Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Jasno i glasno: nikakve kontakte s bilo kakvim klijentima Grizli komunikacije nisam imao, niti znam tko su ti klijenti, niti me tko zvao u emisije tipa Otvoreno glede tih temi koje se navode u medijima, niti imam pojma da je Grizli uopće sklapao nekakve ugovore. Nemam pojma ni o čemu se radi ni koja bi bila svrha eventualnog sastanka ili razgovora sa mnom jer o kaznenim prijavama ne odlučujem ja.
Ante Šprlje, ministar pravosuđa iz redova Mosta na svome facebooku
 
- Nikakva odgovornost Mosta u ovom slučaju ne postoji.
Nikola Grmoja, glasnogovornik Mosta o ugovoru između Grizlija i Mosta, www.direktno.hr
 
- Uspjelo nam je osigurati da u pregovarački proces Srbije budu uvršteni naši zahtjevi koji su hrvatskoj javnosti poznati: puna suradnja Srbije s Haaškim sudom, puna primjena domaćih i međunarodnih obveza Srbije u zaštiti manjinskih prava - znači i prava hrvatske manjine u Srbiji, i cilj izbjegavanja konflikata pravosuđa u procesuiranju ratnih zločina.
Miro Kovač, ministar vanjskih poslova, Slobodna Dalmacija
 
- Problem asimilacije (Srba) je već godinama veoma ozbiljan, pa sa SPC-om, posebno sa mitropolitom Porfirijem, nastojimo osmisliti dodatne programe i aktivnosti kojima ćemo to zaustaviti.
Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i dugogodišnji zastupnik u Hrvatskom saboru, Nezavisne novine, Banja Luka
 
- Čini se da je Ivo Sanader, od svih koji su vodili HDZ, najuspješnije držao ustaški element pod kontrolom...
D. Radeka Đorđević - V. Samardžić, novinari banjolučkih Nezavisnih novina
 
- Boris Jokić je više od godinu dana radio na povijesnoj reformi školskog sustava – reformi koju su preporučivale i međunarodne komparativne studije.
Urednički komentar ORF-a, Austrija
 
- Hrvatska je na putu natrag u devedesete godine. Kršćansko-konzervativna vladajuća stranka HDZ zemlju gura tako osjetno udesno da učitelji strahuju za budućnost svojih učenika.
Urednički komentar Die Welta, Njemačka
 
- Tito je telegrafirao Trećoj armiji da se mora paziti na propise o zarobljenicima iako ti domobrani i ustaše nisu poštovali primirje i potpisani kraj rata. S njima je postupljeno na pravi način. Mnogo mojih prijatelja se vratilo s Bleiburga, civila, žena i djece. Ni jedan civil tamo nije stradao.
Danijel Goldstein Ivin, brat Slavka Godsteina, HRT 4
 
- Takva vrsta posvećenosti njegovanju jednog svetačkog kulta svjedoči o sve raširenijem nastojanju za povratkom društva u predmoderno stanje, ali i o uspješnim učincima klerikalizacije društva, koju već više od četvrt stoljeća provodi Katolička Crkva.
Dragan Markovina, historičar iz Mostara na radu u Splitu protiv dolaska posmrtnih ostataka sv. Bogdana Leopolda Mandića, www.telegram.hr
 
- Republikanska stranka ima povijesnu ulogu inkubatora jedinstvene prijetnje našoj demokraciji.
Robert Kagan, američki povjesničar, kolumnist i vanjskopolitički komentator, The Washington Post
 
- Cilj je Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP) uklanjanje prepreka u trgovini kada se radi o carinama, nepotrebnim propisima, ograničavanju ulaganja i slično, kako bi se olakšala kupovina i prodaja roba i usluga između EU-a i SAD-a.
Zrinka Vrabec-Mojzeš, bivša urednica propalog Radija 101, Nacional
 
- HND je od početka bio protiv njegovog imenovanja (ministra kulture Z. Hasanbegovića) zbog relativiziranja njegovog revizionističkog djelovanja.
Saša Leković, glasnogovornik SDP-a i SDSS-a, te predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND), N1 TV
 
- GONG je izišao iz svojih gabarita. Na izborima ih, gdje bi trebali djelovati, nema, a kod kritiziranja vlasti su jako dobro zastupljeni. Ponašaju se kao država u državu, no treba ih ignorirati.
Ivo Banac, hrvatski povjesničar i političar, TV Bujica
 

TVRDNJE

 
- Naši ljevičari danas su liberali, jučer Jugoslaveni, a prekjučer staljinisti.
Teo Trostmann, profesor, povjesničar, umjetnik i političar iz Dubrovnika, www.hrvatski-fokus.hr
 
- Nažalost, mnogo Hrvata još uvijek ne želi prihvatiti totalitarnu narav komunističkog jugoslavenskog režima. Tužno je da neki od njih još žive u prošlosti i ne mogu krenuti naprijed. Još uvijek možemo u hrvatskom parlamentu čuti "Smrt fašizmu, sloboda narodu" što je pozdrav komunističkih partizana. Hrvatska se vrlo dobro sjeća vremena u kojima su komunisti pokušali zastrašiti njihove protivnike nazivajući ih fašistima. Jasno je i da su svi oblici totalitarizma, bilo da je riječ o fašizmu, nacizmu ili komunizmu okrznuli čovječanstvo i da moraju biti prezreni.
Portal Bne Intellinews, London, Engleska
 
- Pupovac mijenja kao što se mijenjalo vrijeme. U teškom trenutku je djelovao vrlo konstruktivno, no s novim vremenima je slijedio politiku negativnu za Srbe u Hrvatskoj. Vezivao ih je za komunizam, a Srbi su u Hrvatskoj živjeli mnogo prije komunizma. Ono što on radi je sektaški, izolira ih iz hrvatskog društva.
Ivo Banac, hrvatski povjesničar i političar, TV Bujica

- Moderna hrvatska država počiva na dvije temeljne vrjednote - a to je ideja hrvatske državne neovisnosti i demokratski parlamentarni poredak. Obje te dvije vrjednote su u savršenoj suprotnosti sa svim bitnim značajkama jugoslavenskog komunizma kojega određene i političke snage ali i struje u javnom životu sustavno nastoje rehabilitirati i revitalizirati, uključujući i preko manipulacije pojmom antifašizma.
Zlatko Hasanbegović, ministar kulture, HRT
 
- Pod fasadom bratstva i jedinstva kovao se najveći genocid u historiji ovih krajeva, jer pod tom fasadom su jedni imali pravo govoriti, a drugi nisu. Sjetimo se npr. srpskih akademika i njihovog neprestanog bljuvanja mržnje prema nesrbima, sjetimo se Francuske 7, Draškovića, Šešelja, Kecmanovića, Matvejevića, Noge, Đoge, Duge, NIN-a.
Muhamed Borogovac, glavni urednik chicaškog Bosanskog glasnika
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Hrvatsku čeka obračun s ustaškim idejama koje su sve jače u Hrvatskoj. U tom smislu ohrabruje građanski otpor koji je sve jači u Hrvatskoj i na kojem slabi taj val desnog ekstremizma i povijesnog revizionizma. Ovdje ću reći, presudno je da tome doprinese i HDZ, ali i predstavnici Katoličke Crkve.
Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i dugogodišnji zastupnik u Hrvatskom saboru, Nezavisne novine, Banja Luka
 
- Hrvatsko je društvo od Drugoga svjetskog rata duboko podijeljeno, na sekularno-napredan i katoličko-konzervativan milje.
Andreas Ernst, komentator švicarskoga Neue Zürcher Zeitunga
 
- Katolička Crkva šalje eminentno političku poruku onim dijelovima društva koji ne podržavaju sve primjetniju klerikalizaciju zemlje... i posve ignorira stavove, prava i potrebe svih vrsta manjina. Od nacionalnih, preko seksualnih, do idejnih.
Dragan Markovina, historičar iz Mostara na radu u Splitu, www.telegram.hr
 
- U siječnju je na vlast opet došao HDZ i tada je zapravo krenulo. Novi ministar veterana Mijo Crnoja želio je uvesti „registar izdajica“ po uzoru na srednjovjekovni stup srama.
Urednički komentar Die Welta, Njemačka
 
- Hasanbegović se izjasnio za jedan revizionistički film o koncentracijskom logoru Jasenovcu u kojemu se ljude poput Pupovca naziva „liberalfašistima“.
Adelheid Wölfl, dopisnica bečkoga Der Standarda iz Zagreba
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Moje je mišljenje da je Tito jedan od najvećih ljudi XX. stoljeća. On sigurno nije počinio nikakve zločine.
Danijel Goldstein Ivin, brat Slavka Godsteina, HRT 4
 
- Tko god govori tako, da ne priznaje ogromnu važnost doprinosa Srba antifašizmu u Hrvatskoj, ili nije istinski antifašist, ili je povijesni revizionist, koji od antifašizma pravi crveno vino dodajući umjetnu boju.
Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i dugogodišnji zastupnik u Hrvatskom saboru, Nezavisne novine, Banja Luka
 
- Crkva je odlučila temeljito izmijeniti sekularni karakter društva u cjelini.
Dragan Markovina, historičar iz Mostara na radu u Splitu, www.telegram.hr
 
- A što bi bilo da nije bilo Titinih partizana u Hrvatskoj i da su se Hrvati našli na poraženoj strani. Bi li uopće bilo Hrvastke ili bi bio neki dominion Kraljevine Srbije, ili ako bi je bilo, bila bi kao na Šešeljevim mapama, malo teritorijas oko Zagreba, čak bez Istre i otoka jer zašto bi netko jednim porašenim "fašistima" davao teritoriju drugih.
Muhamed Borogovac, glavni urednik chicaškog Bosanskog glasnika
 
- Glumac je uvijek vezan za svoj jezik, lakše mi je razumijevati likove koje igram čitajući pisce našeg podneblja, čak i kad ti likovi nisu dio ovdašnje literature... Lakše mi je ćutjeti nas čitajući te pisce, pisci najbolje ćute taj Zeitgeist.
Goran Bogdan, glumac iz Širokog Brijega, www.poskok.info
 

ATEISTIČKI TOTALITARIZAM

 
- Kako se u našim školama širi vjerska indoktrinacija dobro ilustrira i činjenica da se interdisciplinarna nastava organizira tako da uz nekog nastavnika uobičajenih predmeta, primjerice biologije, drugi gotovo isključivo uvijek bude vjeroučitelj.
Zvonimir Mahečić, član protuhrvatske udruge Protagora, www.tportal.hr
 

GLUPOST

 
- Vladina ideološka borba zdesna – a najradikalnije ju vodi Zlatan Hasanbegović, čije ministarstvo kulture traži revizionističko prikazivanje suradnje s nacistima u Hrvatskoj i Srbiji – vodi se na teret gospodarskih reformi.
Andreas Ernst, komentator švicarskoga Neue Zürcher Zeitunga
 
- Ja sam neki ‘svoj’ vjernik. Vjerujem. Baš kao što vjerujem i u odvajanje Crkve od države. Hrvatska je velikom većinom kršćanska zemlja i Crkva je ljudima potrebna, tj. potreban je socijalni nauk Crkve, taj vrijednosti sustav, jer ono što u njemu Crkva uči je pozitivno i plemenito. Ali problem je kad Crkva ide u službu politike.
Goran Bogdan, glumac iz Širokog Brijega, www.poskok.info
 

KRŠĆANOFOBIJA


- Hrvatska politika, kojoj podršku daje i političko i vjersko vođstvo Bošnjaka, i danas se zasniva na diskursu starčevićanske ideologije potkraj 19. vijeka, kako su bosanski muslimani dio hrvatskog etnosa, a što je samo nastavljeno u NDH, ustaškim nacionalizmom, kako je islam dio hrvatskog kulturnog identiteta. Sve dok je tako, niti će ovo odgovarati istini, niti će Hrvatska biti uzor ljudskih sloboda.
Ismet Muratspahić, novinar, www.depo.ba, Sarajevo
 

NEOOSMANIZAM

 
- Davutoğlu je sasvim u pravu kada je rekao to što je rekao. To nije nikakav neoosmanizam već podsjećanje na duboke i neizbrisive tragove osmanske civilizacije u materijalnoj i duhovnoj kulturi prostora i naroda ne samo naše države već cijelog Balkana.
Ekrem Avdić, bošnjački političar i kolumnist Dnevnog avaza o izjavi Ahmeta Davutoğlua u Sarajevu: „Bili smo, sad smo i zauvijek ostajemo ovdje“
 

PRIMITIVIZAM

 
- Predsjednik Sabora Mihanović (tko li bješe taj, sjeća li se još itko?).
Ivan Lovrenović, jugoslavensko-komunistički unitaristički pisac iz Sarajeva, www.poskok.info
 

PRIZNANJE

 
- Njemačka se više ne bavi invazijama. Međutim, ekonomska dominacija još uvijek je oblik dominacije.
Noah Feldman, kolumnist Bloomberga
 
- Europska unija previše se miješa u privatni život građana i to je jedan od razloga zbog kojih se građani odmiču od europskog projekta.
Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske Komisije, The Sun

Anketa

A. Plenković i T. Medved dodvoravaju se Srbima. Je li to izdaja?

Petak, 07/08/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1180 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević