Get Adobe Flash player

Složena struktura znakova u ciklusu crteža slikarice Dolanski Majdak

 
 
Akademska slikarica Darija Dolanski Majdak autorica je niza ciklusa ulja na platnu, raznolike geometrijske motivike, koje je često i uspješno izlagala na samostalnim izložbama, izazivajući znatan interes javnosti uz dobre kritike.
http://metro-portal.hr/img/repository/2019/05/web_image/darija_majdak_1.jpg
Nakon kontinuiranog izmjenjivanja ciklusa slika, slikarica se okrenula crtežu na rižinom papiru, većinom veličine 70 x 50 cm, na kojima i  prevladavaju pomalo neobični motivi, poput izgleda tkiva ispod mikroskopa uz vrlo zamršene rečenice koje prerdstavljaju naziv djela.
 
I doista, kada se poredaju ti mnogobrojni crteži iz nekoliko ciklusa, doimaju se doista poput egipatskih hijeroglifa, tajanstvenog pisma slikarice, govoreći nam svojim sadržajem i riječima koje ih prate u naslovu o njihovoj poziciji i važnosti u životu čovjeka i služe boljem međusobnom razumijevanju. Da, u središtu pozornice slikarice jest aspekt komunikacije, razgovor,kontakt, posredan ili neposredan, svejedno, govorenje i slušanje, eho riječi.
 
Nesvakidašnji oblici koji žive na rižinom papiru u ovim ciklusima, ukazuju na vlastitu ali i tuđu krhkost, često i nemoć, nemoć razorne snage kojoj se ništa ne može suprotstaviti i ništa je dopista ne može zaustaviti, stoga su zato ovdje riječ uz svaki crtež, koji nam daje točna uputstva.
http://m.metro-portal.hr/img/repository/2019/07/web_image/darija_dolanski_majdak.jpg
Složeni sustav znakova precizno raspoređen na svakom listu , na svakom crtežu, ponajprije govori o pojedinačnoj važnosti svakoga od njih, pa onda i o zajedničkom, kolektivnom, grupnom značenju. Svi ti međusobni odnosi, javni i tajni, vidljivi i nepostojeći, kriju se u strukturi znakova ali i u riječima koje ih prate. Svatko od nas nosi svoju listu znakova, kompliciranih i jednostavnih, oni otključavaju skrivenu nutrinu, doista sve je u ključu.
 

Miroslav Pelikan

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Treba li zabraniti štrajk prosvjetara?

Četvrtak, 21/11/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1382 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević