Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Dr. Hrvoje Klasić je najcjenjeniji hrvatski povjesničar mlađe i srednje generacije.
Damir Pilić, novinar Slobodne Dalmacije
 
- Projekt Stevana Moljevića i knjiga "Homogena Srbija" je potpuno nebitnog čovjeka koji niti se ostvario, niti je imao utjecaj na povijesne događaje.
Hrvoje Klasić, povjesničar, Slobodna Dalmacija

- Konzervativne pa sve do radikalno desnih političara u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini sve otvorenije traže stvaranje "trećeg entiteta".
Erich Rathfelder, dugogodišnji dopisnik njemačkoga Tageszeitunga (TAZ) s prostora bivše Jugoslavije
 
- Komšićeva pobjeda nad odlazećim hrvatskim članom BiH Predsjedništva dovela je do reakcija brojnih dužnosnika HDZ-a BiH i susjedne Hrvatske koji tvrde da je taj izbor nelegitiman, nezakonit ili čak protudaytonski, nasuprot činjenici da su izbori provedeni sukladno istim pravilima koji su primjenjivani u svim proteklim izborima.
Valentin Inzko, visoki međunarodni predstavnik u BiH pred Vijećem sigurnosti UN-a u New Yorku
 
- Željko Komšić je od birača prepoznat kao bh. patriot. Ovdje bi valjalo reći patriot kakve BiH: građanske, cjelovite i funkcionalne; okrenute prijateljskoj suradnji sa susjednim državama, ali na ravnopravnim osnovama; BiH koja svoje građane tretira kao jednake u pravima, a etničku pripadnost kao privatnu stvar svakog pojednica.
Zoran Pusić, predsjednik "Antifašističke lige Hrvatske", Avangarda, Peščanik, Beograd
 
- Vlada se ponijela vrlo odgovorno kad je rekla odlučno ne novoj dozi narkotika ovisniku i odbila dati 300 milijuna eura. Vlada je imala političku hrabrost i mudrost u kratkom vremenu donijeti zakon i mislim da je tim zakonom smanjen pritisak na trošak za porezne obveznike.
Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic Grupe, N1 TV, Novac, 29. X. 2018.
 
- Nedostaje učinkovita istraga oko pritužbi migranata na policijsko nasilje. Zabrinjavajuće je to što MUP ne daje konkretne odgovore.
Lora Vidović, pučka pravobraniteljica, Hrvatski radio
 
- Moramo se zaštiti s obzirom na Kinu, Rusiju i čak Sjedinjene Države. Europa bi trebala stvoriti svoju vlastitu vojsku kako bi zaštitila sebe od mogućih neprijatelja, uključujući Kinu, Rusiju i Sjedinjene Države.
Emmanuel Macron, francuski predsjednik stavlja u isti koš Amerikance s Rusima i Kinezima, FP
 
- One zemlje koje su napustile kompakt ne bi to učinile da su ga pročitale.
Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske Komisije iz Luksemburga, AP
 
- Znao sam da je Palma peterostruki gradonačelnik Jagodine, da je zastupnik u Skupštini sam također znao, ali nisam znao da je bio Arkanu na svadbi i da je Arkanov prijatelj.
Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, Hrvatski radio
 
- U BiH ne postoji majorizacija, preglasavanje Hrvata – ni u kom smislu, ni u političkom, ni u etničkom, ni u ekonomskom, ni u bilo kom drugom, čak ni u fizičkom.
Željko Komšić, drugi bošnjački član tročlanog Predsjedništva BiH, Telegraf.rs
 
- Ako je nešto očito iz rezultata izbora u BiH, onda je to da dvije trećine Hrvata s pravom glasa nije htjelo glasovati za Dragana Čovića i da je vrlo vjerojatno, zbog zbog toga izabran Željko Komšić.
Vesna Pusić, bivša čelnica HNS-a, koalicijskoga partnera vladajućoj koaliciji HDZ-SDSS u Saboru
 
- Ne mogu trpjeti da hrvatska policija vrši nasilje nad onima koji za sebe traže samo mir i sigurnost.
Bojan Glavašević, zastupnik SDP-a u sjeni u Saboru
 

TVRDNJE

 
- Marakeški sporazum s Istanbulskom konvencijom ima zajedničko što spada u tendenciju množenja konvencija, agendi, rezolucija, međunarodnih foruma, dokumenata, koji se često množe pored ali i iznad zakonodavstava u suverenim zemljama, što je zabrinjavajuća tendencija.
Nino Raspudić, politički analitičar i prof. na Filozofskom fakultetu, Peti dan, HRT
 
- Ovo je najuspješnija godina u povijesti hrvatskog nogometa; prvo reprezentacija s okosnicom od 14 naših igrača i drugo mjesto na svijetu, a sada i Dinamo nakon 49 godina čeka svoje europsko proljeće! Napadaju nas jer smo uspješani i čuvamo hrvatski identitet.
Mirko Barišić, predsjednik GNK Dinama, Bujica, Z1
 
- U NDH su Srbi provodili genocid nad Hrvatima, a onda su  'strašne' ustaše optužili za zločin nad njima.
Stjepan Lozo, hrvatski povjesničar, Slobodna Dalmacija
 
- Eksperti iz Turske su vodili kampanju SDA po istom obrascu kao i dolje i to nije neprirodno po pitanju suradnje, ali donose drugačiji mentalitet, puno su ostrašćeniji u politici za razliku od nas.
Nedžad Latić, bošnjački intelektualac publicist i novinar i glavni urednik portala The Bosnia Times, HRSvijet
 
- Zavod za zapošljavanje već je počeo s projektima zapošljavanja migranata, država na vlastiti trošak preuzima njihove plaće. Ovim dokumentom države bi trebale prihvatiti i kazneni progon osoba koje se protive tzv. regularnim migracijama.
Jadranka Polović, politologinja portala Geopolitika News, HRT
 
- BiH mora živjeti s Daytonskim sporazumom dok ne bude revidiran. Zemlja mora živjeti s tim sistemom dok ne bude revidiran. Ono što nastojimo potaknuti je da postignu kompromis i reviziju koja će zadovoljiti potrebe svih strana.
Robert Kohorst, američki veleposlanik u Zagrebu, Slobodna Dalmacija 
 
- Marakeški sporazum prvenstveno se odnosi na Afriku, a ona svojom površinom može primiriti cijelu Ameriku, Europu i Japan. Nigdje u tom sporazumu nema ni riječi da se ti migranti zadrže u nekoj od afričkih zemalja, nego se svi upućuju prema Europi!
Tomislav Sunić, hrvatski diplomat i bivši profesor u SAD-u, Bujica
 
- Mi nemamo puno vojno sposobnih muškaraca, nemamo ni vojnu obvezu. Nespremni smo za invaziju, a ovo sve više sliči upravo na to, na migrantsku invaziju koju sada još politika želi legalizirati nekim sporazumom.
Željko Cvrtila, konzultant za javnu sigurnost, Bujica
 
- Dok mediji pišu o 'pljački u Tesla banci za šest milijuna eura', Srbi, a posebno povratnici, grcaju u bijedi i neravnopravnosti u mnogim dijelovima države, nikada ne dočekavši kredite famozne Tesla banke. Pitanja kao što su ravnopravnost u zapošljavanju u državnoj upravi i pravosuđu, registracija škola na srpskom jeziku u Istočnoj Hrvatskoj, povrat mirovina, priznavanje diploma stečenih na fakultetima u Srbiji ostaju neriješena jer su, očigledno, manje važna.
Priopćenje Demokratskog saveza Srba (DSS)
 
- Pokušajima da se jednome narodu uskrate njegova temeljna prava na novi način opet vodi proces protiv samog Isusa i njegova nauka. Ostajući vjerni Isusu, protivni svakom nasilju i nepravdi zazivamo Presveto Trojstvo da nas blagoslovi kako bismo u svakom času prednjačili u dobru i našli najbolje rješenje za sebe, domovinu i sve ljude koji u njoj žive.
Biskup Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH u Bobovcu, starom kraljevskom gradu kod Kaknja, Hina
 
- Sukoba Bošnjaka i Hrvata je nastao jer je bošnjačka vrhuška na čelu s Alijom Izetbegovićem shvatila da im je lakše obračunati se sa slabijim, a to su u BiH Hrvati.
Jure Zovko, filozof, Dnevno
 
- Državnu granicu na dnevnoj bazi prelaze stotine migranata. Ako Vlada nečinjenjem dopušta da se granica ilegalno prelazi, ona po uputama EU-a i Sorosa tolerira te migracije i lažno predstavlja avanturiste raznih profila kao ugrožene.
Branimir Bunjac, saborski zastupnik Živoga zida u Saboru
 
- HNS, koji niti je hrvatska, niti je narodna, niti je stranka, već anacionalna, odnarođena firma koja unatoč tome što ima malu podršku birača upravlja s pola državnog novca. Danas su na oko jedan posto podrške birača, a vode reformu obrazovanja što je kapitalni projekt za kojeg je u normalnim zemljama preduvjet najširi mogući konsenzus i najjači mogući politički legitimitet.
Nino Raspudić, politički analitičar na tribini u Metkoviću pod naslovom 'Promjena izbornog sustava – preduvjet svake promjene u Hrvatskoj' u organizaciji Udruga Narenta i Građanske inicijative Narod odlučuje, Narod
 
- Želimo jaku Europu, to nam je jako važno, to je nešto što obojica želimo. Želimo pomoći Europi, ali to mora biti pošteno. Trenutno najveći teret podnosi SAD.
Donald Trump, američki predsjednik poručuje francuskom predsjedniku Emamnuelu Macronu, AFP
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Paradržava Herceg Bosna je postojala još za vrijeme rata od 1992. do 1994. Tadašnje čelništvo pod vodstvom ekstremno desničarskog "predsjednika" Mate Bobana je htjelo kao i Radovan Karadžić na srpskoj strani je željelo provesti teritorijalnu podjelu Bosne i Hercegovine između obje susjedne zemlje. I Hrvati su tada počeli sa zločinima etničkog čišćenja zbog kojeg je čitavo njihovo čelništvo u Den Haagu osuđeno na dugogodišnje zatvorske kazne.
Erich Rathfelder, dugogodišnji dopisnik njemačkoga Tageszeitunga (TAZ) s prostora bivše Jugoslavije
 
- HDZ se sve više pretvara u nazadnu, radikalno desničarsku snagu. On ne pokušava samo rehabilitirati zločince iz posljednjeg rata (u Bosni i Hercegovini), nego čak i hrvatske fašiste iz Drugog svjetskog rata, Ustaše. Hrvatska desnica osjeća da je u usponu jer status članice Europske unije može koristiti podržavati nacionalističke snage u Bosni i Hercegovini. I zato jer i zbog toga može računati na podršku iz Mađarske i Poljske.
Gradimir Gojer, umjetni Hrvat iz Sarajeva, Tageszeitung
 
- Nitko od strane partizana nije ubijen zato što je bio Hrvat, nego zato što je bio ustaša ili kolaboracionist.
Hrvoje Klasić, povjesničar, Slobodna Dalmacija

- Ubijanje Srba u NDH nije bio hir temperamentnih pojedinaca, nego studiozni plan ustaške države.
Damir Pilić, novinar Slobodne Dalmacije u razgovoru s Hrvojem Klasićem
 
- Sjećamo se euforije koja je zahvatila Hrvatsku prilikom povratka nacionalne reprezentacije sa Svjetskog nogometnog prvenstva. Također se sjećamo da je na dočeku nogometaša u Zagrebu nastupio kontroverzni izvođač koji jednu od svojih pjesama započinje ustaškim pozdravom „Za dom spremni“. Međutim, nikada nam ne bi palo na pamet da bismo ljude okupljene u to vrijeme na ulicama Zagreba nazvali ekstremistima.
Priopćenje poljskoga veleposlanstva u Zagrebu protiv HRT-a
 
- Merzovo shvaćanje crkvenosti odgovaralo je Crkvi njegova vremena, Crkvi Prvog vatikanskog sabora – i uklopilo se u autoritarni koncept Crkve, papinstva i uloge vjernika i vjerničke religioznosti pape Ivana Pavla II. Apostolat je Merz shvatio kao usmjeravanje vjerničkog puka prema takvoj autoritarnoj Crkvi. Ne čudim se što su istaknuti katolički intelektualci prihvatili ustašku državu i ustaštvo koje se koristilo tim mladima za učvršćenje svoje vlasti – a da ti mladi, korišteni i iskorištavani, to nisu prepoznali.
Anna Maria Gründfelder, austrijska teologinja i borkinja protiv Katoličke Crkve, Autograf
 
- Vremenom, u ovoj plimi zaglupljivanja i “alternativnih činjenica”, “maucentungizacija” Franje Tuđmana mogla bi se dobro uklopiti.
Zoran Pusić, predsjednik "Antifašističke lige Hrvatske", Avangarda, Peščanik, Beograd
 
- Upravo u ovim zemljama je židovski narod platio istrjebljenjem da bi se danas na kostima i dimu Holokausta, a na krilima radikalnog cionizma, dakle u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Poljskoj - bilježio najveći nivo anti-muslimanske histerije koja može zaprijetiti nekim novim zločinima, novim holokaustima, ali i nekim novim "židovima".
Mirnes Kovač, novinar Al Jazeere Balkans, polaznik Gazi Husrev-begove medrese i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu
 
- Migrantska kriza je manji problem od onog problema koji nama nastaje ovdje i sada. Ona je manji problem od činjenice da policija krši pravni poredak time što ignorira obveze spram pučke pravobraniteljice. Ona je manji problem od činjenice da se nekim ljudima sustavno uskraćuje njihovo zakonsko pravo. Od činjenice da je dio hrvatskog represivnog aparata pretvorio migrantske novčanike u super-hikovski resurs za drumsku zaradu.
Jurica Pavelić, novinar Jutarnjega lista lažno optužuje hrvatsku policiju
 
- U ovoj presudi je utvrđen međunarodni oružani sukob u kojem je druga strana Hrvatska, utvrđeno je da je HVO bio agent Hrvatske, pod zapovjedništvom Hrvatske i borio se za državne interese Republike Hrvatske. Hrvatska treba odgovarati za štetu koju je nanijeli HVO ili Herceg-Bosna jednako kao što odgovara za štetu koju su Hrvatska vojska i policija nanijeli civilima ovdje u Hrvatskoj, gdje štete svakodnevno naplaćujemo od hrvatske države. Bitno je da je utvrđen međunarodni oružani sukob, čak i djelomična okupacija teritorija. Taj strani faktor je bila Hrvatska. Ona bi trebala odgovarati. To je pravno gledano.
Anto Nobilo, jugoslavenski "tužioc" i hrvatski odvjetnik za bošnjačke medije komentira presudu hrvatskim generalima u BiH, Slobodna Bosna
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Zvezda mi je dva puta dala život. Prvi put kao igraču, drugi put kao treneru. I to se ne zaboravlja, već se cijeni i poštuje. Volim Zvezdu,
Prosinečki, bivši nogometaš, Dinama, Zvezde, Reala, Barcelone, Blic, Beograd
 
- Cilj ustaškog pokreta protjerati i istrijebiti Srbe, Židove i Rome, kako bi se izgradila etnički čista Hrvatska.
Hrvoje Klasić, povjesničar, Slobodna Dalmacija

- HDZ je nacionalistički projekt koji se gradi neko vrijeme u Hrvatskoj.
Anto Nobilo, jugoslavenski "tužioc" i hrvatski odvjetnik za bošnjačke medije, Slobodna Bosna
 

DEMAGOGIJA

 
- Marakeški sporazum je globalni odgovor na pitanje migracija, i to na zakonite i uredne migracije. Ne razumijem zašto bi trebao izazivati toliko prijepora i histeriju od uvijek istih stranaka.
Andrej Plenković, predsjednik Vlade, HRT
 
- Mi sada imamo situaciju u kojoj dolazi do osporavanja i odbijanja sustava. Nije normalno odbijati Europu, zbog sustava kojim se Europom upravlja, taj sustav treba mijenjati. Moj je dojam da ljudi žele nešto jednostavno. Oni žele da se osluškuju njihove potrebe i želje, da putem demokratskog sustava te potrebe i želje budu pretočene u odluke.
Alain Terrenoire, predsjednik Međunarodne Paneuropske unije na konferenciji u Zagrebu, Index
 
- Sigurnost građana izuzetno je važna, pa kome je i zašto u interesu posve neutemeljeno širenje straha i atmosfere kroz medije koje vidimo u zadnje vrijeme, a u čemu sudjeluje i dio političara. Radi se često o podacima koji se mogu provjeriti i kada se provjeri, vidi se da to nije istinito.
Lora Vidović, pučka pravobraniteljica, Hrvatski radio
 
- Orbanovi mediji kreiraju brojne lažne vijesti - svakodnevno sliku o migrantima odnosno muslimanima iskrivljuju - nazivajući ih: barbari, silovatelji, teroristi, fanatici, kriminalci, rušitelji Europe, otimači domovine – koji dolaze da se okoriste iz zemalja u kojima nema rata i nastoje islamizirati Europu.
Mirnes Kovač, novinar Al Jazeere Balkans, polaznik Gazi Husrev-begove medrese i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu
 

GLUPOST

 
- Ne postoji majorizacija Hrvata u BiH. Ne može se majorizacijom smatrati to što jedan Hrvat, u ovom slučaju Dragan Čović, nije izabran u Predsjedništvo BiH, drugi je, ja.
Željko Komšić, drugi bošnjački član tročlanog Predsjedništva BiH, Telegraf.rs
 
- U ovom krajnjem desničarskom paktu načinjen je potpuni salto mortale, oglašena po riječima Netanyahua "zlatna prilika" kojom "židovski narod blagoslovljen velikom genijalnošću" izgleda treba upregnuti za neki novi holokaust ili njegovu pripremu nad muslimanima Europe!?
Mirnes Kovač, novinar Al Jazeere Balkans, polaznik Gazi Husrev-begove medresa i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu piše da Židovi pripremaju holokaust protiv muslimana
 
- Hrvatska i europska demokratska javnost zabrinuta je rastućim nacionalizmom u Hrvatskoj, koji prerasta u neonacizam.
Ivo Komšić, bivši jugokomunistički političar i sadašnji bošnjačko-unitaristički političar, Vijesti.ba
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- Hrvatska, baš kao i Srbija opet teži teritorijalnoj podjeli njihove države, strahuju mnogi građani Bosne i Hercegovine.
Erich Rathfelder, dugogodišnji dopisnik njemačkoga Tageszeitunga (TAZ) s prostora bivše Jugoslavije
 
- Vidno ljubomorni na Hrvate koji bi svoju turističku ponudu možda mogli obogatiti s čak dvije lokacije za crna politička hodočašća, pojedini srbijanski krugovi priželjkuju isti scenarij i u svojemu dvorištu. Beogradske Večernje novosti pokrenule su inicijativu za povratak u otadžbinu posmrtnih ostataka Dimitrija Mite Ljotića, najortodoksnijega srbijanskog fašista i prvaka predratne pronacističke stranke ZBOR.
Davor Krile, jugo-novinar Slobodne Dalmacije
 

LAŽ

 
- Dokument Marakeška deklaracija odnosi se na migrante, a ne na izbjeglice i ne donosi nikakve pravne obveze za države, nije pravno obvezujući i ne potpisuje se, već donosi političke obaveze koje države preuzimaju.
Lora Vidović, pučka pravobraniteljica, Hrvatski radio
 
- Posljednje neposredno iskustvo s muslimanima datira iz vremena ratova protiv Osmanskog Carstva iz XVII. stoljeća, zato što prosječan Mađar ne zna da su Bošnjaci muslimani, što prosječan Mađar ne govori niti jedan strani jezik, što ne razumije jezike susjednih država, te što je najproblematičnije, što je prosječan Mađar već duže vrijeme neprekidno izložen državnoj propagandi po kojoj su migranti jednako muslimani – u kojoj se predstavljaju kao prijetnja koja Mađarima želi uzeti državu i uništiti Europu.
Mirnes Kovač, novinar Al Jazeere Balkans, polaznik Gazi Husrev-begove medrese i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu
 

LIBERALIZAM

 
- Religije trebaju služiti povezivanju ljudi. Moja djeca išla su u židovski vrtić, iako nismo Židovi, i mislim da su zbog toga bolji ljudi. Naučili su se toleranciji.
Dalija Orešković, snaha Slavena Letice ovako najavljuje svoj ulazak u politiku kod A. Stankovića na HRT-u
 
- Kultura nije dovoljna, ona je osnova svega, ali mora biti transformirana u političku, demokratsku i mirovnu zajednicu. Isto je zastupao i osnivač Paneuropske unije Richard von Coudenhove-Kalergi.
Bernd Posselt, predsjednik Paneuropske unije Njemačke i europarlamentarac na konferenciji Hrvatske paneuropske unije, Index
 

PRIJETNJA

 
- Ovog tjedna u Splitu je srušen spomenik Radi Končaru, par dana nakon Lozina intervjua. Naravno da Lozo nije nalogodavac tog čina, ali mogu li njegovi javni istupi – gdje za genocid nad Hrvatima optužuje čak i Srbe partizane – ohrabriti vandalizam prema bisti hrvatskog Srbina, ratnog sekretara Komunističke partije i jednog od organizatora partizanskog ustanka?
Damir Pilić, novinar Slobodne Dalmacije u razgovoru s Hrvojem Klasićem optužuje povjesničara Stjepana Lozu da je odgovoran za rušenje spomenika R. Končara
 
- Nadležna tijela moraju puno više napraviti u procesuiranju onih koji šire lažne vijesti o migrantima, ali i na stvaranju osjećaja sigurnosti pružanjem pravih, istinitih i objektivnih informacija građanima, kako ne bi osjećali strah.
Lora Vidović, pučka pravobraniteljica, Hrvatski radio
 

RELATIVIZACIJA

 
- Znam da ima dosta negodovanja kod nekih Hrvata. Ono postoji i ono je realno i o tome se mora razgovarati, no činjenica je da je Komšić izabran zakonito i po istom ustavu kao i Čović prije četiri godine.
Valentin Inzko, austrijski Slovenac u ulozi gubernatora u BiH za bošnjački javni servis BHT 1
 

VELIKOSRPSTVO

 
- Mora se mnogo uložiti u unaprjeđenje odnosa između Hrvatske i Srbije. Pritom se ne mogu zapostaviti svi problemi s kojima se susreću Srbi u Hrvatskoj.
Milorad Pupovac, ugroženi srpski etnobiznismen za beogradsku Politiku

Anketa

Znate li da je A. Plenković, zajedno s M. Pupovcem, omogućio Dejanu Joviću da sigurno ulazi u Europski parlament?

Srijeda, 22/05/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1037 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević