Get Adobe Flash player

Moji aktovi rezultat su promišljenog pristupa i pozornog korištenja svjetla

 
 
Željko Koprolčec, suvremeni je hrvatski fotograf, umjetnik svjetskog ugleda. Na zajedničkoj izložbi u Varaždinu sredinom rujna izlaže sa slikarom Duškom Šiblom.
https://ulupuhlikovnakritika.files.wordpress.com/2016/04/zeljkokoprolcec.jpg
• Početkom rujna izlažete u Varaždinu, u galeriji Zlati ajngel na zajedničkoj izložbi, sa slikarom Duškom Šiblom, on slike, vi fotografije.
- Da, osobno mi je  jako drago ponovo  izlagati u  tom prostoru i zahvaljujem se na podršci organizatorima g. Sačiću, voditelju Galerije  i g. Meseku, ravnatelju Gradskog muzeja Varaždin kao istaknutim  predstavnicima varaždinske kulturne scene koji su vidjeli potencijal koncepta koji smo im ponudili.
 
• Što povezuje fotografije i slike?
- Radove koji će biti prikazani na izložbi povezuje inspirativnost  ljudskim tijelom, naša likovna poetika i imaginacija koju je svaki predstavio u svojoj maniri. Sve odabrane fotografije imaju svoju priču i zajedno čine jednu cjelinu koja je zanimljiva nama, a nadamo se i publici.
 
• Izlažete aktove. Što je ključno u Vašem pristupu motivu?
- Bitan mi je motiv koji me inspirira i koji će moći izraziti moj senzibilitet i likovni doživljaj. Moji aktovi su impostirani, nastaju u studijskim uvjetima i rezultat su promišljenog pristupa i pozornog korištenja svjetla, koji prikazuju jednu ravnotežu i lišeni su suvišnih detalja.
https://akademija-art.hr/wp-content/uploads/2019/09/%c5%bdeljko-Koprol%c4%8dec-3-560x840.jpg
• Nekoć su umjetničke fotografije bile crno bijele. Danas je drugačije.
- Pitanje crno bijele ili fotografije u koloru spada u specifičnosti likovnog izražavanja i fotografsku tehniku stvaranja, kao i korištenje klasične  ili digitalne fotografske opreme. Fotografija nije umjetnička po tehnici, nego po autorskoj ličnosti, po fotografu koji je zabilježio trenutak i ostavio svoj umjetnički ili amaterski potpis.
 
• Što potencijalni motiv mora imati da bi privukao Vašu pozornost?
- Motiv mora pobuditi moju snažnu fotografsku asocijaciju, kad je riječ o aktu snimam fine art fotografiju akta, portreta i retro eseje u maniri art decoa i tu je većinom definirano tko i što se u to može uklopiti.
 
• U fotografiji, odnos kolora i crno bijeloga.
- Svaka vrsta fotografije ima svoje specifičnosti u smislu tehničkih i  kreativnih mogućnosti, ja ne pravim razliku i ne potenciram pojedinu  fotografsku estetiku. Sviđa mi se misao da je fotografija uvijek kreativan čin i ogledalo autorovog potencijala.
 
• Vaše se fotografije nalaze u inozemstvu u važnim institucijama.
- Ovdje je riječ o struci i važno mi je da su neki moji radovi prepoznati po svojoj vrijednosti i inovativnosti, neovisno je li riječ o našoj kulturnoj ustanovi ili svjetskoj. Jednako mi je važan Muzej za umjetnosti obrat, kao i Muzej moderne umjetnosti u New Yorku. Imponira mi  činjenica da je moja fotografija dio fundusa neke zbirke i dio fotografske baštine koja  će imati svoj život i biti dostupna  javnosti neovisno o meni.
 
• Gdje je fotografija, općenito, danas?
- Mi smo danas civilizacija koja je  orijentirana na sliku. Fotografija je snažan medij međuljudske komunikacije, a najnoviji tehnološki trendovi su u službi fotografije. Institucije koje se bave fotografijom i  fotografskom djelatnošću trebali bi biti edukativni punktovi koji bi afirmirali taj medij osobito u našoj sredini koja još nedovoljno razumijeva potencijal fotografije u artističkom smislu. 
https://akademija-art.hr/wp-content/uploads/2019/09/%c5%bdeljko-Koprol%c4%8dec-2-560x840.jpg
• Što je novo u atelijeru?
- To su tematska predavanja i programi namijenjeni edukaciji u sklopu edukativnih angažmana i sistematizacija foto arhivske građe za retrospektivu.
 
• Planovi...?
- Kreativan rad, promocija i prezentacija fotografske umjetnosti ,projekti vezani uz reklamnu fotografiju, fotografski susreti i radionice u sklopu projekta umjetničkih druženja posvećenih fotografiji koje sam pokrenuo u dvorištu svoga ateliera na Krešimirovom trgu u Zagrebu, do retro eseja, ima ih puno.
 

Miroslav Pelikan

Anketa

A. Plenković je u tajnosti dozvolio MOL-u da u Mađarskoj i Slovačkoj prerađuje hrvatsku naftu. Je li to izdaja nacionalnih interesa?

Subota, 30/05/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 2137 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević