Get Adobe Flash player

Ukrajinska izložba u Splitu

 
 
Izložba „Petrikivski rospis“ (Petrikivsko slikarstvo) koja predstavlja bogatu ukrajinsku tradiciju slikarstva iz sela Petrikivka otvorio je u ponedjeljak 11. siječnja u HNK Split.
 
Organizatori splitske izložbe su Veleposlanstvo Ukrajine u RH i Hrvatsko Ukrajinsko društvo iz Splita. Izložbu je otvorio ukrajinski veleposlanik Oleksandr Levchenko, a među uzvanicima bili su splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, gradonačelnik Ivo Baldasar, dogradonačelnica Aida Batarelo.
 
„Upriličenom izložbom željeli smo prikazati hrvatskoj javnosti ljepotu izvorne ukrajinske umjetničke baštine čija je vrijednost prepoznata na svjetskom nivou, pa je 2013. godine dobila zaštićeni status UNESCO-a. Siguran sam da će se svaki posjetitelj imati priliku uvjeriti u ljepotu bogatih starodrevnih ukrajinskih ornamenata, koji potječu iz doba slavnih Ukrajinskih kozaka, obogaćenih varijacijama cvjetnih i prirodnih motiva, što uvjerljivo pokazuje slikovnu izrazitost tradicije ukrajinskog dekoracijskog oslikavanja. Umjetnost dolazi iz Dnipropetrovske županije, iz regije koja čini srce i dušu ukrajinskog naroda. Prezentacija tradicionalne ukrajinske kulturne baštine je vrlo bitan čimbenik integracije naše zemlje u europski prostor, pogotovo u današnje teško doba ruske agresije na Ukrajinu“, kazao je Levčenko.
 
Petrikivsko dekoracijsko slikarstvo smatra se jednom od najvećih unikatnih pojava ukrajinske slikarske kulture koja se radom i talentom stvarala tijekom nekoliko stoljeća. To je prava nacionalna kultura koja ujedinjuje u sebi i duhovno bogatstvo i stvaralačku darežljivost ukrajinskog naroda.  Dekorativno slikarstvo je tradicijski oblik umjetnosti koji je raširen u cijeloj Ukrajini. Do danas je zadržalo vodeće mjesto u stvaralaštvu narodnih umjetnika. Još u vrijeme Kijevske Rus'i narodni su umjetnici dekorativnim slikarstvom ukrašavali interijere i eksterijere svojih nastambi, gospodarske zgrade, ograde, namještaj, zastore, kućne uporabne i ukrasne predmete, dječje igračke, oružje, glazbene instrumente itd.  Motivi cvijeća i životinja oslikani jakim, vedrim bojama, pomažu ljudima zadržati životni optimizam u ne baš lagodnome životu.
 
Popularnost ove unikatne umjetnosti nije izgubila svoju aktualnost čak ni u teško doba nove ukrajinske epohe. Umjetnost svakog od njih je bitan čimbenik u razvoju zanata. U periodu od kraja 20. i početka 21. stoljeća stvorile su se cijele slikarske dinastije, u kojima se svi članovi obitelji bave davnom narodnom umjetnošću. One su ujedinjene sličnošću ukusa, navika i pogleda te čuvaju dosljednost starih tradicija koje se brižno prenose od roditelja prema djeci i unucima.
 
U Petrikivskom slikarstvu utjelovljen je lik majke-prirode i ljepota ukrajinske zemlje. Klasični motivi su bekovina, divlje i fantastično cvijeće, voće, povrće, različite bobice, ptice i druge životinje. Svaki motiv nosi svoju simboliku; cvijet predstavlja ljepotu zavičaja, ruža i metvica su simbol djevojačke ljepote, a ptica harmoniju svjetla i sreće. Hrast simbolizira snagu i muževnost. Posebno mjesto u simbolu slika zauzima drvo u procvatu, što simbolizira 'drvo života' i sretan dug života. U Petrikivskim motivima dominiraju jarke, snažne boje: crvena, zelena, žuta, plava, ružičasta. Za stvaranje elemenata slikarstva koriste se prirodne boje, koje se prave od odvara  i sokova biljaka i cvijeća, te se miješaju sa žumanjkom radi stalnosti i jarkosti boja. Primjerice, žuta se dobiva od latica suncokreta, zelena od lišća. Danas majstori često koriste moderne boje: gvaš, akvarel. Svaki autor ima svoj individualni neponovljivi slikarski rukopis. Mnogi od tih radova postižu visoku umjetničku razinu u sferi dekorativne i dizajnerske umjetnosti.
 
Nešto slično Petrykivki u Hrvatskoj se zbiva u selu Laz kod Marije Bistrice gdje se izrađuju dječje igračke kao oblik izvorne pučke umjetnosti (žveglice), a koje su pod zaštitom UNESCO-a kao nematerijalna kulturna baština. Naravno, u Petrykivki se oslikava širi spektar predmeta, slikarski dio je snažnije izražen nego u Lazu. I tehnika ukrašavanja je različita. Međutim, vedrina boja ukazuje na etnografsku bliskost Laza i Petrykivke. Prekrasne umjetnički oslikane predmete svakodnevne uporabe, ukrasne tanjure, posude, suvenire umjetnici iz Petrykivke prodaju na tržnicama kao što to čine i oni iz hrvatskoga Laza.
 
Splitska izložba pučke umjetnosti poznatoga ukrajinskog sela Petrykivka kulturni je događaj vrijedan pažnje. Tim više što o ukrajinskom narodu i njegovoj kulturi u Hrvatskoj se malo piše i malo znade. A ishodište nam je zajedničko, povijest slična, borba za nacionalnu slobodu skoro istovjetna.(n.m.)

Anketa

A. Plenković je u tajnosti dozvolio MOL-u da u Mađarskoj i Slovačkoj prerađuje hrvatsku naftu. Je li to izdaja nacionalnih interesa?

Petak, 29/05/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1064 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević