Get Adobe Flash player

Vrlo često portretira Dubrovnik, Grad, koristeći fragmente poznatih vizura

 
 
Dubrovački umjetnik, akademski slikar Maro Kriste, pripadnik je mlađe, vrlo aktivne generacije zaljubljenika u umjetnost, autor prepoznatljivog rukopisa i vrlo zanimljivog do sada realiziranog opusa u nekoliko zapaženih ciklusa, autor neprekidnog istraživanja motiva i tema, tehnika i mogućnosti koje se pružaju.
http://metro-portal.hr/img/repository/2019/06/web_image/maro_kriste_1.jpg
Vrlo često portretira Dubrovnik, Grad, koristeći fragmente poznatih vizura, detalje poznate, onako na svoj osobni način, bez mnogo sentimenta, naime, on slika prostor u kojem živi i radi bez posebnog uvažavanja njegove povijesne i ili bilo koje druge  uloge jer to je grad u kojem se kreće, u kojem diše i slika ga onako kako ga i vidi, u kome danas živi, bez reprezentativnosti, bez monumentalnosti.
 
Njegov je grad, skupina privlačnih kamenih zdanja na obali, ispod sivih stijena, grad stisnut između stijena i mora, to je bitka koja traje od iskona, bitka koju strpljivo nosi čovjek na svojim leđima trpeći ali uvijek uspravan. Njegov je grad i detalj obale, ponekad i zaboravljene, grad izdaleka, grad koji impresionira one koji dolaze i ili prolaze svojim građevinama, zvonicima i crkvama, kulama i zidinama, kućama i palačama.
 
Njegov je grad i nebo iznad svega toga, iznad mora i kamena, iznad ljudi i povijesti. Maro Kriste s iznimnim senzilibilitetom slika, oživotvoruje svoja sjećanja ali i svoje imaginacije, prepun ushita ali i strepnji, ostavljajući snažan trag žestokim  bojama na platnu, često kombinirajući stvarno nestvarne motive u jedinstvenim umjetničkim kreacijama.
http://metro-portal.hr/img/repository/2019/06/web_image/maro_kriste.jpg
Osobitost ovoga vrlo zanimljivog i intrigantnog opusa jest i slikanje bez ustezanja, odlučnom gestom slikar nanosi boju, bez promišljanja. Njegove slike nose pečat izrazite osobnosti.
 

Miroslav Pelikan

Komentari   

0 #1 perodaktil 2019-06-07 09:35
Maro Kriste ima veliki potencijal i originalnost,ak o ovako nastavi bit će dobro,jako dobro!
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Je li prijevara globalni prosvjed za zaštitu klime?

Nedjelja, 22/09/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 991 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević