Get Adobe Flash player
IDS-ov

IDS-ov "antifašizam" = talijanski fašizam

Na Dan antifašističke borbe, vladajući u Istri, hrvatskim...

Zašto smo se pretvorili u Stupidostan?

Zašto smo se pretvorili u Stupidostan?

Ne zaboravimo da su svi smijenjeni ministri u vrijeme otkrivanja...

U Istri ništa ne smije podsjećati da je tu Hrvatska

U Istri ništa ne smije podsjećati da je tu Hrvatska

Fašisti otvoreno šeću istarskim gradovima zajedno s...

Andrej je oživio Beru i doveo Zokija na Pantovčak

Andrej je oživio Beru i doveo Zokija na Pantovčak

Plenković je previdio da je ljudima svega dosta i, naravno, krivac je...

Davor Krile, opasne laži i Slobodanka

Davor Krile, opasne laži i Slobodanka

Srbi su prvi i jedini 1941. pobili sve svoje Židove i Srbiju Milana Nedića...

 • IDS-ov

  IDS-ov "antifašizam" = talijanski fašizam

  utorak, 30. lipnja 2020. 20:05
 • Zašto smo se pretvorili u Stupidostan?

  Zašto smo se pretvorili u Stupidostan?

  utorak, 30. lipnja 2020. 14:52
 • U Istri ništa ne smije podsjećati da je tu Hrvatska

  U Istri ništa ne smije podsjećati da je tu Hrvatska

  utorak, 30. lipnja 2020. 19:49
 • Andrej je oživio Beru i doveo Zokija na Pantovčak

  Andrej je oživio Beru i doveo Zokija na Pantovčak

  petak, 03. srpnja 2020. 00:00
 • Davor Krile, opasne laži i Slobodanka

  Davor Krile, opasne laži i Slobodanka

  četvrtak, 02. srpnja 2020. 14:12

Hrvatska treba efikasno nadzirati zelenu granicu sa Srbijom

 
 
Dr. Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a, osoba je koja je u toj stranci zadužena, i po svojoj funkciji, za tematiku izbjegličke krize. Zato smo ga i u ovom predizbornom intervjuu upitali o razvoju priče s izbjeglicama, o odnosu s našim susjednim zemljama, ali i o predstojećim parlamentarnim izborima na kojima se Kovač natječe u drugoj izbornoj jedinici. Kovač je bio i šef predsjedničke kampanje Kolinde Grabar-Kitarović, a u ovom intervjuu brani je od kritika iz Vlade. 
http://hdz.hr/sites/default/files/field/image/Kova%C4%8D_IZ.JPG
• Izbjeglička kriza u Hrvatskoj je na vrhuncu, Slovenija igra toplo-hladno, ovisno o tome kako se Austrija postavlja, u Hrvatsku stiže više izbjeglica nego što ih Slovenija prima dalje prema Austriji i Njemačkoj. Najavili ste mogućnost humanitarne katastrofe, što će se po vama dalje zbivati? 
- Hrvatska mora čvrsto kontrolirati svoju zelenu granicu sa Srbijom. Ako policijske snage nisu dostatne, treba uključiti i vojsku, to je učinila i Slovenija. Izbjeglice treba usmjeravati prema službenim graničnim prijelazima. Sa Slovenijom treba pak dogovoriti dnevne kvote. Samo dogovoreni broj izbjeglica Hrvatska treba prihvatiti i onda prevesti do granice sa Slovenijom. To je organizirano i humano postupanje prema tim ljudima koji traže zaštitu i bolji život negdje drugdje, uglavnom u zapadnoj ili sjevernoj Europi. Vlada u odlasku koju, na žalost, neefikasno vodi Zoran Milanović, najprije je podcijenila razmjere krize, zatim se posvadila sa susjedima, a sada spominje nekakve planove: plan B, plan C, ali nikad javnosti nije službeno objašnjeno u čemu se sastoje ti planovi. Ispada da ti planovi uopće ne postoje. Prave koordinacije sa susjedima očito nema. Hrvatska Vlada u priopćenju prošlog tjedna tvrdi da je u stalnom kontaktu s Ljubljanom, a slovenski predsjednik vlade Cerar u intervjuu u njemačkom Die Weltu proziva svoga kolegu u odlasku Milanovića da se ne drži dogovora. Pa tko je tu lud? 
 
• Treba li Hrvatska zatvoriti svoju granicu za izbjeglice? 
- Kao što sam već rekao, Hrvatska treba efikasno nadzirati zelenu granicu sa Srbijom, izbjeglice propuštati preko službenih prijelaza, i to samo u onoj mjeri u kojoj ih Slovenija može prihvaćati. 
 
• Jeste li kao međunarodni tajnik u kontaktu s njemačkim CDU i što očekujete - dokad će Njemačka primati izbjeglice i migrante? I u Njemačkoj su počeli prosvjedi zbog toga što je A. Merkel pozvala izbjeglice da dolaze u Njemačku.
- Situaciju u Njemačkoj pratimo intenzivno. Njemačka je pokazala ljudskost, ali ljudskost ima i svoje granice, ne smije ići nauštrb unutarnje sigurnosti i društvene ravnoteže. 
 
• Je li Viktor Orbán mogao pričekati sa zatvaranjem granice? Naime, kancelarka Merkel boravila je u Turskoj za koju je prihvaćen akcijski plan prema kojem bi dobila novčanu pomoć da sprečava širenje izbjegličkog vala prema EU i da migrante zbrinjava u kampovima u Turskoj. Ima li u tome možda i političke igre? 
- Svaka država ima pravo sama odlučiti kako će štititi svoje granice, kako će održavati unutarnju sigurnost i društvenu ravnotežu. To vrijedi za Mađarsku, za Njemačku, ali i za Hrvatsku. Što se Turske tiče, ona je zbog svoga značaja neizostavan čimbenik u rješavanju izbjegličke krize. 
 
• Na listi ste u drugoj izbornoj jedinici. U prvoj će se pak natjecati premijer Milanović. Bit će teška izborna bitka. Kako HDZ planira osvojiti Zagreb u kojem će biti prilična koncentracija lijevih kandidata - Milanović, Holy, Josipović? 
- Uvjereni smo da ćemo u sve četiri izborne jedinice koje obuhvaćaju i Grad Zagreb ukupno odnijeti pobjedu. Ljudi hoće prave promjene. Zoran Milanović i njegova vlada izgubit će izbore jer su zakazali na planu gospodarstva i demografije, poremetili društvenu ravnotežu. Davali su četiri godine prazna obećanja, sada opet nude prazna obećanja. Ljudima je dozlogrdilo, hoće prave promjene, hoće pravo vodstvo. Mi ćemo sa svojom koalicijom Hrvatsku promijeniti i gospodarski preporoditi. To je naš zavjet. 
 
• U prvoj je jedinici i bivši član HDZ-a Drago Prgomet, hoće li on HDZ-u uzeti dio glasova? 
- I u prvoj izbornoj jedinici očekujemo pobjednički rezultat za našu koaliciju. 
 
• Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović digla je prašinu kada je preko Facebooka odgovorila ministru Ostojiću da je priznao kako tehnička vlada nije u stanju upravljati državom i da će ona preuzeti izvršne ovlasti. Naknadno je objasnila da je to bila ironija. Kako tumačite taj njezin potez i hoće li predsjednica u izbornoj kampanji biti objektivna, naime već je optužuju da je na strani HDZ-a? 
- Vlada u odlasku i njezin šef Milanović, kojemu sa strašću sekundiraju Vesna Pusić i Ranko Ostojić, do dana današnjega ne priznaju predsjednicu Republike. Nikada joj Milanović nije javno čestitao na izboru, a u samoj izbornoj noći nazvao je nju i njezine birače hajdučijom i kriminalnom zadrugom. Kolinda Grabar-Kitarović izravno je izabrana, ona je predsjednica svih nas, tako i gospode u vladi u odlasku. I po tome lošemu ta će gospoda, izgleda, biti zapamćena. Ne ponovila nam se više nikad takva noćna mora od vlade.
 
• Jeste li spremni biti ministar vanjskih poslova? 
- Spreman sam za izborni megdan. Želim s kolegama u drugoj jedinici čistu pobjedu za ukupnu pobjedu u Zagrebu. Onda ću biti spreman pridonijeti pravim promjenama. A za to nam je potrebna efikasna vlada na čelu s T. Karamarkom. 
 
• Kako je doživljena najava T. Karamarka da će 30% rezati plaće sebi, ministrima i zastupnicima? 
- Moramo spasiti gospodarstvo, stvoriti nova radna mjesta, zaustaviti iseljavanje mladih. Spremni smo, ako treba, i na smanjenje svojih plaća. Ali plaće ljudima u državnoj upravi nećemo dirati jer oni moraju biti motivirani i stimulirani da s nama provode promjene. 
 

Ivana Puljić-Šego, Večernji list

Anketa

Za koga ćete glasovati na izborima 5. srpnja 2020.?

Nedjelja, 05/07/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1467 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević