Get Adobe Flash player

Frances Andrijich: "Godina opasnog življenja"/The Year of Living Dangerously

 
 
U Galeriji fotografije Fotokluba Split, 24. rujna 2019. otvorena je izložba svjetski poznate australske fotografkinje hrvatskih korijena, Frances Andrijich. Splitskoj publici Andrijich se predstavlja ciklusom fotografija „Godina opasnog življenja“ /The Year of Living Dangerously, koji je nastao kao fotografski zadatak na temu adaptacije istoimenog romana Christophera Kocha za potrebe predstave kazališnog festivala Black Swan u Perthu 1999. godine.
https://i.ytimg.com/vi/sOQ987CxhUk/hqdefault.jpg
Cilj zadatka bio je konstruirati fotografski arhiv glavnog junaka Kochove novele, Billyja Kwana, australskog Kineza koji boluje od ahondroplazije (poremećaja patuljastog rasta). Kwan je živio u Indoneziji i radio kao kamerman, a njegova intimna opsesija bila je bilježenje mučnog i surovog života indonezijske sirotinje u zamrznutim, nepomičnim fotografijama. Riječ je o iznimno kompleksnom i zahtjevnom zadatku, koji je od autorice zahtijevao suverenu fotografsku interpretaciju literarnog predloška te rizičan boravak u rubnim, siromašnim i zapuštenim četvrtima velikih indonezijskih gradova. S obzirom da je radnja Kochova romana smještena u 1964./1965., snimljene fotografije morale su imati 'patinu' šezdesetih godina prošlog stoljeća. Nastala serija crno-bijelih fotografija, kao fotografska interpretacija poznatog romana, svjedoči o iznimnom talentu i sjajnom umjetničkom senzibilitetu Frances Andrijich.
https://i2.wp.com/andrijich.com.au/wp-content/uploads/2018/10/slide32.jpg?fit=1024%2C683&ssl=1
Frances Andrijich aktivna članica ACMP-a, dobitnica je brojnih nagrada. Redovito izlaže i objavila je jedanaest knjiga. Njezin je rad krasio časopise, knjige i kampanje u Australiji i širom svijeta, uključujući Gourmet Traveller, Australian Geographic, Australski časopis Weekend i Good Weekend.
Izložba se može pogledati do 17. listopada.
 

Nives Matijević

Anketa

Čega se više bojite?

Četvrtak, 02/04/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 822 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević