Get Adobe Flash player

Petir od Europske komisije traži očitovanje o zaštiti nematerijalne kulturne baštine hrvatskog naroda u Crnoj Gori

 
 
Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir uputila je u četvrtak zastupničko pitanje Europskoj komisiji u kojemu od Komisije traži očitovanje vezano za zaštitu nematerijalne kulturne baštine hrvatskoga naroda u Crnoj Gori.
- Potaknuta odlukom Vlade Crne Gore da Bokeljsku mornaricu, najstariju pomorsku instituciju na svijetu, uvrsti na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva bez spominjanja da je riječ o baštini hrvatske nacionalne manjine, Petir je upitala Komisiju hoće li i na koji način reagirati prema Crnoj Gori kao zemlji kandidatkinji da zajedno s Hrvatskom nominira Bokeljsku mornaricu za UNESCO, uvažavajuću pripadnost mornarice katoličkoj tradiciji i hrvatskom narodu - javlja ured Petir, pa nastavlja:
http://makarska-post.com/wp-content/uploads/2014/09/DAAAM_2012_Zadar_03_Bokeljska_Mornarica_809_035.jpg
- Podsjetimo, mediji posljednjih dana izvještavaju kako je Crna Gora samostalno podnijela nominaciju, premda su Crna Gora i Hrvatska planirale zajednički nominirati Bokeljsku mornaricu da se uvrsti na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, upravo zbog specifične povijesti i baštine mornarice.
Crna Gora je, međutim, proces pokrenula samostalno te u nominaciji ne spominje kult svetog Tripuna i hrvatski narod koji ga baštini. Na ovo su snažno reagirala hrvatska udruženja u Crnoj Gori, smatrajući da kandidaturu moraju zajednički podnijeti države Crna Gora i Hrvatska, uvažavajući povijesne činjenice koje nedvojbeno potvrđuju kako ova značajna memorijalna institucija pripada autohtonom hrvatskom narodu u Boki kotorskoj, u Crnoj Gori. Hrvati iz Crne Gore kontaktirali su i zastupnicu Petir te su je zamolili da cijeli slučaj digne na EU razinu.
“Bokeljska mornarica dio je katoličke tradicije u Boki kotorskoj, što se očituje i u samom statutu mornarice, koju su, u najvećoj mjeri, od 1860. godine, sačuvali i baštinili kao nematerijalno kulturno i duhovno nasljeđe pripadnici katoličke crkve i hrvatskoga naroda, ne umanjujući značaj i doprinos svih ostalih”, stoji u zastupničkom pitanju koje je Europskoj komisiji uputila zastupnica Petir.
 
Petir također upozorava da Crna Gora mora, poštujući međunarodne povelje i ustavom zajamčena prava nacionalnih manjina, uvažiti povijesne i suvremene potvrde o neraskidivosti Bokeljske mornarice i hrvatskoga naroda.
- Kako je Crna Gora kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji, a Unija drži do posvećenosti država poštivanju manjinskih prava i dobrosusjedskih odnosa, Petir je reagirala prema Komisiji da zaštiti nematerijalnu kulturnu baštinu hrvatskog naroda u Crnoj Gori kao zemlji koja stremi pridruživanju Europskoj uniji - stoji u priopćenju ureda Marijane Petir.
 

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/petir-od-europske-komisije-trazi-ocitovanje-o-zastiti-nematerijalne-kulturne-bastine-hrvatskog-naroda-u-crnoj-gori/6993819/

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Treba li M. Bandić podnijeti ostavku na dužnost gradonačelnika zbog odlikovanja Budimira Lončara?

Petak, 15/02/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 697 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević