Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Ovo je konvencija čija je bit zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji. Ono o čemu se vodi javna rasprava je nešto što je podredno u ovom slučaju.
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i Hrvatske vlade nakon sramnog ponašanja 19-orice članova Predsjedništva stranke koju je utemeljio Franjo Tuđman
 
- Rodne ideologije, koliko ja čitam, u Konvenciji ionako nema.
Blaženka Divjak, HNS-ova nametnuta koalicijska ministrica znanosti i obrazovanja u Saboru
 
- U inzistiranjima na uvođenju rodne ideologije radi se o nedovoljnoj informiranosti, pa je Konvencija loše iskomunicirana. Njezino donošenje je korak u dobrom smjeru, jer se radi o zaštiti onih koji su 'slabiji' - fizički, financijski itd...
Mato Palić, osječki 'ustavnopravni stručnjak', HRT
 
- Stav je predsjedništva županijske organizacije i mene osobno da Istanbulsku konvenciju treba ratificirati.
Darko Sobota, predsjednik županijske organizacije HDZ-a Koprivničko-križevačke županije, Direktno
 
- Osobno ću podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije i nije mi jasno zašto se od nje uopće radi priča.
Miro Totgergeli, predsjednik županijske organizacije HDZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije, Direktno
 
- Osobno podržavam odluku premijera kakva god ona bila. Službeni stav zauzet ćemo ovaj tjedan kada će se održati sjednica povjerenstva naše županijske organizacije".
Darko Nekić, predsjednik županijske organizacije HDZ-a Ličko-senjske županije, Direktno
 
- Osobno nemam ništa protiv ratifikacije Istanbulske konvencije.
Pero Ćosić, predsjednik županijske organizacije HDZ-a Vrodsko-posavske županije, Direktno
 
- Ulica nije mjesto na kojem se bilo što rješava, već je dijalog sredstvo koji m se zajednički može doći do cilja.
Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine i zagrebačkog HDZ-a, Direktno
 
- U Hrvatskom saboru glasovat ću za usvajanje Istanbulske konvencije, bez obzira hoće li postojati neka popratna interpretativna izjava ili ne. HDSSB želi da Hrvatska i ubuduće bude sekularna država. Ne vidim niti jedan razlog da se Istanbulska konvencija ne ratificira idućih dana ili tjedana.
Branimir Glavaš, predsjednik HDSSB-a i saborski zastupnik, Direktno
 
- Nisam očekivala da će biti toliko problematična Konvencija. Čini mi se da EU pokušava skupiti sve zakone o nasilju protiv žena te ih na neki način objediniti da se pomaknemo s mjesta po pitanju nasilja protiv žena. Jer svi smo mi iskusili da se nikud ne pomičemo. Mislim da je to pokušaj EU-a da se uskladi s očekivanjima Ujedinjenih naroda koji se desetljećima bave ovom tematikom. Pokušavaju promijeniti stav o ženama globalno, ali se to ne događa. Od 1994. godine bavim se pitanjem žena i mislim da je to dobra procjena. Ovom se Konvencijom ne uvodi rodna ideologija.
Ksenija Magda, predsjednica Ženskog odsjeka Svjetskog saveza baptista profesorica na Sveučilišnom centru za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik Sveučilišta u Zagrebu u emisiji "Susret u dijalogu" na Hrvatskom radiju
 
- Židovska zajednica o ovom pitanju nema stav. Smatramo da se vjerske zajednice nemaju što miješati u donošenje zakona Republike Hrvatske, rad Vlade i Sabora. Pojedinci imaju svoja mišljenja, ali rekao bih da židovstvo ima već tri tisuće godina veće standarde od ove Konvencije. Stava sam da ovu Konvenciju treba ratificirati. Vjerujem kako ova Konvencija ne zagovara rodnu ideologiju.
Luciano Moše Prelević, glavni rabin Saveza židovskih općina u Hrvatskoj u emisiji "Susret u dijalogu" na Hrvatskom radiju
 
- Istanbulska konvencija je jedan prilično benigni tekst.
Vesna Pusić, političarka, Novi list
 
- U Hrvatskoj ima 505.000 hiljada tzv. “hrvatskih branitelja”, dakle učesnika tog rata na hrvatskoj strani, bilo u Hrvatskoj ili u Bosni i Hercegovini.
Dejan Jović, srpski intelektualac na Fakultetu političkih znanosti, Novi magazin, Srbija
 
- Grabar-Kitarović je dizala rep notornim ustaškim koljačima izbjeglim u Argentinu i u kojekakve druge mišje rupe po globusu.
Marijan Vogrinec, jugoslavenski novinar u Josipovićevu Autografu o Hrvatima u Argentini
 
- Cijeli HSS-ov sustav i sve odluke sada su podređene jednom čovjeku i ja u tome više ne želim sudjelovati. Više sam puta tražio objašnjenja od gospodina Beljaka za njegove odluke, ali nikad nisam dobio jasne odgovore.
Stjepan Kožić, dosadašnji predsjednik ŽO HSS-a Zagrebačke županije čiji je župan
 
- Dakle, među ljudima koji su se izjasnili protiv Istanbulske konvencije ima vrhunskih intelektualaca, kao što ih, doduše, ima i među onima koji su za njenu ratifikaciju. Utoliko su doista uvredljivi i potpuno deplasirani pokušaji da se imputira protivnicima Istanbulske konvencije kako su protiv nje jer je nisu pročitali ili nisu dovoljno pametni te je nisu razumjeli. Odraz totalitarnog mentaliteta također su napadi na protivnike ratifikacije Istanbulske konvencije kao ljude koji su za nasilje, protiv žena, retrogradni, itd.
Davor Ivo Stier, čelnik HDZ-a u pismu čelništvu HDZ-a
 
- Kina ne će dati da ni jedan pedalj svojog teritorija da bude odvojen od kineske nacije, a sve predstave i trikovi kako bi se podijelila domovina, odnosno ostvarila nezavisnost Tajvana i Hong Konga, osuđeni su na propast.  
Xi Jinping, kineski predsjednik slavodobitno nakon novog mandata, AP
 

TVRDNJE

 
- Uloga NGO zapravo je uloga uhljeba u nišama koje nastaju sa zadaćom ubadanja države poput bijesnih osa koje ne rješavaju problem već potiču medijsko crvenilo i samo površinski svrab na koži.
Nenad Hlača, redoviti profesor, na Katedri za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Rijeci, Narod
 
- Hrvatski su branitelji branili ne samo zemaljsku domovinu, nego smisao postojanja, smisao međuljudskih odnosa, smisao ljubavi. Nosila ih je u konačnici snaga i svjetlo vječnosti. I kada se to svjetlo odmiče, kada ga se guši, slabi nada. I što je toga svjetla manje, manje je i Hrvatske.
Ivan Šaško, zagrebački pomoćni biskup na korizmenom susretu hrvatskih branitelja u zagrebačkoj katedrali 17. III. 2018.
 
- Kad je riječ o kritikama jednog govora u Buenos Airesu, moram reći da sam isto tako hladnokrvno sjedila u jednoj dvorani u Pazinu prije nekoliko mjeseci i slušala isto tako puno toga s čime se ne bih složila oko veličanja bivše Jugoslavije, umanjivanja zločina komunizma i slično.
Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica za posjeta Južnoj Americi, HRT
 
- Kako su žene emocionalno snažnije, složila bih se s riječima nepopularne ministrice Murganić: “To vam je tako u obitelji”. Naime, obitelj, a ni muško-ženski odnosi, ne funkcioniraju prema receptu feminističkih aktivistica ili “sluškinja”, vrlo su kompleksni, mogu biti iznenađujuće problematični.
Jadranka Polović, znanstvenica iz Splita, Glas Slavonije
 
- Kada gledamo te nametnute ideološke rasprave o toj famoznoj konvenciji, u svjetlu ovih problema, jesmo li mi odgovorni? Na što mi trošimo energiju? Na što naš narod i naša politička elita troši energiju? Na budalaštine! Mislim da u ime svih vas mogu reći da je trošenje energije na takve budalaštine krajnje neodgovorno i krajnje neozbiljno prema narodu i hrvatskoj državi.
Drago Krpina, osnivač HDZ-a na obilježavanju 28. obljetnice HDZ-a u Benkovcu, Direktno
 
- Izjave Vesne Pusić neobično su slične svojedobnim izjavama Vladimira Bakarića, jednoga od prvaka jugoslavenskog komunističkog pokreta, predvodnika svih batinaških pohoda na hrvatske pokušaje da se kao narod oslonimo na noge.
Tomislav Jonjić, odvjetnik, povjesničar i član Predsjedništva stranke Neovisni za Hrvatsku u Bujici
 
- Istanbulska konvencija je protuprirodna! Cijela priča o njoj pokazuje da mi živimo na životinjskoj farmi. Europska unija kao i svi ovi cirkusi je – farma! Svi smo mi jednaki, a neki su jednakiji, uključujući ulogu Hrvatske u Europskoj uniji. Nitko u medijima nije objavio da mnoge zemlje ne ratificiraju taj cirkus od Istanbula!
Davor Pavuna, hrvatski znanstvenik svjetskoga glasa u Bujici
 
- Živimo do neke razine u jednom udbaško-komunističkim kalifatu... Nasljednici bivšeg sustava danas su našli novu ideologiju, rodnu ideologiju, zamijenili ju za marskizam i titoizam.
Željko Glasnović, saborski zastupnik u raspravi
 
- Ekonomistima bi trebalo biti neugodno da mi, koji po struci nismo ekonomisti, njima ukazujemo da ljudski potencijal moraju staviti u temelj gospodarskog i ekonomskog planiranja i koncepcija. To ekonomisti izbjegavaju, a čak su i komunisti govorili kako gospodarski rast ovisi o sredstvima za proizvodnju i proizvodnim snagama, iako se ni oni nisu toga držali. Te proizvodne snage su ono od čega moramo krenuti.
Stjepan Šterc, demograf, Direktno
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Ja ne strahujem, čak bih volio da oporba, koja toliko govori o Konvenciji i pokreće interpelaciju, bude toliko bezobrazna i bahata pa da se usudi ne glasati o Konvenciji. To bi onda potvrdilo da je možda cijeli ovaj pokušaj, svo ovo vrijeme, bio jedno politikantstvo.
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i Hrvatske vlade o Istanbulskoj konvenciji i najavi oporbe da ga ne će podržati
 
- Koliko budala ovdje ima! Ja dolazim, ali kao sotona da vas sve pocmekam dobrim rafalom. Treba sve vas u duboku jamu“
Sandra Uranjek Varga, profesorica hrvatskog jezika i književnosti iz na Graditeljsko-geodetskoj školi u Osijeku na svome facebooku
 
- HDZ-ova "žena iz naroda" Kolinda Grabar-Kitarović u Argentini je koketirala s (pro)ustaškom emigracijom. 
Marijan Vogrinec, jugoslavenski novinar u Josipovićevu Autografu o Hrvatima u Argentini
 
- Neka se, za primjer, crkva povuče iz škola skupa s talibanskim vjeronaukom, neprosvijećenim vjeroučiteljima, idiotskom mizoginijom, smrdljivim nacionalizmom i pokvarenim revizionizmom koji je crkvene prostore otvorio skoro svakoj ustašoidnoj budali. Odjebite.
Pupovčeve velikosrpske Novosti 13. 1. 2017.
 
- Totalitaristi smatraju da su oni ti koji su stvorili državu i prema državi se odnose kao prema onome što je stvoreno.
Dejan Jović, srpski intelektualac na Fakultetu političkih znanosti, Novi magazin, Srbija
 
- Ja razumijem da gospodin Culej, ne znam trebam li ih uopće zvati gospodom, i Glasnović ne razumiju o čemu se govori u Konvenciji, ali da netko tko sebe smatra intelektualcem ne shvaća da će se s ovima brisati stereotipi i predrasude u školstvu...
Rada Borić, srpska aktivistica-feministica u Hrvatskoj kod Ace Stankovića i emisiji Nedjeljom u dva
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Koketiranja s (pro)ustaškom emigracijom neodgovorno je počeo i razgranao Tuđman 1990-ih i danas građani RH imaju to što imaju.
Marijan Vogrinec, jugoslavenski novinar u Josipovićevu Autografu o Hrvatima u Argentini
 
- Socijalistička Jugoslavija, sa svojim utopijskim konceptom “države koja odumire” i sa svojim decentraliziranim i već u velikoj mjeri dezintegriranim unutrašnjim poretkom, dočekala je 1989. kao manje-više raspadnuta država.
Dejan Jović, srpski intelektualac na Fakultetu političkih znanosti lije suze za Jugoslavijom, Novi magazin, Srbija
 
- Povijesna je neistina da se Hrvatska nalazila iza Željezne zavjese.
Tomislav Klauški, kolumnist Expressa

- Nevolja je vjerojatno da hrvatski antikomunisti nisu imali, kao što ni danas nemaju, pameti i stila da bi dobacili do uglednije štampe. Ono što je pisao Zvonko Bušić jedva bi ušlo i u list župe Svih svetih u Zmijavcima
Ante Tomić, pitomac JNA u Jutarnjem listu vrijeđa pok. Zvonka Bušića
 
- Hrvatska je bila liberalnija zemlja, a rekao bih i društveno pluralističnija i tolerantnija 1986. nego 1996. U tom smislu, 1989. se kod nas, zapravo, nije dogodila. Dogodila se 1991., a ona je potpuno različita od onog što simbolizira 1989. Kontinuitet autoritarnosti, ili čak njen povratak u odnosu na zadnje godine socijalizma, poništio je dubinu promjena koja je mogla nastati da je doista došlo do nekog liberalnog prevrata.
Dejan Jović, profesor na FPZ-u negira srpsku agresiju, Jutarnji list
 
- Nemojte se dati uplašiti, neka vam primjer bude djelovanje bivše predsjednice Mirjane Rakić, zaustavite bujicu primitivizma, bujicu mržnje i ustašluka koji se dan danas širi medijima.
Nenad Stazić, saborski zastupnik SDP-a u Saboru
 

DEMAGOGIJA

 
- Mi smo apsolutno na istoj strani kao i Katolička Crkva koja se protivi ratifikaciji Istanbulske konvencije.
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i Hrvatske vlade nakon sramnog ponašanja 19-orice članova Predsjedništva stranke koju je utemeljio Franjo Tuđman
 
- Pri kraju je procedura za upućivanje Istanbulske konvencije Vijeća Europe na sjednicu Vlade. Vjerujem da ćemo u iduća dva tjedna imati tu Konvenciju na Vladi i nakon toga je uputiti na ratifikaciju u Hrvatski sabor. Procedure su provedene, kao i javna rasprava. Sve dileme koje postoje oko njezine ratifikacije nisu takvog karaktera da ne bi mogle biti premoštene. Najvažnije je da se koncentriramo na bit te Konvencije, a to je zaštita od nasilja.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade u Banskim dvorima
 

GLUPOST

 
- Najavljeni prosvjedi protiv Istanbulske konvecnije nisu protiv HDZ-a već su slobodno izražavanje mišljenja u demokratskom društvu.
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i Hrvatske vlade nakon sramnog ponašanja 19-orice članova Predsjedništva stranke koju je utemeljio Franjo Tuđman
 
- Naši su predsjednički izbori bili snažno pod utjecajem Rusije, prilično je teško povjerovati da bi Trump postao predsjednik Trump bez ruske pomoći.
Timothy Snyder, profesor povijesti na Yaleu i kveker, Jutarnji list
 
- Da, normalno je da ne znate, učili su vas da su žene lutkice, kurve i svetice, babe i vještice, sve samo ne ljudska bića poput vas. Znam, nije to jednostavno. Jako se puno odjednom traži od vas. Teško je to tretirati žene kao ljudska bića, kad su vas čitav život učili drugačije.
Snježana Pavić, novinarka Jutarnjega lista podržava nasilje nad muškarcima
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- Ne znači da Dodik nije u pravu kada optužuje Hrvatsku da ometa vraćanje imovine izbjeglim Srbima.
Peter Kuzmič, protestanski svećenik, Autograf
 
- Milošević i Tuđman, to je naša postsocijalistička stvarnost.
Dejan Jović, srpski intelektualac na Fakultetu političkih znanosti, Novi magazin, Srbija
 

LAŽ

 
- Po mom dubokom uvjerenju ratifikacija ove konvencije ne će ni u kom slučaju u pravni poredak Republike Hrvatske nametati obveze koje bi bile u suprotnosti s vrijednostima HDZ-a.
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i Hrvatske vlade nakon sramnog ponašanja 19-orice članova Predsjedništva stranke koju je utemeljio Franjo Tuđman
 
- Istanbulska konvencija štiti žene i djecu od nasilja, to je primarno i tu nema povezanosti s rodnom ideologijom.
Gordan Jandroković, pomoćnik Andreja Plenkovića, Direktno
 
- Dokument o Istanbulskoj konvenciji koji prije svega ima za cilj sprječavanje nasilja nad ženama i u obitelji, otkloniti strahove svih onih koji u vezi tog teksta vide određene probleme ili neke moguće daljnje korake.
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i Hrvatske vlade o Istanbulskoj konvenciji
 

NEZNANJE

 
- Pa, malo sam zapanjena bila sa razinom debate oko same Istanbulske konvencije. Ja sam apsolutno protiv nasilja nad ženama i prema tome, u tom svjetlu sam smatrala Istanbulsku konvenciju.
Željana Zovko, eueoparlamentarka HDZ-a u Europskom Parlamentu o Istanbulskoj konvenciji na N1 TV priznaje kako ne zna za što je glasovala u EP-u
 
- Ankara je u četvrtak poručila Nizozemskoj da se prisjeti masakra u Srebrenici 1995., slučaja u kojem je nizozemska država proglašena djelomično krivom za smrt 350 muslimana.
Izvješće Hine na portalu Dnevno-hr
 

NIJE NEGO

 
- Podržat ćemo premijera i ratifikaciju Istanbulske konvencije uz najavljenu interpretaciju. U Istanbulskoj nema rodne ideologije".
Josip Đakić, predsjednik županijske organizacije HDZ-a Virovitičko-podravske županije, Direktno
 
- Podržat ću Istanbulsku konvenciju uz uvjet da se uz nju usvoji i interpretacijska izjava.
Ivan Anušić, predsjednik županijske organizacije HDZ-a Osječko-baranjske županije, Direktno
 

ORWELLIZAM

 
- Čitamo očito isti tekst, ali ga ne razumijevamo na isti način.
Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a o sukobu u stranci oko Istanbulske konvencije, HRT
 
- Nema nikakve rodne ideologije u Istanbulskoj konvenciji, nažalost krivo se iščitava, krivo se interpretira, radi se samo o tome, da eksplicitno kaže Istanbulska konvencija da postoji biološki spol muškarac i žena. Međutim, postoji i društveni konstrukt oko rodne uloge žena, a to vam je ono što se smatra lošim od strane onih koji se protive.
Dubravka Šuica, europarlamentarka HDZ-a u emisiji HRT-a Otvoreno
 

OTROVNO PITANJE

 
Zašto forsira tezu o nekakvoj Željeznoj zavjesi? I to pred ustaškim potomcima u Argentini.
Tomislav Klauški, kolumnist Expressa protiv hrvatske predsjednice

PRAVO PITANJE

 
- Kako je u hrvatskome društvu stvoreno ozračje puno napetosti, nesigurnosti, nepovjerenja, obeshrabrenosti, odlaženja, odustajanja od dobra, ogorčenosti i razočaranosti, neosjetljivosti i zamagljivanja pogleda novim naraštajima?
Ivan Šaško, zagrebački pomoćni biskup na korizmenom susretu hrvatskih branitelja u zagrebačkoj katedrali 17. III. 2018.
 

PRIJETNJA

 
- Nemojte misliti da su nam promakla istraživanja prirodnog plina u moru kod Cipra. Upozoravam one koji su prešli granice na Cipru i u Egejskom moru da se ne preračunaju.
Reçep Tayyip Erdoğan, turski predsjednik, Večernji list
 
- Što ste mislili, da će se ovom Konvencijom srušiti Vlada? Ako će netko srušiti Vladu, to ću biti ja, ali onda pola vas neće biti ovdje.
Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a na sjednici čelništva stranke, Jutarnji list
 

RELATIVIZACIJA PREGLASAVANJA HRVATA

 
- Od antičke grčke demokratije do danas temelj države je slobodan građanin, pojedinac, čovjek, a ne rod ili pleme. Naši se političari satraše ne bi li nam omogućili etnička prava, ali sve više ljudi ipak odlazi na Zapad, gdje im ta prava niko ne spominje, ali im se nude ljudska prava: pravo na posao, na studij, na zdravstvenu zaštitu, penziju... Naravno da naši stožernici to vide, nisu glupi, ali jednostavno oni ne znaju drugačije funkcionirati, a građani nemaju snage za nešto drugo. I tako, od izbora do izbora, vrtimo se u krug.
Fra Ivan Nujić, profesor Franjevačke klasične gimnazije u Visokom o nepravednom izbornom zakonu u BiH, Al-Jazeera, Faktor.ba

Anketa

Za koga ćete glasati na izborima za Europski parlament?

Petak, 26/04/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1317 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević