Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Neprimjereno postojanje javnih poduzeća koja u svom imenu sadrže nacionalni predznak, poput ‘Hrvatske telekomunikacije Mostar’ ili kompanije koja pored nacionalnog predznaka imaju i nepostojeće ime kao što je ‘Elektroprivreda hrvatske zajednice Herceg Bosne’. Smatramo da je krajnje vrijeme da se neprimjerena imena tih podduzeća, čiji su vlasnici praktično svi građani FBiH, promijene.
Damir Mašić, bošnjački zastupnik u Parlamentu Federacije BiH, Hina
 
- Slovenija ostaje pri stavu da je arbitražna odluka obavezujuća za obje države. Namjeravamo je poštovati i implementirati. Naša je glavna današnja poruka da isto očekujemo od naše prijateljske Hrvatske.
Miro Cerar, slovenski predsjednik vlade u Zagrebu, STA
 
- Molimo vas da odmah prekinete svoju potpuno neutemeljenu i politikantsku kampanju protiv najobrazovanijeg, najpoštenijeg, najpristojnijeg i u svakoj poštenoj političkoj utakmici najperspektivnijeg hrvatskog političara, predsjednika SDP-a gospodina Davora Bernardića.
Hrvatsko društvo za zaštitu i promicanje ljudskih prava u prijetećem pismu N1 TV
 
- U Tuđmanovo doba protivnike se stigmatiziralo kao "udbaše", baš kao što se to čini i danas. Ovoga puta, doduše, s ideolozima HDZ-a u glavnoj ulozi. Plenković, dakle, ne samo da se nije ispričao zbog Tuđmana i udruženog zločinačkog pothvata, već je svojom politikom nastavio Tuđmanovu doktrinu pretvaranje Hrvatske u mračni vilajet oslonjen na državne mitove, na konzervativnu ideologiju i klerikalni utjecaj.
Tomislav Klauški, novinar 24 sata
 
- Po meni bi za hrvatsku Vladu bilo najelegantnije napraviti nagodbu, pokazala bi demokratičnost i širinu, pokazalo bi distancu prema zločinima koji su se desili u ime Hrvatske 1993. i to bi u moralnom i političkom smislu bilo za hrvatsku državu jako dobro.
Anto Nobilo, odvjetnik, koji nagovara Muslimane-Bošnjake da tuže hrvatsku državu, Vijesti.ba
 
- Nekad  relativno liberalna komunistička zemlja Jugoslavija raspala se 1990-ih. Bila je to federacija šest republika i dviju autonomnih provincija – i mješavina nacionalnosti. Mnogi regionalni vođe pretvorili su se u nacionaliste i došlo je do rata. Hrvatska je željela biti neovisna, a mnogi njezini stanovnici Srbi borili su se da ostanu u velikosrpskoj državi.
Tim Judah, komentator The Economista
 
 - Hrvatsko društvo u demokratskom smislu nezrelo.
Hrvoje Klasić, hrvatski 'istoričar' za velikobošnjački portal Avangarda
 
- Posljedice političke obespravljenosti su za BiH i same Bošnjake pogubne. Bošnjački narod je politički marginaliziran, što izaziva sukobe na bošnjačkoj političkoj sceni, jer veliki broj stranaka i pojedinaca vodi borbu za mali broj pozicija, dok se relativno malobrojni hrvatski i srpski kadrovi zadovoljno šire na političkom prostoru koji djelomično pripada i Bošnjacima.
Sead Turulja, bošnjački povjesničar i politički analitičar, Magazin.plis, Visoko, Saff.ba, Sarajevo
 
- Na simboličnoj razini Praljkovo ponašanje pokazuje koliko je malo razumijevanja, samokritike i priznavanja činjenica prisutno kod mnogih jugoistočnih Europljana kad je riječ o ratovima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.
Adelheid Wölfl, dopisnica bečkoga Der Standarda
 
- Meni je, politički gledano, ta činjenica - da se Sabor angažirao tako da odaje počast nekome tko je pravomoćno osuđen za ratni zločin, bez obzira na druge okolnosti - potpuno neprihvatljiva.
Dejan Jović, srpski utjecajni intelektualac u Hrvatskoj protiv saborske Deklaracije o Domovinskom rat, Radio Slobodna Europa
 
- Mi potpuno poštujemo presudu Suda. Podržavali smo Tribunal koji je igrao zaista vrlo važnu ulogu, kako mi to vidimo, u postizanju pravde u smislu odgovornosti za regiju i privođenju pred lice pravde počinitelja nezamislivih zločina. Tako da bismo mi ohrabrili i druge da poštuju presude i da se sada okrenu k budućnosti, da okrenu stranicu i da krenu naprijed u duhu pomirenja i suradnje.
Fiona Mcilwham, direktorica Odjela za zapadni Balkan i proširenje britanskoga Ministarstva vanjskih poslova, Vijesti.ba
 
- Vlada i Predsjedništvo BiH, kao i Armija pod njihovom komandom, nije činila zločine jer joj je mandat bio očuvanje ustavne BiH.
Faris Nanić, rođeni Zagrepčanin na bošnjačkom portalu Stav iz Sarajeva
 
- Ratovi u bivšoj Jugoslaviji bili su međunarodni oružani sukobi, ekspanzionistički ratovi za teritorije, prvo Srbije protiv Hrvatske, a potom Srbije i Hrvatske protiv BiH. Ti sukobi su bili međunarodni u svim fazama zbog direktnog i indirektnog sudjelovanja Srbije i Hrvatske.
Julija Bogojeva, bivša novinarka i analitičarka Tužiteljstva Haaškog Tribunala u analizi "Rat u Jugoslaviji u presudama MKSJ: ciljevi zaraćenih strana i priroda sukoba", Glas Slavonije
 

TVRDNJE

 
- Praljak, da vas korigiram, nije bio istodobno u HV-u i HVO-u. Kada je prešao u HVO i postao zapovjednik glavnog stožera, prestao je biti pripadnikom HV-a. U raspravi je jasno bilo pokazano da je Praljak primao plaću od HV-a dok je bio u HV-u i nije primao plaću dok je bio u HVO-u. No, Muslimani, pripadnici HV-a, prelazili su u Armiju BiH, na zahtjev Armije BiH da ih se pusti sa zamolbom da nastave primati plaću od HV-a i uživati zdravstveno osiguranje i ostale benefite."
Nika Pinter, braniteljica Slobodana Praljka, Jutarnji list; webmail.tel.net.ba/
 
- Poštovani g. Plenkoviću, Hrvati u BiH su nezadovoljni cijelom presudom, ne samo njenim jednim dijelom. Ukoliko Vi i službena politika Zagreba smatrate kako će Hrvati u BiH ponovno biti moneta za potkusurivanje RH, grdno se varate. Nitko zdrave pameti i razuma neće ikada negirati zločine počinjene od strane pripadnika HVO-a. Međutim, Hrvati u BiH nikada ne će prihvatiti presude donesene iz „objektivne odgovornosti“ i „sličnog obrasca ponašanja“, osobito znajući kako su direktni počinitelji tih istih zločina i njihovi zapovjednici već osuđivani i osuđeni. Na taj način to postaju presude cijelom narodu, ma koliko god to i Haag i svi drugi negirali.
Hrvatska republikanska stranka BiH u pismu A. Plenkoviću
 
- Današnja Srbija ne samo da se ne suočava s teretom i pogubnošću politike Slobodana Miloševića, nego se Vučićeva vlast u dobroj mjeri identificira s tadašnjom agresivnom i u biti zločinačkom politikom. Vučić takvom politikom od Srba pravi svoje taoce, uprežući ih kao taoce u Miloševićeva kola, dijeleći Mladićev zločin na sve i sa svim Srbima. To je najstrašniji dio Vučićeve politike. Dugoročno to nije dobro za Srbiju, ali ni za odnose u regiji.
Milivoj Bešlin, srbijanski historičar, N1 TV
 
- Poljska u Bruxellesu neće nastupati kao prosjak koji mora pitati smije li reformirati svoje pravosuđe.
Mateusz Morawiecki, novi poljski premijer, Die Welt
 
- Jedan od najpoznatijih slovenskih pravnika (Miha Pogačnik) rekao da je ovaj skandal najgora međunarodna i diplomatska pogrješka Slovenije od osnutka te da je zbog toga sporazum ništavan.
Maja Seršić sa Katedre za međunarodno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, Otvoreno
 
- U dokazne spise uvrštavana su svjedočenja "rekla-kazala" iz treće ruke, u sudnici su spuštane zavjese kako bi se čula razna zaštićena svjedočenja, obrani je bilo zabranjeno da poziva za svjedoke one za koje je sudsko vijeće procjenjivalo da bi njihova svjedočenja možda bila neprijatna sudcima. Sudsko vijeće svjesno je ignoriralo sve stvarne oslobađajuće dokaze.
Kurt Kerns, američki odvjetnik, ekspert za međunarodno kazneno pravo i jedan od samo 26 odvjetnika iz SAD-a koji imaju licenciju za pristup predmetima Međunarodnog kaznenog suda, Nezavisne novine
 
- Zašto nam se ćirilica stalno vraća. U Vukovarsko-srijemskoj županiji samo 517 osobnih dokumenata izdanio je na ćirilici. Gdje su ostali? Zbog čega nam treba ćirilica ako je samo 517 osoba tražilo dokumente. Oni žive u Srbiji. Tražimo promjenu zakona. Sada će se napokon u Ministarstvu branitelja vidjeti što ćemo s time, izjavio je Mišić.
Predrag Mišić Peđa, hrvatski branitelj iz Vukovara srpske nacionalnosti, Nedjeljom u dva
 
- Srednja Bosna, u kojoj većinski žive Hrvati, za Sarajevo je presudna. Izetbegović je dva puta nudio predsjedniku Tuđmanu pripajanje Zapadne Hercegovine Hrvatskoj. To mu je odgovaralo višestruko: da smanji broj Hrvata u BiH i da poslije toga stvori unitarnu državu. Unitarna muslimanska država nije kompaktna bez teritorija Srednje Bosne. Mogao se odvojiti bilo koji dio BiH, samo ne Srednja Bosna.
Miroslav Tuđman, profesor, publicist i stručnjak za obavještajnu službu, Večernji list
 
- Izbjeglice iz Sirije i Afganistana većinom su gospodarske izbjeglice, te muškarci između 20 i 30 godina, koji, frustrirani i nezadovoljni sami sobom prouzrokuju nemire u arapskom svijetu, jer tamo ne mogu ispuniti norme koje se u konzervativnom arapskom svijetu nameću mladim muškarcima.
Karin Kneissl, nova austrijska šefica diplomacije i stručnjakinja za Bliski istok koja govori arapski jezik, Deutsche Welle
 
- Sa Sebastianom Kurzom Bavarska i Njemačka dobile su još jednog saveznika u Europi. Nova koalicija mogla bi omogućiti reformu i obnovu Austriju. Nova koalicija je u stanju korigirati pogrešne razvoje iz prošlosti.
Alexander Dobrindt, šef kluba zastupnika bavarskoga CSU-a, Die Welt
 
- Stranka se pretvorila u frontu gdje dominiraju gruba podmetanja i spletkarenja, koja su samo nastavak stvaranja jedne nezdrave i negativne atmosfere u stranci.
Tihomir Jakovina, bivši SDP-ov ministar u priopćenju nakon napuštanja SDP-a
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Od izbijanja građanskoga rata 1991. Slobodan Praljak u vojsku se javio kao dragovoljac i novačio je svoju grupu. A od tog trenutka više nije humanist nego ubojica koji je činio razna zvjerstva protiv muslimanskog stanovništva. U njegovu repertoaru bili su nasilje, pljačka, mučenje zarobljenika, a unatoč tomu što je polihistor, razorio je jedan spomenik svjetske baštine. On je bio taj, naime, tko je izdao zapovijed za rušenje staroga mosta u Mostaru.
Gábor Stier, novinar Magyar Nemzeta
 
- Presuda daje potpuno jasno da i haaške preusde spadaju zapravo one presude koje hrvatski pravni poredak mora uvažavati kao i svoje. Po ustavu potpuno jasno da predsjednica može reagirati dodjeliti ili oduzeti činove. Predsjednica je očito odlučila da ne će poštovati zakonsku odredbu. Moglo bi se postaviti pitanja odgovornosti gospođe predsjednice.
Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik napada hrvatsku predsjednicu zbog odluke da ne oduzme odličja hrvatskim časnicima u Den Haagu, Slobodna Bosna
 
- Haaški Tribunal svojom je posljednjom presudom trojicu njihovih stvarnih lutkara u makarbrističkom teatru, Franju Tuđmana, Gojka Šuška i Janka Bobetka, također proglasio krivim za udruženi zločinački poduhvat, međunarodni sukob, odnosno okupaciju dijela teritorije Bosne i Hercegovine od Hrvatske vojske, te s tim u vezi provedeno etničko čišćenje Bošnjaka i niz drugih ratnih zločina.
Faris Nanić, rođeni Zagrepčanin na bošnjačkom portalu Stav iz Sarajeva
 
- Franjo Tuđman je vodio ratove sa susjedima, s međunarodnom zajednicom, zapadnim medijima, Haškim sudom, potkraj svoje bolesti zamalo i s NATO savezom, baš kao što Plenković i njegova ekipa sada vode "hibridne ratove" s neimenovanim agresorima.
Tomislav Klauški, novinar 24 sata
 
- Predsjednik Franjo Tuđman je sa Matom Bobanom u Herceg-Bosni vodio pogrješnu politiku, postoji objektivna odgovornost za hrvatsko-bošnjački rat.
Vesna Teršelič, čelnica protuhrvatske udruge Documenta, Vijesti.ba, Sarajevo
 
- Ovaj sudski proces bio je jedini u kojemu je bilo riječi o direktnoj odgovornosti Hrvatske protiv muslimana. Iz Zagreba su ga zato pratili vrlo pozorno. U postupku je dokazano da vlada pod Tuđmanom ne samo da je bila direktno umiješana nego da je i sam Tuđman bio dio „zločinačkog pothvata“.
Adelheid Wölfl, dopisnica bečkoga Der Standarda o haaškoj presudi potiv Hrvata
 
- Što se dogodilo u Hrvatskoj da se njezini čelni ljudi tako ponašaju? Dogodio se ''povratak Tuđmanu'', a to znači povratak u nered. ''Herceg-Bosna'' je metafora za to.
Ines Šaškor, bivša članica CK SKH, Radio Slobodna Europa
 
- Austro-Ugarska se vraća. S Kurzom, Stracheom i Orbanom – trokut ponovno skreće udesno. Zbogom, sretna Austrijo!
Achim Post, potpredsjednik kluba zastupnika njemačkoga SPD-a, Die Welt
 
- Povratak ekstremne desnice u austrijsku vladu znak je da je Europa izložena ksenofobiji i autoritarnosti jer nije uspjela naći odgovor na zabrinutost građana zbog pitanja sigurnosti i ekonomske pravednosti.  
Urednički komentarThe New York Timesa
 
- Srbija Slobodana Miloševića i Hrvatska Franje Tuđmana namjeravale su u ratovima 90-ih prošlog stoljeća stvoriti velike etnički što čistije države - Veliku Srbiju i Veliku Hrvatsku te su Srbija i Hrvatska bile u ratu sa BiH preko Vojske Republike Srpske i Hrvatskog vijeća obrane, nad kojima su imale potpunu kontrolu.
Julija Bogojeva, bivša novinarka i analitičarka Tužiteljstva Haaškog Tribunala u analizi "Rat u Jugoslaviji u presudama MKSJ: ciljevi zaraćenih strana i priroda sukoba", Glas Slavonije
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Uspon desnice nije počeo dolaskom Tomislava Karamrka na čelo Hrvatske demokratske zajednice. Hrvatski nacionalizam ima svoje eskalacije, htjeli mi to priznati ili ne, on je sveprisutan u hrvatskom društvu još od devedesetih, i to bilo kroz hrvatsku politiku, bilo kroz medije ili kroz nastupe ovdašnjih intelektualaca. Katoličku Crkvu da i ne spominjem.
Hrvoje Klasić, hrvatski 'istoričar' za velikobošnjački portal Avangarda
 
- Među Hrvatskom, BiH i Srbijom treba voditi pregovore kako ćemo jedni drugima pomoći na razini najviših predstavnika naših država. Kako će Hrvatska pomoći kroz razvoj s jedne strane, a kako s druge strane formirati fond za individualno obeštećenje koje se ne smije vezati samo uz sudske presude, jer je neminovno da se svi zločini ne će moći istražiti i procesuirati.
Vesna Teršelič, čelnica protuhrvatske udruge Documenta, Vijesti.ba, Sarajevo
 
- U državi se stvara atmosfera linča, netolerancije, pa i fašizacije u kojoj se opet ruše partizanski spomenici, ali više nego ranije udara na antifašističko nasljeđe.
Tomislav Klauški, novinar 24 sata
 
- Ne će se moći nikakvim deklaracijama sakriti istina i sakriti dokumentarna vrijednost toga što je prikupljeno u Haškom sudu.
Dejan Jović, srpski utjecajni intelektualac u Hrvatskoj protiv saborske Deklaracije o Domovinskom rat, Radio Slobodna Europa
 
- Franjo Tuđman pravi je otac "Herceg-Bosne". On ju je inicirao, njome je upravljao, naoružavao, plaćao (novcem poreznih obveznika, naravno). On ju je i ugasio. Toliko svijesti o odgovornosti za hrvatsku budućnost je imao.
Ines Šaškor, bivša članica CK SKH, Radio Slobodna Europa
 
- Druga „čista“ hrvatska riječ o kojoj ću nešto reći je proračun u smislu „budžet“.
Midhat Riđanović, profesor engleskoga jezika iz Novoga Pazara, Plamen
 
- Jugoslavija nije bila umjetna tvorevina kako su tvrdili optuženi u Haagu, jer da jest, zar bi bio potreban dugo pripreman višegodišnji rat u kojem je ubijeno više od 100.000 ljudi da bi bila srušena.
Julija Bogojeva, bivša novinarka i analitičarka Tužiteljstva Haaškog Tribunala u analizi "Rat u Jugoslaviji u presudama MKSJ: ciljevi zaraćenih strana i priroda sukoba", Glas Slavonije
 
- Velikosrpska i velikohrvatska politika koriste državu BiH kao oružje za suzbijanje bošnjačkog naroda.
Sead Turulja, bošnjački povjesničar i politički analitičar, Magazin.plus, Saff.ba, Sarajevo
 

BUDALAŠTINA

 
- S obzirom na to da je presuđen udruženi zločinački pothvat, može se u doglednoj budućnosti očekivati diskretno preimenovanje, recimo, Zagrebačkog aerodroma, avenije u kojoj su umrli Tuđman i Šušak, nazvane po potonjem, skidanje ili barem obezglavljivanje neukusnih spomenika prvom iz UZP-a širom Hrvatske.
Faris Nanić, rođeni Zagrepčanin na bošnjačkom portalu Stav iz Sarajeva
 

GLUPOST

 
- Vrijeme je da čitav svijet sazna za političku obespravljenost u kojoj Bošnjaci žive.
Sead Turulja, bošnjački povjesničar i politički analitičar, Magazin.plus, Visoko, Saff.ba, Sarajevo
 
- Ako Plenković već evocira uspomene na Tuđmanovo nasljeđe, onda se trebao usprotiviti preimenovanju Titova trga u Zagrebu.
Tomislav Klauški, novinar 24 sata
 
- Jadno je hrvatstvo kojemu je Tomac mjerilo!
Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik na facebooku
 
- Onaj ko ne priznaje ZAVNOBiH time posredno kaže da ne priznaje BiH jer to je simbol postojanja BiH kao cjeline.
Muhamed Filipović, bošnjački akademik u bošnjačkom Dnevniku TV 1, Fokus.ba
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- Nedvojbeno je najveća odgovornost za rat u BiH na tadašnjoj Miloševićevoj vlasti u Srbiji, potom i Hrvatske.
Vesna Teršelič, čelnica protuhrvatske udruge Documenta, Vijesti.ba, Sarajevo
 

LAŽ

 
- U svjetlu odbrane Tuđmanove i politike HDZ-a, nije zgoreg podsjetiti da je Hrvatska vojska sudjelovala u ratu protiv Armije RBIH, dakle Vlade BiH.
Faris Nanić, rođeni Zagrepčanin na bošnjačkom portalu Stav iz Sarajeva
 
- Katoličanstvo u Bosni postoji od XVI. vijeka do današnjih dana.
Muhamed Filipović, bošnjački akademik u bošnjačkom Dnevniku TV 1, Fokus.ba
 
- U Europi se trenutno voditi intenzivna borba između nacionalista i ljudi otvorenih svijetu. Tu šutnja i pasivno promatranje nisu primjereni. Zemlja članice do sada su – zacijelo zbog pogrešno shvaćane diplomatske ljubaznosti – previše držale do suvereniteta.
Stephan-Götz Richter, komentator njemačkoga Der Spiegela
 

ODVRATNO

 
- Prema novom zakonu o pravima tzv. branitelja Hercegbosancima iz paravojske HVO-a plaćaju se još veće penzije i naknade za kokošarenje i ubijanje u ratu protiv BiH.
Faris Nanić, rođeni Zagrepčanin na bošnjačkom portalu Stav iz Sarajeva
 

OPASNO PITANJE

 
- Zašto Bosna i Hercegovina ne bi imala trajektnu liniju, naprimjer Neum – Dubrovnik ili Neum – Ancona, ili prema Rijeci, zbog čega u Neumu ne bi imali luke?
Nešad Alikadić, predsjednik velikobošnjačkog društva 'Pomorsko društvo Jadransko more', NAP
 

PRIJETNJA


- Pozivam sve probosanske snage, a posebno pripadnike bošnjačkog naroda ma iz koje stranke dolazili, da se ujedinimo u borbi za politički opstanak bošnjačkog naroda, koji je jedini istinski ugrožen u BiH. Bez jakog i ravnopravnog bošnjačkog naroda naša zajednička vizija o modernoj, prosperitetnoj, demokratskoj, multietničkoj i multikonfesionalnoj BiH ravnopravnih i slobodnih ljudi, članici NATO-a i EU teško je ostvariva, a opstanak Bošnjaka je nažalost upitan.
Sead Turulja, bošnjački povjesničar i politički analitičar, Magazin.plus, Visoko, Saff.ba, Sarajevo
 
- Krajnje je vrijeme za redefiniciju mjesta koje u narativu Sarajeva ima Herceg-Bosna. To je pak potrebno da bi se taj projekt konačno mogao zaustaviti i poslati u historiju.
Emir Suljagić, bošnjački novinar i prevoditelj, Vijesti.ba
 
- Republika Hrvatska ide na politiku svršenog čina, da nema ona tamo što raditi oko granica, da je sve učinjeno, a da ona faktički odnos sa Bosnom i Hercegovinom svodi na tehničko pitanje, a to su dimenzije mosta, što je, naravno, apsurd. I imamo to što imamo. U ovoj situaciji treba kazati za Hrvatsku: Nema mosta!
Ševal Kovačević, bošnjački sudski vještak za prometne i član novoosnovanog Pomorskog društva BiH, Radio Slobodna Europa
 

RUSOFIL

 
- A ima li razuma u tzv. tranzicijskim zemljama? Nimalo! Nekadašnji sovjetski vazali samo su promijenili “gospodara”, postali šampioni borbe protiv (nepostojećeg) komunizma – jer to neoliberalnom kapitalizmu itekako odgovara, budući da je njemu i sama ideja komunizma smrtni neprijatelj. Istodobno, te su zemlje duboko uronile u povijesni revizionizam i “pišu” novu povijest Drugoga svjetskog rata i antifašističke borbe, gurajući u stranu vlastitu kolaboraciju s naci-fašizmom.
Tomislav Jakić, bivši partizan, komunist i savjetnik S. Mesića, tacno.net

UNITARNA BiH

 
- Ukoliko narod kao takav ima pravo na cjelokupni teritorij, on to pravo ostvaruje samo putem prava građanina bez obzira na to koje je vjere i nacije. To je jedna velika pouka nama danas, da ne možemo razumijevati narod u uskonacionalističkom smislu i da narod ne predstavlja nekakvu zatvorenu cijelinu, da narod nije korpus kojim se vlada, manipulira, jer takvo razumijevanje pojma naroda je krivo razumijevanje. Narod u demokratskom smislu predstavlja sve ljude koji žive na jednom teritoriju zajedno i dijele jedinstvenu sudbinu.
Muhamed Filipović, bošnjački akademik u bošnjačkom Dnevniku TV 1, Fokus.ba

- Od probosanskih politički aktivnih pojedinaca, organizacija i stranaka očekujemo puno nacionalno jedinstvo i akciju po sljedećim pitanjima prilagodbe nacionalnog sastava institucija popisu iz 2013 godine: a.) da se broj Bošnjaka u Federaciji BiH kako na radnim mjestima, tako i na rukovodećim pozicijama poveća na 70 % koliko im po popisu pripada. b.) da se broj Bošnjaka kako na radnim mjestima, tako i na rukovodećim pozicijama u državnim institucijama BiH poveća na 50 %. c.) da se broj Bošnjaka u Vojsci BiH poveća na 50 % zajedno sa pripadajućim materijalno-tehničkim sredstvima, a sastav zajedničkog stožera uredi po popisu 7 Bošnjaka – 4 Srbina – 3 Hrvata.
Sead Turulja, bošnjački povjesničar i politički analitičar, Magazin.plus, Visoko, Saff.ba, Sarajevo

Anketa

Sviđa li vam se Tuđmanov spomenik Kuzme Kovačića?

Četvrtak, 13/12/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1253 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević