Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Ja sam time pozitivno iznenađen. Nisam očekivao da će se ići tako daleko. Sama činjenica da se to dogodilo dobro detektira izvorište samog problema, a ono je u nacionalističkim i ekstremističkim politikama, u onim politikama koje nisu ostale samo na demokratskom nacionalizmu, koji je jednako tako dopustiva politička doktrina kao i svaka druga. Protiv toga nemam ništa, iako nisam nacionalist, ali ono što je nedopustivo je uključiti u to mogućnost rata, odnosno smatrati da je rat legitimna opcija za ostvarenje bilo kakvih ciljeva. Mislim da je potpuno jasno i u slučaju Slobodana Miloševića i u slučaju Tuđmana i mnogih drugih koji su bili njihovi najbliži suradnici, da su oni djelovali u korist rata, a ne u korist mira. Drago mi je da stvar nije ostala samo na izvršiteljima, nego da su oni, makar i simbolički, i ne s nekim pravosnažnim presudama, ipak identificirani kao izvor problema.
Dejan Jović, profesor na Fakultetu političkih znanosti za Radio Slobodna Europa na pitanje jugoslavenske novinarke Mirjane Rakele je li „iznenađen time što se u posljednjoj presudi Haaškog suda govori o udruženom zločinačkom pothvatu na čelu kojeg su bili Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko?“
 
- Presude šestorici lidera "Herceg-Bosne" prelaze razumno očekivano petljanje. Tragična smrt osuđenog Slobodana Praljak iskorištena je kao dokaz hrvatske nevinosti i haaške nepravde. Organizirana je minuta šutnje u Saboru, na glavnom zagrebačkom trgu pale se svijeće ratnom zločincu, pomiješane s adventskim ukrasima.
Ines Šaškor, bivša članica CK SKH, Radio Slobodna Europa
 
- Ova presuda nama daje moralnu snagu da nikada ne pristanemo na treći entitet, tj. na uskrsnuće Herceg-Bosne. Mislim da se nikoji izdajnici više ne će usuditi da dignu svoje prljave ruke kojima će glasati za promjene ustava po volji HDZ-a... Zato sada zaista imamo šansu da spasmo BiH i da spasimo Bošnjake od sudbine Palestinaca, a ta sudbina bi nas snašla ako ikada bude osnovan treći entitet u bilo kojoj formi.
Muhamed Borogovac, glavni urednik Bosanskog glasnika iz Chicaga
 
- Status Jeruzalema je jedan dio sveukupnog mirovnog procesa i kao takav se treba riješavati.
Marija Pejčinović Burić, hrvatska ministrica vanjskih poslova, Hina
 
- Arbitražna odluka ne treba nijedan dodatni sporazum za implementaciju, već suradnju u dobroj vjeri obiju strana, kako bi ribari i pogranično stanovništvo što lakše prebrodili njene učinke.
Marko Pavliha, slovenski stručnjak za pomorsko pravo na splitskom Pravnom fakultetom i pod mentorstvom akademika Davorina Rudolfa, STA
 
- EU mora pomoći. U Europskoj uniji ne znaju šta će. Nemaju pojma šta treba raditi. Prema Balkanu se ne možemo odnositi kao prema Slovačkoj i Češkoj.
Hannes Swoboda, austrijski socijalistički političar, Dnevni avaz
 
- U ratu su njemački liberali, Kinkel, podržavali hrvatsku politiku koja je fašistička.
Muhamed Filipović, bošnjački akademik u bošnjačkom Dnevniku TV 1, Fokus.ba
 
- Stvaranje „velike Hrvatske“ kao cilj. Radilo se u biti o tome da se dio Bosne i Hercegovine etnički očisti da bi ga se priključilo Hrvatskoj i stvorila „velika Hrvatska“. Ondje su trebali živjeti samo ljudi s katoličkim imenima, Bosanci s muslimanskim ili pravoslavnim imenima trebali su „nestati“. Ta je regija nazvana Herceg-Bosna.
Adelheid Wölfl, dopisnica bečkoga Der Standarda na svoj „način“ tumači haašku presudu
 
- Kakav dan! Kakav dan za ljubav, za kvalitetu, poštovanje! Australija je to učinila. Svaki Australac iznio je svoje mišljenje i rekli su da je to pošteno, nastavite samo tako!
Australski premijer Malcolm Turnbull u parlamentu, nakon što je Australski parlament izglasao Zakon o legalizaciji istospolnih brakova, AP
 

TVRDNJE

 
- U svim civiliziranim zemljama pravni sustav zasniva se na pretpostavci nevinosti optuženog dok se ne dokaže krivica, a Haaški se tribunal zasnivao na sustavu predrasuda.
Kurt Kerns, američki odvjetnik, ekspert za međunarodno kazneno pravo i jedan od samo 26 odvjetnika iz SAD-a koji imaju licenciju za pristup predmetima Međunarodnog kaznenog suda, Nezavisne novine
 
- Izašao je i drugi engleski časopis koji hvali Mladića. A tko im je dao dokumente? Evo ih ovdje. U Hrvatskoj ne postoji zakon o izdaji i veleizdaji. Ovo je veleizdaja. Ja bih progonio takve ljude iz hrvatske države. Veleizdaja je nakon pedofilije najgori zločin.
Željko Glasnović, nezavisni saborski zastupnik u raspravi
 
- Srpsko pitanje u Vukovaru uopće nije važno, dok imamo tu podjelu, ne možemo ići naprijed. Mi želimo slati pozitivnu sliku Vukovara - ne želimo da nas se doživljava ovakvima ili onakvima. Vukovar je mjesto posebnog pijeteta. Ne želim da netko tko je dobio 430 glasova, tko zna odakle, da non-stop izvlači neke probleme. Moramo se baviti mladima, moramo se baviti pozitivom. Kad u tom smjeru budu išli - svi mi ćemo ostati bez problema, rekao je.
Predrag Mišić Peđa, hrvatski branitelj iz Vukovara srpske nacionalnosti, Nedjeljom u dva
 
- Hrvatski ljevičari uvijek su svoju zlobu vješto znali pripisivati političkom protivniku i razglašavati je, pa su u javno pamćenje, iz kojeg su brisali svoje nepodopštine, uspješno utiskivali “grešnost” Zlatka Hasanbegovića, Brune Esih, Velimira Bujanca, Jakova Sedlara i drugih “desničara”. Kako? Tako što dominiraju medijima, za što je desnica jednostavno nesposobna.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 
- Dvije godine prije masakra u Srebrenici, u travnju 1993. Izetbegović šalje predsjedniku Tuđmanu i drugim državnicima apel. Traži i moli da se spasi Srebrenica jer da će se dogoditi najveći genocid nakon Drugog svjetskog rata. To piše dvije godine prije nego što se ta tragedija u Srebrenici uistinu i dogodila. Kada Vijeće sigurnosti UN-a Srebrenicu proglašava sigurnosnom zonom, Izetbegović prebacuje 7500 boraca Armije BiH iz tog područja u napade na hrvatske enklave u Srednjoj Bosni.
Miroslav Tuđman, profesor, publicist i stručnjak za obavještajnu službu, Večernji list
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Praljak je između ostaloga bio onaj general koji je odgovoran za bombardiranje osmanskoga mosta u Mostaru. O tome i o žrtvama hrvatskih postrojbi u ratu (1993.-1994.) u dvorani Lisinski nije se čulo ništa.
Adelheid Wölfl, dopisnica Der Standarda iz Zagreba
 
- Iza Tuđmanove ideje podjele BiH ostale su tisuće posijanih grobova, zapaljenih kuća i mučenih ljudi, uz desetine tisuća raseljenih.
Ines Šaškor, bivša članica CK SKH, Radio Slobodna Europa
 
- Oni koji misle okupirati grad, dakle izraelski Židovi, kad-tad više ne će moći pronaći stablo iza kojeg bi se mogli sakriti.
Reçep Tayyip Erdoğan, turski predsjednik prijeti Izraelu, Die Welt
 
- Hrvatska je samu sebe zarobila stalnim narativima i to prilično jednostranim o Domovinskom ratu, o 90-im godinama.
Dejan Jović, profesor na Fakultetu političkih znanosti za Radio Slobodna Europa
 
- Činjenica je da je ustašizacija uzela maha. Sve ono što se događalo u 90-tima u pogledu ustašizacije bilo je manje evidentno nego je danas... Sada, ne samo što se događa da ustaše postaju prava strana, jer oni su Hrvati, pa su možda malo negdje zastranili po nekim tumačenjima, a po nekima nisu uopće zastranili, pa im se kao Hrvatima i katolicima to mora uzeti pod račun.
Ivo Goldstein, povjesničar opće prakse i diplomat s praksom, Radio Slobodna Europa
 
- Ovaj najnoviji Tuđmanov spomenik u nizu projekata koji mijenjaju sliku grada po ukusu hrvatskog ultradesnog državotvorstva u međuvremenu se, Haaškom presudom Prliću i ostalima, našao u ponešto izmijenjenom kontekstu.
Toni Gabrić, novinar portala H-altera protiv spomenika prvom predsjedniku u Zagrebu
 
- Vladajuća Hrvatska demokratska zajednica brani svoju politiku iz devedesetih, za koju je direktno odgovoran njezin prvi predsjednik Franjo Tuđman.
Ladislav Tomičić, novinar Novoga lista
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Mi upravo imamo takav pokušaj u posljednjih 20 godina u Hrvatskoj, u kojoj se neke političke deklaracije Sabora, na primjer ona o Domovinskom ratu iz 2000, sada tretiraju kao sveto pismo, dakle da nitko ni u Akademiji (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti), ni u sudstvu, ni na televiziji ih ne smije dovoditi u pitanje. Protivim se tome jer mislim da svaka sfera ima autonomno pravo da zaključuje o svakom pojedinom slučaju, i Haški sud, i Sabor i Akademija. Žao mi je, kao građaninu Hrvatske, da je Sabor odlučio učiniti to što je učinio.
Dejan Jović, srpski utjecajni intelektualac u Hrvatskoj protiv saborske Deklaracije o Domovinskom rat, Radio Slobodna Europa
 
- Odnos prema Bosni i Hercegovini istočni je grijeh HDZ-a i Franje Tuđmana.
Ines Šaškor, bivša članica CK SKH, Radio Slobodna Europa
 
- Stanković nije svojim spominjanjem "građanskog rata" doveo u pitanje Domovinski rat.
Tomislav Klauški, novinar 24 sata
 
- Naravno da je u Hrvatskoj bio građanski rat... Ne postoji bolja definicija građanskog rata od toga da su dva brata bila u različitim vojskama.
Ivo Goldstein, povjesničar opće prakse i diplomat s praksom tvrdi koncem 2017. da Srbija nije napala Hrvatsku, Radio Slobodna Europa
 
- Falsificiranje povijesti Drugog svjetskog rata i dalje je na sceni u Hrvatskoj. Povijest se revidira i izobličuje, čini mi se da ustašizacija društva poprima besramne razmjere i da se nešto mora uraditi. Odakle početi?
Mirjana Rakela, dopisnica Radio Slobodne Europe
 
- Hrvatski standardni jezik ima istu govornu osnova kao i standardni bosanski i srpski, a to je varijanta koju je Vuk Karadžić nazvao istočnohercegovački dijalekt.
Midhat Riđanović, profesor engleskoga jezika iz Novoga Pazara, Plamen
 

BUDALAŠTINA

 
- Najeklatantniji primjer njihovog nepoznavanja nekih od osnovnih principa funkcionisanja jezika je njihov prijedlog da se fudbalski ofsajd zamijeni hrvatskom riječju zaleđe.
Midhat Riđanović, profesor engleskoga jezika iz Novoga Pazara, Plamen
 

DEMAGOGIJA

 
- Britanija je pokleknula pred populističkim virusom jer je odlučila primijeniti najmoćniji alat u kutiji s populističkim  alatom – referendum – na najvažnije pitanje britanske političke ekonomije –odnos s glavnim političkim i ekonomskim partnerom.
Urednički komentar The Economista protiv referenduma kao oblika političke borbe
 
- Haaški tribunal u slučaju "Prlić i ostali" sudio je i presudio pojedincima, a ne Hrvatskoj niti hrvatskom narodu, bilo da se radi o Hrvatima u Hrvatskoj ili Hrvatima u BiH.
Želimir Brala, viši lektor na Filozofskom fakultetu, Vijesti.ba
 
- Istanbulska konvencija nije pitanje rodne ideologije, nego zaštite žena.
Joško Klisović, SDP-ov saborski zastupnik u Saboru
 
- Obračun sa Stankovićem obračun je s vrijednostima na kojima je zasnovan Domovinski rat, pa i njegova deklaracija.
Tomislav Klauški, novinar 24 sata
 
- Težište katoličanstva je u BiH u Bosni a ne u Hercegovini. Hercegovina je periferna u pogledu uloge katoličanstva u BiH, njegove historije i njegove uloge u Bosni i Hercegovini kao državi.
Muhamed Filipović, bošnjački akademik u bošnjačkom Dnevniku TV 1, Fokus.ba
 
- Udruženi zločinački pothvat je individualna odgovornost.
Kenneth Scott, sudac Haaškoga suda u Mostaru, Vijesti.ba
 
- Turci ustvari ništa i ne traže i ne očekuju od Bosne i Hercegovine. Osim, vjerojatno, korektnog odnosa i izostanka uvrjeda i diskvalifikacija.
Bakir Izetbegović, sin Alije Izetbegovića mijenja zjavu o amanetu, Faktor.ba, Sarajevo
 

GLUPOST

 
- Čak i da postoji tradicija upotrebe domaćih naziva za mjesece u godini, kao što su hrvatski siječanj i veljača, ja bih, kao lingvist, preporučio upotrebu internacionalizama januar, februar, itd.
Midhat Riđanović, profesor engleskoga jezika iz Novoga Pazara, Plamen
 
- Nesavršenost Suda ne može biti opravdanje za histerično nacionalističko poricanje krivice ''naših''.
Ines Šaškor, bivša članica CK SKH, Radio Slobodna Europa
 
- Franjo Tuđman je kao seosko dijete govorio o ''žutim i zelenim vragovima'', o ''stoci sitnog zuba'', dok razmaženi gradski dečko i dosadnjikavi štreber Plenković preferira visokoparne izraze poput ''hibridno medijsko ratovanje''.
Goran Duhaček, novinar Indexa
 
- Ovim putem vraćamo u subnorovski komunizam.
Tomislav Klauški, novinar 24 sata štiti Aleksandra Stankovića
 

GRAĐANSKI RAT

 
- Primjer je i nedavno gostovanje jednog hrvatskog branitelja iz Vukovara koji je Srbin po nacionalnosti, a koji se u Vukovaru borio u redovima Hrvatske vojske, a njegov brat je bio na drugoj strani. Ne postoji bolja definicija građanskog rata od toga da su dva brata bila u različitim vojskama.
Ivo Goldstein, povjesničar opće prakse i diplomat s praksom tvrdi koncem 2017. da Srbija nije napala Hrvatsku, Radio Slobodna Europa
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- Važno je da ne se priča o ratu svaki dan, posebno ne na način kako je to činjeno do sada, u jednoj crno-bijeloj tehnici u kojoj je jedna strana uvijek žrtva, a druga uvijek agresor i u kojoj "mi nismo ni za što krivi, a svi drugi su nam krivi" i za "ono što jesu krivi i za ono što nisu krivi".
Dejan Jović, profesor na Fakultetu političkih znanosti za Radio Slobodna Europa
 
- Ono što se upravo u Hrvatskoj događa, a bojim se da je Hrvatska tek ogledalo i svih drugih nacionalnih, da ne kažem nacionalističkih zajednica, jest da kada se sudi našim zločincima, onda je to nepravda, a kada se sudi drugima, onda je to pravda. Mislim da pravda ipak ne bi trebalo da ima dva aršina.
Rada Borić, srpska aktivistica u Hrvatskoj, Vijesti.ba
 

LAŽ

 
- Franjo Tuđman strastveno je zastupao ideju podjele BiH.
Ines Šaškor, neuništiva jugonostalgičarka za strani Radio Slobodna Europa
 
- Prema transkriptima dokazali smo da je Hrvatska bila agresor, sudionik udruženog zločinačkog pothvata. Dokazali smo da HVO nije branio svoju zemlju, i oborili smo tezu gdje je HVO govorio da su branili BiH, kroz sudjelovanje Hrvatske dokazali smo da je ovo bila agresija.
Kenneth Scott, sudac Haaškoga suda u Mostaru, Vijesti.ba
 

OPASNO PITANJE

 
- Mislite da je rat u Hrvatskoj bio i dijelom građanski rat?
Mirjana Rakela, dopisnica Radio Slobodne Europe pita Ivu Goldsteina
 

PRIJETNJA

 
- Vjerojatno će žrtve zločina koje su počinili sudionici udruženog zločinačkog poduhvata imati priliku tužiti sve odgovorne aktere. Država BiH, odnosno svi nivoi vlasti trebaju materijalno i pravno podržati žrtve u takvim procesima.
Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, Klix.ba
 
- Ćirilica će se vratiti u Vukovar, samo je pitanje kada i kako.
Milorad Pupovac, čelnik hrvatskih Srba, Direktno
 
- Hrvatska i njeni klijenti u BiH moraju biti zaustavljeni. Odobravanje hrvatskom nacionalizmu, čija je dominantna struja danas neoustaštvo, pokazalo se neodrživim. Kao rezultat odobravanja, danas smo u točki u kojoj se od nas traži da s Draganom Čovićem pregovaramo o tome pod kojim će uvjetima svi nehrvati i Hrvati koji se ne slažu s njim biti roblje HDZ-a.
Emir Suljagić, bošnjački novinar i prevoditelj, Vijesti.ba
 
- Povjerenstvo za Agrokor nastavlja s radom, podnijet ću kaznenu prijavu protiv svakoga tko se ne odazove!
Medvjedić Miljenić, predsjednik saborskog Povjerenstva za Agrokor, Hina
 

VELIKOBOŠNJAŠTVO

 
- Dovoljno će biti da se hrvatsko vodstvo suoči s istinom o prošlosti, da Hrvatska izvrši povrat imovine bh. kompanija, koja je ostala na njenom teritoriju, da plati pravičnu naknadu BiH za korištenje naših vodnih resursa, da prizna pravo BiH na pristup otvorenom moru u skladu s UN Konvencijom o pravu mora.
Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, Klix.ba

Anketa

Tko će pobijediti u sukobu između Plenkovića i Brkića?

Utorak, 23/10/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 890 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević