Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Hrvatski Ustav govori da su temelji hrvatske suverenosti u razdoblju Drugog svjetskog rata izraženi nasuprot proglašenju NDH.
Zoran Milanović, predsjednik vlade u Jasenovcu
 
- Ni Milanović niti ja nismo nikada propagirali mržnju.
Ivan Fumić, partizan od 15 godina(!), Titin vojni sudac, a sada potprepredsjednik SAB-a protiv hrvatske predsjednice, Jutarnji list
 
- Izjave Ruže Tomašić su apsolutno sramotne.
Naslov u Novome listu
 
- Od prvog dana, evo sada je dvjestoti može biti i dvijetisućiti, imam rješenje, imam odgovor na sva njihova pitanja jer njihova pitanja nisu teška, ali radi se o politizaciji. Cilj je ova Vlada i premijer Milanović nije uopće pitanje prava.
Predrag Matić, ministar branitelja, Jutarnji list
 
- Sovjetski Savez je učinio niz poteza kako bi se stvorile povoljne okolnosti za kolektivni otpor nacizmu u Njemačkoj, za osnivanje antifašističkog bloka u Europi, No nisu svi napori bili uspješni.
Vladimir Putin, predsjednik Rusije tijekom posjeta Angele Merkel pokušava braniti tajni protokol iz Münchena uoči Drugoga svjetskog rata 23. Kolovoza 1939., Hina
 
- U interesu je i Europske unije i njezinih članica i Sjedinjenih Američkih Država zaključenje Transatlantskog trgovačkog i investicijskog partnerstva (TTIP) koji će olakšati trgovinu, a preciznu analizu učinka na gospodarstvo teško je sada dati budući da ugovor nije zaključen.
Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih poslova u Bruxellesu, www.tportal.hr
 
- Do sada su se Hrvati – kao uostalom i svi drugi narodi na tom području - uvijek vidjeli samo kao žrtve, nikada kao počinitelji zločina. To je međutim znak nacionalne nezrelosti.
Norbert Mappes-Niediek, njemački novinar, Deutsche Welle
 
- Pritisci su uvijek postojali. O pritiscima koje sam osobno pretrpio govorit ću jednog dana u svojim memoarima. EU se ne može služiti pritiscima. Ne mislim da će bilo koja od ovih zemalja, uključujući i Španjolsku, promijeniti svoj stav. Kosovsko pitanje treba dogovore dviju strane uz podršku VS-a. Bez toga ne može biti priznavanja neovisnosti i to je pravno logična odluka.
Miguel Ángel Moratinos, bivši šef španjolske diplomacije hvali se kako Madrid nije priznao Kosovo!, Danas, Beograd
 
- Nedavno na zasjedanju Parlamentarne skupštine bili smo svjedoci rasprave koja se vodila o naplati RTV takse kao osnovnom načinu financiranja javnih RTV servisa. Javni RTV servisi opterećeni su mnogim problemima i suočavaju se s naizgled neprelaznim preprekama za njihovo normalno funkcioniranje. Stoga pitanje uvođenja kanala na hrvatskom jeziku, u ovako nesređenim okolnostima i nepovoljnim uvjetima za sve javne servise, od sekundarnog je značaja, pogotovo što o njemu ne postoji politički konsenzus svih čimbenika vladajuće koalicije.
Slavko Matanović, ministar prometa i komunikacija BiH iz redova Demokratske fronte Željka Komšića na pitanje kolika je vjerojatnost da će se uvesti TV kanal na hrvatskome jeziku, Dnevni avaz, Sarajevo
 
- MOL sebe smatra više strateškim, negoli financijskim investitorom i želi da „bude sposoban upravljati“ hrvatskom kompanijom.
MTI, Magyar Nemzet
 
- "S jakim SDA - jača i BiH" naša je stara deviza kojoj se vraćamo, uvjereni da je istinita i da pogađa u srž odnosa u zemlji.
Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i stari/novi predsjednik SDA, Nezavisne novine, Banja Luka
 
- Vama, u Rijeci, najviše zavidim na biskupu. Na žalost, mi u Sisku nismo imali sreće s biskupom koji je (Vlado Košić) za vrijeme jedne antifašističke proslave poručio to da se Hrvatska konačno mora odlučiti hoće li slijediti Krista ili antikrista. Ne može biti uz jednog i drugog. Dimenzije obračuna s avetima antifašističke prošlosti u antifašističkoj prijestolnici, Sisku je sustavno pretvaranje u prah i pepeo svih spomenika podignutih u čast partizanima, ratnim herojima, ubijenim učenicima, NOB-u. To se vama u Rijeci nije dogodilo.
Hrvoje Klasić, jugoslavenski istoričar u demokratskoj Hrvatskoj na "znanstvenom skup o antifašizmu u povodu 70. obljetnice oslobođenja Rijeke" hvali nadbiskupa Ivana Devčića, Novi list
 
- U Hrvatskoj će se na takvo remek-djelo vjerojatno čekati još dugo, sve do onog dana u kojem magazina koji tekstom i fotografijom veličaju ustaške poglavnike, doglavnike i vojnicu neće biti na kioscima, Mile Budaka na ulicama, a Igora Vukića na televizijskim ekranima. Sretan, 3. maj!
Srđan Brajčić, novinar Novoga lista protiv novinara Privrednog vjesnika koji je razotkrio velikosrbijanske laži o logoru Jasenovac
 
- Bi li svoju imovinu povjerio pravomoćno osuđenom čovjeku? To zavisi o vrsti kaznenog djela. Ako je presuda za nematerijalnu štetu i borbu za javni interes, onda da.
Andro Vlahušić, član HNS-a i pravomoćno osuđeni dubrovački gradonačelnik, HRT, Nedjeljom u dva
 
- Najlakše je reći: 'Jest, išao sam braniti Vukovar pa ga više nema, išao sam braniti Pale ili Srpsko Sarajevo, pa ga više nema, išao sam u Knin , pa ga više nema, bio sam u Prištini, pa je nema.' Jest, ali kad budu krenuli na Rašku oblast, ja ne ću tražiti izgovor u tome da sam sudjelovao u obranama svega onoga što je na kraju palo. Meni i mojim sinovima nisu potrebni izgovori i kad god budu napali bilo koji dio Srbije, mi ćemo biti tamo gdje se Srbija brani. Hoće li to biti obranjeno, to ne ovisi samo od naše želje i naše volje, ali nema naroda na svijetu koji ne će skočiti da se brani ili da brani teritorij kad bude napadnut.
Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije, TV Čačak, 4. II. 2000.
 
- Jutarnji je prvenstveno demokratični medij, medij dijaloga, a ne isključivosti.
Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista
 
- Za listopad je planiran sastanak Nikolića i Josipovića. Na vidiku je također i povlačenje uzajamnih tužbi za genocid. Srbija je k tomu Hrvatskoj stavila na raspolaganje 8800 snimaka Hrvatske iz zraka prije 1968. godine kako bi se mogle legalizirati građevine izgrađene prije te godine. Srbiji će na njenom putu u EU pomoći upravo jedna Hrvatica, bivša zamjenica ministra gospodarstva, Tamara Obradović Mazal koja će u naredne dvije i pol godine raditi u Beogradu na jednom projektu financiranom sredstvima Europske unije. Riječ je o usklađivanju srbijanskog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije. „Radim gotovo isti posao koji sam već radila za Hrvatsku“, izjavila je ona.
Adelheid Wölfl, novinar bečkoga Der Standarda
 
- Nacija se ne gubi ako se razmišlja o vlastitoj krivnji.
Joachim Gauck, njemački predsjednik i protestantski svećenik za posjeta Zagrebu, Hamburger Abendblatt
 

TVRDNJE

 
- Svatko od nas ima pravo na svoje mišljenje ali ne i na povijesne činjenice.
Kolinda Grabar Kitarović, hrvatska predsjednica u Pazinu
 
- Neka oni mole Boga da mi ne počistimo svoje dvorište, jer ako mi počnemo čistiti svoje dvorište, imat će oni još jako puno Srba iz Hrvatske koji će morati ići u Srbiju. Oni drže ovu državu za blagajnu i samoposlugu, a ništa joj ne daju.
Ruža Tomašić, hrvatska eurozastupnica u Vukovaru u odgovoru ratobornom srbijanskom ministru Aleksandru Vulinu iz Trebinja koji provocira hrvatske vlast da „počiste pred svojim pragom“, HRT
 
- Titu i Komunistički partiju ne može se naime svoditi samo na antifašizam, budući da je provođenje socijalističke revolucije od samog početka bio dio njihova projekta.
Carl Bethke, njemački povjesničar sa Sveučilišta u Tübingenu, Deutsche Welle
 
- Teško je razumjeti pakt Molotov-Ribbentrop ako se ne uzme u obzir dodatna tajna odredba koja je predviđala podjelu Poljske i pripojenje baltičkih zemalja. To nije bilo korektno niti legitimno.
Angela Merkel, njemačka kancelarka posjeta Moskvi, DPA
 
- No ne može se ništa dati općemu dobru dok se god vlast zlorabi za uhljebljivanje politički podobnih ili za očuvanje različitih povlastica, uključujući opstanak na vlasti.
Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila
 
- Milanovićeva politička paradigma je paradigma „permanentnoga građanskog rata". On nije dorastao uspostavljanju političkog konsenzusa, ne zna i ne želi razgovarati s političkim partnerima.
Davor Gjenero, politički analitičar, www.direktno.hr
 
- Kotromanović nije educiran tumačiti bilo kakve povijesne činjenice pa tako ni ovu o ulasku partizana u Zagreb. On je oličenje kameleonstva. Pobjegao je s ratišta i pod sumnjivim okolnostima upisao fakultet.
Zvonimir Trusić, utemeljitelj Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR), TV Bujica
 
- U Hrvatskoj su privilegirani oni koji su napadali Hrvatsku, pogledajte samo kako abolirani Srbi sjede na čelu pa čak i u Vukovaru.
Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara, www.direktno.hr
 
- Nije istina ono što se govorilo da tko je došao u logor nije nikada izašao. Tada se govorilo o 700.000 mrtvih, ali proučavanjem dokumenata utvrdio sam da ta brojka nije točna. Najveći broj zarobljenika je prošao kroz logor i raspoređen je na druge lokacije.
Igor Vukić, tajnik za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, čiji su otac, baka i prabaka bili na lažnom popisu žrtava Jasenovca, TV Bujica 
 
- Antifašizam je crveni fašizam. Svi mrzitelji Hrvatske sebe zovu antifašistima.
Luka Podrug, politički tajnik HČSP-a, TV Bujica
 
- Hrvatska nije pravna država jer ne posjeduje pravni sustav koji štiti građane.
Sulejman Tabaković, pravni eskpert specijaliziran za bankarstvo, pretvorbu i privatizaciju i predsjednik udruge Kulin ban, www.direktno.hr
 
- Hrvatska je danas zrela da se do kraja razračuna s titoizmom i totalitarnim naslijeđem, bez straha da će njihalo, zbog neke nametnute ravnoteže, otići u drugu stranu. Braniti masovne zločine, jednopartijski sustav, kazamate, verbalni delikt, kult ličnosti gdje su se po živoj osobi nazivali gradovi, a kasnije mu se lik i djelo branilo posebnim zakonom, danas je primjerenije Sjevernoj Koreji nego demokratskoj europskoj državi.
Nino Raspudić, kolumnist banjolučkih Nezavisnih novina
 
- No, postoje izjave svjedoka. Postoje izjave prikrivenog istražitelja kojemu je Prates govorio kako se nalazio s Perkovićem, da mu je predao ključeve Đurekovićeve garaže te kako su odlazili na Mallorcu, itd. Imamo potvrdu da je bila praksa da šefovi II. odjela i uprave odlaze u inozemstvo i izravno sudjeluju u organiziranju likvidacija. Priča je priča, ali ovo oko ključa utvrđeno je na sudu.
Vice Vukojević, prvi predsjednik Komisije za utvrđivanja žrtava rata i poraća, nekadašnji saborski zastupnik kojega je dugo godina progonila Udba i robijaš tijekom Jugoslavije, www.direktno.hr
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Oni koji su bili na Križnom putu djelomice su pripadali egzekutorima, stražarima u Jasenovcu i onima koji su vodili ustaške postrojbe... Neki od njih su ubijeni.
Vesna Teršelič, voditeljica protuhrvatske udruge Documenta, Novi list
 
- Na inauguraciji ste se pak okružili notornim kriminalcima, (ne samo ratnim) zločincima i ustašofilima.
Saša Zelenika, upropastitelj hrvatskoga obrazovanja i znanosti u vrijeme vladavine krvatomrsca Željka Jovanovića napada hrvatsku predsjednicu, Novi list
 
- Rani post-socijalistički period u Bosni i Hercegovini također se ogleda u dva snažna i povezana procesa: „nacionalizaciji sakralnog“ i „sakralizaciji nacionalnog“. U isto vrijem religija je revitalizirana, što se shvatilo kao politička činjenica – religija je ispolitizirana kroz etnicizaciju. U tijeku ovog procesa, „poimanje“ religije se nažalost suzilo: religija je usmjerena i reducirana na etnicitet, umjesto prema svojim prirođenim univerzalnim karakteristikama, svojstvima i misiji; čime su dakle etnički i religijski identiteti postali jedno te isto.
Skupina bošnjačkih unitarista predvođena Jasmilom Žbanić i Dinom Abazovićem u pismu papi Franji
 
- Predsjednica Republike najavila je odlazak na Bleiburg. To može zvučati zloslutno.
Boris Pavelić, novinar Novoga lista
 
- Čovjek se uvijek u životu opredjeljuje - ili si za demokraciju ili za totalitarizam. Mi smo se borili za demokraciju.
Ivan Fumić, partizan od 15 godina(!), Titin vojni sudac, a sada potprepredsjednik SAB-a protiv hrvatske predsjednice, Jutarnji list
 
- Riječ je o fašističkoj izjavi kojom se jedan narod označava prlјavim i kojom se lјudima prijeti samo zato što pripadaju jednom narodu. Danas, kada se u Europi gradi zajednička fronta za borbu protiv svih oblika radikalizma i kada svi težimo suradnji i toleranciji, stavovi gospođe Tomašić su ne samo šovinistički i uvrjedlјivi, nego nanose ogromnu štetu europskoj ideji i procesu pomirenja u regiji.
Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH iz redova srpskoga naroda napada Ružu Tomašić, „Saopštenja Ministarstva vanjskih poslova BiH“
 
- Opterećuju izljevi govora mržnje, koji redovno prate nogometne utakmice, izražavaju se brojnim grafitima vrijeđajući sve prolaznike, a ponekad se čuju i u političko-medijskom prostoru. 
Vesna Teršelič, voditeljica protuhrvatske udruge Documenta, Novi list
 
- Razvila se žustra rasprava. Rakitić ili Modrić? Ma Ivan Luki može samo nositi opremu i čistiti kopačke.
Naslov u Jutarnjem listu
 
- Ali jedino što sigurno znamo jest to da će Hrvati za dvadeset pet godina na zagrebačkom Jelačića placu mahati hrvatskim zastavama, klicati Tuđmanu, psovati srbokomunističku vlast i prijetiti domaćim izdajicama, sve zaneseno sa svijećama u rukama pjevajući Žankovu “Od stoljeća sedmog“.
Boris Dežulović, jugoslavenski novinar u Jutarnjem listu
 
- Ne možemo prihvatiti Bleiburg kao mjesto odavanja počasti nevinim žrtvama jer je među žrtvama Bleiburga bilo onih koji su odgovorni za žrtve Jasenovca.
Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH.
 
- Zapitajmo se danas i ovdje može li naše društvo prepoznati znakove narastanja atmosfere fašizacije. Hoćemo li smoći snage da prozovemo ove koji proizvode strah i promoviraju netoleranciju.
Milorad Pupovac, predsjednik Srpskoga narodnog vijeća
 
- Val nacionalizma pregazio nas je u Škotskoj.
Ed Miliband, predsjednik britanske Laburističke partije, The Guardian
 
- Igor Vukić nije sam lažljivo revizionistički, nego i nastrano relativistički spram ozakonjene industrije smrti u logoru Jasenovac, u kojoj su ugašeni životi i 20 tisuća djece. Međutim, te krivotvorine za ovog čovjeka nisu ništa novo, jer ovaj minuciozni istraživač paradržave NDH - bez trunke srama i pijeteta prema istrijebljenima - sustavno osporava razmjere zločinačke naravi hrvatskih kvislinga u vrijeme Drugog svjetskog rata. 
Srđan Brajčić, novinar Novoga lista protiv novinara Privrednog vjesnika koji je razotkrio velikosrbijanske laži o logoru Jasenovac
 
- Sretan vam Dan pobjede, idioti.
Ante Tomić, pitomac JNA i kolumnist Jutarnjega lista
 
- Sjeća li se još itko Tomislava Merčepa, osim Olivera Frljića u predstavi o maloj Aleksandri Zec koju su zatukli Merčepovi zločinci.
Heni Erceg, nekadašnja glavna urednica nekadašnjeg Feral Tribunea

- U proteklih 25 godina, svjesno ću upotrijebiti taj izraz, zajedničkim zločinačkim pothvatom desnih snaga na političkoj sceni, dobrog dijela medija, vlasti – aktivno ili pasivno, Katoličke Crkve i određenih krugova iz inozemstva doslovno upropašteno nekoliko generacija mladih ljudi. A to su ljudi koji će sutra preuzeti kormilo Hrvatske u svoje ruke.
Stipe Mesić, bivši suradnik Udbe, predsjednik SFRJ, RH i dvostruki haaški krivokletnik u Rabu na tzv. antifašističkom skupu, www.tacno.net
 
- Hrvatska bi trebala pojačati mjere za ukidanje diskriminacije Srba i Roma te mjere za borbu protiv nasilja nad ženama.
Predstavnik Njemačke na susretu o ljudskim pravima u Ženevi, www.tportal.hr
 

JUGONOSTALGIJA

 
- U dvadeset pet godina Hrvati su, ukratko, promijenili samo naziv Trga Republike: uzaludnije potrošenih četvrt stoljeća svijet nije vidio još otkako je ono lani u Histrionskom domu HSLS proslavio dvadeset petu godišnjicu osnivanja.
Boris Dežulović, jugoslavenski novinar u Jutarnjem listu
 
- Domovinski rat je obrambeni rat, ali nije antifašistički. Domovinski rat je negirao ono za što smo se mi borili - bratstvo i jedinstvo, jednakost, socijalnu pravu i pravo žena. Domovinski rat je samo branio granice.
Ivan Fumić, partizan od 15 godina(!), Titin vojni sudac, a sada potprepredsjednik SAB-a protiv hrvatske predsjednice, Jutarnji list
 
- Micanjem Titove biste, šuljanjem u Jasenovac u kontrastu s davanjem državničkih atributa blajburškom derneku te izbjegavanjem službenih posjeta mjestima obilježavanja značajnih obljetnica pobjede antifašističkog rata, još jednom ste negirali same temelje ustavnog poretka RH, ali ste se i pridružili otvorenom anti-antifašizmu i desnilu zajedničarskog pokreta iz kojega ste politički potekli.
Saša Zelenika, upropastitelj hrvatskoga obrazovanja i znanosti u vrijeme vladavine krvatomrsca Željka Jovanovića, Novi list
 
- Hrvatska mora biti svjesna da baštini i nasljeđe narodnooslobodilačke borbe, ali i nasljeđe ustašluka i NDH, i da se u političkim istupima mora uvijek i jasno isticati odgovornost institucija Hrvatske za pamćenje i žrtava i zločina te ulagati u stvaranje novih obrazovno-dokumentacijskih inicijativa i ustanova na lokalnoj, županijskoj i nacionalnoj razini.
Vesna Teršelič, voditeljica protuhrvatske udruge Documenta, Novi list
 
- Normalno je da Srbija koja je toliko propatila zbog nacista bude prisutna na paradi i da ima prijateljske odnose sa Rusijom. To nije "napuštanje europskih vrijednosti" - naprotiv, Srbija može doprinijeti unaprjeđenju odnosa Rusije i EU.
Miguel Ángel Moratinos, bivši šef španjolske diplomacije hvali se kako Madrid nije priznao Kosovo!, Danas, Beograd
 
- Tekovine i vrijednosti antifašističke borbe aktualne su i danas - kazao je Habulin te dodao da se
Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH u Jasenovcu na komemoraciji u povodu 70, obljetnice proboja logoraša
 
- Mi smo legalisti i također želimo zajedništvo hrvatskog naroda i svih građana naše države, ali se to zajedništvo ne može graditi na reviziji povijesti i na povijesnim falsifikatima, već isključivo na povijesnim činjenicama.
Tomislav Ravnić, predsjednik Saveza antifašista Istarske županije u Pazinu
 
- Posebno je opasno što je gospođa Tomašić zastupnik u Europskom parlamentu, a ovakvi komentari potiču euroskeptike i protivnike pozitivnih procesa. Uvjeren sam da će službene politike zamalјa Zapadnog Balkana, zemlјe iz koje dolazi gospođa Tomašić, te zemalјa Europske unije biti snažnije od mračne i prevladane politike gospođe Tomašić.
Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH iz redova srpskoga naroda napada Ružu Tomašić, „Saopštenja Ministarstva vanjskih poslova BiH“
 
- Činjenica o tome da je Hrvatska iz Jugoslavije i komunizma izašla u ratu, nama je postala polazišna točka u tumačenju svega onoga što se prije toga u Hrvatskoj događalo. JNA, kao sljednik partizanskog pokreta, s petokrakom na šljemu, kao simbolom komunizma, postaje u devedesetima odrednica na osnovi koje se procjenjuje Jugoslavija, socijalizam, antifašizam, Drugi svjetski rat i tako dalje.
Hrvoje Klasić, jugoslavenski istoričar u demokratskoj Hrvatskoj na "znanstvenom skup o antifašizmu u povodu 70. obljetnice oslobođenja Rijeke", Novi list
 
- Proučavajući tablicu iz knjige “Borci Sutjeske”, došlo mi, sasvim rijetko i nesvakidašnje, drago da sam Hrvat. Inače se gnušam slinavih “proud to be Croat” trenutaka, kojekakvi gadovi i budale su mi ih omrznuli, ali ovdje sam slobodno i bez kajanja pustio da me nacionalizam preplavi. Pa, i zašto ne bih?
Ante Tomić, pitomac JNA i kolumnist Jutarnjega lista
 
- Mislim da se radi o duboko zapuštenom društvu u kojemu su od rata izrasle čitave generacije, odgojene da mrze one druge, bilo na etničkoj, vjerskoj ili nekoj drugoj osnovi. U ratovima i inače nema ničeg časnog, a još kada se, kao ovdje, pod krinkom obrane stvari u konačnici svedu na čistu otimačinu tuđih dobara ili teritorija, onda to na neki način valja opravdati i sebi i svojoj djeci, pa je najlakše onoga drugoga, u našem slučaju dakle Srbina ili nepostojećeg Jugoslavena, proglašavati uzročnikom zla i metom mržnje.
Heni Erceg, nekadašnja glavna urednica nekadašnjeg Feral Tribunea

- Snažan napor da se reafirmira antifašizam kao jedan od temelja suvremenog hrvatskog društva, što je bio prisutan u oba moja predsjednička mandata, vidno je splasnuo nakon 2010., da bi s izborima ove godine otišao u prošlost. Uklanjanje Titove biste iz ureda Predsjednice samo je simbol politike koja je definitivno dobila pravo građanstva u hrvatskome društvu i koja se vodi bez ikakvih skrupula, otvoreno, pod plaštem demokracije, a uz obilato korištenje činjenice novoga hladnoga rata i bespogovornoga svrstavanja Hrvatske na jednu stranu u tome ratu.
Stipe Mesić, bivši suradnik Udbe, predsjednik SFRJ, RH i dvostruki haaški krivokletnik u Rabu na tzv. antifašističkom skupu, www.tacno.net
 

BOLJŠEVIZAM

 
- Premijer bi trebao poticati kreiranje programe za škole, davati preporuke za terensku nastavu i u proračunu predvidjeti neophodna sredstva za njih, on je taj koji je u dnevnoj komunikaciji s Ministarstvom kulture, koje odlučuje hoće li Spomen područje Jasenovac ostati jedina ustanova u Hrvatskoj koja štiti sjećanje na žrtve i antifašističko nasljeđe, ili će se pak, u najmanju ruku, u županijskim centrima organizirati spomen sobe i zbirke, te obnoviti barem neki od tri tisuće srušenih i oštećenih antifašističkh spomenika.
Vesna Teršelič, voditeljica protuhrvatske udruge Documenta, Novi list
 
- Moramo obrazovati ljude, promovirati mir i pomirenje, i bespoštedno raditi na pravdi i rekonstrukciji tragično potrgane tkanine društva.
Skupina bošnjačkih unitarista predvođena Jasmilom Žbanić i Dinom Abazovićem u pismu papi Franji
 
- Dio odgovornosti za ovako nakaradno stanje u javnom prostoru, ide i na Katoličku crkvu u Hrvatskoj koja se nije suprotstavila ni revizionističkim huškačima u vlastitim redovima. 
Hrvoje Klasić, jugoslavenski istoričar u demokratskoj Hrvatskoj na "znanstvenom skup o antifašizmu u povodu 70. obljetnice oslobođenja Rijeke", Novi list
 
- Aktualna hrvatska politika ne zna se pozicionirati u takvoj situaciji. Ona koja bi je mogla zamijeniti, znamo kako će se pozicionirati. Red je na pojedincima i udrugama iz nevladinog sektora, na novim snagama što se bude, mislim tu na Radničku frontu, da se organiziraju, da prevladaju velike egoizme malih ljudi, da stave zajedničko ispred pojedinačnog, da nađu saveznike među antifašistima u svijetu i da u interesu Hrvatske i svih njezinih građana rječju i djelom odlučno kažu: ne, ovako dalje ne će ići! Ako to ne učinimo, čeka nas budućnost formalne demokracije, čiji će sadržaj biti, nemojmo se zavaravati, radikalno desno-fašistički. A to nije, odnosno da budem do kraja određen: to ne smije biti budućnost Hrvatske! Vremena je malo, možda još samo nekoliko mjeseci.
Stipe Mesić, bivši suradnik Udbe, predsjednik SFRJ, RH i dvostruki haaški krivokletnik u Rabu na tzv. antifašističkom skupu, www.tacno.net
 
- Svatko, tko nije zaveden političkom propagandom, svatko tko čvrsto stoji na platformi nepobitnih činjenica, složit će se s konstatacijom da, u smislu navedene definicije, Tito nije bio diktator. Niti je bio apsolutist, niti je bio samodržac, niti je vladao s neograničenom vlašću, pa slijedom svega toga – i da je htio – nije mogao biti ni silnik i tiranin.
Tomislav Jakić, jugoslavenski novinar o micanju poprsja zločinca Josipa Broza s Pantovčaka, www.tacno.net
 
- Crkva je tu odigrala ključnu ulogu i po pitanju predrasuda i po pitanju političkih ciljeva, na žalost, na račun kršćanske univerzalnosti i empatije prema obespravljenima.
Zoran Pusić, bivši zaposlenik JNA, brat Vesne Pusić, sin ustaše Eugena Pusića i čelnik neke civilne protuhrvatske udruge, www.tacno.net
 
- Antifašizam se na razini države danas svodi na prigodničarsko obilježavanje obljetnica nekih datuma i događaja koje se ne može prešutjeti, ni zaobići, mada je i to praćeno sve agresivnijim poricanjem i postepenim relativiziranjem njihove važnosti. Pri tome se zaboravlja da je antifašizam sustav vrijednosti nastao u obrani osnovnih ljudskih prava, sloboda i jednakosti, kao takav se prometnuo u programsku osnovu historijskih pokreta otpora nacifašizmu, te spasio Europu i njezine narode poput hrvatskoga.
Zapis u Povelji Antifašističke lige Republike Hrvatske, www.documenta.hr
 

HRVATSKI JEZIK

 
- Igrači Luisa Enriquea rutinski su odradili Real Sociedad (2-0) dok je Real KIKSA (hrv. kiksao) kod kuće proiv Valencije (2-2).
Alen Maričić, novinar Sportskih novosti
 
- SVO (hrv. sve) vrijeme od priključenja Europskoj uniji.
Vesna Teršelič, voditeljica protuhrvatske udruge Documenta, Novi list
 
- HRVATSKA (hrv. Hrvatske) DNEVNA (hrv. dnevne) NOVINA (hrv. novine)...
Darko Kaciga Grdan Dubrovčanin, dubrovački štovatelj partizansko-jugoslavenskih koljača i vijećnik grada pod Srđem(!), www.tacno.net
 
- Pristupio PRIJEMNOM (hrv. prijamnom) ispitu.
Miljenko Jergović, jugoslavenski novinar i pisac iz Sarajeva, Jutarnji list


ISKRIVLJAVANJE POVIJESTI

 
- Bosna i Hercegovina je dio Europe u kojoj muslimani, hrišćani (katolici i pravoslavci), jevreji i mnogi drugi žive zajedno već vjekovima.
Skupina bošnjačkih unitarista predvođena Jasmilom Žbanić i Dinom Abazovićem u pismu papi Franji
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- Ovo nije ni u kojem smislu jedini primjer podržavanja ratnih zločinaca od strane svećenstva, već samo najnoviji. Niti je ovo fenomen specifičan za Katoličku crvku u Bosni i Hercegovini. Njihove kolege iz Srpske pravoslavne crkve i Islamske zajednice su također javno izražavali podršku za one koji su osuđeni ili optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Previše je članova svećenstva u svim religijskim skupinama koji ne služe svom narodu, već svojoj naciji.
Skupina bošnjačkih unitarista predvođena Jasmilom Žbanić i Dinom Abazovićem u pismu papi Franji
 
- NDH je počinila zločin genocida, Titovi partizani zločin nedopuštene retorzije ratnih pobjednika nad pobijeđenim silama zla, pri čemu je stradalo i mnogo civila. Ne vidjeti razliku, odnositi se prema Jasenovcu i Bleiburgu na isti način težak je povijesni revizionizam. Duboko uznemirujuće ponašanje, posebno gleda li se u kontekstu s vrha HDZ-a već javno izraženih namjera da se hrvatski antifašizam izbaci iz Ustava!
Jelena Lovrić, članica CK SKH, novinarka Jutarnjega lista

Anketa

Čega se više bojite?

Četvrtak, 02/04/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1054 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević