Get Adobe Flash player

Tropska oluja, orkan ili erupcija vulkana ili pak tek nekoliko razočaravajućih kapi kiše

 
 
Akademski slikar Bojan Dolenec, aktivni je pripadnik srednje generacije hrvatskih likovnih umjetnika, autor je hvaljenog ciklusa krajobraza u ulju, te ciklusa posvećenog intimi. Odnedavna djeluje kao profesor likovne kulture u Slavoniji, približujući umjetnost mladima.
https://www.politikaplus.com/upload/images/gallery/foto/slika%20bojan%20d.jpg
U neposredno proteklom razdoblju započinje rad na nizu slika u tehnici tempere s motivima krajobraza, prostora stvarnih i nestvarnih. U središtu autorova zanimanja jest voda, more, obala, nebo, vrlo smirujući volumen, gotovo nečujan, bezglasan, tek se osjeća gibanje tokova, vrhovi valova govore  životu, o mogućim događanjima koji se jednostavno prolongiraju, stavljaju se na čekanje. Svakako da ova simbolična praznina najavljuje promjene koje će uslijediti, sutra ili za mnogo duže vrijeme.
 
Tropska oluja, orkan ili erupcija vulkana ili pak tek nekoliko razočaravajućih kapi kiše ili jedva primjetljiv lahor? Sve je moguće. Fragmenti prerastaju u cjeline.
https://www.zagrebonline.hr/wp-content/uploads/2020/04/IMG_20200401_115058.jpg
Slikar definira temeljne elemente krajobraza, naznačio je njegove očekivane granice i sada se može posvetiti unutarnjim relacijama. Kako će ga napučiti? Što će se će se pojaviti? Ili će prostor biti još pustiji, prazniji? Vrijeme će odgovoriti.
 
Zamišljeni i otvoreni prostor je tu, okvir je postavljen, valja ga samo ispuniti, logično i prirodno, prepustiti se snovima.
 

Miroslav Pelikan

Anketa

A. Plenković i T. Medved dodvoravaju se Srbima. Je li to izdaja?

Nedjelja, 09/08/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1335 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević