Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Crkva u Hrvatskoj je drukčija nego što je to prije bila prije pape Franje.
Mate Uzinić, biskup dubrovački, Hrvatski radio
 
- Ako jedinstvena gradska uprava Mostara za više od deset godina postojanja nije uspjela donijeti ni odluku da se ukloni križ iznad ovog grada koji je simbol samo jednog naroda, onda nitko nema pravo Bošnjake ovog grada “utjerivati” u takvo jedinstvo.
Semir Efendić, "Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo" protiv križa ponad Mostara, www.saff.ba
 
- Ante Tomić… gdje je bio taj miš dok su braća iz Imotskog branili Vukovar. Ako je to satira onda je to sramota.
Damir Markuš, dragovoljac HOS-a iz Kutine, TV Bujica
 
- Naslijedili smo stvorene obveze od 40 milijuna kuna. Svaka medalja ima dvije strane. Maras je konstruirao ministarstvo i on je stvorio dugove. Jedno su subvencije, a drugo su ugovorne obveze koje su se namjerno stvarale.
Darko Horvat, ministar poduzetništva i obrta iz HDZ-a, Otvoreno, HTV
 
- Učinjene su sjajne podloge za operativnu politiku ove Vlade
Ivan Vrdoljak, bivši ministar gospodarstva iz HNS o svojim „uspjesima“, Otvoreno, HTV
 
- Nitko ne daje život za domovinu. Nema te osobe, nema te budale, s oproštenjem, niti te majke koja će kimnuti glavom da je upitate “biste li dali život svog djeteta za domovinu?“
Ivana Bodrožić Simić, kći poginuloga vukovarskog branitelja i spisateljica, Večernji list
 
- Ni EU, ni ovaj sud ni međunarodna zajednica i poslije svega što se dogodilo u Parizu i Bruxellesu ne shvaćaju sa čim i s kim su bili suočeni bosanski Srbi devedestih. Ovo je katastrofalno i ne mogu da vjerovati kakva je presuda donesena. Bazira se na improvizaciji, pretpostavkama, spekulacijama, indikacijama, a ne činjenicama.
Prva reakcija Radovana Karadžića nakon presude, Večernje novosti, Beograd
 
- Hrvatska nije vjerodostojna partnerica, u protekla dva desetljeća pregovora više je puta naknadno odbila postignute dvostrane dogovore.
Saša Vidmajer, komentatorica ljubljanskoga Dela
 
- Predsjednik Mesić je živuća legenda Hrvatske i morao bi biti poštovan. On je savjest vaše nacije.
Anvar Sarvarovič Azimov, ruski veleposlanik u Hrvatskoj, Nacional
 
- Ovo je povijesni dan za narode regije i šire, kao i za međunarodno pravosuđe.
Ban Ki-moon, glavni tajnik UN-a nakon presude Radovanu Karadžiću, AFP
 
- Dok sam bio ministar obrane, ni Vojna policija ni Vojna sigurnosno-obavještajna agencija nisu mi poslale nijedan izvještaj u kojem bi se navodilo da je u remontu MiG-ova bilo ikakve prevare s ukrajinske strane ili da se nekom isplaćivalo mito. Ni mene ni načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga generala Dragu Lovrića nitko od nadležnih nikada o tome nije obavijestio.
Ante Kotromanović, bivši ministar obrane, Jutarnji list
 
- Otvorena pitanja ponovo stupaju na političku scenu. Najnovije aktualiziranje srpskog pitanja u srbijanskog-hrvatskim odnosima to najbolje oslikava, dok sve češći posjeti Beogradu lidera srpske manjine u Hrvatskoj, člana hrvatskog Sabora i predsjednika SNV dr. Pupovca, o tome nedvosmisleno svjedoče. Dokaz više je i to da prilikom posjeta Beogradu dr. Pupovac uglavnom zaobilazi „svog“ hrvatskog veleposlanika.
Zoran Milivojević, novinar beogradske Politike
 
- Ne bih tvrdio da je ustaštvo ušlo baš u mainstream, ali je istina da u dijelovima hrvatskog naroda, pa i među dobronamjernim i obrazovanim ljudima, postoji, a sada možda i jača, osjećaj da je NDH, usprkos zločinima počinjenima u njeno ime, ipak bila država, prva samostalna hrvatska država u hrvatskoj povijesti. No to, naravno, nije točno: NDH nijednog trenutka nije imala atribute prave države. Granice joj od samog početka nisu obuhvaćale vitalne dijelove hrvatskog teritorija, a unutar tih krnjih granica nikad nije imala vlast nad cijelom prostorom. Bila je zločinačka Hitlerova tvorevina, koja je vršila genocid na Srbima, Židovima i Romima, od prvog do zadnjeg dana svog opstanka ratovala je na strani apsolutnog Zla, a Hrvatima je naštetila kao ništa drugo u hrvatskoj povijesti.
Slavko Goldstein, „pisac, izdavač, publicist, partizan i Židov“ u razgovoru za Novi list
 
- Uz ukidanje emisije biloje prostora za još sankcija, ali kako bih izbjegao daljnju politizaciju cijele priče, odlučio sam se samo na ovakav oblik kazne.
Dean Šoša, v. d. glavnog urednika programa HTV-a 8. 1. 2013. o izvanrednom otkazu Karolini Vidović Krišto, www.tportal.hr
 
- Film 15 minuta - Masakr u Dvoru proizvela je privatna danska filmska kompanija u suradnji s različitim partnerima koji su film financirali, uključujući i one iz Hrvatske. S ovom produkcijom danske vlasti, kao i veleposlanstvo, nemaju nikakve veze.
Anders Christian Hougaard, danski veleposlanik u Hrvatskoj, Nacional
 
- Kraljevina Danska imala je vrlo važnu ulogu u razvoju hrvatske audiovizualne industrije i HAVC-a jer je on krajem devedesetih i koncipiran prema modelu Danskog instituta za film, a suradnja na kulturnom planu održava se kroz nekoliko platformi i zajedničkih projekata...
Zrinka Vrabec-Mojzeš, bivša čelnica propalog i opljačkanog Radija 101, Nacional
 
- Spor Hrvatske sa Slovenijom bio je oko šikare koja ni za jednu zemlju nema nikakav značaj.
Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam u Srbiji, Blic, Beograd
 
- Riječ bok u osmanskom turskom, kako nalazimo i u Bosansko-turskom ričniku iz 1631. glasovitog bošnjačkog leksikografa i alhamijado pjesnika iz Tuzle, Muhameda Hewaije Uskufije, ima krajnje vulgarno značenje (go.no) pa to proizvodi odbojnost kod onih koji imaju nešto više jezikoslovnog znanja.
Safet Kadić, bošnjački lingvist o pozdravu „Bok!“, www.saff.ba, Sarajevo
 

TVRDNJE

 
- Radman je vratio HRT 20 godina unazad u svakom smislu i od toga će se dugo oporavljati. Odgovornima za to smatram Ivu Josipovića i Zorana Milanovića koji su na partijski način osvajali HRT. Vidim danas da se žale, pišu pisma europskom Vijeću za elektroničke medije, a radili su puno gore stvari.
Hloverka Novak-Srzić, protjerana urednica s HRT-a, www.direktno.hr
 
- O Tomiću je suvišno bilo što govoriti. On sam sebe najbolje opisuje kao dvorska luda koja zabavlja svog gospodara. Najveća je Hrvatska gnjida.
Rajka Mikulić, sestra Velimira Đereka Sokola čiju su spomen-ploču razbili Srbi u Vukovaru o pitomcu JNA iz EPH, TV Bujica
 
- Ne može Kotromanović pobjeći od afere ako je involviran u nju. Odgovornost ministra odnosno čovjeka koji zadnji potpisuje ugovor je najteže utvrditi jer ispod njega imate barem desetak ljudi koji su trebali supotpisati određene stvari. Ipak, najveća odgovornost je na čelniku, a osobnu odgovornost je teško utvrditi jer treba dokazati da je on izrijekom zahtijevao neke stvari zbog kojih je došlo do ovakvog ishoda. Definitivno će postojati njegova odgovornost kao političke osobe i kao ministra koji je za takav posao morao biti uključen.
Željko Cvrtila, stručnjak za sigurnost, www.direktno.hr
 
- Razina transparentnosti javne nabave u MORH-u i dalje je na onoj iz devedesetih godina, ali je manje profesionalna. Bivši ministar Kotromanović vodio je MORH u patriotskom duhu Vladimira Zagorca i Hrvoja Petrača, s kojima je uostalom i privatno dobar, a ovaj drugi se u 2012. i 2013. pojavljivao i kao član delegacija RH Alana u inozemstvu.
Gordan Malić, istraživački novinar, HRT
 
- Radovanu Karadžiću jest presuđeno. Ali još uvijek nije pobijeđen njegov duh, kao ni naslijeđe njegove zločinačke i genocidne politike. Tek kada se to postigne, moći će doći do pomirenja među ljudima u Bosni i Hercegovini i šire.
Miro Kovač, šef hrvatske diplomacije, Hina
 
- Stanje stvari je pokazatelj da se zločin isplati jer sve ono što je Radovan Karadžić naumio - to je nakon njega ostalo. Iako će Karadžić biti osuđen, Republika Srpska ostaje takva kakva jest, na 49 posto BiH, na prostoru s kojeg je protjerano nesrpsko stanovništvo, Bošnjaci - muslimani, Hrvati i ostali. Karadžićevo djelo ostaje, ono i dalje živi - ostaje Republika Srpska utemeljena na etničkom čišćenju i genocidu.
Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, ww.direktno.hr
 
- Presuda se ne će nikako odraziti na RS jer se mora imati u vidu činjenica da je to sud Ujedinjenih naroda, a oni su na određen način krivi za rat koji se vodio na područjima bivše SFRJ.
Željko Olujić, odvjetnik, ww.direktno.hr
 
- Haaški sud je besmislen. Meni ništa ne znači koliko će Karadžić dobiti godina dokle god postoji Republika srpska koja je nedvojbeno nastala na genocidu.
Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a, ww.direktno.hr
 
- Najvažnije hrvatsko sveučilište je intelektualni Obrovac i zato što predstavlja konfederaciju nepovezanih feudalnih lena.
Ivo Banac, hrvatski povjesničar i političar o zagrebačkom Filozofskom fakultetu, Jutarnji list
 
- Četnička kokarda u Hrvatskoj činila je zločine u stvaranju homogene države Srbije.
Davor Domazet-Lošo, admiral HV-a i geostrateški analitičar, www.direktno.hr
 

GOVOR MRŽNJE

 
- U Hrvatskoj, kao i u nekim drugim postkomunističkim zemljama, dolazi do pokušaja revidiranja povijesti, relativizacije fašizma i propitivanja antifašizma.
Zrinka Vrabec-Mojzeš, bivša čelnica propalog i opljačkanog Radija 101, Nacional
 
- Ovdje počinje gola represija! Ne mislim da su Hrvati fašisti. Barem ne svi. Ali da je tu četiri milijuna korisnih idiota, to ne sumnjam.
Goran Gerovac, novinar Večernjega lista
 
- Sadašnje stanje u Mostaru je tragična paradigma, praktično, smrtna zamka za Bošnjake. To je pitanje koje će getoizirati Bošnjake u nepovezanim enklavama, okruženi neprijateljima nadojenim fašističkom ideologijom.
Safet Kadić, bošnjački lingvist, www.saff.ba, Sarajevo
 
- Otkako je u Hrvatskoj opet na vlasti HDZ, ton je opet vrlo nacionalistički. 
Adelheid Wölfl, dopisnica lijevoga bečkog Der Standarda iz Zagreba
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Dužnosnici Europske komisije, prenose Večernjem listu upućeni izvori, nisu skloni podržati Hrvatsku u namjeri da se Srbiji blokira otvaranje 23. poglavlja u pregovorima s EU sve dok vlasti u Beogradu ne povuku sporne odredbe zakona o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine, kojim se Beograd želi pretvoriti u mini Haag.
Tomislav Krasnec, komentator Večernjega lista fra Ivana Tolja
 
- Podržati Frljića i News Bar, to mogu samo pravi Hrvati koji se bore za različitost, dijalog i slobodu.
Goran Gerovac, novinar Večernjega lista
 
- U Hrvatskoj, kao i u mnogim drugim europskim zemljama, zaoštravaju se nacionalizam i radikalno desna retorika.
Zrinka Vrabec-Mojzeš, bivša čelnica propalog i opljačkanog Radija 101, Nacional
 
- Vijest da bi Branimir Džoni Štulić trebao upasti u lektiru došla mi je prije svega kao zakašnjela satisfakcija za sve one duševne boli koje vučem iz osamdesetih... I zato hvala ekipi koja je predložila Štulića za lektiru. Dali ste mi osjećaj zakašnjele pravde. Mala satisfakcija prema ideološkim komesarima. I prema onima onda, i prema ovima danas, koji prozivaju HAVC što je dao pare za ovakav ili onakav film, ili kao neprijatelja države napadaju jednog kazališnog redatelja. I glumicu. Heej, kazališnog redatelja! Glumicu! Ili rock’n’roll bend, u čemu je razlika?
Snježana Pavić, novinarka Jutarnjega lista
 
- Ne može ovladati medijskim prostorom onako kako je to u ono vrijeme bilo moguće. Prvo zato što Tomislav Karamarko nikako nije Franjo Tuđman. Nema njegov kapacitet, još manje karizmu. Volja za čvrstom rukom aktualnog šefa HDZ-a doživljava se kao čista represija.
Jelena Lovrić, članica CK SKH i novinarka Jutarnjega lista
 
- U četvrt stoljeća, kako se čini, uspjelo nam je krvavih nogu proći samo kratku udaljenost od nemila do nedraga.
Ante Tomić, pitomac JNA u Slobodanki i Josipovićevom Autografu
 

CINIZAM

 
- Ne vjerujem da je Daniela Markića predložio Dragan Lozančić. On je bio predložen od strane premijera Tihomira Oreškovića.
Kolinda Grabar Kitarović, hrvatska predsjednica, www.hrsvijet.net
 

DEMAGOGIJA

 
- Za funkcioniranje svakodnevnog života građana nekog grada najvažnija je efikasna lokalna samouprava i najlogičnije rješenje je da Mostar ima lokalnu samoupravu sa više općina kakva je bila i prije donošenja Statuta od strane visokog predstavnika, dok na nivou cijelog grada treba zadržati koordinirajuću upravu sa dijelom zajedničkih nadležnosti kakvu ima i gradska uprava Sarajeva, Beča, Istanbula u mnogih drugih gradova na svijetu. Ako smo prihvatili živjeti u državi sa dva entiteta, tri predsjednika, deset kantona itd., onda i Mostar može imati dvije općine, a Bošnjake Mostara ne treba “silovati” jedinstvom ispod jednog križa.
Semir Efendić, Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, www.saff.ba
 
- Otpor koji kulturna scena pruža Hasanbegovićevoj politici ognja i mača pokazuje da demokratska Hrvatska neće šaptom pasti.
Jelena Lovrić, članica CK SKH i novinarka Jutarnjega lista
 

HRVATSKI JEZIK

 
- Skandal: Hrvatski sudija namjestio meč Europske lige?!
Napis u Jutarnjem list, http://www.jutarnji.hr/hrvatski-sudac-namjestio-utakmicu-europske-lige----pogledat-cemo-kladionicarski-lanac-i-provjeriti-ispis-njegovih-poziva-na-mobitelu-/1544795/
 
- Ministri POBROJALI (hrv. pobrojili, nabrojili) sve što treba napraviti da se ne ponovi Bruxelles
Naslov na www.tportal.hr portalu
 
- Umjesto da naprave UVIĐAJ (hrv. očevid)i skupe eventualni dokazni materijal.
Oliver Frljić, „jugoslovenski reditelj“, koji je od SDP-a postavljen za intendanta HNK Ivana Zajca pl. u Rijeci u pismu javnosti
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- Između Srbije i Hrvatske postoje brojna neriješena pitanja, proizašla iz raspada Jugoslavije, i da je veoma teško napraviti razliku koliko su zapravo ona političke prirode, a koliko su pravno utemeljena.
Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam u Srbiji, Blic, Beograd
 

NEOOSMANIZAM

 
- U tragičnom 19. stoljeću, stoljeću bošnjačkog razsapa, Bošnjaci su doživili najveću propast u svekolikoj svojoj povijesti, bez jasne nacionalne vizije, nakon što su biološki desetkovani, kulturno marginalizirani, ekonomski uništeni, vojno poraženi, vjerski izdani, idejno dezorijentisani, bili su izloženi osvajačima i neprijateljski raspoloženim komšijama na milost i nemilost novih gospodara.
Safet Kadić, bošnjački lingvist, www.saff.ba, Sarajevo

Anketa

Vjerujete li da će Vas maske spasiti od zaraze?

Četvrtak, 24/09/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1538 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević