Get Adobe Flash player

Kolor je vrlo odmjeren, boja je pozorno nanesena, potez je lagan i nježan

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Ivo Kajzer iz Rijeke, poznat je i cijenjen po svom obimnom i složenom  opusu temeljenom na motivima mora, od mora samoga, preko mornara i ribara, brodovlja do luka,po nizu precizno izvedenih slika, u ulju na platnu, različitih dimenzija u hiperrealističkoj maniri. U Kajzerovom opusu posebno se ističe ciklus brodovlja, čamaca, brodica, usidrenih u sigurnoj lučici ili pak o skupini brodova izvučenih na suho, koji se doimaju kao davni grčki brodovi s pedeset vesala s kojih su malo prije iskočili ljuti ratnici, s kacigama ukrašenih konjskom grivom  u potrazi za zlatnim gradom.
http://mojzagreb.info/images/uploads/vijesti/34759/ivo_kajzer_na_kraju.jpg
Kajzer osobito voli portretirati male lučice u kojima svoju sigurnost pronalazi nekoliko čamaca, na ovim slikama oni miruju, spavaju i obnavljaju svoju snagu za novi susret s morem, s različitim licima mora koje nije uvijek ugodno i dobrostivo. To su mjesta koja jedva bilježe protok vremena, vrijeme je na ovim slikama današnje ali to isto tako može biti i trenutak od prije više desetaka godina ili čak i više. Sve miruje, gotovo bez zvuka, sunčano je i veoma toplo, i more miruje, nema ljudi, sklonili se od žege, tek se ponegdje začuju galebovi i možemo ih vidjeti kako se strmoglavljuju prema vodi, prema plijenu. Gotovo idilična atmosfera, svijeta koga se rado prisjećamo i koga danas ima u malim količinama. Kajzer vrlo osjećajno  slika svijet naših sjećanja.
 
Ponegdje na Kajzerovim slikama možemo opaziti zaposlene ljude oko brodova, grubih dlanova, lica opaljenog suncem, šutljive, uspravne. Kajzer katkad naslika scenu s izvučenim brodovima na kopno, u prvom je planu, istaknut, ponosni pramac i taj mali brod, nevelike dužine i ograničene moći plovidbe, pokazuje svoj neuništivi i neustrašivi karakter nesavladivog.
http://mojzagreb.info/images/uploads/vijesti/38026/ivo_kajzer.jpg
Često sam pomišljao kako Kajzer namjerno slika utihnute lučice, spokoj i mir, željeći upozoriti na razornu moć mora, nekontrolirani bijes prirode i malu mogućnost čovjeka da se odupre svemu tome, ali ipak čovjek se stoljećima odupire nevolji koju nose valovi, vjetar, bura i čini suživot s morem mogućim i trajnim. Kolor Ive Kajzera je vrlo odmjeren, boja je pozorno nanesena, potez je lagan i nježan, naravno jer ovo je vrlo emotivno slikarstvo, iskreno i vrlo snažno.
 

Miroslav Pelikan

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Nakon što je T. Ivić 16. VI. 2019. položio vijenac na kojem piše "Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković herojima Sutjeske", svatko tko i dalje u HDZ-u podržava Plenkovića je izdajnik. Slažete li se?

Srijeda, 19/06/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1084 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević