Get Adobe Flash player

Vlado Martek izlaže u galeriji Vladimir Filakovac u zagrebačkoj Dubravi

 
 
Suvremeni hrvatski umjetnik, Vlado Martek, na samom početku lipnja predstavlja se samostalnom izložbom u galeriji Vladimir Filakovac u zagrebačkoj Dubravi.
http://metro-portal.rtl.hr/img/repository/2018/05/web_image/vlado_martek.jpg
• Molio bih nekoliko uvodnih riječi o izložbi.
= Riječ je o samostalnoj izložbi u galeriji Vladimir Filakovac, pokazujem grafički opus, dakle sve grafičke radove od 1978. do danas. Istodobno, izložba se poklapa s jubilejem likovnog života u kojem sam ja bio prisutan od početka, koji je krenuo 1978. godine i evo proslavljam četrdesetogodišnjicu. Likovni život Dubrave uvijek je okupljao interesantne autore. S ovom sam izložbom u prilici da pokažem jedan segment svoga rada, radovi su u tehnici sitotiska i litografije. Ja sam kao pjesnik napravio egzodus u likovno, a grafika mi je jako dobro došla u širenju mojih konceptualističkih ideja. To su grafike multipli.
 
• Koliko je radova izloženo?
= Izloženo je četrdeset grafika u formatima 70 x 50. A 4  i  A 5, formati letka, zatim tiskane korice za moje samizdate. Vrlo šaroliki materijal.
 
• Koliko Vaše grafike korespondiraju s današnjim vremenom?
= Ja to vidim kao jednu usku stazu i dobro je dobiti uvid u prošla vremena koja su bila možda manje pokretna i koja su bila opterećena pitanjima smisla. U današnjim vremenima hiperprodukcije i kada su tehničke mogućnosti vrlo visoke, mislim da ova moja starinska izložba pokazuje jedno vrijeme koje se kretalo svojom brzinom i koje je u dobrom smislu bilo opterećeno sadržajem.
http://www.ns-dubrava.hr/wp-content/uploads/2018/05/Vlado-Martek-52.jpg
• Što današnji gledatelj može odčitati na Vašoj izložbi? Kakvu poruku šalju Vaši radovi?
= Ja sam čovjek svog vremena, a moji radovi svakako korespondiraju s ovim vremenom, s današnjicom ili kroz sumnju ili kroz patetiku. Svaki je čovjek uvijek dio svoga vremena, bez obzira što radi, to je kolaž, gdje svatko ima svoje mjesto. Ja ne radim u novim tehnologijama, inkliniram klasičnom, što se tiče tehnika izvođenja jer na taj način, sadržaj, poruka rada  dolazi ipak u prvi plan, ima šanse da konkurira formi. Danas , u suvremenoj umjetnosti,sadržaj često nema šanse da konkurira formi. Svi su oduševljeni izvedbama a poruke su posve sekundarne, a one bi morale biti barem ravnopravne, poruke i forma.
 

Miroslav Pelikan

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Treba li ministrica Gabrijela Žalac podnijeti ostavku?

Četvrtak, 21/03/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1041 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević