Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Doveli ste nas pred gotov čin. Ne možemo dozvoliti da kao demokršćanska stranka idemo protiv svojih načela i protiv Katoličke crkve.
Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a na sjednici čelništva stranke, Jutarnji list
 
- HDZ je široka stranka koja je nastala kao pokret, i koja danas uključuje članove koji imaju različite pristupe prema Istanbulskoj konvenciji, te općenito prema poštivanju naravnog poretka. Nametnuti samo jedan pristup te tražiti stranačku stegu u prihvaćanju Istanbulske konvencije značilo bi istisnuti ili marginalizirati kršćansko-demokratski prostor u HDZ-u.
Davor Ivo Stier, čelnik HDZ-a u pismu čelništvu HDZ-a
 
- Htjela bih posebno naglasiti da je premijer još prošle godine najavio da će Vlada usvojiti Istanbulsku konvenciju. Ovaj je dokument značajan jer posebno ističe prevenciju nasilja, osnaživanje žena i kažnjavanje počinitelja.
Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Otvoreno, HRT 
 
- Istanbulska konvencija je prije svega konvencija koja štiti žene od nasilja i to je ono što ne treba zaboraviti, to svi znamo.
Dubravka Šuica, europarlamentarka HDZ-a u emisiji HRT-a Otvoreno
 
- Sram Vas je jer podržavate one koju zapravo nisu za Istanbulsku konvenciju.
Gordan Maras, saborski zastupnik SDP-a optužuje predsjedavajućeg u Saboru Furija Radina, RTL
 
- O stvaranju trećeg entiteta sa većinskim hrvatskim stanovništvom u BiH sam razgovarao s ocem jednog svog učenika. Ustvrdio je da je normalno da njihov grad pripada "trećem entitetu". Pitao sam ga zna li on da se mnogi njegovi susjedi ne bi s time složili, na što je rekao da ih ipak ima više onih koji bi se složili. Upitao sam ga onda, zna li da među protivnicima ima barem 100 onih koji su se spremni oružjem oduprijeti "trećem" i da nastavi li tvrditi da je "treći" nužnost to podrazumijeva da se slaže s time da njegov jedini sin treba napustiti fakultet i obući vojničke čizme.
Fra Ivan Nujić, profesor Franjevačke klasične gimnazije u Visokom o nepravednom izbornom zakonu u BiH, Al-Jazeera, Faktor.ba
 
- Naši bivši birači glasuju za Most i Živi zid i to zato što imaju stav, a mi im uz stav moramo ponuditi i rješenje.
Mirando Mrsić, saborski zastupnik SDP-a u emisiji HRT-a Nedjeljom u dva
 
- Stavovi predsjednika stranke u javnosti su zbunjujući, kontradiktorni i neusklađeni na bilo kojim tijelima stranke... Od obećanog procvata i konačnog ozdravljenja HSS-a ne događa se ništa. Moram reći da smo danas u lošijoj situaciji, nego što smo bili 2016. godine prije izbora Kreše Beljaka za predsjednika. Umjesto željenog širenja stranke, svjedoci smo daljnjem rasipanju članstva i odlaska brojnih istaknutih pojedinaca koji su pomogli graditi ovu stranku iz temelja.
Stjepan Kožić, dosadašnji predsjednik ŽO HSS-a Zagrebačke županije čiji je župan, Hina
 
- Imate veliki potencijal, ali sada ste lijepa uspavana ljepotica. Trnoružice, probudi se, princ ne će doći!
Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika u pozdravnoj riječi na partijskom kongresu SDP-a, Nova TV
 

TVRDNJE

 
- Hrvatski narod u Argentini, kao malo koji narod u svijetu, očuvao je svoj nacionalni identitet, duhovni i kulturni identitet, svoj jezik i običaje, unatoč svim nužnim prilagodbama što ih je tražio život u drugoj domovini.
Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica u Argentini
 
- Bilo neodgovorno i štetno, i za HDZ i za razvoj hrvatske demokracije, tražiti od zastupnika HDZ-a da podrže uvrštavanje Istanbulske konvencije u dnevni red Hrvatskog sabora, te da glasuju za njenu ratifikaciju.
Davor Ivo Stier, čelnik HDZ-a u pismu protiv A. Plenkovića
 
- HDZ je demokršćanska stranka. HDZ mora njegovati tradicionalne vrijednosti. Nitko nije protiv kvalitetne zaštite od nasilja i neke mjere treba i pooštriti kako bi se zaštitile žrtve nasilja, a posebno žene.
Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a na sjednici čelništva stranke, Jutarnji list
 
- Ratifikaciju bi trebalo odgoditi i produžiti raspravu o njoj. O svjetonazorskim pitanjima treba se glasovati prema savjesti. O Konvenciji se trebalo raspravljati mnogo ranije.
Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a na sjednici čelništva stranke, Jutarnji list
 
- O Istanbulskoj konvenciji se trebalo raspravljati prije, na ranijim sjednicama Predsjedništva, a ne da se dovodimo u situaciju da se sada prebrojavamo tko je za što. Trebalo je otvoriti dijalog i u stranci, ali i s Crkvom.
Tomislav Tolušić, čelnik HDZ-a na sjednici čelništva stranke, Jutarnji list
 
- U konvenciji piše da je rod društveni konstrukt, razdvojili smo spol od roda. Govori se o stereotipnim rodnim ulogama, a traži se da se edukacija o tome uvede u škole, da se djeci kaže - curici da nije žensko, a dječaku da nije muško.
Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik HRAST-a, Otvoreno, HRT 
 
- Nisam za ratifikaciju. Premijer Plenković je u više navrata rekao da SDP nije htio ratificirati Konvenciju kada je glavna tema bilo zlostavljanje, a sada je glavna tema rodna ideologija. Imamo zakone koje treba provoditi i sve ono što u Konvenciji ide u prilog borbi protiv zlostavljanja žena treba implementirati.
Ivan Ćelić, saborski zastupnik HDZ-a iz Metkovića N1 TV
 
- Iz proračuna se daje, na primjer, nevladinim udrugama – prema različitim procjenama od dvije do četiri milijarde kuna. A među njima su i one kojima je hrvatska država crvena krpa. Ali kad bi tim udrugama Plenković smanjio davanja, digla bi se graja, te bi on u Bruxellesu dobio po prstima. A on to ne će, jer ima lijepe, odnjegovane, europske prste dragocjenije od nacionalnih interesa.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 
- Gospodin Plenković je prepametan, ima lukave savjetnike i plan s kojim će jednim udarcem ubiti tri muhe. Ratifikacijom će bruxelleskim tutorima postati još draži, drugo - HDZ-ovci će dobiti privid da je u HDZ-u ostalo nešto demokršćanstva i treće, možda pogubnije za jednu stranku, a to je Most, oko kojeg će pokazati politički razdor.
Bruna Esih, saborska zastupnica Neovisnih za Hrvatsku, Otvoreno, HRT 
 
- Mediji kontinuirano favoriziraju model nasilničkog ponašanja, država 'niskom' penalizacijom dodatno ga legitimira, a svakako bih izdvojila i nametnuta ograničenja školskog odgojno-obrazovnog sustava koji, u ime 'prava djeteta' i liberalnog odgoja u kojem su nastavnici izgubili bilo kakav autoritet, ne smije adekvatno odgovoriti na nasilničko ponašanje tinejdžera.
Jadranka Polović, znanstvenica iz Splita, Glas Slavonije
 
- "Mudri" Pupovčev zaključak da je školski sustav u Hrvatskoj kroatocentričan. Zamislite, misli li on da bi u Hrvatskoj školski sustav trebao biti srbocentričan. No, od Milorada Pupovca, kao ni od njegova vožda u Beogradu, još nismo čuli nedvosmislenu osudu velikosrpske Miloševićeve agresije na našu, a i njegovu domovinu Hrvatsku.
Tomislav Karamarko, bivši predsjednik HDZ-a na facebooku
 
- Demografska priča u Hrvatskoj nije više samo ekonomska. Ova priča puno je dublja, ona je strateška, ona je temelj razvoja i to je ono što ekonomisti trebaju shvatiti. To je pitanje demografije i pitanje kako je postavljen vrijednosni sustav u društvu. Mi ćemo bez obzira na to koja vlast bila i kakva ekonomska situacija bila, morati shvatiti da su nam djeca najvrjedniji dio hrvatskog društva i onda od toga krenuti.
Stjepan Šterc, demograf, Direktno
 
- Sa SPC-om i Beogradom dijalog nije moguć, jer ga oni ne žele.
Ivica Šola, kolumnist Slobodne Dalmacije
 
- Na Hrvate se vani gleda ekskluzivno kroz povijest Drugog svjetskog rata, jer još nemamo službenu povijest tog razdoblja. Tu sjede neki ljudi, doktori povijesti i znanosti, a što se događa ovdje? Zašto se čudimo, u vladi gospodina Josipovića 50 posto ljudi su bili suradnici bivše Udbe, članovi Komunističke partije i jugofili kao Dejan Jović. Čemu se mi čudimo?
Željko Glasnović, general Hrvatske vojske i saborski zastupnik u Saboru
 
- Konačan cilj bošnjačke politike u BiH, neovisno o tomu je li ona „lijeva“ ili „desna“, je uništiti državu triju konstitutivnih, ustavotvornih naroda, i na njenim temeljima izgraditi nacionalnu državu Bošnjaka. Prvi korak u ostvarenju tog plana je iz političke arene potpuno eliminirati Hrvate.
Jurica Gudelj, novinar Vijesti.ba
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Vaša izjava je obično prikrivanje jezivih zločina ustaškog režima u NDH i strašna uvrjeda žrtvama, njihovim obiteljima i onima koji su se borili protiv njega.
Efraim Zuroff, samoproglašeni lovac na naciste i voditelj centra Simon Wiesenthal u pismu hrvatskoj predsjednici, Hina
 
- Predsjednica ima svoje stavove o društvenim i političkim pitanjima i izražava ih na svoj način. Siguran sam da se na taj način priprema za kampanju. Što se tiče Vlade, mi se svaki dan suočavamo s bitnim temama i ne treba nam neko posebno povećalo, tumač ili prevoditelj da shvatimo što je u državi problem.
Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a o kritikama hrvatske predsjednice, HRT
 
- Nema, eto, identitetski sluđenijeg i sje******eg naroda od Hrvata. Ne znaju oni ni koje im je prvo polje na grbu, ni koji im je zapravo grb na zastavi, ni koja im je onda zastava države, ni koja im je uopće država.
Pupovčeve velikosrpske Novosti 2. 12. 2016.
 
- Homofobna crkvena hijerarhija ne utjelovljuje Crkvu budućnosti.
Mary McAleese, bivša irska predsjednica čiji je sin homoseksualac i čelnica protucrkvene udruge Mreža katoličkih žene, Hina
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Nečuveno je da predsjednica govori protiv Ustava vlastite zemlje.
Vesna Pusić, saborska zastupnica GLAS-a i pripadnica zloglasne jugo-orjunaške obitelji o domoljubnoj istinitoj izjavi hrvatske predsjednice u Argentini
 
- Predsjednica Grabar Kitarović je hodajući skandal. Sram me je što je ona predsjednica Hrvatske. Gdje god se pojavi, ona pogleda oko sebe i što joj je prikladno izjavi. Od predsjednice možete očekivati svašta.
Predrag Matić, saborski zastupnik SDP-a o izjavi hrvatske predsjednice u Argentini
 
- Konkretni simboli fašizma, nacizma, ustaštva, četništva i komunizma... Među samim tim simbolima postoje značenjske razlike.
Jasna Omejec, bivša predsjednica Ustavnog suda i članica Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, Večernji list
 
- Plenković je u dosadašnjem dijelu mandata uglavnom čekao i bio blokiran dobrim dijelom i od svoje stranke. Stižu kritike iz Europske unije da se kod nas ništa ne mijenja, i sad on želi pokazati da može upravljati državom i da ne odgađa rješenje problema. Uvjeren sam kako Plenković iz ove situacije teško može izići kao pobjednik, i to prije svega jer je za protivnika dobio Kaptol.
Ivan Rimac, profesor na Fakultetu političkih znanosti, Direktno

- Vi u Hrvatskoj imate jedan HDZ i svi znamo kakve probleme imate. Mi u BiH, nažalost, imamo tri HDZ-a: bošnjački, hrvatski i srpski. Zamislite onda koliko mi imamo problema. Pobijedit ćemo i mi i vi, ali će naša pobjeda biti tri puta teža, ali i slađa.
Nermin Nikšić, predsjednik bošnjačkoga SDP-a u BiH na Izvještajno-tematskoj Konvenciji SDP-a, Klix.ba
 
- U osamdesetima smo imali liberalizirani jednostranački sustav, a onda smo nakon 1990. dobili autoritarni višestranački, koji je pod Tuđmanom funkcionirao kao autoritarni i de facto višestranački.
Dejan Jović, profesor na FPZ-u, Jutarnji list
 
- Umjesto da odlučno branimo vrijednosti antifašizma kao što to čini većina zemalja Europe, mi popuštamo i povlačimo se prema onima koji bi revitalizirali poražene snage u Drugome svjetskom ratu.
Milorad Pupovac, čelnik Srba u Hrvatskoj, Direktno
 

DEMAGOGIJA

 
- Shvaćamo određene osjetljivosti u pojedinim segmentima hrvatskoga društva. U obrazloženju te konvencije, mislim da se vrlo jasno može predstaviti i razjasniti sve ono što danas izaziva prijepore kod pojedinih političkih stranaka.
Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a o svojim stranačkim kolegama, Hina
 
- Ne vidim nikakvu rodnu ideologiju u toj konvenciji. Nažalost, prostor javni je poprimio velike razmjere oko Istanbulske konvencije. Ja smatram da ima puno važnijih tema za Hrvatsku danas od Istanbulske konvencije, čini se da su neke snage unutar Hrvatske, posebice neke udruge – pokušavaju preko Istanbulske konvencije zauzeti određeni politički prostor i komadić političkog neba.”
Dubravka Šuica, europarlamentarka HDZ-a u emisiji HRT-a Otvoreno
 
- Povijesno jedinstvo hrvatskoga naroda, koje je postignuto u Domovinskom ratu, velika je obveza prema braniteljima koji su dali život za domovinu kako danas ne bi bilo antagonizama, odnosno kako se stari antagonizmi ne bi prenosili iz generacije u generaciju.
Zvonko Kusić, predsjednik Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima tijekom predstavljanja sramnih preporuka
 

GLUPOST

 
- Međunarodna zajednica se uzda u SDA. To je kičma političkog života u BiH, to osjećam iz kontakta s njima. Stvari koje su se rješavale mi smo to rješavali s međunarodnom zajednicom. Reformsku agendu smo mi pisali zajedno s njima, akcize zajedno radili, zakon o radu zajedno. Mi smo glavni suradnik. Da nemate SDA i međunarodne zajednice, s ovakvim nedostatkom unutarnje kohezije i nespremnosti na kompromise, u ovoj zemlji bi nastao nered. To dvoje drži BiH na okupu.
Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, N1 TV
 

HRVATSKI JEZIK

 
- Nazor je snažno upozorio na ciljeve razvoja POVJESNIH (hrv. povijesnih) krivotorina.
Krešimir, Kamenjar, https://kamenjar.com/nakon-ovakvih-emisija-nemozete-reci-nismo-znali/
 
- Jedan od ključnih američkih odgovora bio je projekt izgradnje mreže terminala za ukapljeni plin (LNG) i mreže plinovoda koji će dokinuti ruski monopol na SNABDIJEVANJE (hrv. opsrkrbljivanje) plinom u državama...
Višnja Starešina, komentatorka Slobodne Dalmacije
 
- Cjelovita genetska analiza SKELETA (hrv. kostura) neandertalke pronađene na nalazištu Vindija kod Varaždina
Hina, Večernji list
 

ISTINA

 
- Hrvati u Argentini dijelili su sudbinu svoga naroda i za vrijeme trajanja bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima, tražili i našli prostor slobode, u kojemu su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskoga naroda i domovine.
Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica u Argentini
 

PRAVO PITANJE

 
- Kako to da su svi Bandićevi suradnici završili u zatvoru, a Vi niste?
Mateja Jozeljić, novinarka Bujice upitala Dušku Ljuštinu na predstavljanju njegove knjige, Direktno
 
- Odbacili smo komunizam, ali ne i u njemu stečeno pravo na dom. Je li pravedno što i mnogi koji su uživali beneficije zbog bliskosti ili podupiranja komunističkog sustava sada uživaju zaštitu, dok većina onih koji su morali honorirati te beneficije i danas su dužni snositi teret rješavanja tih “nepravdi” iz komunizma? Nekome tko se čitav radni vijek muči za svoj dom ili ga nema teško je s empatijom gledati na problem onih koji desetljećima žive u stanu od stotinjak kvadrata u središtu grada za dvjestotinjak kuna mjesečno. Bi li i građani koji su iz bivšeg sustava dobili samo obveze mogli od države tražiti odštetu, mogućnost privilegirane kupnje stana...?
Marinko Jurasić, novinar Večernjega lista u razgovoru s Jasnom Omejec
 
- Zbog čega primjerice držati Milana Kujundžića na mjestu ministra zdravstva premda čovjek iz dana u dan pokazuje da pojma nema kako podići na noge i spasiti hrvatsko zdravstvo? A na samom smo dnu po ukupnim uslugama zdravstva!
Tihomir Dujmović, komentator Direktna 
 
- Pravo je pitanje tko upravlja pojedincima s ruba političkog spektra u Hrvatskoj i u Srbiji? I zar nisu “pojedinci s ruba političkog spektra” - oni koji na svim izborima jedva prijeđu 0,5 posto?
Davor Ivanković, novinar Večernjega lista
 

PRIMITIVIZAM

 
- U Hrastu su se ušušurili i više nego što su trebali. To je njihovo političko pravo, nije me iznenadila reakcija.
Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a o negativnom stavu Hrasta glede Istanbulske konvencije, Nova TV
 

SKOJEVSKI

 
- Tako da bih i vas novinare zamolila da stvarno provjerite sve činjenice i da svi zajedno radimo tako da naši učenici dobiju kvalitetnije i bolje obrazovanje, a ne da budu taoci ovakvih ružnih, neutemeljenih riječi i alternativnih činjenica, bolje rečeno laži.
Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja HNS-a obrušila se na sve kritičare, HRT
 

UNITARNA BiH

 
- Vjera je ovdje odredila naciju i kod pravoslavaca i kod katolika i kod muslimana, a stranke vode računa jedino o izborima i osobnim interesima.
Franjo Topić, autoritarni predsjednik posrnuloga HKD-a Napredak iz Sarajeva, Radio Slobodna Europa
 
- Bošnjačka strana ne će ni pod kojim uvjetima odustati od građanskih načela glede načina izbora članova Predsjedništva BiH. Što se tiče SDA, prihvatit ćemo skoro svaki kompromis koji podrazumijeva i građanske i ljevičarske stranke.
Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, Večernji list
 
- Ukoliko se pokaže da takve težnje vode prema homogenizaciji teritorija radi uspostave takozvanog trećeg entiteta, bit će to izvor novih razdora i sukoba. Konačno, ovakvim zakonom bit će diskriminirani i drugi građani, jer će im time biti uskraćeno aktivno i pasivno pravo glasa u privilegiranim hrvatskim sredinama, a provođenje presude "Sejdić-Finci" zauvijek odgođeno. Idealno rješenje je konstitutivnost svih građana na cijeloj teritoriji države. To jest težak zadatak, ali je čestit, i zato od njega ne treba odustati.
Fra Ivan Nujić, profesor Franjevačke klasične gimnazije u Visokom o nepravednom izbornom zakonu u BiH, Al-Jazeera, Faktor.ba
 

VELIKOSRPSTVO

 
- Hrvatska se 1991. raspala baš kao i Jugoslavija. I da nije bilo vanjske pomoći, prije svega američke, možda se nikada ne bi ponovno sastavila.
Dejan Jović, profesor na FPZ-u, Jutarnji list
 
- Draža Mihailović je bio blag, drag, interesantan, izuzetno obrazovan, hrabar i veoma cijenjen čovjek. Nije ni nalik zločincu kakvim ga predstavljaju.
Srbijanski glumac Nebojša Glogovac u seriji Ravna gora, gdje igra vođu četničkog pokreta, Blic
 
- Mislim kako će ti susreti dobrim dijelom biti besplodni sve dok se i jedna i druga zemlja ne riješe svog prljavog veša: Srbija se suoči s cjelokupnim nasljeđem ratova iz devedesetih, a mi ovdje dokinemo koketiranje s ustaštvom.
Stevo Đurašković docent na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti koristi Vučićev posjet za velikosrpske ideje, Novi list

Anketa

Za koga ćete glasati na izborima za Europski parlament?

Petak, 26/04/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1402 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević