da bi otkrila nekog izdajnika kako sluša Thompsona - ne bih se tome čudio. Cinkare ga i po Europi, plaćaju da mu se tamo zabrani pjevanje, skupa s ovdašnjim ološem...
 
Možete li zamisliti ovakav događaj: Tomislav Žigmanov (zastupnik, hrvatski kao, u Narodnoj skupštini Srbije) dovede u Beograd Thompsona da predstavi svoj najnoviji nosač zvuka, pa malo s njim prošeta, uz pratnju srbijanskih agenata u civilu, dakako, po Knez Mihajlovoj, odvede ga nekamo na ručak… Zašto to ne bi bilo zamislivo - ta Žigmanov hvali Aleksandra Vučića, a Vučić se hvali kako je od nekakvih dvadeset i šest zahtjeva Hrvata iz Vojvodine već ispunio dvadeset i tri! Nezamislivo, živu glavu ne bi izvukli. A ovdje cajkaju srbijanski cajkani i cajke da se sve po „arenama“ praši - i nema problema. Mnogi od njih su i devedesetih četnikovali što u pjesmama, što po Srbiji, BiH pa i po Hrvatskoj - da stvar bude gora po okupiranim područjima, u vrijeme okupacije. Danas se kunu kako nisu pa eto cajkaju.
 
Nego, drugo je „pjesnik htio reći“. Neki dan u organizaciji vlasti iz Hrvatske (Milorad Pupovac) u Zagrebu je gostovao Vuk Drašković, promovirao svoj roman, po Zagrebu ga štitila, valjda, hrvatska policija, ispred i iza, promovirao, šetao, ručao i kako izvještava RTS, nije imao problema - osim slabog odaziva na promociji. Reko bi se nitko ga nije zarezivao, osim Pupovca i SNV-a, kao Vuk je promijenio dlaku. Ako je  dlaku, nit' je bradu, nit' kokardu. Kakve veze imaju ova dva i događaja i osobe? Čvrste, jake, a najjača je: da ne bi takvih sijača ideologije mržnje i obnovitelja četništva, kakav je Vuk vrlo vjerojatno ne bi bilo ni napada na Čavoglave pa ni pjesme njihovim braniteljima u čast. Thompson bi pjevao samo lirske. Pjesma pak „Moj Ivane“ nastala je kasnije, a da ovi koji ju sada mrze znaju kako se na Kupresu zna na susretu Ivana naći njih i po nekoliko tisuća, tko zna što bi si činili kad je od jednog Ivana nastala kolektivna paranoja. Plašim se za sudbinu tog bidnog subotičkog DJ-a. Ako iznese živu glavu, dajte mu politički azil.

 

Mato Dretvić Filakov

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko je Andreju Plenkoviću draži?

Ponedjeljak, 21/01/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 2381 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević