Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Dolazak najnovije vlasti promijenio je sve u trenutku. Svojim izjavama pojedini političari dali su zeleno svjetlo agresivnim ispadima profašističkih pojedinaca.
Slavenka Drakulić rođ. Sušanj, jugoslavenska novinarka i publicistica, Jutarnji list
 
- Lozančić je surađivao s tajnom službom zemlje koja je bila pod sankcijama.
Ivan Tepeš, predsjednika HSP-a AS, www.direktno.hr
 
- Slovenija nije blokirala početak pregovora Hrvatske i EU, probleme sa Srbijom možete rješavati tijekom pregovora.
Smiljana Knez, slovenska veleposlanica u Zgarebu, Nacional
 
- Njemačka je najveća europska demokracija u kojoj se desni populisti, koji također bilježe rast potpore, uspijevaju držati podalje od vlasti.
Dirk Schümer, komentator Die Zeita
 
- Hrvatski generali Petar Stipetić, Luka Džanko, Marijan Mareković, Mladen Kruljac i brigadir Stjepan Gašljević, koji su po nalogu Franje Tuđmana, Gojka Šuška, Janka Bobetka i Imre Agotića, isplanirali i izveli akciju pod zvučnim nazivom "Bljesak", još su na slobodi, ovjenčani slavom hrvatskih nacionalnih heroja.
Nezavisne novine, Banja Luka, http://www.nezavisne.com/novosti/ex-yu/Godisnjica-stradanja-i-egzodusa-Srba-iz-Zapadne-Slavonije/367670
 
- Europska integracija američka je ideja. Ako se Europska unija raspadne,  teško da će NATO preživjeti, ​​čak i u sadašnjem stanju.
George Friedman, amertički geopolitičar mađarskoga podrijetla, Euractiv, Bruxelles
 
- U Italiji postoji jedna od najjačih ćelija IS-a u Europi.
James Clapper, šef američkih obavještajaca, CNN
 
- Kada je izbio rat, prvo je radila Vijesti, a onda i sama krenula kao ratni izvjestitelj na bojište.
Tina Premec, novinarka Jutarnjega lista u razgovoru s Elizabetom Gojan ne može reći „kada je počela srpska agresija na Hrvatsku...“
 
- Nisam planirala majčinstvo.
Elizabeta Gojan, novinarka HRT-a
 
- Bez civilnog društva ne možete.
Zoran Milanović, predsjednik SDP-a, www.direktno.hr
 
- Vaš premijer Aleksandar Vučić potpuno je posvećen reformiranju područja pravosuđa.
Franco Frattini, potpredsjednik Europske komisije, Politika, Beograd
 
- Dr. Vojislav Stanimirović je puno pridonio mirnoj reintegraciji istočne Slavonije.
Mira Nikolić, srbijanska veleposlanica u Hrvatskoj, Globus
 
Milan F. Živković, zadužen od Milanovića za financiranje provladine NGO-propagande.
Ivo Banac, povjesničar, Jutarnji list
 
- Hrvatska i Turska – ujedinjene protiv Daytona i medija.
Eunside, Sofija, Bugarska (Urednički komentar)
 
- U Njemačku ne dolaze pretežno oni kojima je potrebna zaštita, nego useljenici. 
Cora Stephan, novinarka švicarskoga Neue Zürcher Zeitunga
 

TVRDNJE

 
- Vjerujem da onu svastiku na Poljudu, za koju počinitelj još nije pronađen, nije iscrtao nikakav desničar, nego je to učinio netko s namjerom da Hrvatsku pokaže u negativnom svjetlu, kao zemlju povampirenog fašizma.
Kolinda Grabar Kitarović, hrvatska predsjednica, Jutarnji list
 
- Priča o ukidanju, ograničavanju ili dovođenje u pitanje medijskih sloboda u Hrvatskoj potpuno je neutemeljena.
Zlatko Hasanbegović, ministar kulture u razgovoru za Al Jazeeru
 
- U vražjoj državi Jugoslaviji Mesić je bio jedan od zastupnika. Tražio je da se ljude na lijep način skrati za glavu. Kameleon se kasnije priključio Tuđmanu, a onda je s dijelom udbaša htio uništiti hrvatsku državu. Taj čovjek postaje dva puta predsjednik države i odmah 12 generala umirovljuje, progoni i sotonizira.
Don Ivan Babaić, stonski župnik, TV Bujica
 
- Kad bi siromaštvo bilo razlog radikalizacije, najviše bi ekstremista bilo u Bangladešu. Ključni je problem kombinacija izopačene teologije i ideologije, tj. islamizma, odnosno pogrješnim tumačenjem Kurana i salafizam.
Ed Husain, bivši radikalni islamist u govoru u Europskom parlamentu, Jutarnji list
 
- Moderna hrvatska država nastala je 1990. na ideji slobode, demokracije i parlamentarnog poretka. Stvorena je i obranjena u Domovinskom ratu i to su stvarni temelji moderne, slobodne i demokratske RH.
Zlatko Hasanbegović, ministar kulture u Jasenovcu, N1 TV
 
- Neuređeno useljavanje nije zamjena ni za jednu promjenu koja zemlji doista treba, od porezne reforme koja se obećavala u izbornom programu Angele Merkel 2005. do reforme mirovinskog sustava koja će uzeti u obzir činjenicu da ljudi postaju sve stariji. Da, potrebne su nam promjene. Ali trebaju li nam promjene s takvim gubitcima?
Cora Stephan, novinarka švicarskoga Neue Zürcher Zeitunga
 
- Slučaj svastika je napravljen namjerno kako bi se napravila slika da u Hrvatskoj raste nacizam ili fašizam.
Kolinda Grabar Kitarović, hrvatska predsjednica, HRT
 
- Kod nas se pluralnost dosad tumačila isključivo kao pravo manjine da nameće svoje mišljenje. To se je vidjelo na primjeru referenduma o braku u kojemu su i predsjednik i premijer, i velika većina profitnih i neprofitnih medija bili oštro na jednoj strani, a dvije trećine naroda na drugoj. Na tom se konkretnom primjeru pokazalo koliko se kod nas u stvarnosti drži do pluralizma.
Nino Raspudić, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu na tribini na Fakultetu političkih znanosti o stanju u medijima
 
- Prošle godine se fućkalo čovjeku koji je preživio 5 logora, Branku Lustigu. Nakon toga nitko nije rekao "E sad nećemo doći na komemoraciju!". Niti jedno nam pismo nije došlo. Niti jedan telefonski poziv nismo dobili s upitom zašto se to dogodilo. To je meni bilo strašno.
Nataša Jovičić, ravnateljica Spomen-područja Jasenovac,  www.direktno.hr
 
- AfD se zalaže za pooštrenje kontrole medresa i džamija, pa i za mogućnost njihovog zatvaranja. Mora se kontrolirati tko to financira i tko tamo podučava. To posebno vrijedi za džamije u kojima propovijedi drže imami iz Saudijske Arabije koje ta zemlja i plaća.
Alexander Gauland, drugi potpredsjednik AfD-a, FAZ
 
- Mi smo za zabranu minareta, mujezina i potpunog pokrivanja žena.
Beatrix von Storch, potpredsjednica AfD-a (Alternativa za Njemačku), FAZ
 
- Osoba koja je izrekom negirala genocid u Srebrenici nema moralno pravo biti arbitrom hrvatske politike ili odnosa u hrvatskoj politici ili javnom životu.
Zlatko Hasanbegović, ministar kulture u razgovoru za Al Jazeeru odbacio je kritike Efraima Zuroffa, direktora centra "Simon Wiesenthal" iz Jeruzalema
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Godinu dana sam pregovarala i pokušavala doći do Jovanke Broz, uz veliku pomoć glumca Bogdana Diklića i još nekih ljudi, ali nisam uspjela, a ona je međuvremenu umrla.
Elizabeta Gojan, novinarka HRT-a
 
- U posljednjih pola godine ponavlja se povampireni nacionalizam, lov na pojedince koji nisu dovoljno domoljubni prema kriterijima poznatim samo HDZ-u, filoustaške izjave, fizički napadi, povijesni revizionizam i mediji kao propagandna mašinerija koja sije strah. Baš kao da smo se vratili u devedesete.
Slavenka Drakulić rođ. Sušanj, jugoslavenska novinarka i publicistica, Jutarnji list
 
- Hrvatska sve sličnija Mađarskoj i Poljskoj, državama u zadnje vrijeme poznatim po autoritarnim i protudemokratskim iščašenjima?
Jelena Lovrić, bivša članica CK SKH, a danas predobro plaćena novinarka EPH, Jutarnji list
 
- Hrvatska od 1941. nije napravila otklon od ustaške politike prema Srbima.
Milan Popović, čelnik Srpske narodne partije, Tanjug
 
- U Hrvatskoj su pod prijetnjom društvena kohezija i pluralizam. Politički čelnici moraju poslati nedvosmislenu poruku protiv nasilja, diskriminacije i netolerancije, osobito protiv pripadnika nacionalnih manjina i novinara.
Nils Muižnieks, povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe, Eunside, Sofija 
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Veljka Marića hrvatsko društvo preko noći je unaprijedilo iz čina ratnog zločinca u čin ratnog heroja. Dođe mu to, valjda, kao nekakva mjera domoljublja.
Ladislav Tomičić, novinar riječkoga Novog lista
 

PRIJETNJA

 
- Mislim da Vlada mora aktivnije surađivati s manjinama, borcima za ljudska prava i novinarima. Moj je dojam da ste imali dobar model koji je dobro funkcionirao u prošlosti, ali koji sada treba revitalizirati. Imali ste dobru praksu u financiranju nevladinih organizacija, kulture, manjinskih udruga i u promoviranju sudjelovanja manjina u društvu. Ali taj zamah nekako je izgubljen.
Nils Muižnieks, povjerenik za ljudska prava u Vijeću Europe iz Letonije, Večernji list
 

PRIMITIVIZAM

 
- Sutra vas molim kao pravi podanici kad bude prolazio Sulejman na svim zabranjenim rutama da kleknete i odate počast kapitalu i domaćim slugama koje će prodati sve što mogu. Poklonite se gušenju ljudskih prava, ukidanju slobode tiska, jer to i nas čeka. Pripremite se!
Ranko Ostojić, bivši šef policije na svome facebooku uoči dolaska u Zagreb turskoga predsjednika
 

PRIZNANJE

 
- Važna točka je naglasiti naš interes za procese koji traju posljednjih 20 godina u smislu nadilaženja ratne ostavštine, pomirenja među narodima i obnove. Ne bih iz posjeta iščitavao previše politike, ali je svakako jasan signal za odnose između Britanaca i Hrvata. Interes Londona za susjedstvo nije nimalo oslabio.
Ian Cameron Cliff, britanski veleposlanik u Zagrebu o posjetu privca Charelsa Hrvatskoj i susjedstvu, Jutarnji list
 
- Nemamo se zašto pridružiti krokodilskim suzama oporbe zbog smjenjivanja Gorana Radmana s čelnog mjesta Hrvatske radiotelevizije. Dok je bila vlast, SDPH je prekrojila pravila da bi vlast opet lakše kontrolirala HRT. Što je sijala, svi žanjemo. Ne samo na Prisavlju.
Inoslav Bešker, kolumnist Jutarnjega lista
 
- Biti građanin znači biti subjekt, a ne biti objekt, znači odlučivati, a ne biti predmet o kojem se odlučuje. I na kraju, podsjećam Karamarka, Hasanbegovića i čitavu svitu na vlasti da nisu slobodni strijelci, da ih obavezuju hrvatski Ustav, zakoni i međunarodni dokumenti. Da nisu oni ti koji će nama određivati prostor slobode. Mi smo ga davno osvojili i znat ćemo se za njega boriti da ga sačuvamo.
Veronika Rešković, novinarka portala www.forum.tm, Radio Slobodna Europa
 

UNITARIZAM

 
- Nametanje novohrvatskog jezika kao sredstva kroatizacije (pohrvaćivanja) bosanskih katolika najbolje ilustrira političku hegemonističku pozadinu takvih nakana. Izključivi razlog je razlučivanje i razlikovnost od svojih komšija i jezičke sabraće Bošnjaka separatizam po svaku cijenu samo da se razlikuje od drugih ili od dosadašnjeg: disjunktivna, razlučujuća norma namjesto basanske spregnute, kon'junktivne norme.
Safet Kadić, bošnjački lingvist, www.saff.ba, Sarajevo

Anketa

A. Plenković i T. Medved dodvoravaju se Srbima. Je li to izdaja?

Subota, 15/08/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1423 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević