Get Adobe Flash player
Globalni vodi svjetski koronski rat

Globalni vodi svjetski koronski rat

Statistika je sve     Zapisi u doba...

Hina brani slijednike komunističkog režima

Hina brani slijednike komunističkog režima

Dokle će čelnici s Trga Marka Marulića bez argumenata napadati Sloveniju i...

Vrijeme je za vladu nacionalnog spasa

Vrijeme je za vladu nacionalnog spasa

Kad-tad doći će kraj ovome zlu. Treba se pripremati za ono...

Hoće li

Hoće li "kineska gripa" vratiti Građanski?

Uprava je svojom netaktičnošću "gospodski klub"...

Glupost vrtnih patuljaka

Glupost vrtnih patuljaka

»Uži kabinet« čine Plenković, Krstičević, Štromar,...

 • Globalni vodi svjetski koronski rat

  Globalni vodi svjetski koronski rat

  četvrtak, 09. travnja 2020. 12:53
 • Hina brani slijednike komunističkog režima

  Hina brani slijednike komunističkog režima

  četvrtak, 09. travnja 2020. 19:15
 • Vrijeme je za vladu nacionalnog spasa

  Vrijeme je za vladu nacionalnog spasa

  srijeda, 08. travnja 2020. 14:12
 • Hoće li

  Hoće li "kineska gripa" vratiti Građanski?

  četvrtak, 09. travnja 2020. 20:04
 • Glupost vrtnih patuljaka

  Glupost vrtnih patuljaka

  srijeda, 08. travnja 2020. 12:29

Njemačka će se naći u velikim gospodarskim problemima

 
 
Jedna od najpoznatijih privatnih obavještajnih tvrtki, američki Strategic Forecasting poznatiji kao Stratfor, objavio je svoje političko-gospodarske prognoze za desetljeće pred nama. Ovo je peto ovakvo predviđanje američke tvrtke, a zanimljivo je kako su u dosadašnjim prognozama za pojedine događaje bili poprilično uspješni. Tako su, na primjer, točno predvidjeli neuspjeh Europe ili, točnije, njezinih pojedinih dijelova (Grčka, Španjolska, Portugal...), u odgovoru na veliku ekonomsku krizu. Točno su predvidjeli ulogu Sjedinjenih Američkih Država u organiziranju džihadističkih skupina, rušenja režima diljem Bliskog istoka kao i jačanje islamističkih ekstremista i terorista nakon toga. Prema vlastitom priznanju, u nekim su procjenama pogriješili, a kao najveći propust navode napad na Blizance u New Yorku koji im je promakao u sigurnosnoj procjeni. Najnovije Stratforove prognoze na prvo čitanje zvuče pomalo nestvarno jer, između ostalog, predviđaju raspad Rusije, jednako kao i raspad Europske unije kakvu sada poznajemo te slabljenje i stagniranje najjačeg europskog gospodarstva – Njemačke. Iz sadašnje perspektive u kojoj se Putinova Rusija čini jačom nego ikada, a Njemačka je i dalje neprikosnoveni lider ne samo europskog gospodarstva već i šire, ovakve se prognoze ipak čine malo previše pesimistične.
http://techfleece.com/wp-content/uploads/2012/08/Stratfor-Banner.jpg
1. Ruska Federacija ne će moći opstati u svom sadašnjem obliku
Prema prognozama Stratfora, Ruska Federacija ne će se uspjeti othrvati prije svega financijskim i gospodarskim izazovima koji su pred njom. Tu prvenstveno misle na pogođenost sankcijama, pad cijena nafte i plina, slabljenje nacionalne valute rublja te stalnim nastojanjima za širenjem vojne moći i prisutnosti u različitim dijelovima svijeta. Analitičari smatraju kako ne će biti klasične pobune protiv središnje državne vlasti u Moskvi, već da će prije doći do toga da Moskva više ne će biti u stanju kontrolirati sve svoje dijelove. Rusija se ne će službeno podijeliti u više zemalja, ali Moskva više ne će imati snagu držati sve regije na okupu pa će one prerasti u jednu vrstu autonomnih područja koje možda i ne će biti u tako dobrim odnosima jedna s drugom. "Očekujemo da će vlast Moskve značajno oslabjeti, što će dovesti do formalne i neformalne fragmentacije Rusije. Malo je vjerojatno da će Ruska Federacija preživjeti u svom sadašnjem obliku.", navodi se u izvješću.
 
2. Moć Amerike bit će u stalnom padu, uz stalno jačanje vojske
Svijet će postati još opasnije i nepredvidivije mjesto u idućih deset godina, pri čemu će Sjedinjene Američke Države u budućnosti puno više razmišljati o odabiru vlastitih izazova umjesto aktivnog igranja vodeće uloge u rješavanju svjetskih problema. Gospodarstvo će općenito rasti, kao i domaća proizvodnja energije, no bilježit će pad izvoza, a i što se sigurnosti tiče Sjedinjene Države ne će si moći priuštiti luksuz da budu izolirane od ostatka svijeta i sudjelovanja u svjetskim krizama. "Sjedinjene Države će i dalje biti glavna ekonomska, politička i vojna sila u svijetu, ali će biti manje angažirani nego u prošlosti", kaže prognoza. Dodaju kako će SAD i dalje koristiti silu, ali ona će biti mnogo manje vidljiva i koristit će se daleko manje u sljedećem desetljeću. Također će zbog dalekometnog ruskog naoružanja Amerika morati puno ozbiljnije angažirati vojne snage na vlastitom teritoriju poglavito oko zaštite svojeg nuklearnog arsenala.
 
3. Njemačka će se naći u velikim gospodarskim problemima
Njemačko gospodarstvo u velikoj mjeri ovisi o državama u koje izvozi svoje proizvode i liberalizacija tržišta poglavito unutar granica Europske unije omogućila je Njemačkoj snažno jačanje gospodarstva. Upravo iz tog razloga Njemačka je država koja pogoršanjem gospodarske situacije, slabljenjem eura i pojačanim valom euroskepticizma, gubi najviše od svih. Domaća proizvodnja ne će moći nadoknaditi ovaj izvozni gubitak, a predviđa se i pad populacije pa, prema predviđanjima Stratfora, Njemačkoj slijedi stagnacija po uzoru na onu koja trenutačno pogađa Japan. "Očekujemo da će Njemačka trpjeti velike i teške ekonomske obrate u idućih deset godina", navodi se u procjenama Stratfora.
http://croative.net/wp-content/uploads/2015/02/Njemack1.jpg
STRATFOR I. Europa 2025.
 
4. Novi europski lider umjesto Njemačke postat će Poljska
"Pogledajte malo istočnije od Njemačke. Tu stvari ne će biti tako loše. U središtu gospodarskog rasta i povećanja političkog utjecaja će biti Poljska", kaže se u izvješću. Poljsko stanovništvo ne će se smanjivati u tolikoj mjeri kao kod drugih velikih europskih gospodarstava. Činjenica da je najveća i najbogatija europska država na zapadnoj granici Rusije također će je gurnuti u poziciju regionalnog vodstva i ta bi zemlja mogla imati veliki politički i gospodarski utjecaj u budućnosti. Ovakvom scenariju Poljskoj bi mogao dodatno pomoći i tradicionalno dobar odnos sa Sjedinjenim Američkim Državama s kojima imaju i odlične gospodarske kontakte.
 
5. Europska unija rasformirat će se u četiri manje Europe
Ne tako davno ideja Europske unije izgledala je kao nezaustavljiva snaga koja će se u budućnosti razvijati do stupnja najsnažnije gospodarske sile svijeta. Međusobne prepreke u društveno-političkom smislu premošćene su trgovačkim i ekonomskim sporazumima koje su državama članicama jamčile otvaranje velikog zajedničkog tržišta i gospodarski razvoj bez graničnih prepreka i barijera. Danas je situacija potpuno drugačija, a analitičari Stratfora predviđaju kako će u idućih deset godina biti još i gora. Prema njihovu izvješću, Europska unija kakvu danas poznajemo rasformirat će se u četiri male Europe i to zapadnu Europu, istočnu Europu, Skandinaviju i Britansko otočje. I dalje će dijeliti zajedničko okruženje, bit će povezani ugovorima i savezima no njihova bliskost i suradnja neće biti kao što je danas. "Europska unija mogla bi preživjeti u nekom smislu, ali europski ekonomski, politički i vojni odnosi bit će regulirani primarno bilateralnim ili ograničenim multilateralnih odnosima koji će biti mali u opsegu i nisu obvezujući", kaže se u izvješću. "Neke države mogu održavati preostalo članstvo u visoko modificiranoj Europskoj uniji, ali to neće definirati Europu."
 
6. Kina će se naći u velikom problemu zbog slabljenja ekonomije
Kina bi se zbog usporavanja gospodarskog rasta mogla naći u velikim problemima u desetljeću koje dolazi, što bi istovremeno moglo dovesti do sve većeg i snažnijeg nezadovoljstva vladajućom Komunističkom partijom. Ipak Stratfor predviđa kako se vladajuća garnitura neće dati s vlasti što bi moglo rezultirati još jačom unutarnjom represijom prema stanovništvu. Peking ima i dodatni problem nejednake razvijenosti pojedinih dijelova zemlje. Obalni pojas gospodarski je puno razvijenije od kontinentalnog dijela, odnosno urbani priobalni dio puno je gospodarski jači od ruralne unutrašnjosti. Nastavi li Kina s urbanizacijom obale, bez razvoja sela, taj će se problem samo dodatno povećavati. "Jaz koji se stvara između razvijenih dijelova i nerazvijenih dijelova Kine moga bi postati toliko snažan da se Kina u jednom trenutku podijeli na više malih cjelina.
http://croative.net/wp-content/uploads/2015/12/Europemap.png
STRATFOR II. - Europa 2025.
 
7. Pad Kine iskoristit će neke druge države u svijetu
Pad kineskog gospodarstva iskoristit će zato puno "malih Kina" diljem svijeta, ponajviše u Južnoj Americi i Aziji. Dakle, dok je gospodarski rast u Kini u opadanju što dovodi do nepredvidljivih političkih i ekonomskih posljedice, Meksiko, Nikaragva, Dominikanska Republika, Peru, Etiopija, Uganda, Kenija, Tanzanija, Bangladeš, Mijanmar, Šri Lanka, Laos, Vijetnam, Kambodža, Filipini i Indonezija mogu doživjeti veliko poboljšanje ekonomske aktivnosti tijekom sljedećeg desetljeća. prvenstveno iz razloga što bi se proizvodnja iz Kine mogla masovno preseliti tamo i otvoriti stotine tisuća novih radnih mjesta. Ne treba smetnuti s uma kako se radi o potencijalnoj bazi radne snage od više od milijardu stanovnika.
 
8. Japan će se razviti u najsnažniju pomorsku silu u Aziji
Japansko gospodarstvo koje ovisi o uvoznim materijalima već danas razvija snažnu mornaricu, a u idućih deset godina prerast će u najsnažniju pomorsku silu u Aziji. Prema predviđanju Stratfora, Tokio nema drugog izbora s obzirom na to da mora osigurati sigurnost dostave materijala za vlastitu industriju rutama koje su blizu Kine. U tome će im pomoći i njihov saveznik, Sjedinjene Američke Države.
 

Luka Capar, Večernji list

Anketa

Čega se više bojite?

Petak, 10/04/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1369 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević